Als er één plant is waarover ik al heel veel heb geschreven, dan is het wel de meidoorn. Het is een fantastisch mooi kruid dat je tijdens de lente tegemoet komt met zijn bedwelmende geur. Kom je op een plaats waar veel meidoorns bij elkaar te vinden zijn, dan kan de witte bloesempracht echt overweldigend zijn. Zo mooi! Zeg nu zelf?

Meidoorn voor je lichaam

Maar meidoorn is niet alleen mooi. Hij wordt ook beschouwd als hét ultieme middel voor het hart. En dat zowel voor het fysieke als het emotionele hart.

De bessen, bloemen en blaadjes zijn rijk aan flavonoïden die je hart sterker maken. De stoffen uit meidoorn verwijden zowel je bloedvaten als je kransslagaders. Lees: je bloed kan vrijer doorstromen, waardoor het een efficiënt middel kan zijn bij bloedsomloopstoornissen zoals winterhanden- en voeten, oorsuizingen, duizeligheid, concentratiestoornissen en slecht geheugen. Doordat je hartspier beter doorbloed wordt, verhoogt ook de zuurstoftoevoer naar je hart. Daarnaast helpt de meidoorn ook nog eens je bloeddruk en je cholesterolgehalte binnen de perken te houden.

Wow, is dit niet een middel waarvan onze Westerse maatschappij dankbaar gebruik zou kunnen maken? In Vlaanderen zijn hart-en vaatziekten namelijk doodsoorzaak nummer één: 1 op de 3 mensen die sterven in ons Vlaamse gebiedje, sterven namelijk aan een hartziekte. Als je een genetische aanleg hebt voor hart-en vaatziekten en je weet van jezelf dat je niet gezond leeft (stress, slechte voeding, te weinig slaap, te weinig beweging, …), zou meidoorn zeker een topkruid voor je kunnen zijn.

Meidoorn voor je geest

Deze struik/boom is niet alleen een weldaad voor je fysieke hart, maar ook voor je emotionele hart. Samen met kruiden als citroenmelisse en sint-janskruid is het één van de doeltreffendste middelen bij diep verdriet en droefenis (bijvoorbeeld na het overlijden van een dierbaar iemand). Thee of tinctuur van deze drie kruiden kan dan troost helpen bieden.

Volgens herboriste Rosemary Gladstar helpt meidoorn ook bij de aanmaak van collageen (lees: antirimpelmiddel!) en op die manier zou het ook voor een sneller herstel van beschadigde spieren en pezen zorgen. Hierover vind ik echter niks in de wetenschappelijke literatuur terug, maar het is alvast het uitproberen waard niet? Een middel dat tegelijkertijd je hart versterkt en rimpels tegen gaat… hmm… een gat in de markt lijkt me.

Hoe gebruik je meidoorn?

Maar goed: hoe gebruik je dit kruid nu? Als je meidoorn wil gebruiken als hartversterkend middel, doe je dat het best onder de vorm van tinctuur (diegenen die mijn boek lazen, weten dat ik zo geen fan ben van planten in capsules). Tinctuur van meidoorn is overal gemakkelijk verkrijgbaar (bij de natuurwinkel of apotheek en ik geloof zelfs ook bij de supermarkt) . Hem zelf maken is echter veel leuker. Dat doe je zo:

Pluk een paar handenvol bloesems (en wat blaadjes), stop ze in een glazen bokaal en overgiet ze met de strafste wodka die je vinden kan (40°). Laat dit mengsel staan tot de bessen rijp zijn. Filter dan de bloesems eruit en giet de bloesemtinctuur over de bessen. Vul eventueel bij met wodka tot de bessen goed onder de drank zitten. Laat de bessen minstens zes weken trekken. Zeef dan af, giet in donkere flesjes en klaar is je tinctuur.

Tip:

Wil je dat je tinctuur ook heel lekker smaakt, doe er dan een kaneelstokje, een kruidnagel, een steranijsje of wat vanille bij wanneer je de meidoornbessen op tinctuur zet. Zo krijg je een heerlijk drankje.

Let op: 

* Als je hartpatiënt bent en je gebruikt hartmedicatie, overleg dan altijd eerst met je arts vooraleer meidoorn te gebruiken! Meidoorn is een perfect veilige plant, maar hij kan ervoor zorgen dat de hoeveelheid van de hartmedicatie die je neemt, op termijn dient aangepast te worden. Een positief effect dus, maar je dokter moet er wel van op de hoogte zijn.

* Pluk niet meer bloesems dan je nodig hebt om een beetje tinctuur te maken. Wees je ervan bewust dat elk bloemetje dat je afplukt, niet kan veranderen in een bes in de herfst. Ook al is de meidoorn hier alomtegenwoordig, pluk met respect voor de natuur en … het klinkt misschien een beetje zweverig maar zo bedoel ik het niet: vraag eerst aan de plant of je toestemming krijgt om deze prachtige bloesems te plukken.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 21 reacties

 1. Debby M

  De meidoornbloesemtinctuur staat sinds gisteren in mijn keuken. Nu wachten op de besjes ?

 2. Christel

  Dag Anntje,

  Is het normaal dat de bloesem een bruine kleur krijgt als hij op tinctuur staat, ik heb hem op wodka gezet? Werkt de bloesemtinctuur ook zonder de besjes, dan maak ik er nog eentje en kan ik het al beginnen innemen na de 6 weken 🙂

  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Hoi Christel,

   Ja, de bloesems krijgen makkelijk een bruine kleur. Je kan dat voorkomen door ze voldoende onder de wodka te zetten en ze elke dag opnieuw onder de drank te drukken met een lepel ofzo. Op zich is het niet erg, maar je kan op die manier wel voorkomen dat het niet nog bruiner wordt. De bloesemtinctuur op zich werkt zeker ook!

  2. Taelman Christine

   Anntje , ik droogde de bloesem een 5 tal dagen. Op die manier kunt je die een beetje verkruimelen vooraleer de wodka erop gaat en hoop ik dat hij dit jaar niet bruin wordt.

   1. Anntje Peeters

    Hoi Christine, dankjewel voor je goeie tip!

 3. Herman

  Hoi Anntje,kan je van meidoorn ook thee maken?Mvg Herman….

  1. Anntje Peeters

   Hej Herman, dat mag zeker en vast! Alleen vind ik pure meidoornbloesemthee niet zo heel lekker. Maar smaken verschillen uiteraard!

 4. katho

  Anntje, hier zijn de bloesems al bruin aan de struik voor ik het gezien had. Nog bruikbaar? Ze staan verborgen achteraan in de tuin dus uit het oog verloren… Geen idee hoe het komt dat ze zo snel bruin zijn

  1. Anntje Peeters

   Hoi Katho, helaas helaas, het is te laat. Ik zie de meidoorn hier ook al overal in het bruin. Hij was er heel vroeg bij dit jaar.

 5. Katrien db

  Hey dag Anntje,

  Ik zag ze bloeien , zo super, en ik dacht toen, kheb dat niet nodig….maar nu blijkt van wel…..Kben juist gaan kijken, maar het is gedaan vrees ik….de botjes zijn begonnen….niet? Kheb er nog staan van 2014 van toen….die neem ik ondertussen….

  1. Anntje Peeters

   In september zijn de bessen er hé, en die werken ook goed.

 6. Marina

  Hallo,
  1.Om de meidoorntinktuur (en om het even welke andere tinktuur) te maken geef je aan wodka 40° te nemen. Is granengenever 30° even goed? Mag het 30° zijn ipv 40°?
  2.Kan je alleen met de meidoornbessen tinktuur maken?
  thx voor je antwoord. gtjs Marina

  1. Anntje Peeters

   Hoi Marina,

   Alleen met meidoornbessen tinctuur maken, kan prima. Je moet echter wel echt een drank hebben met een alcoholpercentage van minstens 40°, anders verloopt de extractie niet zo goed. Succes!

 7. Marina

  Hallo, ik heb nog vragen (sorry maar ik ben maar in de beginfase met 1001 vragen en twijfels).Ik ben gisteren de besjes gaan plukken en bij thuiskomst bemerkte ik dat er wel degelijk verschil in kleur was, 1.sommige dieprood, andere rood en andere oranje-achtig. 2.Wanneer zijn ze opperbest? 3.Kan het kwaad als ze dan niet allemaal dieprood zijn? 4.Stengeltjes er af doen? 5.Kan je naast tinktuur de besjes ook nog gebruiken/bewaren op een andere manier? Alkohol 41% is dan ok veronderstel ik? (heb genever gevonden van 41°).Bedankt voor de antwoorden. Gtjs Marina

  1. Anntje Peeters

   Hoi Marina,

   Je plukt de besjes best wanneer ze dieprood zijn. Het is niet erg als er nog wat takjes/blaadjes bijzitten.
   Van de bessen wordt ook confituur gemaakt, maar persoonlijk vind ik die niet zo super lekker. Je kan de besjes wel drogen om later in thee te gebruiken. 41% alcohol is inderdaad voldoende. Succes!

 8. Marina

  Hallo, nog een paar vragen ivm meidoornbessen. Ik heb er gisteren geplukt en ik merkte dat er dieprode, rode en oranje-achtige bessen zijn, alsook dikkere en kleinere. 1.Zijn die allemaal goed om tinktuur van te maken?2.de steeltjes er af veronderstel ik? 3.Moeten de bessen wat gekneusd worden vooraleer ze onder de alkohol gaan?Ik heb tamelijk wat bessen -4. kan ik die nog op een andere manier bewaren dan op tinktuur te zetten? Thx en grtjs Marina

  1. Anntje Peeters

   De besjes inderdaad best eerst wat kneuzen voor je er tinctuur van maakt.

 9. Marleen Van Doren

  Anntje,
  Ik heb vandaag meidoornbloesems op wodka gezet.
  Als ik wacht tot de bessen er zijn, kan ik dan dezelfde vodka waar ik de bloesems heb uitgezeefd terug gebruiken?
  Is dit dan nog sterk (straf) genoeg?

  1. Anntje Peeters

   Zeker! Zo doe ik het zelf ook. Je zal wel nog een beetje moeten bijvullen. Succes!

 10. Patricia

  Kan ik ook tinctuur maken enkel met de bloesems of moeten er echt ook bessen bij? Ik lees overgiet de bloesems met wodka en laat staan tot de bessen rijp zijn… Betekent dit dat de tinctuur van mei tot september moet blijven staan en dan verse bessen nog eens overgieten met diezelfde tinctuur?

  1. Anntje Peeters

   Dag Patricia, ja, je kan het zo doen. Maar als je alleen tinctuur van de bloesems zou willen maken, is dat ook prima hoor!

Geef een reactie