• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:29 Reacties
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Afgelopen vrijdag was ik plat. Ken je dat? Plat, zoals in flauw, fleps, jansalieachtig, sloom, slapjes, … Plat dus… “Maar hoe kan dat?“, hoor ik je al denken, “met al die kruiden zal Anntje toch wel altijd fit en energiek zijn?” 🙂 … Mja, meestal wel, maar soms dus ook niet. Zoals afgelopen vrijdag, na een hele week te korte nachten plus een nacht überslecht slapen.

Wat betreft gezondheid en energie heb ik al een heel parcours doorlopen. En als ik zie wat een mens door een aantal aanpassingen in zijn levensstijl op dat gebied kan bereiken, dan moet ik zeggen dat dat best indrukwekkend is. Maar gezondheid is een altijd voortgaand en veranderend iets en nu is er een volgend punt dat mijn aandacht vraagt: slaap.

Op het eerste zicht zou je zeggen dat ik geen slechte slaper ben. Leg mij in mijn eigen bed in een rustige kamer en ik slaap. Het probleem is: soms slaap ik veel te licht, wat maakt dat ik wakker word van een vlieg in de kamer, om maar iets op te noemen. Zo lang het stil is en er niets of niemand beweegt (of ademt 🙂 is er niets aan de hand, maar voeg wat lichte geluiden toe, een vreemd bed of een zich omdraaiende man en een te lichte slaap en onrustig lijf zijn het resultaat. Met alle – vermoeide – gevolgen vandien.

Na rijp beraad met mijn Lief werd het me dus duidelijk dat ik mijn slaap moet proberen te verdiepen. Kei simpel en kei moeilijk tegelijkertijd. Simpel omdat je eenvoudige maatregelen kunt nemen om je slaap te verdiepen. Eén tot twee uur voor je gaat slapen de lichten dimmen, bijvoorbeeld, of je voorbereiden op het slapen door rustige dingen te doen (lees: niet meer te werken). Allemaal goed te doene dingen, maar niet zo goed te doen als je een soort van ‘type A personality‘ bent, zoals ze dat in Amerika zo schoon zeggen. Ik vind het namelijk héél moeilijk om ’s avonds gewoon niets te doen, een boek te lezen (tenzij het een kruidenstudieboek is) of tv te kijken (wat op zich óók niet ontspannend is). Ik moet mijn heil dus elders zoeken… Daar waar ik het altijd zoek en meestal ook wel vind: de kruidjes!

Over het algemeen hoor je vaak zeggen dat kruiden als valeriaan, hop en lavendel perfect zijn om goed te slapen. In werkelijkheid is het iets ingewikkelder. Waarom? Wel, omdat ieder mens anders is en omdat tussen slecht slapen en slecht slapen een groot verschil zit. Wat wel een constante is bij mensen die slecht slapen, is dat hun zenuwstelsel daar onder lijdt. En dat is een beetje het verhaal van de kip en het ei: slaap je slecht omdat je een zwak zenuwstelsel hebt, of is je zenuwstelsel verzwakt omdat je slaap tekort komt? Het antwoord op deze vraag hoef je eigenlijk niet echt te weten. Wat je uit de vraag wel kan afleiden, is dat het belangrijk is om je zenuwstelsel te versterken als je last hebt van een te lichte slaap. En dat kan met de volgende kruiden:

Haver (Avena sativa)

Haver is een echt tonicum voor je zenuwstelsel en daarom een kruid dat je op termijn ook zal helpen om beter te slapen. En dan bedoel ik niet de havermoutpap, die zeker en vast heel voedzaam is, maar wel de tinctuur van haver. Die is van een heel ander kaliber. De tinctuur wordt gemaakt van de nog onrijpe zaden die voor ze tot eigenlijke haverkorrels uitgroeien, een witte, melkachtige vloeistof afscheiden. Het zijn deze onrijpe haverkorrels die je zenuwstelsel krachtiger maken. Het effect bouwt zich op termijn op. Verwacht dus niet dat je na één keer havertinctuur innemen weer diep zal slapen. Het effect van deze plant is traag maar gestaag. Wat mij betreft is dit ook gewoon over het algemeen een heel bruikbare plant, gezien de drukke, moderne tijd waarin we leven.

Citroenmelisse (Melissa officinalis)

Citroenmelisse is een andere plant die in mijn slaapprotocol zit. Dit geweldig smakelijke plantje werkt zacht kalmerend en hoewel het geen slaperigheid veroorzaakt, zorgt het er wel voor dat je je goed kan ontspannen en dat je geen spanning in je spieren opslaat terwijl je werkt. Het is een plant voor mensen die eigenlijk weten dat ze te veel “bezig” zijn en te weinig rusten. Citroenmelisse draagt op die manier onrechtstreeks bij tot een goeie slaap. Ik hoorde herborist Jim McDonald eens zeggen dat citroenmelisse een plant is voor mensen die “dit en dit en dit moeten doen, en dan daarna ook nog dit en dit en dit en dat en die dan ’s nachts ook zouden willen opblijven omdat er dan misschien nog iets in hun opkomt wat ze zouden kunnen doen“. 🙂 Als je dat herkent, dan is citroenmelisse jouw perfecte match.

Lavendel (Lavendula angustifolia)

Lavendel is een uitmuntende plant voor het zenuwstelsel in die zin dat het je een ontspannen gevoel geeft én je tegelijkertijd ook alert houdt. Lavendel wordt eveneens beschouwd als een mild tonicum voor de hersenen, waardoor je je beter kan concentreren tijdens de dag. “Maar als ik alert blijf, helpt het me toch niet slapen?”, hoor ik je al denken. Toch wel.

Zowel lavendel als citroenmelisse en haver helpen je op een ontspannen manier door je dag te gaan. Perfect voor de workaholics en de ik-heb-al-veel-gedaan-maar-het-is-toch-nog-niet-genoeg-types. De kruiden verhinderen je dus om spanning op te bouwen die zich ergens vast zet in je lichaam. En het is vaak die vastgehouden spanning die je ’s nachts wakker houdt. Daarom zijn de drie bovenstaande kruiden dan ook kruiden die je overdag gebruikt, om een rustigere nacht te kunnen hebben. Want een slimme meid neemt haar kruiden op tijd …

Passiebloem (Passiflora incarnata)

Dit kruid neem je niet overdag, maar wel voor het slapen gaan. Het helpt om makkelijker te kunnen inslapen én om beter te kunnen doorslapen. 50 druppels passiebloemtinctuur in wat water voor het slapengaan zijn meestal voldoende om je beter te doen slapen. Wanneer je moeilijk kan doorslapen, bewaar je de tinctuur best op je nachtkastje en neem je als je wakker wordt opnieuw 25 druppels in.

Slaap jij ook wel eens slecht? En wat is dan jouw “goed slapen remedie”? Deel het zeker hieronder in de reacties!

 

 

 

Deel deze pagina: