In de plantenwereld vind je een bijzondere categorie van inhoudsstoffen terug: de slijmstoffen. Deze stoffen zijn uitermate helend voor je darmen en zijn een goeie keuze wanneer je darmen je wel eens parten spelen.

Ze werken als een soort van verzorgende zalf voor je darmwand, doordat ze een beschermende laag achterlaten en prikkelende stoffen binden en afvoeren. Ze verzachten irritatie en ontsteking en geven je darmen zo de kans om te herstellen. Slijmstoffen werken bovendien laxerend bij constipatie en stoppend en verzachtend bij diarree. Dat klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar kruiden oefenen nu eenmaal geen eenrichtingsverkeer uit en zijn qua werking meestal balancerend. Doordat de slijmstoffen vocht en irriterende stoffen binden (wanneer er daar te veel van is), verminderen ze diarree. Anderzijds heeft het slijm een bevochtigende werking op een te droge stoelgang, waardoor constipatie verholpen wordt. Ingenieus toch, die kruiden?

Er zijn heel wat kruiden die een hoog gehalte aan slijmstoffen bevatten, maar de meest gebruikte zijn de volgende:

  • de heemstwortel (Althaea officinalis)
  • de bloemen van het kaasjeskruid (Malva sylvestris)
  • de bladeren van de smalle of brede weegbree (Plantago lanceolata en major)
  • lindebloesem (Tilia cordata)
  • het spinthout (dat is het hout onder de bast) van de rode iep (Ulmus rubra).

Naast kruiden die rijk zijn aan slijmstoffen, kun je bij darmlast ook wondhelende en ontstekingswerende kruiden gebruiken. Die zijn vooral nuttig omdat ze je darmweefsel sneller doen regenereren en je darmwand opnieuw intact maken. De goudsbloem (Calendula officinalis) is hierin een topper. Gember, kurkuma en kuzu kunnen ook wonderen doen om de ontstekingsprocessen te stoppen die met een lekkende darm gepaard gaan.

Je kunt van al deze kruiden een simpele kruidenthee maken op de volgende manier:

  • heemstwortel of rode iep: 2 eetlepels op 1 liter koud water, minstens 8 uur (of een nacht lang) laten trekken. Na het zeven koud opdrinken of lichtjes opwarmen, maar niet aan de kook brengen.
  • kaasjeskruid, weegbree of lindebloesem: minstens 15 g op 1 l heet water, minstens 4 uur (of een nacht lang) laten trekken. Na zeven koud opdrinken, of lichtjes opwarmen, maar niet aan de kook brengen.
  • goudsbloem, gember of kurkuma: 2 el op 1 l heet water, maximaal een halfuur laten trekken
  • kuzu: 1 el oplossen in een klein beetje koud water, daarna overgieten met 1 l heet water. Direct opdrinken.

Drink je elke dag een paar kopjes van één van bovenstaande drankjes, dan zullen je darmen je bijzonder dankbaar zijn.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

  1. Van Goolen Chris

    Hallo Anntje,
    Dankuwel voor deze goede uitleg ,maar mijn probleem ligt wat hoger denk ik, nl.reflux
    Af en toe heb ik een rare smaak in de mond en last van vertering. Ik neem dan een “rennie” en dan gaat het weer beter.Wanneer ik in bed lig en lig ik op mijn rechterzijde, heb ik last van mijn maag, op de linkerkant weer niet.
    Bestaat er een kruid hiertegen dat ik kan nemen ipv “rennie” ?
    Kan je mij helpen?
    Met vriendelijke groet,
    Chris

    1. Anntje Peeters

      Hoi Chris, ook daarover schreef ik een artikel op deze blog. Je kan het terugvinden door rechts bovenaan de zoekfunctie te gebruiken (vergrootglas) en daar “maagklachten” in te tikken. Succes!

Geef een reactie