Ze zijn er weer: vuurrode klaprozen! Ik vind dat ze er zo prachtig uitzien, zo teer ook. Klaprozen zijn de buienradar avant-la-lettre: ze waarschuwen je voor regen of onweer door hun bloembladeren te sluiten. Mijn ouders vertelden me dat er vroeger velden vol klaprozen waren, meestal gemengd met korenbloemen. Spijtig genoeg heeft het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen deze prachtige planten verdrongen naar wegbermen of verwaarloosde terreinen. Je ziet ze ook nog vaak op bouwwerven. En dat heeft alles te maken met het ongelooflijk krachtige zaad van de klaproos: vaak is het na vijftig jaar nog kiemkrachtig! Als de bodem dan ineens wordt omgewoeld, krijgen ze weer vrij spel en zie je ze verschijnen. En ja, ook deze mooie bloemen kunnen voor vanalles en nog wat in je keuken- of medicijnkast belanden.
“Maar klaprozen, zit daar geen opium in?”, hoor ik je al denken. De klaproos (Papaver rhoeas) is inderdaad het nichtje van de slaapbol (Papaver somniferum) waaruit opium, morfine en codeïne worden gemaakt. Straf spul zou je dus denken, maar aangezien je van de klaproos enkel de bloemblaadjes gebruikt en de actieve stoffen daarin slechts in sterk afgezwakte vorm voorkomen, kan je van deze bloem erg milde middeltjes maken, die zelfs voor kinderen geschikt zijn.
De klaproos is vooral gekend voor zijn hoestbedarende en slijmoplossende werking. Kruidenvrouwtjes uit de vorige eeuw gebruikten de bloem sowieso altijd als één van de kruiden in hun hoestsiroop. Verder is klaproos ook gekend als mild sedativum, wat wil zeggen dat het kan ingezet worden tegen slapeloosheid en onrustige slaap (omdat het zo mild is, ook voor kinderen), tegen zenuwachtigheid, rusteloosheid, nervositeit, prikkelbaarheid, angst en overdreven emotionaliteit. Ook hartkloppingen reageren er goed op. Klaproos heeft ook een krampwerende en licht pijnstillende werking, waardoor ze ook kan worden gebruikt bij menstruatiekrampen of maag-darmkrampen.
Dat had je niet gedacht hé, van dit tere roosje? 🙂 Aan de slag dus! Droog de bloemblaadjes om in een rustgevende thee te verwerken, samen met andere rustgevende kruiden als kamille, citroenmelisse en lavendel bijvoorbeeld. Of zet er een tinctuur van op of maak een fantastische slaapsiroop. Dat doe je als volgt:
– Pluk ongeveer 200 gram verse bloemen en doe ze in een pannetje
– Overgiet ze tot ze volledig onder water staan en breng ze aan de kook. Je zal zien dat het water een onwaarschijnlijk mooie donkerblauwe kleur krijgt (zo blauw als de nacht).
– Als het water met de bloemen kookt, draai je het vuur uit. Laat het mengsel een nacht trekken.
– Zeef de bloemen eruit, meet het sap af in een maatbeker en doe er voor de helft lopende honing bij. Heb je enkel vaste honing, verwarm het mengsel dan even au bain marie, zodat je een mooie egale siroop krijgt.
– Drink twee borrelglaasjes voor het slapengaan en slaap als een (klap)roos!