• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:14 Reacties
 • Leestijd:5 minuten gelezen

Stressbeheersing was nooit mijn sterkste kant. Aangezien het steeds drukker en drukker wordt en de minuten steeds sneller lijken weg te tikken, heb ik daar iets op bedacht. Ken je de oosterse uitdrukking “Als ik het heel erg druk heb, ga ik vijf minuten zitten” ? Wel, het mag raar klinken maar ik probeer deze truc nu regelmatig uit (altijd lukt het me nog niet, ik ben nog in opleiding šŸ™‚ ) en het helpt.

Ik ben namelijk Ć©Ć©n van die mensen die met een to do lijstje waar je al in de verte van kan zeggen dat het onmogelijk is, toch blijft doorgaan en op een gegeven moment panikeert en uitfreakt omdat het niet allemaal gedaan raakt. Mja, handig is dat niet, want al dat panikeren en freaken zorgt er namelijk niet voor dat ik mĆ©Ć©r gedaan krijg. Integendeel! Dus ging ik onlangs eens vijf minuten zitten en kwam er het volgende idee in me op: vanaf nu neem ik elke dag “tree tea time”. Dat is geen bad met een fout gespelde etherische olie erin, nee, het wil zeggen dat ik er elke dag voor zorg dat ik 5 Ć  10 minuutjes met een kop thee bij een boom ga zitten en NIKS doe. Ik weet niet of je dat al eens geprobeerd hebt, niets doen, maar het is aartsmoeilijk. We zijn het met z’n allen zo gewend van altijd maar door te doen en van te denken dat er niet genoeg uren in een dag zitten. Tot je dus eens tien minuten niks doet. Dan voel je dadelijk verschil, en hoe!

Na een werkdag ging ik normaal gezien direct verder met eten klaarmaken, afwassen en heel de reutemeteut. Ik heb nu ontdekt dat als je dat niet doet (hoeveel werk er ook nog op je wacht!), en eerst even een Ʃchte pauze neemt, dat je dan aan een soort van tweede stuk van de dag kan beginnen zonder dat je het gevoel hebt al lang aan het werk te zijn. Ik begin ondertussen te vermoeden dat we niet moe worden omdat we teveel werk hebben, maar wel omdat we te lang aan ƩƩn stuk doorgaan! Wat we vaak vergeten als we druk aan het werk zijn, is dat rust onontbeerlijk is om efficiƫnt te kunnen werken en genoeg energie te blijven hebben. De kleine hoeveelheid tijd die een rustpauze in beslag neemt, geeft je een veelvoud aan energie Ʃn focus in de plaats. Paradoxaal genoeg levert NIET constant doorwerken uiteindelijk dus meer op.

Zou het niet super zijn als mensen op hun werk de toestemming zouden krijgen om tien minuten te niksen tussendoor? Hoewel dit minder goed zou kunnen zijn voor koffieproducenten (ik zou de kost niet willen verdienen voor alle mensen die zich op het werk door hun behoefte aan een rustpauze of middagdutje slepen met koffie), zou er veel productiever gewerkt worden, vermoed ik.

Stress hangt volgens mij ook samen met de graad van efficiĆ«ntie waarmee je werkt. Ik ben zelf namelijk aan het revalideren van een gebrek aan efficiĆ«ntie. Hoeveel tijd ik ook voor een bepaalde taak had, ik had altijd nĆ©t een bĆ©Ć©tje tijd tekort. Het begon al in mijn studententijd. Als ik twee dagen voorbereidingstijd op een examen had, dan kwam ik net een halve dag te kort. Maar ook als ik vijf dagen voorbereidingstijd had, kwam ik een halve dag tekort. Toen ik nog halftijds werkte en nog gĆ©Ć©n Kruidig LevenĀ had, kwam ik Ć³Ć³k altijd net een beetje tijd tekort. Terwijl ik nu over die periode denk: wat dĆ©Ć©d ik toen in godsnaam? šŸ™‚ Ik bedoel maar: het werk van een taak dijt uit naar de beschikbare tijd die je hebt om de taak te realiseren (zegt de wet van Parkinson). En zo is het ook: als je op voorhand tegen mij zegt dat ik maar Ć©Ć©n uur beschikbare tijd heb om een artikel te schrijven, ga ik het waarschijnlijk in dat uur afgewerkt hebben. Geef me er een hele dag voor en ik ga het vermoedelijk niet af hebben. Daarom begin ik mijn tijd meer en meer op voorhand strakker in te delen in afgebakende blokken en op die manier efficiĆ«nter te werken, zodat ik minder hoef te stressen en druk te doen.

De “tree tea time” is zo een afgebakend tijdsblokje in mijn agenda dat enkel en alleen dient om te niksen. De “tea” was er vandaag eentje met vooral lipbloemige kruiden, die sowieso allemaal versterkend zijn voor het zenuwstelsel. Het was een heerlijke combinatie van het volgende:

-pepermunt

-verse citroenmelisse

-salie

-lavendel

-vlierbloesem

-rozenbottels

Nog wat honing erin en vooruit: nu maar ‘tree tea’en” !

 

 

Bezit jij de kunst van het niksen? Of heb je je eigen no-stress trucs? Deel het zeker met ons hieronder in de reacties!

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 14 reacties

 1. Lien

  Hey Anntje,

  šŸ™‚ Geweldig concept, tree tea time šŸ™‚ Bij mij zal het eerder terrace tea time worden, maar dat werkt vast en zeker ook wel!

  Groetjes,

  Lien

  1. Anntje

   Ja hoor, Terrace tea time kan natuurlijk ook šŸ™‚

 2. De Backer Katrien

  haja, ik doe aan hartcoherentie= ademhalingstechniek, om een in 6 min de max aan energie op te wekken terug voor de komende 6 uren, je voelt het zo komen opborrelen……, maar een tas thee bij, ervoor en erna, als afronding is nog een must šŸ™‚ xxx

 3. Blanche

  Tijdens niets doen of in dromen ,
  welt soms weer op wat verzonken was …

 4. sonja

  We gaan zeker uwe raad volgen.:-) maar anntje hoe ga je te werk met die paardebloem knopjes..

  1. Anntje

   Gewoon zoveel knopjes van paardenbloemen plukken als je wil gebruiken, in een bokaal doen, appelazijn overgieten en dan drie weken laten trekken. Klaar!

   1. kristien

    ik wil ook knopjes gaan plukken!
    bedoel je dan de knopjes die zich sluiten in de overgang naar een pluisboL?

    1. Anntje

     Neenee, het zijn de knopjes die nog een bloem moeten worden. De pluisbol zou niet echt lekker zijn, vermoed ik šŸ™‚

 5. Fred

  Super tip Anntje. Ik gebruik een ademhalingsoefening uit de yoga, namelijk pranayama, ja gaat op je rug plat op de grond, matje of nog beter een grasmat liggen, benen gestrekt in hoek van 45graden en armen gestrekt naast je romp, tevens in hoek v 45graden. Ogen toedoen, rustig in en uitademhalen via neus en luisteren naar je lichaam… Na 10 minuutjes een kop gemberthee met citroengras en je kan terug tegen een stootje!!

  1. Anntje

   Ja, tof! Of de pranayama waarbij dat je telkens maar door Ć©Ć©n neusgat ademhaalt: ook een toppertje! Dankjewel om te delen!

 6. sonja willems

  Dit stond vandaag op mijn mindfulnesskalender :
  “Eilanden van rust,verdeeld over de dag,
  kunnen het landschap van het leven veranderen.”
  J.Harvey
  Vond ik mooi passen bij jouw nieuwsbrief.:-)

  1. Diane De Smedt

   Heel mooi verwoord… eentje om te onthouden… šŸ˜‰

 7. elly ceelen

  ja fijn zo 5 minuutjes….af en toe …

  even tot rust komen met jezelf….een wijze raad…..
  dank je wel kruiden elf

  en dank je wel voor het eilandje van rust door de dag heen….

Geef een reactie