Binnenkort bloeit de tijm weer en kan je de zoete geur van deze piepkleine, fragiele bloemetjes opsnuiven. Je kan er een lekkere likeur van maken, die in het zuiden van Frankrijk bekend staat als La Farigoule. Je kan hem vooral gebruiken als digestief over ijs, maar in de winter komt hij ook van pas als een wel heel erg lekkere oplossing tegen een zere keel of vastzittende hoest. De Fransen doen de likeur soms zelfs in hun koffie of gebruiken hem om een gebraden kip nog wat meer smaak te geven. Ook op warm, gegrild zomerfruit, zoals perziken of nectarines, is tijmbloemetjeslikeur een ware smaakbom.

Voor de likeur met de fijnste smaak gebruik je enkel de bloemen, zonder de blaadjes of stengels. Je hebt dan wel wat geduld en tijd nodig, aangezien je ongeveer 50 gram bloemen nodig hebt. Je kan er ook voor kiezen om de bloeiende toppen van de tijm te plukken. Het resultaat is een sterkere, iets meer scherpe smaak. Aan jou de keuze.

Je doet het als volgt:

Doe 50 gram tijmbloemetjes of bloeiende tijmtoppen in een glazen pot en overgiet met wodka van 40% alcohol. Doe een deksel op je pot en schud goed. Laat het mengsel gedurende ongeveer een maand trekken. Langer mag ook en als stelregel geldt: hoe langer, hoe sterker de smaak.

Op de dag dat je het aftreksel gaat zeven, maak je een suikersiroop. Doe daarvoor 100 gram suiker en 200 ml water in een pannetje en verwarm tot de suiker is opgelost. Wanneer je suikersiroop helemaal is afgekoeld, voeg je hem bij de tijmwodka. Laat de likeur nog een tweetal maanden rijpen en geniet!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 12 reacties

 1. Annemie

  Klinkt lekker en fijn om iemand geschenk (bvb als home made kerstgeschenk 😉 ) te doen in de winter! Jammer dat mijn tijm net gedaan heeft met bloeien…

 2. Anneke Geugies

  Boeiend! Ben in Zuid-Frankrijk en heb de tijm net zien bloeien. Ga er dus mee aan de slag.
  Zoek alleen nog een alternatief voor de “gewone”suiker.
  Het is hier trouwens een walhalla,betreffende de planten/ kruiden om mij heen. Heb al diverse tincturen gemaakt.

 3. Gratiënne

  joepie ,alweer een leuke tip en recept van Antje. Dit ga ik zo vlug mogelijk prepareren want de tijm is al mooi in bloei. Ik hou jullie op de hoogte !mvg en vooral dank aan Antje voor het meegenieten van haar wijsheden en ervaringen.

 4. christine

  Super! Dit zal ik zeker maken.
  Dank je wel, Anntje

 5. ineke monster

  Deze keer is de link goed overgekomen. Dank voor je recepten. een en ander moet ik nog maken. Groetjes

 6. Kristine

  Leuk receptje Anntje, dankjewel. Helaas onze tijm is uitgebloeid. Maar de Marjolein staat volop in bloei… Kan ik met die bloempjes ook aan de slag om een dergelijk likeurtje te maken?

 7. Liliane

  Leuke idee Anntje at heb jij weer fantastisch uitgeschreven. Ik maak vaak tincturen dat extra stapje is een fluitje van een cent haha.

 8. Rita

  ga ik zeker uit proberen,dank je voor het recept,
  lieve groetjes

 9. bettina

  Ik heb de hele pot volgepropt met tijmtopjes en toen de jenever er over gegoten… ja, ik weet het, 50 gram tijm was genoeg geweest! Te snel gelezen.. ongeduld en onzorgvuldigheid van mijn kant!
  Het mengsel staat nu te trekken in de keukenkast op kamertemperatuur. Gaat dit nog goed komen, wat denk je?

  1. Anntje Peeters

   Hihi, ja hoor, het gaat gewoon wat straffer zijn. 🙂

 10. Carla tol

  Hoi anntje,ik heb gewone tijmblaadjes gebruikt op een liter brandewijn,hoeveel suiker moet ik erbij doen en wanneer.moet ik eerst de suiker oplossen en erbij doen of had ik dat eerder moeten doen(kan dit nog?het staat nu elf dagen te trekken.ben zo benieuwd,groetjes Carla

Geef een reactie