• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:7 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Belgen slikten nog nooit zoveel kalmeermiddelen‘, kopte De Morgen enkele weken geleden. Blijkbaar steeg het verbruik van het kalmeermiddel ‘Valium’ de voorbije vijf jaar met maar liefst 25%. Ik weet niet hoe jij erover denkt, maar ik vind het ronduit beangstigend om te lezen dat het voorbije jaar 20.613.287 dosissen Valium genomen werden. Dat zijn dus twintig MILJOEN zeshonderddertienduizend tweehonderdzevenentachtig dosissen. Wow! Verder gingen er ook om en bij de 490 miljoen dosissen slaappillen door onze kelen. We zijn een dolgedraaid volk aan het worden, lijkt me.

Toen ik onlangs naar de garage moest voor een onderhoudsbeurt van mijn auto, zaten er samen met mij nog een aantal andere mensen te wachten terwijl de olie van hun auto ververst werd. De drie jonge vrouwen die er zaten (inclusief mezelf) werkten tijdens het wachten al koffie slurpend lustig verder op laptop, tablet en vooruit: ook in de goeie oude notitieschrift. En toen kwam er een oude heer bijzitten. Hij moet ergens in de tachtig geweest zijn en ging op een stoel zitten. Hij keek rustig voor zich uit en deed helemaal niets. Elke keer dat ik opkeek, zat hij gewoon op zijn stoel voor zich uit te kijken. Ik dacht in mezelf: ‘Dit is dus hoe mensen van een oudere generatie mediteerden zonder dat ze ooit van het woord meditatie gehoord hadden’. Terwijl we nu willen ‘leren mediteren’, deden die oudere mensen dat gewoon uit zichzelf. Misschien is het dat wel wat we collectief missen in onze dag: rustpunten waarop we gewoon even helemaal niets doen. En dan bedoel ik echt niets: naar niets kijken of luisteren, niets lezen of niets eten, gewoon niets. 

Het valt me alsmaar meer op hoe we en bloc van een natuurlijke, ontspannen staat naar een voortdurend overspannen staat zijn geëvolueerd. Omdat ontspannen vaak niets doen vereist en we dat niet meer kunnen, moet een pilletje dat voor ons oplossen. Zou het niet veel gezonder zijn om gewoon even in onze ‘relax’ te gaan zitten en tien minuten niets te doen? Een kop thee erbij mag…

Anntje’s rustige relax-thee:

1 deel citroenmelisse

1 deel rozenblaadjes

1 deel kamille

1/4 deel munt

1/4 deel lavendel

Overgiet de kruiden met kokend water, laat twintig minuten trekken, zeef af en relax. Alle kruiden uit deze thee hebben een zenuwversterkend effect en brengen rust en kalmte in je dag, zonder je suf of slaperig te maken. Enjoy!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 7 reacties

 1. elly ceelen

  Heel mooi gebracht…..
  theetje ga ik onmiddellijk maken…en van genieten ….
  dank je kruiden elf

 2. christine

  Dag Anntje,

  Bedankt voor dit artikel. Kan ik als rozenblaadjes ook rozenbottel gebruiken?
  Geldt dit effect ook voor de heerlijke drank die ik verleden jaar bij jou thuis heb gedronken (met vlier, citroenmelisse,…)?

  Liefs,
  Christine

  1. Anntje

   Rozenbottels geven een ander effect en zijn meer immuunversterkend. De rozenblaadjes zijn rustgevend.

 3. Leen

  Hi hi kostelijk geschreven. Misschien de koffie op het werk vervangen door jou zen-thee…

 4. Leen

  JouW zen-thee… Ik kan precies ook een kopje gebruiken 😉

 5. Bernadette

  welbedankt voor het recept Rustige relax-thee,Anntje Kruidenelf.Ik heb het zeker en vast nodig . Ook de Avena Sativa. Is dat van Dr. Vogel ?

  1. Anntje

   Avena sativa vind je van veel merken. La drôme provençale is mijn persoonlijke favoriete merk. Succes!

Geef een reactie