• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:6 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Ken je dat lastige gevoel dat je in je buik krijgt wanneer je darmen niet goed werken? Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt dat zijn of haar darmen stilvallen of net te heftig beginnen te werken, bijvoorbeeld op vakantie of voor een stresserende gebeurtenis. Er zijn echter ook heel wat mensen voor wie het een nieuw soort normaal geworden is dat hun darmen niet naar behoren functioneren. Dag in dag uit met een opgeblazen, ongemakkelijk gevoel in je buik blijven rondlopen, is echter niet alleen heel lastig, het is ook helemaal niet gezond. Goed functionerende darmen zijn immers van groot belang voor je algemene fysieke én mentale gezondheid. Je zorgt er dus maar beter voor dat ze hun werk goed doen.

Hoewel heel wat mensen liever snel snel een gemakkelijke kruidenpil of kruidentinctuur nemen om hun klachten te verlichten, wil ik in dit artikel graag even een lans breken voor kruidenthee. Een goed samengestelde kruidenthee kan het effect van een kruidenpil of -tinctuur soms ruimschoots overtreffen. Bovendien maak je door een kruidenthee te zetten ook écht even tijd voor jezelf en dat alleen is vaak al een deel van de oplossing voor de klachten. Door de jaren heen heb ik heel veel geëxperimenteerd met kruidencombinaties om te zien welk effect ze precies hadden en voor welk moment van de dag ze het meest geschikt waren. Daarom zet ik voor jou even op een rijtje welke kruidencombinaties je kan inzetten om van dat lastige, oncomfortabele, opgeblazen gevoel in je buik af te raken.

Ochtend

Sinds ik gestopt ben met elke dag koffie drinken, is mijn eerste drankje ‘s ochtends een kopje zwarte thee met pepermunt. Naar het schijnt doen de Egyptenaren dat ook en de combinatie is niet alleen heel lekker, ze helpt ook buikklachten de kop in te drukken nog voor ze kunnen opduiken. Bovendien werkt munt ook een beetje opwekkend, wat mooi meegenomen is in de ochtend.

Pepermunt is fantastisch voor je buik. Dat komt omdat het allereerst zorgt voor een volledige vertering van je voedsel, onder andere doordat het de productie en de afscheiding van gal tot wel 300 procent kan verhogen. Dat is van groot belang voor mensen die last hebben van een opgeblazen buik aangezien een onvolledige vertering van voedsel je sowieso een opgeblazen buik zal geven. Het is daarom ook een erg nuttig kruid voor mensen wiens spijsvertering zo zwak is dat ze een veelvoud aan voedselintoleranties ontwikkeld hebben. Het kruid kalmeert daarnaast ook spastische samentrekkingen van de darmen (de lastige krampen die je waarschijnlijk wel kent als je prikkelbaredarmsyndroom hebt) en het ontspannende effect voel je vrijwel meteen. Pepermunt werkt bovendien ook licht pijnstillend, wat van pas kan komen als je darmwand ontstoken is geraakt door de slechte vertering.

Echte pepermuntthee

Kies voor het beste effect zeker voor de echte pepermunt (Mentha piperita) en niet voor de vele andere soorten munt die op de markt verkrijgbaar zijn. Het effect van Marokkaanse munt, appelmunt, kruizemunt, … is veel minder uitgesproken dan het effect van echte pepermunt. Een werkzame thee maak je door een theelepel zwarte thee en een theelepel gedroogde pepermunt 5 minuten te laten trekken in een kop heet water.

Middag en namiddag

Na de lunch is het voor mensen met buikklachten extra belangrijk om opnieuw de darmen te ondersteunen. Een thee met venkelzaad is daarvoor ideaal. Venkelzaad is in zowat elk medisch naslagwerk terug te vinden en dat al vanaf de middeleeuwen. Ook nu nog wordt het zelfs door veel artsen gewaardeerd als hulpmiddel bij spijsverteringsproblemen. Venkel stimuleert de productie van spijsverteringssappen en zorgt daardoor voor een volledige vertering van je voedsel. Het bedaart krampen en is in het bijzonder erg effectief als kramp- en gasverdrijvend middel. Elke dag venkelzaadthee drinken kan je klachten op de duur helpen voorkomen.

Venkelzaadthee is erg lekker wanneer je een theelepel venkelzaadjes combineert met wat verse (biologische!) citroenschil en een schijfje citroen. Tien minuutjes laten trekken en je thee is klaar.

Avond

Mijn favoriete avondthee die zowel je darmen als jezelf tot rust brengt, is citroenmelisse. Deze thee is erg lekker op zichzelf, maar in deze tijd van het jaar combineer ik hem graag met verse vlierbloesem.

Citroenmelisse is het kruid bij uitstek voor mensen wier darmproblemen mee worden veroorzaakt door stress en nervositeit. Verschillende studies tonen aan dat citroenmelisse inwerkt op dezelfde mechanismen als benzodiazepines, de bekende angstremmende medicijnen. Citroenmelisse doet dit echter zonder de vervelende nevenwerkingen (slaperigheid en concentratiestoornissen) van de benzodiazepines. Het rustgevende effect dat de citroenmelisse op je hoofd heeft, heeft het ook op je darmstelsel, met een rustig, aangenaam gevoel in je buik tot gevolg.

Voor een kop thee gebruik je twee opgehoopte theelepels citroenmelisse. Laat de thee een kwartier trekken.

Meer weten over hoe je prikkelbare darmen het best aanpakt?

Leren: mijn tweedelige cursus over prikkelbare darmen vind je hier

Lezen: mijn boek Superbuikgevoel vind je hier (een beetje naar beneden scrollen).

Deel deze pagina:

Deze post heeft 6 reacties

  1. Taelman Christine

    Anntje,
    dat zijn ook kruiden die ik graag drink. Als ik mijn toerke doe in den hof voor mijn kruidenthees pluk ik munt, citroenmelisse, madeliefjes, vlierbloesem ,salie, rozemarijn, brandnetel, rode klaver, en vrouwemantel.
    Dat is een serieuze mengeling, maar misschien past niet alles bij elkaar. wat denk je Anntje?
    Vooral ; wat vind je van vrouwemantel?

    1. Anntje Peeters

      Als jij vindt dat het bij elkaar past, Christine, dan is het zo. 🙂
      Vrouwenmantel drink ik zelf niet zo vaak, maar het is uiteraard wel een superplant voor de vrouw. Het wordt vooral gebruik bij bloedingen, na de bevalling en om verzakking van organen te voorkomen.

  2. volckerick

    kan je mij een voorbeeld geven van wat word bedoeld met zwarte thee, en waar kan ik deze kopen alsook de echte pepermunt. grtjs

    1. Anntje Peeters

      Hoi Lena, je vindt beiden bij de natuurwinkel. Daar kunnen ze je helpen aan de juiste soorten.

  3. Anne-Sophie

    Bij de avondthee, kan je ook gedroogde vlierbloesem gebruiken in combinatie met de gedroogde citroenmelisse? Welke verhouding mag deze dan zijn? Dankjewel

    1. Anntje Peeters

      Dag Anne-Sophie, dat kan je zeker doen. De verhouding mag half om half zijn.

Geef een reactie