In de plantenwereld vind je een bijzondere categorie van inhoudsstoffen terug: de slijmstoffen. Deze stoffen zijn uitermate helend voor je darmen. Ze werken als een soort van verzorgende zalf voor je darmwand, doordat ze er een beschermende laag op achterlaten en doordat ze stoffen die je darmwand prikkelen, binden en afvoeren. Ze verzachten irritatie en ontsteking en geven je darmen zo de kans om te herstellen.
Slijmstoffen werken bovendien laxerend bij constipatie en stoppend en verzachtend bij diarree. Dat klinkt misschien een beetje paradoxaal, maar kruiden oefenen nu eenmaal geen eenrichtingsverkeer uit en zijn qua werking meestal balancerend. Doordat de slijmstoffen vocht en irriterende stoffen binden (wanneer er daar te veel van is), verminderen ze diarree. Anderzijds heeft het slijm een bevochtigende werking op een te droge stoelgang, waardoor constipatie verholpen wordt. Ingenieus toch, die kruiden?
Er zijn heel wat kruiden die een hoog gehalte aan slijmstoffen bevatten, maar de volgende worden het meest courant gebruikt voor de darmen:
- de heemstwortel (Althaea officinalis)
- de bloemen van het kaasjeskruid (Malva sylvestris)
- de bladeren van de smalle of brede weegbree (Plantago lanceolata en major)
- lindebloesem (Tilia cordata)
- het spinthout (dat is het hout onder de bast) van de rode iep (Ulmus rubra).
Naast kruiden die rijk zijn aan slijmstoffen, kun je bij darmlast ook wondhelende en ontstekingswerende kruiden gebruiken. Die zijn vooral nuttig omdat ze je darmweefsel sneller doen regenereren en je darmwand opnieuw intact maken. De goudsbloem (Calendula officinalis) is hierin een topper. Gember, kurkuma en kuzu kunnen ook wonderen doen om de ontstekingsprocessen te stoppen die met een lekkende darm gepaard gaan.
Je kunt van al deze kruiden een simpele kruidenthee maken op de volgende manier:
- heemstwortel of rode iep: 2 eetlepels op 1 liter koud water, minstens 8 uur (of een nacht lang) laten trekken. Na het zeven koud opdrinken of lichtjes opwarmen, maar niet aan de kook brengen.
- kaasjeskruid, weegbree of lindebloesem: minstens 15 g op 1 l heet water, minstens 4 uur (of een nacht lang) laten trekken. Na zeven koud opdrinken, of lichtjes opwarmen, maar niet aan de kook brengen.
- goudsbloem, gember of kurkuma: 2 el op 1 l heet water, maximaal een halfuur laten trekken
- kuzu: 1 el oplossen in een klein beetje koud water, daarna overgieten met 1 l heet water. Direct opdrinken.
Drink je elke dag een paar kopjes van één van bovenstaande drankjes, dan zullen je darmen je bijzonder dankbaar zijn.
Meer weten over hoe je je spijsverteringsproblemen oplost en weer een rustige buik krijgt? Neem dan deel aan (een van) de online training(en) hierover. Je vindt alle info hier.
Mijn boek over het verbeteren van je spijsvertering SuperBUIKgevoel is nu aan actieprijs te koop, o.a. bij Pit&Pit (17,50 ipv 24,99). Je vindt het via deze link.
Hallo Anntje,
Dankuwel voor deze goede uitleg ,maar mijn probleem ligt wat hoger denk ik, nl.reflux
Af en toe heb ik een rare smaak in de mond en last van vertering. Ik neem dan een “rennie” en dan gaat het weer beter.Wanneer ik in bed lig en lig ik op mijn rechterzijde, heb ik last van mijn maag, op de linkerkant weer niet.
Bestaat er een kruid hiertegen dat ik kan nemen ipv “rennie” ?
Kan je mij helpen?
Met vriendelijke groet,
Chris
Hoi Chris, ook daarover schreef ik een artikel op deze blog. Je kan het terugvinden door rechts bovenaan de zoekfunctie te gebruiken (vergrootglas) en daar “maagklachten” in te tikken. Succes!
Hallo,
Er bestaat ook jute kaasjeskruid ofwel joods kaasjeskruid en je kunt daar een soep van maken die erg goed is voor je. In Egypte wordt het kruid gegeten en het is hier verkrijgbaar in de Syrische winkeltjes (gedroogd onder de naam Molokhia) Ik heb deze soep gemaakt en het is erg smakelijk!
Dankje voor de tip!
Ik heb al enige weken dagelijks darmkrampen en sukkel al enkele jaren met bij momenten chronische diarree. Darmontsteking! Pijnlijk.
Info opgezocht en wat blijkt, het koude maceraat van heemstwortel afgewisseld met de kuzubereiding helpt al van dag 2!
Ik was de werking van kuzu vergeten, de superwerking op de darmen… gelukkig vat Anntje alles prachtig samen in haar boek over de kruiden.
Nu eventjes verder doen tot alles ‘geheeld’ is.