• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:32 Reacties
  • Leestijd:6 minuten gelezen

‘De dood huist in de darmen’. Deze uitspraak las ik eens in mijn vroege jeugd in één van de boeken van mijn vader. Het boek was getiteld: ‘De kleine dokter’ en was geschreven door Alfred Vogel, in die tijd een erg populaire alternatieve natuurgenezer. Ik vond het toen maar een akelige doemuitspraak, maar nu begrijp ik pas echt wat er stond. Hoe meer ik over het spijsverteringsstelsel lees en leer, hoe meer ik tot de conclusie kom dat heel veel van onze ‘moderne’ ziekten hun oorsprong vinden in onze darmen. Anderzijds kan je dus ook zeggen dat gezondheid ontstaat vanuit de darmen. Nu zijn problemen van maag en darmen helaas schering en inslag. Niet voor niets staan maagzuurremmers, laxeermiddelen en diarreeremmers in de top tien van de best verkopende geneesmiddelen. Een pilletje en het probleem is opgelost? Helaas is dat iets té makkelijk. Zulke pillen onderdrukken namelijk gewoon de symptomen en maken op de lange duur het probleem vaak nog erger.

Ook kruidenelfen ontsnappen niet aan kwaaltjes en mijn darmen waren al altijd mijn zwakke schakel. Een schakel die ik echter goed onder controle had door levensstijl, voeding en kruiden. Maar dan … beetje bij beetje, zondig je niet één keer, maar zowat constant en dan zit je er weer mee. Dat is wat mij de afgelopen weken overkwam en waardoor ik voor de tweede maal met de neus op de feiten werd gedrukt: gezondheid staat of valt met wat voor jou persoonlijk de juiste voeding en levensstijl is.

Er zijn mensen die een steen zouden kunnen verteren, zoals mijn moeder. En dan zijn er andere, waaronder ik zelf, die moeten oppassen met wat ze in hun meterslange  voedselverwerkende pijpleiding stoppen. Eens een keertje zondigen is niet erg. En twee keertjes ook niet. Maar bij elke dág zondigen, loopt het fout. Een combinatie van stress en verslapte gezonde voedingsgewoonten zorgden op die manier de afgelopen weken voor een erg opstandige kruidenelfdarm. Hmmm… Terug naar het begin dus. Even ‘resetten’ was de boodschap.

Omdat ik uit ervaring weet hoe lastig darmklachten kunnen zijn en hoe rot je je erdoor kan voelen – en dan spreek ik nog niet van alle neveneffecten die darmproblemen met zich mee brengen, zoals malabsorptie of bloedarmoede – wil ik even op een rijtje zetten wat volgens mij de beste dingen zijn die je kan doen om een opstandige darm weer tevreden te stellen.

Nu is de ene opstandige darm de andere natuurlijk niet. Er zijn diverse klachten en aandoeningen van het spijsverteringsstelsel, maar wat ik gemerkt heb is dat de meeste darmaandoeningen goed reageren op de hieronder beschreven maatregelen. Hoe ernstiger je klachten zijn, hoe strenger je zal moeten zijn in je aanpak en hoe moeilijker de aanpassing waarschijnlijk zal zijn. Maar zeg nu zelf, wat is het ergst: een aantal maanden je favoriete voedingsmiddelen laten staan of constant met een pijnlijke buik en een wazig hoofd rondlopen? Ik weet het wel hoor! De volgende tips zijn voor mij van grote hulp geweest:

1. Zorg voor het juiste ‘milieu’ in je darm en eet gefermenteerde voeding.

Er worden boeken vol geschreven over hoe belangrijk je darmflora voor je is. Bedrijven zien daar natuurlijk geld in en brengen zogenaamde ‘probiotica’ op de markt die … vaak niet werkzaam zijn. Een probioticasupplement kan nooit evenaren wat gefermenteerd voedsel, zoals rauwe zuurkool of echte pickles voor je kunnen doen. Geloof je me niet? Doe dan de test en zet je supplement eens op cultuur in suikerwater. Ik heb het al met verschillende supplementen geprobeerd: ze doen niets!

2. Pak stress aan. Stress is namelijk één van de ergste vijanden voor een goeie spijsvertering. Het zorgt ervoor dat je lichaam minder spijsverteringssappen zal afscheiden, waardoor er onverteerde voedselresten in je darm aanwezig blijven die dan op hun beurt gefermenteerd worden door (meestal slechte) bacteriën. Gevolg: een hoop wind (iemand noemde mij op die manier ooit een menselijke kernreactor, oeps sorry, te intiem? 🙂 en ontstekingen in je darm die de weg vrijmaken voor nog meer miserie.

3. Begin je dag met een halve liter warm water met citroensap. Dat zorgt ervoor dat je ‘s ochtends makkelijk naar toilet zal kunnen gaan en het maakt je spijsvertering sterker.

4. Zijn je spijsverteringsklachten heel erg en heb je constant last, dan kan je niet anders dan de volgende tip in acht te nemen. Dit is voor de meeste mensen oooo zooooo moeilijk. Hier komt hij: schrap TIJDELIJK (voor het geval je het niet zag: de nadruk ligt op tijdelijk!) de volgende voedingsmiddelen:

– alle granen en brood (witte basmatirijst, quinoa en gierst zijn acceptabel)

– alle zuivelproducten (behalve kefir en échte, biologische yoghurt)

– koffie, chocola en alle suikerrijke producten zoals gebak, koffiekoeken, koekjes

– aardappelen

– een overmaat aan fruit

– alle verwerkte en kant-en-klare voedingsmiddelen en voeding met additieven

De bulk van je voeding zal dus gedurende minimum zes weken (maar liefst drie maanden) bestaan uit:

– goed gekookte groenten (géén slaatjes, please, niets ergers voor overstuurse darmen dan slaatjes)

– gekiemde linzen of gepelde mungbonen (goed gekookt met specerijen als karwij, komijn, curcuma en kardemom)

– vis, een eitje, een beetje vlees

– noten en zaden (ik weet dat er van die heel erg goed uitziende gebakjes bestaan gemaakt van notenmeel, maar: nee, dat bedoel ik dus niet 🙂

– kokosproducten (kokosmelk, kokoschips, kokosolie. Kokosolie werkt ontstekingremmend en antibacterieel op je darm.)

– een beetje fruit (vooral seizoensfruit als gestoofde appeltjes of peren en bessen)

– verse soepen en kippenbouillon (die laatste werkt door de gelatine erin erg helend op een ontstoken darmwand)

5. Drink spijsverteringsbevorderende kruidenthee. Dé topper bij uitstek is verse gemberthee met citroen. Maar ik hou persoonlijk ook erg van kamillethee (ontstekingsremmend op de darmen) of venkelzaadthee (spijsverteringsbevorderend, kramp- en gaswerend).

Mijn favoriete, persoonlijke mix is de volgende (voor een liter gekookt water):

– twee theelepels geraspte, verse gemberwortel

– 1/2 theelepel sinaasappelschil

– 1 theelepel rozenbottels

– 1/4 theelepel kaneelschilfers

– 5 gekneusde kardemomzaden

– 1 theelepel korianderbolletjes

Doe alles in je theekan, laat zo’n twintig minuten trekken en geniet met een koffielepeltje honing.

Mensen met lichte spijsverteringsstoornissen kunnen al veel oplossen door een tijdlang vooral goed gekookt voedsel te eten en rauwe zaken te vermijden zonder dat ze alle voedingsmiddelen uit punt vier moeten laten staan.

Voor mezelf, en voor mensen met meer serieuze spijsverteringskwalen, is punt vier geen overbodige luxe, maar pure noodzaak.

Hoe is het met jouw spijsverteringsstelsel gesteld? Verloopt alles vlekkeloos of heb je wel eens last van je darmen of maag? En wat zijn jouw favoriete remedies? Deel het zeker hieronder met ons in de reacties!

PS: Dit artikel is géén vervanging voor een consult bij je dokter! Raadpleeg altijd een arts als je een ernstige klacht hebt of nog geen diagnose hebt gekregen. Ik herinner je ook aan de disclaimer van deze site die je hier kan terug vinden.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 32 reacties

  1. Angelique

    OOooohhh, weer zo fijn geschreven, dat ik het HE-LE-MAAL verslonden heb, dat artikeltje van je, zonder ooit nog maar een sprankeltje darmproblematiek te hebben gehad 🙂

    wat ook nog helpt (bij mij toch) is MUNT, vooral voor de maag, maar als ik me niet vergis, is dat ook een onderdeel van de spijsverteringsmachine…

    dé ideale thee na nstevige maaltijd is naar mijn mening dan ook munt-kamille-venkel (en euh zeker voor menselijke kernreactoren geen slecht idee :p)

    heel interessant is ook de Ayurvedische kijk op zo’n zaken. helaas weet ik er niet zoooo heel veel van, maar wel dat (dikke) darmklachten, typisch Vata zijn, en dat herfst al een overdosis van Vata eigenschappen in zich heeft, wat dus (dikke)darmproblemen kan aanwakkeren… just saying…

    1. Anntje

      Dankjewel voor je reactie, Angélique,

      Ja, vata-overdosis: vandaar ook mijn advies om geen rauwe groenten te eten als je met deze problematiek zit. Dat maakt de boel alleen nog erger.

      Munt: hoe kon ik het vergeten! 🙂 Merci voor je aanvulling. Munt is ondertussen ook erkend als geneesmiddel tegen spastisch colon, of toch de olie ervan.

  2. Ida Knobbe

    Dag Anntje, wat een goeie publicatie. In mijn omgeving heb ik sowieso al twee mensen die hier heel blij mee zullen zijn.
    Je artikelen lees ik met veel plezier.

  3. Marina

    Hoi
    Geldt dit alles ook voor wie een te veel aan maagzuur heeft?
    Groetjes!

    1. christine de schouwer - de block

      Voor zover ik weet is ook varkensvlees verboden bij mensen met maagzuur. Ik ben helaas de lijst met verboden en toegelaten voedingsmiddelen verloren, maar dit stond er zeker bij. Familie van ons, maar dan in Sardegna, heeft hier ook last van, vandaar…

    2. Anntje

      Ja, het zijn algemene maatregelen om je spijsvertering te verbeteren, en je maag is daar een deel van.
      Vaak is het zo dat de meeste mensen die denken dat ze te véél maagzuur hebben, er net te weinig hebben. Waardoor maagzuurremmers het probleem op termijn verergeren. Maar daar volgt nog wel eens een artikeltje over!

      1. christine de schouwer - de block

        Als je vermoedt dat je een tekort aan maagzuur hebt (alles blijft dan zowat op je maag liggen), kan je een beetje citroensap over je vis e.d. doen. Ik doe het altijd bij ingelegde tonijn.

    3. Linda

      Voor maagzuur, een stukje citroen knabbelen kan ook helpen : )
      Liefs!

  4. Conny

    Wat een super duidelijke uitleg. Ik heb geen problemen met mijn maag maar die thee ga ik zeker maken, klinkt nl. erg lekker.

  5. Stijn

    bij de gefermenteerde producten mis ik gemarkeerd, onderlijnd, in ‘t dubbel vet: MISOsoep staan

    Een machine voor de darmen 🙂

    1. Katrien De Backer

      ja, grappig, heb ook juist last van platte darmen…..maar die cola hé, mmm blij dat er ondersteuning is, bedankt daarvoor, en de buurman zegt aloë vera producten, ze zijn er dol op….?

      xx

      1. Anntje

        Ja, aloë, dat moet je zelf wat uittesten. Alleszins zien dat je de gel gebruikt en niet het sap, want dat is laxerend.
        Ik heb het één keer gebruikt en voor mij werkte het niet. ‘t Is te zeggen: het werkte wél, maar het was héééééél onaangenaam.

    2. Anntje

      Hahahaha, gemarkeerd, ondelijnd in ‘t dubbel vet… 🙂

      Miso, inderdaad, nog zoiets wat zo gewoon is in mijn leven, dat ik het vergeet te vermelden. Maar inderdaad: heel effectief! Merci voor de aanvulling!

  6. christine de schouwer - de block

    Ik weet wat je bedoelt met zondigen, alsook onze jongste. Dan wordt het even terug naar af. Varkensvlees en peper zijn ons ook verboden. Maar wie weet, misschien kunnen we door onze aangepaste levensstijl andere kwalen en ziektes die nog erger zijn voorkomen en dat zou dan toch mooi meegenomen zijn.

    1. Anntje

      Inderdaad, want hoe meer ik erover studeer, hoe meer ik ervan overtuigd ben dat gezondheid voor een groot deel te maken heeft met je darmen. Als je je voedingsstoffen niet goed kan opnemen, krijg je tekorten, daardoor krijg je allerlei aandoeningen etc.. Het is een cirkel.

      Varkensvlees lukt voor mezelf prima. Althans spek. Ik ben zoooooo’n fan van spek 🙂

  7. elly ceelen

    ja lieve kruiden elf….je hebt het weer mooi gebracht.dank je wel.

    ik ervaar het ook zelf ,wat voedsel doet met mijn darmen ….
    er is een spreekwoord….je graaft je graf met je eigen tanden ….

    de verleidingen zijn soms groot…maar wat is een minuutje genot…..voor al de daar op ellendige gevolgen van dien ….dan is de keuze toch vlug gemaakt he .

    1. Anntje

      Ja, en het is wat uitzoeken wat werkt: het is zodanig verschillend voor iedereen. Maar experimenteren brengt veel helderheid.

  8. Jozina

    Dankjewel lieve kruiden elf voor dit mooie artikel met Liefde geschreven.

  9. gerlinda

    Dag Anntje,

    Weer zo’n interessant artikel, ik ga dit zeker aan mijn moeder bezorgen, die veel last heeft van haar darmen.
    Ik kijk altijd uit naar jouw artikels.
    Hopelijk ben je terug vlug ok.

  10. Valerie Van den Broeck

    Antje,
    Je hebt echt een heel humoristische manier om je zegje te doen, daardoor ook heel begrijpelijk en aangenaam om te lezen. Gelukkig heb ik geen last van mijn darmen, maar ik heb het artikel toch met heel veel plezier gelezen.
    Tante Valerie

    1. Anntje

      Dankjewel tante Valérie! 🙂

  11. christine de schouwer - de block

    Vergeten :
    Als je darmproblemen hebt, kun je net als in het zuiden 1 eetlepel koude olijfolie over je eten doen, zelfs over je fruit. Fruit eet ook best in macedoïne, dan heb je minder last en vlees grill je beter, zo vermijd je opgewarmde vetten die terug laxerend kunnen werken. Ik heb 1 voedingsmiddel waar ik NOOIT meer aankom en dat is gebroken lijnzaad. Hier kunnen de oliën te snel op de darm inwerken en ik heb er nu meer dan 16 maanden later nog last van in die zin dat ik goed moet opletten wat ik eet, anders krijg ik hevige buikpijn. Maar het verbetert.

  12. Hallo, bedankt voor je raad. Zelf kan ik bijv. niet tegen zuurkool, dat verergerd het probleem. Alles is persoonlijk uit te proberen en te ondervinden. Soms zijn darmproblemen deels te wijten aan candida schimmels. Zodoende dien je je voeding daarin hoofdzakelijk aan te passen.
    Véél water drinken is erg belangrijk. Het aanhouden van een suikervrij dieet en het vermijden van antibiotica. Elke gegiste voeding en drank vermijden (wijn, bier, azijn, gewoon brood, alsook schimmelkazen, en paddenstoelen deze laatste zijn ook gisten. Niks van melkproducten, behalve rauwe boter en bio room, bakken met olijfolie of ghi. geen margarines niet op brood noch in een pan of gebak.Zo weinig mogelijk, zonnenbl. saffloer- sesam- en maïsolie. Rauw knoflook over je eten persen helpt ook je darmslijmvlies te versterken.Bevat selenium, waar veel mensen gebrek aan hebben.
    Niks van peulvruchten. Vlees, vis, eieren onbestraald en vrij van anti biotica. Propolis extract 3x 20 druppels in wat water voor de 3 maaltijden. Anderzijds “lacticol” 1 soepl in een glas water 2x per dag voor de opbouw van de darmflora. Vrouwen kunnen best alle dagen één soeplepel “essential woman oil (van de firma, “minami”)innemen of onder het eten mengen, goed schudden opdat je het belangrijke bezinksel mee binnen krijgt. Dit heeft mij tot op heden al goed geholpen, MAAR erg belangrijk is ook om je nergens teveel zorgen over te maken, van zodra ik met iets teveel bezig ben gaat het weer helemaal fout! Goede moed iedereen.

    1. Anntje

      Dag Jeannine, bedankt voor je reactie!

      Het zou kunnen dat zuurkool een verergering geeft door histamine-overgevoeligheid. Maar ook dat is een teken van een beschadigde darmwand en heeft uiteindelijk baat bij gefermenteerd voedsel (al moet je het dan heel voorzichtig opbouwen). Maar het is zeker ook waar dat je individueel moet aanvoelen wat voor je past.

      Ik wil wel nog even vermelden, mochten mensen knoflook en propolis willen gaan proberen, dat je voorzichtig moet zijn met een overmaat er aan: natuurlijke antibiotica is – naar wat het woord duidelijk zegt – óók antibiotica en kan ook goeie darmflora kapot maken bij overmatig gebruik.
      Van ‘Essential woman oil’ ben ik absoluut geen voorstander: het bevat geïsoleerde soja-isoflavonen en lignanen: deze stoffen zijn goed in hun natuurlijke vorm, d.w.z. in een hele plant geconsumeerd. In hun geïsoleerde en geconcentreerde vorm wordt het volgens mij een geneesmiddel en moet je er voorzichtig mee omspringen. Niet zomaar gaan gebruiken indien je niet weet wat je vetzurenprofiel is. Bovendien zit er ook nog lijnzaadolie in, waarvan ik besef dat ze geroemd wordt omwille van haar omega 3 gehalte, maar waarvan ik ook weet dat ze hoogst onstabiel is en na zo’n drie maanden sowieso ranzig is. Een houdbaarheidsdatum op de fles zegt niet veel, we zouden de productiedatum moeten weten en daar drie maanden bijtellen. Dan en alleen dan is lijnzaadolie veilig voor inname.

      En inderdaad, het laatste wat je vermeldt, is nog het belangrijkste: zorgen en overmatige stress gooien de boel weer overhoop, hoe goed je je best ook doet. Dus stressbeheersing is een van de belangrijkste dingen in het geval van spijsverteringsklachten.

  13. Evelyn

    Beste Kruidenelf,
    Ik heb volgende vraag : Mijn hondje is zeer gevoelig in de darmen (breiïge ontlasting en overgeven)en werd reeds verschillende keren door de dierenarts hiervoor behandeld. Wat kan ik hem toedienen dat natuurlijk is en alles weer in evenwicht brengt?
    Alle alliumsoorten, voor honden zijn giftig, dus geen look of zo.
    Mvg.,
    Evelyn

    1. elly ceelen

      dag Evelien

      tik TANNETJE KONING EENS IN. Alle hulp!!!!

      je krijgt alle goede raad, zeer kundige dame. dierenarts homeopathie
      Chinese geneeskunde ,kruiden…
      mijn hondjes zijn geheeld met carnibest….rauwe voeding. Geen kalk aanslag, geen of weinig teken ,glanzende vacht, rustig karakter. Ik geef al twee jaar geen vaccinatie meer mijn jack-Russel was huper.

  14. Danny

    Propolis maximaal 30 druppels per dag want anders krijg je idd het omgekeerde effect …

  15. Bieke Wezenbeek

    Dag Antje,
    gisteren kool gesneden om zuurkool te maken. Kan deze echt zo lang ( 2 tot 6 weken) op het aanrecht blijven staan? Bij andere recepten vind ik dat deze al na 7 dagen gekoeld moet worden. En eet je hem daarna zo op zonder te verwarmen, misschien gaan anders al die goede beestjes dood?
    Groetjes,
    Bieke

    1. Anntje Peeters

      Dag Bieke, als het fermentatieproces snel gaat (in een kamer van pakweg 20°C) is je kool op twee weken klaar. Fermenteren is een oude bewaarvorm waarbij geen koeling aan te pas komt, dus je mag de pot inderdaad op het aanrecht laten staan. Alleen moet je het fermentatieproces goed in de gaten houden: is de kamer te koud, dan kan het te traag gaan en kan je kool bederven. Een ideale temperatuur is rond de 20 graden. Succes!

Geef een reactie