• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:25 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

In 1980 al schreef de bekende Oostenrijkse herboriste Maria Treben het volgende: “Tegenwoordig komt het meer en meer voor dat kinderen geen granen kunnen verteren. Kalmoeswortel kan hen dan helpen”. Gezien de vele aandacht die eraan wordt besteed in de media, neem ik aan dat er meer dan 40 jaar later nog veel meer kinderen én volwassenen last hebben met de vertering van granen. En niet alleen granen, ook melkproducten en voedingsmiddelen die veel fructose bevatten, bezorgen heel wat mensen een pijnlijke, opgeblazen buik.

Wat Treben jaren geleden schreef, duidt erop dat kalmoes kan helpen bij voedselovergevoeligheden en dat is logisch, aangezien kalmoes veel bitterstoffen bevat die onontbeerlijk zijn voor mensen met deze problemen.  Kalmoes is echter een specialleke. Het smaakt niet alleen bitter, maar ook pikant en sterk aromatisch en dat zorgt ervoor dat alle spijsverteringssappen gestimuleerd worden wanneer je het proeft. Interessant is dat kalmoes die spijsverteringssappen niet alleen stimuleert, hij reguleert ze ook. Dat wil zeggen dat, mocht je toch tevéél maagzuur hebben, dat je maagzuur dan niet nog zal toenemen, maar net verminderd zal worden tot een adequate hoeveelheid. Je zou bijna gaan denken dat kruiden helderziend zijn!

Kalmoes helpt voortreffelijk wanneer je spijsvertering zwak en traag is en wanneer er teveel spanning in je buik zit. Bij veel mensen begint het voedsel in dat geval te fermenteren vooraleer het efficiënt kan verteerd worden, met alle – sorry voor het taalgebruik – zure, winderige en opgeblazen gevolgen vandien. Het is een formidabel krampwerend en windverdrijvend middel dat wonderen doet wanneer je buik zo erg opgeblazen is dat het pijn doet en je niets anders meer wil doen dan in foetushouding op de bank liggen. Kalmoes zorgt er dan niet alleen voor dat de spanning en het gas eindelijk uit je buik weg kunnen, maar ook dat de groei van de slechte bacteriën die al dat gas veroorzaken, onder controle wordt gehouden. Het kan daarom ook een erg nuttig kruid zijn voor mensen wiens darmflora uit evenwicht is.

Alsof dat nog niet genoeg is, blijkt uit recent onderzoek ook dat kalmoes kan helpen om de insulinegevoeligheid te verhogen, wat wil zeggen dat het de bloedsuiker verlaagt en op die manier van nut kan zijn bij diabetes type 2.

Voor en/of na de maaltijden knabbelen op gedroogde stukjes kalmoes, blijkt vaak heel effectief te werken bij bovenstaande kwaaltjes. Je kan er ook thee van maken, meestal wordt er van kalmoes een koud maceraat gemaakt door ongeveer een theelepel op een vierde liter koud water een nacht te laten trekken. Een paar nipjes van deze thee voor de maaltijd volstaan meestal. Tinctuur van kalmoes kan je ook gebruiken, maar zo op zichzelf smaakt ie héél erg sterk. Wil je toch de pure kalmoestinctuur gebruiken, dan kan je er een tiental druppels van nemen in wat water voor de maaltijd.

Weetje:

Kalmoeswortel werd vroeger ook gebruikt als tonicum bij vermoeidheid en zwakte. Je zal inderdaad merken dat kalmoes je niet alleen een duwtje in de rug geeft, maar je ook meer gefocust en alerter maakt. Dat maakt het daarom ook een ideaal kruid voor studenten of voor mensen die veel mentaal belastend werk moeten doen.

Het kruid werkt ook als antihistaminicum, en laat er quasi altijd een link zijn tussen een teveel aan histamine in het lichaam en voedselovergevoeligheden.

Op kalmoeswortel knabbelen tijdens een lange auto- of busrit helpt wagenziekte voorkomen.

Contra-indicaties:

Gebruik geen kalmoes als je zwanger bent.

Kalmoes is een sterk kruid. Gebruik het niet in hoge hoeveelheden en geef het best niet als enig kruid aan kinderen onder de 7 jaar. Een combinatietinctuur waar een beetje kalmoes inzit, is wel OK.

 

Meer weten over hoe je met kruiden én voeding je darmproblemen onder controle krijgt? Schrijf je dan in voor de online training “Van buikmiserie naar superbuikgevoel”. Je vindt hier alle info. 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 25 reacties

  1. Marjo

    Bedankt Anntje, voor het delen van al die wijsheid.
    Gisteren besteld, vandaag al aangekomen. Het proeft inderdaad erg bitter, maar dat zal even moeten wennen; alles voor het goede doel ; )
    Hartelijk groet, Marjo

    1. Anntje Peeters

      Je zal zien dat het went! En veel hoef je er niet van te nemen om een effect te hebben. Succes!

  2. Kirsten

    Zou dit ook helpen voor mijn zoontje van 3 weken met darmkrampjes? Ik geef borstvoeding en hij reageert heel sterk op alles wat ik eet en drink. Stel dat ik een kopje thee drink met kalmoes, zou hij daar dan voordeel aan hebben?

    Vriendelijke groet Kirsten

    1. Anntje Peeters

      Hoi Kristien, kalmoes gaat volgens mij te sterk zijn. Je kan wel venkelthee drinken, dat is een klassieke remedie. Maak hem best wel zelf met venkelzaadjes (1 tl op een kop heet water, 10 minuutjes trekken). Over het algemeen helpt dat ook goed. Succes!

  3. Vermeulen Cindy

    Bedankt Anntje , voor dit interresante artikel , ik vind mij er helemaal in terug …. Ook dankzij jouw boeken , ben ik al veel wijzer geworden over het nut en doeltreffend gebruik van kruiden . Ik heb er echt heel veel aan en lees altijd met enthousiasme je nieuwsbrieven .
    Bedankt dat je je kennis deelt met anderen !

    Vriendelijke groet , Cindy

    1. Anntje Peeters

      Dankjewel Cindy, fijn dat je even de tijd nam om dit te delen!

  4. Debby M

    Wat is het recept voor de tinctuur? Qua grammen?
    Alvast bedankt!

    1. Anntje Peeters

      Gewoon zoals de andere tincturen 1 op 5. Dus bijvoorbeeld 20 gram kalmoes op 100 g wodka. De tinctuur is echt héél straf, dus met mate gebruiken.

  5. Eveline

    Beste Anntje,
    zowel ikzelf als mijn partner zijn allebei weg van jouw boek en jouw tips,
    we zijn zelf al aan de slag gegaan met enkele bitters.
    Ik vroeg me af of de workshops die jij geeft ook door mannen gevolgd worden ?
    Daarnaast vinden we het soms wel moeilijk om de kruiden te vinden, heb je tips voor ons?
    Vele groetjes.

    1. Anntje Peeters

      Hoi Eveline,
      Heel soms komen er ook mannen naar de workshops, jazeker. 🙂
      Wat kruiden betreft: kruiden die je niet in de natuur plukt (of als je de kruiden zelf niet kan herkennen in het wild), kan je van goede kwaliteit vinden bij anniesheilzamekruiden.nl

      Succes!

    2. Aukje

      Ook ik wil graag je nieuwsbrief ontvangen.
      Alvast bedankt!
      Vriendelijke groet
      Aukje

      1. Anntje Peeters

        Dag Aukje, fijn, ik heb je toegevoegd aan de lijst. Groetjes, Anntje

  6. An

    Ik kreeg na het knabbelen van kalmoes ‘s nachts maagpijn en een soort misselijkheid die ik ook al heb ervaren na het eten van aardpeer. Ben nu overgeschakeld naar een koud aftreksel van stukjes kalmoes en heb dan geen last. Maar heb je een idee op welk ‘onderdeel’ van kalmoes en aardpeer ik zou reageren? En wie weet wijst dat ook de weg naar andere intoleranties waar ik minder direct en heftig op reageer maar waar wellicht wel de vermoeidheden aan te wijten zijn?

    1. Anntje Peeters

      Dag An, hmm, kalmoes en aardpeer bevatten beiden inuline. Meestal geeft een teveel aan inuline vooral darmkrampen, maar het zou kunnen dat jij er op deze manier op reageert. De hoeveelheid is cruciaal: kalmoes is een heel sterk kruid en je hebt er maar weinig van nodig om een effect te hebben.

  7. Roos

    Hoi Anntje, ik ben me in alles wat jij schrijft aan het verdiepen, sinds ik er achterkwam dat jij ook pds hebt (had?)
    Ikzelf worstel al 25 jaar met een verschrikkelijke pijnlijke gasbuik.
    Ik denk dat het voornamelijk door de overgang komt want rond die tijd begon het, hoewel de buik daarvoor ook al wel gevoelige periodes had.
    Werkelijk alles geprobeerd en gaat tussen de oren zitten en daardoor verergert het nog eens. Ben nu begonnen sinds gisteren met op kleine stukjes Kalmoes kauwen. Mag je die doorslikken daarna of beter uitspugen? Je boek heb ik inmiddels ook besteld!
    Ik had geluisterd naar jouw verhaal bij De Madammen over stress en overgang.
    Toen dacht ik dan is het bij mij toch helemaal om zeep geraakt! Toen ik midden in de overgang was ben ik geen 2 tot 3 kg aangekomen maar juist 8 afgevallen omdat mijn man plotseling stierf en we net ons huis hadden verkocht en ik geen werk had. Ik heb zo’n lading stress gehad! Mijn darmen zijn toen ook direct 4 x erger geworden dan daarvoor.
    Ik hoop maar dat de kalmoes nu wat gaat helpen en ook andere tips uit jouw boek. Dank je!

    1. Anntje Peeters

      Dag Roos, wat erg wat je allemaal overkwam! Uiteraard speelt stress ook een hele grote rol bij PDS en ik kan me voorstellen dat dat het allemaal nog verergerde. PDS die verergerd wordt door stress, reageert vaak ook goed op citroenmelissethee. Dat kan echt deugd doen in zo’n gevallen. De kalmoes spuug ik uit, maar het is ook niet erg als je hem inslikt. Bij PDS is het ook belangrijk om niet teveel rauwe (blad)groenten te eten en andere groenten echt goed gaar te bereiden voor je ze eet. Dat kan vaak ook al een deel van de puzzel oplossen. Succes!

  8. Nadia

    Beste Anntje,
    Ik gebruik nu al een 2tal weken de kalmoeswortel, en merk dat hij me heel goed helpt. Ik vroeg me af of je dit nu slechts een aantal weken mag doen, en dan een pauze inlassen en dus even geen kalmoeswortel knabbelen, of dat het geen kwaad kan dat je voor en/of na elke maaltijd op een stukje wortel mag blijven kauwen?

    1. Anntje Peeters

      Zeker op de manier waarop jij hem gebruikt, mag je dat blijven gebruiken hoor Nadia. Geen probleem! Mocht je er nu druppeltjes van nemen of thee van drinken, dan zou dat anders zijn, maar zo puur, is het OK.

  9. Birgit

    Hallo Annetje,
    Ik gebruik sinds enkele weken brandnetelzaadthee en lindebloeselthee. Voorlopig is het resultaat dat ik elke dag naar toilet kan gaan. Voor verdere effecten wacht ik nog even af. Bedankt alvast voor je kennis!
    Ik heb ook o.a. kalmoeswortel in huis gehaald. Nu is mijn vraag: hoelang moet je op zo’n stukje kauwen?
    Vriendelijke groeten,
    Birgit

    1. Anntje Peeters

      Dag Birgit, Dankjewel voor je feedback. Een paar minuutjes kauwen is voldoende. Succes!

  10. Willeke

    Hallo Anntje, ik ben net begonnen met Kalmoes thee maar krijg er buikpijn van… Waarschijnlijk heb het niet goed gedaan. Ik heb een theelepeltje kalmoeswortel op een kwart liter een nacht laten weken. S-morgens even au bain marie opgewarmd en gezeefd. Voor en na een maaltijd een flinke slok genomen (deze weer even opgewarmd), zodat de kwart liter in 6 keer op is.
    Na 2 dagen heb ik toch last van buikpijn..
    Misschien teveel en te sterk?? of kan ik beter op een stukje Kalmoes kauwen..
    Hartelijke groet en alvast bedankt!

    1. Anntje Peeters

      Dag Willeke,

      Ai, ja het is zeker niet de bedoeling om er teveel ineens van te drinken want het is een sterk kruid. Een slok zou je kunnen gelijkstellen met een eetlepel. Telkens opwarmen hoeft zeker niet. Kauwen kan ook. Gewoon een stukje gedroogde kalmoes gedurende een drietal minuutjes kauwen is dan voldoende. Als je hierop blijft reageren met buikpijn, dan is het misschien niet het juiste kruid voor jou en probeer je best één van de andere kruiden. Veel succes! Anntje

      1. Willeke

        Dankjewel Anntje voor je advies. ik neem wat minder en maak de thee ook wat minder sterk.
        Ik was denk ik iets te enthousiast begonnen 😉
        Hopelijk gaat het me helpen, anders ga ik andere kruiden gebruiken.

  11. Kristine

    Hallo Anntje,
    Sinds een drietal weken drink ik ‘s avonds een maceraat (ong. 1/4 l) van een eetlepel heemswortel en een paar stukjes kalmoeswortel. Mijn spijsvertering vaart er wel bij. Mijn darmen en maag zijn gekalmeerd. Oef !
    Mag ik dit blijven aanhouden of is het raadzaam om tussendoor een tijdje te stoppen ?
    Graag jouw advies.
    Alvast bedankt.

    1. Anntje Peeters

      Oh fijn dat dit je zo goed helpt! Er is geen reden om pauzes in te lassen van deze kruiden, tenzij je aanleg hebt voor lage bloedsuiker. Dan af en toe eens een weekje stoppen.

Geef een reactie