• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:15 Reacties
 • Leestijd:5 minuten gelezen

Het duurt niet lang meer en dan zijn ze er weer: de zonnige paardenbloemen. Ik word er altijd instant blij van als ik ze weer de kop zie opsteken. Voor veel mensen vormen ze echter een bron van ergernis omdat ze zogezegd hun gazon komen ‘ontsieren’. Ik snap niet goed wat er ontsierend kan zijn aan een mooie, gele bloem maar goed: misschien kan ik toch een goeie tip geven aan mensen die echt geen paardenbloemen in hun tuin willen. In plaats van ze te besproeien met giftige round-up of consorten, kan je ze beter uitsteken met een mesje. Van de bloemen maak je dan deze geweldige paardenbloemgelei, de bladeren kan je verwerken in een lekkere guacamole en de wortel … die heeft zo zijn eigen superfantastischgeweldige (sorry, maar dit is écht niet overdreven) eigenschappen. Verwerkt in een tinctuur of in een lekkere paardenbloemkoffie geeft de wortel van dit wel erg vrijgevige kruid je een vlotte spijsvertering, een goed werkende lever en een prima hormonaal evenwicht. En alsof dat nog niet voldoende was, wordt de paardenbloemwortel nu ook onderzocht op haar kankerbestrijdende eigenschappen.

Siyaram Pandey, professor in de biochemie aan de universiteit van Windsor in Canada, is bezig met een klinisch onderzoek rond de effectiviteit van onder meer paardenbloemwortel bij kanker. Hij vertelt in een keynote bij TEDx hoe – ondanks de grote vooruitgang in de wetenschap en de behandeling van kanker – behandelingen als chemo en bestraling nog altijd teveel nevenwerkingen hebben en op zijn zachts gezegd geen lachtertje zijn voor de patiënt.

Pandey voerde reeds onderzoeken uit met natuurlijke plantenextracten op kankercellen in petrischaaltjes en op dieren. Bij al die onderzoeken was het resultaat dat een eenvoudig extract van de volledige paardenbloemwortel in staat was om de kankercellen tot apoptose aan te zetten. Dat wil zeggen dat de kankercellen ‘zelfmoord’ plegen en dus de kanker zichzelf vernietigt. En dat terwijl de gezonde cellen onaangetast blijven. (Chemo vernietigt uiteraard ook kankercellen, maar beschadigt daarnaast ook de gezonde cellen).

Nu leveren studies in petrischaaltjes en op dieren nog niet voldoende bewijs of het extract ook bij mensen werkt (hoewel er wel al een aantal anecdotische gevallen waren van mensen bij wie het hielp). Het ‘echte’ bewijs dat de paardenbloemwortel in staat is om kanker te vernietigen, zal er pas zijn wanneer er resultaten van klinische studies op mensen afgerond zijn. Pandey’s team is daar nu mee bezig.

Geweldig aan zijn verhaal vind ik verder hoe hij meermaals benadrukt dat het niet de geïsoleerde zogezegd ‘werkzame en gekende’ stoffen uit de paardenbloem zijn die dit effect hebben, maar wel hoe ‘de plant onder zijn natuurlijke vorm meerdere stoffen bevat die in synergie werken om de kanker te doden.’ Hij legt verder ook uit hoe een aantal van de werkzame stoffen uit zowel paardenbloemwortel als lange peper gekend zijn om hun antikankerwerking. Alleen: als je de geïsoleerde stoffen gebruikt heb je er 10, 20, tot soms wel 10 000 keer zoveel van nodig als van een volledig plantenextract. Dit bevestigt weer eens te meer hoe belangrijk het is om de plant in zijn geheel te gebruiken en hoe de natuur de beste apotheker is. (Lees hierrond ook dit vroegere artikel).

Waarom doet men dan niet vaker onderzoek naar extracten van volledige planten? Pandey zegt in zijn verhaal zelf dat het erg moeilijk is om financiering te vinden voor het uitvoeren van zo’n klinische studies. Toen hij voor de eerste keer zijn aanvraag voor de studie indiende, kreeg hij als repliek dat het erop leek dat hij kanker wou vernietigen met ‘slangenolie’. Tja, met het verkopen van vermalen paardenbloemwortel kan je nu eenmaal minder geld verdienen dan met gepatenteerde al dan niet natuurlijke producten, waardoor je harder zal moeten zoeken om financiering voor zo’n project te krijgen.

Wat de resultaten van het klinische onderzoek ook zullen aantonen, voor mij is er alvast één ding duidelijk: kruiden bevatten stoffen die in een complexe synergie samenwerken en die ons kunnen helpen om gezond te blijven. Maak kruiden onder de vorm van thee, sterke infusie, tinctuur of plantenpoeder tot een deel van je dagelijkse routine en laat de synergie van alle stoffen die ze bevatten je beschermen tegen de invloeden van ons veeleisende, drukke bestaan.

N.B. Voor alle duidelijkheid: ik wil met deze blogpost niet zeggen dat chemo vervangbaar is door eender welk kruid. Sowieso ga ik er in mijn visie vanuit dat voorkomen beter is dan genezen en dat kruiden vooral preventief een erg interessante rol kunnen spelen.

Meer info:

Tedx talk van professor Pandey

Enkele studies van professor Pandey op paardenbloemwortelextract

Deel deze pagina:

Deze post heeft 15 reacties

 1. Dominique

  Anntje, dankjewel voor alweer een zeer leerrijk artikel. Mij heb je alvast overtuigd van de geneeskrachtige werking van kruiden en hun magische invloeden! Verse theetjes zijn voor mij niet meer weg te denken uit mijn dagelijkse routine 🙂

 2. philippe

  Zat al een tijdje te denken aan die wortel of hij niet bruikbaar was om er cichorei van te maken

  1. Anntje Peeters

   Ja dus! Al is chicorei natuurlijk wel een andere plant hé. Maar je kan hem voor hetzelfde doeleinde gebruiken. Lekker hoor!

   1. Bertine

    Ik drink nu paardebloemwortel-latte , verse wortel in stukjes opkoken in een pannetje en met warme amandelmelk er bij opdrinken. Ik ben er aan verslaafd..geen paardebloem is veilig meer voor mij..

 3. elly ceelen

  Dank je wel Annetje voor de leerrijke uitleg weer…het pure en de kracht van de natuur doe jij herleven….
  Het is heerlijk als thee, en geroosterde paardenbloemwortel sterk laten trekken is voor mij als heerlijke koffie… een echt gezond vervangmiddel dus.

 4. Tine

  Hey, leuk en leerzaam artikel seg! Wat je allemaal niet kan met die heerlijke kruiden ???? ik kijk er vast naar uit om de eerste blaadjes te zien uitkomen! Maar.. Hoe gebruik he de wortel het best? En oogst je hem best in het najaar? Of maakt dat niet veel uit? Groetjes!

  1. Anntje Peeters

   Dag Tine, over het oogsten van de wortel bestaan verschillende meningen. Sommigen zeggen: oogst tijdens de lente, anderen zeggen: oogst tijdens de herfst, dan zit alle energie in de wortel. Anderen zeggen: maakt eigenlijk niet zoveel uit. 🙂 Ik oogst zelf in zowel herfst als lente en koop ook vaak gedroogde paardenbloemwortel uit de natuurwinkel.
   Het makkelijkst is als je hem in een tinctuur verwerkt en zo inneemt, maar een paardenbloemkoffie (zoals in de link in het artikel hierboven) is héérlijk! Succes ermee!

 5. christine

  Wij zouden dit jaar al paardenbloemwortel drogen om als koffie te gebruiken. Het is leuk om te lezen dat er nu ook onderzoek naar gedaan wordt.

 6. Roger Wederholdt

  Had een rare plek op mijn achterwerk wat enorm jeuk gaf, mijn huisarts gaf mij de raad om deze plek te laten verwijderen.Heb ze nu dagelijks ingesmeerd met het witte sap van de paardebloemwortel,geen jeuk meer en de plek is nu na 4 weken zo goed als verdwenen;Gebruik nu ook thee van de volledige plant en mijn long inhoud is merkelijk verbeterd

 7. motmans

  ik gebruik dit al heel lang

 8. Cindy

  Mag ik even vragen of er mensen zijn met kanker die deze thee drinken samen met chemo? Ben soms beetje bang dat het te snel zuivert. Zodat mijn chemo minder werkt. Ik koop de paardebloem wortel in de bookshop en maak er drie tasjes gied getrokken thee van per dag. Alle tips zijn welkom. Vooral omdat mijn chemo niet gewenst resultaat opleverde ?

 9. HIlde

  ik probeer hier de link naar paardenbloemkoffie, maar dan komt er “error, deze pagina bestaat niet”,
  en dat kwam er ook toen ik die link op een ander blogartikel van jou probeerde… 🙁

  1. Anntje Peeters

   Dag Hilde, oei, op één of andere manier verdween dat artikel van mijn site. Ik moet even bekijken wat er gebeurd is.

   1. Ronny

    Vanuit mijn opleiding werd verteld om de wortel in het vroege voorjaar als deze uit gaat lopen, of in het late najaar.

 10. francien van vlastuin

  bedankt voor je uitleg , heb net een oxymel gemaakt van verse cranberry , brandnetel en paardebloemwortel .
  ben inmiddels verslaafd aan oxymels

Geef een reactie