• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:25 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

In 1980 al schreef de bekende Oostenrijkse herboriste Maria Treben het volgende: “Tegenwoordig komt het meer en meer voor dat kinderen geen granen kunnen verteren. Kalmoeswortel kan hen dan helpen”. Gezien de vele aandacht die eraan wordt besteed in de media, neem ik aan dat er meer dan 40 jaar later nog veel meer kinderen én volwassenen last hebben met de vertering van granen. En niet alleen granen, ook melkproducten en voedingsmiddelen die veel fructose bevatten, bezorgen heel wat mensen een pijnlijke, opgeblazen buik.

Wat Treben jaren geleden schreef, duidt erop dat kalmoes kan helpen bij voedselovergevoeligheden en dat is logisch, aangezien kalmoes veel bitterstoffen bevat die onontbeerlijk zijn voor mensen met deze problemen.  Kalmoes is echter een specialleke. Het smaakt niet alleen bitter, maar ook pikant en sterk aromatisch en dat zorgt ervoor dat alle spijsverteringssappen gestimuleerd worden wanneer je het proeft. Interessant is dat kalmoes die spijsverteringssappen niet alleen stimuleert, hij reguleert ze ook. Dat wil zeggen dat, mocht je toch tevéél maagzuur hebben, dat je maagzuur dan niet nog zal toenemen, maar net verminderd zal worden tot een adequate hoeveelheid. Je zou bijna gaan denken dat kruiden helderziend zijn!

Kalmoes helpt voortreffelijk wanneer je spijsvertering zwak en traag is en wanneer er teveel spanning in je buik zit. Bij veel mensen begint het voedsel in dat geval te fermenteren vooraleer het efficiënt kan verteerd worden, met alle – sorry voor het taalgebruik – zure, winderige en opgeblazen gevolgen vandien. Het is een formidabel krampwerend en windverdrijvend middel dat wonderen doet wanneer je buik zo erg opgeblazen is dat het pijn doet en je niets anders meer wil doen dan in foetushouding op de bank liggen. Kalmoes zorgt er dan niet alleen voor dat de spanning en het gas eindelijk uit je buik weg kunnen, maar ook dat de groei van de slechte bacteriën die al dat gas veroorzaken, onder controle wordt gehouden. Het kan daarom ook een erg nuttig kruid zijn voor mensen wiens darmflora uit evenwicht is.

Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt uit recent onderzoek ook dat kalmoes kan helpen om de insulinegevoeligheid te verhogen, wat wil zeggen dat het de bloedsuiker verlaagt en op die manier van nut kan zijn bij diabetes type 2.

Voor en/of na de maaltijden knabbelen op gedroogde stukjes kalmoes, blijkt vaak heel effectief te werken bij bovenstaande kwaaltjes. Je kan er ook thee van maken, meestal wordt er van kalmoes een koud maceraat gemaakt door ongeveer een theelepel op een vierde liter koud water een nacht te laten trekken. Een paar nipjes van deze thee voor de maaltijd volstaan meestal. Tinctuur van kalmoes kan je ook gebruiken, maar zo op zichzelf smaakt ie héél erg sterk. Wil je toch de pure kalmoestinctuur gebruiken, dan kan je er een tiental druppels van nemen in wat water voor de maaltijd.

Weetje:

Kalmoeswortel werd vroeger ook gebruikt als tonicum bij vermoeidheid en zwakte. Je zal inderdaad merken dat kalmoes je niet alleen een duwtje in de rug geeft, maar je ook meer gefocust en alerter maakt. Dat maakt het daarom ook een ideaal kruid voor studenten of voor mensen die veel mentaal belastend werk moeten doen.

Het kruid werkt ook als antihistaminicum, en laat er quasi altijd een link zijn tussen een teveel aan histamine in het lichaam en voedselovergevoeligheden.

Op kalmoeswortel knabbelen tijdens een lange auto- of busrit helpt wagenziekte voorkomen.

Contra-indicaties:

Gebruik geen kalmoes als je zwanger bent.

Kalmoes is een sterk kruid. Gebruik het niet in hoge hoeveelheden en geef het best niet als enig kruid aan kinderen onder de 7 jaar. Een combinatietinctuur waar een beetje kalmoes inzit, is wel OK.

 

Meer weten over hoe je met kruiden én voeding je darmproblemen onder controle krijgt? Schrijf je dan in voor de online training “Van buikmiserie naar superbuikgevoel”. Je vindt hier alle info. 

Deel deze pagina: