Als er één plant is waarover ik al heel veel heb geschreven, dan is het wel de meidoorn. Het is een fantastisch mooi kruid dat je tijdens de lente tegemoet komt met zijn bedwelmende geur. Kom je op een plaats waar veel meidoorns bij elkaar te vinden zijn, dan kan de witte bloesempracht echt overweldigend zijn. Zo mooi! Zeg nu zelf?
Meidoorn voor je lichaam
Maar meidoorn is niet alleen mooi. Hij wordt ook beschouwd als hét ultieme middel voor het hart. En dat zowel voor het fysieke als het emotionele hart.
De bessen, bloemen en blaadjes zijn rijk aan flavonoïden die je hart sterker maken. De stoffen uit meidoorn verwijden zowel je bloedvaten als je kransslagaders. Lees: je bloed kan vrijer doorstromen, waardoor het een efficiënt middel kan zijn bij bloedsomloopstoornissen zoals winterhanden- en voeten, oorsuizingen, duizeligheid, concentratiestoornissen en slecht geheugen. Doordat je hartspier beter doorbloed wordt, verhoogt ook de zuurstoftoevoer naar je hart. Daarnaast helpt de meidoorn ook nog eens je bloeddruk en je cholesterolgehalte binnen de perken te houden.
Wow, is dit niet een middel waarvan onze Westerse maatschappij dankbaar gebruik zou kunnen maken? In Vlaanderen zijn hart-en vaatziekten namelijk doodsoorzaak nummer één: 1 op de 3 mensen die sterven in ons Vlaamse gebiedje, sterven namelijk aan een hartziekte. Als je een genetische aanleg hebt voor hart-en vaatziekten en je weet van jezelf dat je niet gezond leeft (stress, slechte voeding, te weinig slaap, te weinig beweging, …), zou meidoorn zeker een topkruid voor je kunnen zijn.
Meidoorn voor je geest
Deze struik/boom is niet alleen een weldaad voor je fysieke hart, maar ook voor je emotionele hart. Samen met kruiden als citroenmelisse en sint-janskruid is het één van de doeltreffendste middelen bij diep verdriet en droefenis (bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbaar iemand). Thee of tinctuur van deze drie kruiden kan dan troost helpen bieden.
Volgens herboriste Rosemary Gladstar helpt meidoorn ook bij de aanmaak van collageen (lees: antirimpelmiddel!) en op die manier zou het ook voor een sneller herstel van beschadigde spieren en pezen zorgen. Hierover vind ik echter niks in de wetenschappelijke literatuur terug, maar het is alvast het uitproberen waard niet? Een middel dat tegelijkertijd je hart versterkt en rimpels tegen gaat… hmm… een gat in de markt lijkt me.
Hoe gebruik je meidoorn?
Maar goed: hoe gebruik je dit kruid nu? Als je meidoorn wil gebruiken als hartversterkend middel, doe je dat het best onder de vorm van tinctuur (diegenen die mijn boek lazen, weten dat ik zo geen fan ben van planten in capsules). Tinctuur van meidoorn is overal gemakkelijk verkrijgbaar (bij de natuurwinkel of apotheek en ik geloof zelfs ook bij de supermarkt) . Hem zelf maken is echter veel leuker. Dat doe je zo:
Pluk een paar handenvol bloesems (en wat blaadjes), stop ze in een glazen bokaal en overgiet ze met de strafste wodka die je vinden kan (40°). Laat dit mengsel staan tot de bessen rijp zijn. Filter dan de bloesems eruit en giet de bloesemtinctuur over de bessen. Vul eventueel bij met wodka tot de bessen goed onder de drank zitten. Laat de bessen minstens zes weken trekken. Zeef dan af, giet in donkere flesjes en klaar is je tinctuur.
Tip:
Wil je dat je tinctuur ook heel lekker smaakt, doe er dan een kaneelstokje, een kruidnagel, een steranijsje of wat vanille bij wanneer je de meidoornbessen op tinctuur zet. Zo krijg je een heerlijk drankje.
Let op:
* Als je hartpatiënt bent en je gebruikt hartmedicatie, overleg dan altijd eerst met je arts vooraleer meidoorn te gebruiken! Meidoorn is een perfect veilige plant, maar hij kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid van de hartmedicatie die je neemt, op termijn dient aangepast te worden. Een positief effect dus, maar je dokter moet er wel van op de hoogte zijn.
* Pluk niet meer bloesems dan je nodig hebt om een beetje tinctuur te maken. Wees je ervan bewust dat elk bloemetje dat je afplukt, niet kan veranderen in een bes in de herfst. Ook al is de meidoorn hier alomtegenwoordig, pluk met respect voor de natuur en … het klinkt misschien een beetje zweverig maar zo bedoel ik het niet: vraag eerst aan de plant of je toestemming krijgt om deze prachtige bloesems te plukken.