• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:29 Reacties
 • Leestijd:6 minuten gelezen

Afgelopen vrijdag was ik plat. Ken je dat? Plat, zoals in flauw, fleps, jansalieachtig, sloom, slapjes, … Plat dus… “Maar hoe kan dat?“, hoor ik je al denken, “met al die kruiden zal Anntje toch wel altijd fit en energiek zijn?” 🙂 … Mja, meestal wel, maar soms dus ook niet. Zoals afgelopen vrijdag, na een hele week te korte nachten plus een nacht überslecht slapen.

Wat betreft gezondheid en energie heb ik al een heel parcours doorlopen. En als ik zie wat een mens door een aantal aanpassingen in zijn levensstijl op dat gebied kan bereiken, dan moet ik zeggen dat dat best indrukwekkend is. Maar gezondheid is een altijd voortgaand en veranderend iets en nu is er een volgend punt dat mijn aandacht vraagt: slaap.

Op het eerste zicht zou je zeggen dat ik geen slechte slaper ben. Leg mij in mijn eigen bed in een rustige kamer en ik slaap. Het probleem is: soms slaap ik veel te licht, wat maakt dat ik wakker word van een vlieg in de kamer, om maar iets op te noemen. Zo lang het stil is en er niets of niemand beweegt (of ademt 🙂 is er niets aan de hand, maar voeg wat lichte geluiden toe, een vreemd bed of een zich omdraaiende man en een te lichte slaap en onrustig lijf zijn het resultaat. Met alle – vermoeide – gevolgen vandien.

Na rijp beraad met mijn Lief werd het me dus duidelijk dat ik mijn slaap moet proberen te verdiepen. Kei simpel en kei moeilijk tegelijkertijd. Simpel omdat je eenvoudige maatregelen kunt nemen om je slaap te verdiepen. Eén tot twee uur voor je gaat slapen de lichten dimmen, bijvoorbeeld, of je voorbereiden op het slapen door rustige dingen te doen (lees: niet meer te werken). Allemaal goed te doene dingen, maar niet zo goed te doen als je een soort van ‘type A personality‘ bent, zoals ze dat in Amerika zo schoon zeggen. Ik vind het namelijk héél moeilijk om ‘s avonds gewoon niets te doen, een boek te lezen (tenzij het een kruidenstudieboek is) of tv te kijken (wat op zich óók niet ontspannend is). Ik moet mijn heil dus elders zoeken… Daar waar ik het altijd zoek en meestal ook wel vind: de kruidjes!

Over het algemeen hoor je vaak zeggen dat kruiden als valeriaan, hop en lavendel perfect zijn om goed te slapen. In werkelijkheid is het iets ingewikkelder. Waarom? Wel, omdat ieder mens anders is en omdat tussen slecht slapen en slecht slapen een groot verschil zit. Wat wel een constante is bij mensen die slecht slapen, is dat hun zenuwstelsel daar onder lijdt. En dat is een beetje het verhaal van de kip en het ei: slaap je slecht omdat je een zwak zenuwstelsel hebt, of is je zenuwstelsel verzwakt omdat je slaap tekort komt? Het antwoord op deze vraag hoef je eigenlijk niet echt te weten. Wat je uit de vraag wel kan afleiden, is dat het belangrijk is om je zenuwstelsel te versterken als je last hebt van een te lichte slaap. En dat kan met de volgende kruiden:

Haver (Avena sativa)

Haver is een echt tonicum voor je zenuwstelsel en daarom een kruid dat je op termijn ook zal helpen om beter te slapen. En dan bedoel ik niet de havermoutpap, die zeker en vast heel voedzaam is, maar wel de tinctuur van haver. Die is van een heel ander kaliber. De tinctuur wordt gemaakt van de nog onrijpe zaden die voor ze tot eigenlijke haverkorrels uitgroeien, een witte, melkachtige vloeistof afscheiden. Het zijn deze onrijpe haverkorrels die je zenuwstelsel krachtiger maken. Het effect bouwt zich op termijn op. Verwacht dus niet dat je na één keer havertinctuur innemen weer diep zal slapen. Het effect van deze plant is traag maar gestaag. Wat mij betreft is dit ook gewoon over het algemeen een heel bruikbare plant, gezien de drukke, moderne tijd waarin we leven.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is een andere plant die in mijn slaapprotocol zit. Dit geweldig smakelijke plantje werkt zacht kalmerend en hoewel het geen slaperigheid veroorzaakt, zorgt het er wel voor dat je je goed kan ontspannen en dat je geen spanning in je spieren opslaat terwijl je werkt. Het is een plant voor mensen die eigenlijk weten dat ze te veel “bezig” zijn en te weinig rusten. Citroenmelisse draagt op die manier onrechtstreeks bij tot een goeie slaap. Ik hoorde herborist Jim McDonald eens zeggen dat citroenmelisse een plant is voor mensen die “dit en dit en dit moeten doen, en dan daarna ook nog dit en dit en dit en dat en die dan ‘s nachts ook zouden willen opblijven omdat er dan misschien nog iets in hun opkomt wat ze zouden kunnen doen“. 🙂 Als je dat herkent, dan is citroenmelisse jouw perfecte match.

Lavendel (Lavendula angustifolia)

Lavendel is een uitmuntende plant voor het zenuwstelsel in die zin dat het je een ontspannen gevoel geeft én je tegelijkertijd ook alert houdt. Lavendel wordt eveneens beschouwd als een mild tonicum voor de hersenen, waardoor je je beter kan concentreren tijdens de dag. “Maar als ik alert blijf, helpt het me toch niet slapen?”, hoor ik je al denken. Toch wel.

Zowel lavendel als citroenmelisse en haver helpen je op een ontspannen manier door je dag te gaan. Perfect voor de workaholics en de ik-heb-al-veel-gedaan-maar-het-is-toch-nog-niet-genoeg-types. De kruiden verhinderen je dus om spanning op te bouwen die zich ergens vast zet in je lichaam. En het is vaak die vastgehouden spanning die je ‘s nachts wakker houdt. Daarom zijn de drie bovenstaande kruiden dan ook kruiden die je overdag gebruikt, om een rustigere nacht te kunnen hebben. Want een slimme meid neemt haar kruiden op tijd …

Passiebloem (Passiflora incarnata)

Dit kruid neem je niet overdag, maar wel voor het slapen gaan. Het helpt om makkelijker te kunnen inslapen én om beter te kunnen doorslapen. 50 druppels passiebloemtinctuur in wat water voor het slapengaan zijn meestal voldoende om je beter te doen slapen. Wanneer je moeilijk kan doorslapen, bewaar je de tinctuur best op je nachtkastje en neem je als je wakker wordt opnieuw 25 druppels in.

Slaap jij ook wel eens slecht? En wat is dan jouw “goed slapen remedie”? Deel het zeker hieronder in de reacties!

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 29 reacties

 1. Eveline

  Ik slaap meestal heel goed, maar veel te weinig… Ik ben zo eentje van die mensen die ‘t jammer vinden dat ze moeten slapen omdat ze tijd tekort komen om alles te kunnen doen wat ze willen doen, maar na een paar nachten veel te weinig te slapen voel ik me steeds minder mens, dus dankjewel voor deze tips 🙂

  1. Anntje

   Tja, ook herkenbaar Eveline! Soms wil een mens zijn slaap wel eens inruilen voor dingen die we schijnbaar belangrijker vinden hé… Maar ik voel het toch ook als ik dat te vaak doe. Slaap is zooooo broodnodig. Zeker nu we weer in de donkerdere periode van het jaar komen!

 2. katrin

  Wat mij, naast de kruiden natuurlijk, ook enorm helpt om kwalitatiever te slapen, is simpelweg een wandelingetje van hooguit 20 min. Het spreekwoordelijke blokje rond dus ;). Eigenlijk vraagt dat weinig moeite, maar om één of andere reden doe ik het niet consequent. Een paar zachte yoga oefeningen hebben me ook al fel geholpen! Dansen, freaken, springen en aanverwanten heb ik ook geprobeerd, maar dat was geen goed idee. Het maakt je effe moe, maar daarna word je weer eens zo actief 😉 !

  1. Anntje

   En doe je dat blokje om dan net voor het slapen? Of eender waar in de dag?

   1. katrin

    Net voor het slapengaan! Allee ja, in de aanloop van, NADAT alle schermen zijn afgezet 😉 ! Voor of na het avondlijke kopje kruidenthee 🙂 …

    1. Anntje

     Ja, naar’t schijnt helpt een fietstochtje ook. Kei goeie tip!

 3. julienne

  Ik herken mijn eigen hierin, tot vorig jaar was ik ook altijd maar bezig, te moe om te kunnen slapen eigenlijk en van het minste wakker worden. Ben ondertussen wel rustiger(en ouder) geworden.
  Een lekker warm ontspannend bad ‘s avonds helpt ook wel, zo eentje waar je loom van wordt. Daarna trek ik een goeie lange knuffelkamerjas aan. Zet me dan nog effe in de zetel met mijn benen omhoog, met een kruiswoordraadsel of een boekje en een kruidendrankje (soms iets sterkers)en de tv op de achtergrond.
  Probeer ook op hetzelfde uur te gaan slapen.

  1. Anntje

   Merci voor de tips Julienne! Die laatste, altijd op hetzelfde uur gaan slapen, lees ik heel vaak bij “goed slapen tips”. Die ben ik ondertussen ook aan’t toepassen!
   En die kamerjas ga ik ook opnieuw introduceren als het lekker herfstig wordt.

 4. Anntje

  Ja, zalig! Merci voor de tip!

 5. katrin

  Amai Elly, dat klinkt heel goed! Zalig dat je met je man een slaapritueel hebt uitgewerkt 😉 ! Doen jullie dit echt elke avond?? Awel, ik ga dat ook eens uitproberen met mijn man, maar dan wel in de zetel!! 😉 Bedankt voor deze tip!

 6. kato

  je slaap verdiepen …
  een heel moeilijke beslissing maar uiteindelijk wel zeer efficiënt als je een lichte slaap hebt of moeilijk weer inslaapt eens je per ongeluk wakker wordt omdat je partner draait of keert, of snurkt of omdat je zelf moet gaan plassen (en die ik ook al van een paar vriendinnen gehoord heb) is alleen slapen. Zelfs in een apart bed in dezelfde kamer scheelt het al een stuk. Iemand zei : je slaapt niet apart omdat je elkaar minder graag ziet, net integendeel ! ! ! kato

  1. Anntje

   Dankjewel Kato, voor deze waardevolle tip! Misschien goed om dat toe te passen en terwijl toch naar de oorzaak van die lichte slaap blijven zoeken. Merci!

 7. Georgette

  het slapen valt nog mee ,maar eer ik inslaap,dat is een hele senicure toch leer je nog altijd bij en houden het een beetje rustig voor het slapen gaan,goed artikel alweer dank je .

 8. Dominique

  die kruiden helpen zeker, een goede matras daarentegen is ook niet onbelangrijk…
  heeft er iemand een tip voor mij?

 9. Nele

  Eens ik in bed lig, doe ik vaak een bodyscan en ademhalingsoefeningen.
  Idd ook e kleine, rustige wandeling in de natuur net voor het slapengaan, zijn een zegen.
  Of 10 minuutjes stretchoefeningen…
  Ook melatoninedruppels helpen im in te slapen.

 10. Molletje

  Apart slapen en een sudoku (of cryptogram) om mijn hersentjes lam te leggen 😉 Citroenmelisse zou ik puur voor de smaak alleen al drinken 😛 Vroeger legden ze ook kussentjes gevuld met lavendel in bed voor een goede nachtrust.

  1. Anntje Peeters

   Ja, héérlijk, een lavendel of hop kussentje!

 11. Thérèse

  dag Anntje, wanneer nodig maak ik ‘s nachts een havermoutpapje… werkt ook al bij mij, gelukkig, want havermout is hier altijd beschikbaar…

  1. Anntje Peeters

   Super Thérèse! Fijn dat dit zo goed voor je werkt!

 12. Ireen

  Een paar druppeltjes cannabisolie voor het slapen doen wonderen.

 13. Bernadette Drees

  Ik ga er van uit dat je de gemiste slaap toch weer zal inhalen op een of andere manier. Dus zeker niet panikeren als je een slechte nacht hebt.
  En …. na jaren proberen samen te slapen met een partner met een heel ander slaap ritme , blijkt apart slapen een goede oplossing . Maar dat is nog een beetje taboe ?
  Toch liever uitgerust zijn dan een.chagrijnige partner te zijn die teveel gestoord wordt in eigen slaap ritme.
  Natuurlijk wisselen we samen slapen af met apart slapen…

  1. Anntje Peeters

   Geweldig Bernadette! Dat is ook elkaar liefhebben hé, de ander zijn slaap gunnen.

 14. Marina

  Hallo,
  1. de lavendel : de bovenste toppen gebruiken (dus de bloempjes) of ook de takjes? Laten drogen? Gebruiken als thee? Of tinktuur?
  2. Citroenmelisse : laten drogen? Thee? Tinktuur?
  Thx voor je antwoord.
  gtjs
  Marina

  1. Anntje Peeters

   Je mag helemaal kiezen Marina. Gedroogd of vers kan (ik kies meestal voor gedroogd). Takjes mogen erbij, maar niet teveel. En tinctuur kan ook, maar voor deze kruiden kies ik meestal voor thee. Enkel de passiflora neem ik vaak in tinctuurvorm.

 15. Esther

  Hoi Anntje,

  Super interessant artikel!! Hoe neem je dan best de lavendel en citroenmelisse in zijn da verse of gedroogde kruiden of tinctuur allemaal?

  1. Anntje Peeters

   Je kan kiezen. Voor deze kruiden kies ik meestal voor de thee. Ik neem zo goed als altijd gedroogde kruiden.

 16. Nadia

  Ik moest hardop lachen met dit stukje: “Ik hoorde herborist Jim McDonald eens zeggen dat citroenmelisse een plant is voor mensen die “dit en dit en dit moeten doen, en dan daarna ook nog dit en dit en dit en dat en die dan ‘s nachts ook zouden willen opblijven omdat er dan misschien nog iets in hun opkomt wat ze zouden kunnen doen“. ? Als je dat herkent, dan is citroenmelisse jouw perfecte match.”

  Dat ben ik ten voeten uit!!!

  En het toeval wil dat ik net citroenmelisse-thee heb meegebracht naar het werk. Ideaal moment dus om mijn thee’tje te gaan maken ?

  1. Anntje Peeters

   Ja, geweldig hé, die uitspraak. 🙂 En citroenmelisse maakt je echt voelbaar rustiger. Alleen zorgen dat je voldoende kruid gebruikt (4 eetlepels op een liter ongeveer). Enjoy!

Geef een reactie