Twintig jaar geleden pendelde ik als studente elke dag heen en weer tussen de tolkenschool in Antwerpen en Ramsel, het dorp waar ik mijn jeugd doorbracht. Bijna iedere dag voltrok zich hetzelfde fenomeen. ’s Ochtends vertrok ik met een platte en min of meer aangenaam aanvoelende buik en kon ik zonder problemen mijn cursussen nog eens aandachtig doornemen of erop los babbelen met mijn medetreinreizigers. De terugrit ’s avonds was andere koek. Vaak wist ik niet hoe ik de 45 minuten durende treinrit kon uitzitten zonder dat het de anderen te erg opviel hoeveel buikpijn ik had. Bijna iedere avond opnieuw probeerde ik zo onopvallend mogelijk wat onderuit te zakken, zodat mijn buik ietsje gestrekt werd en ik de pijn minder voelde. Het enige wat ik tijdens die treinritten naar huis deed, was uitkijken naar het moment waarop ik thuis plat op de zetel kon gaan liggen. Na de diagnose prikkelbaredarmsyndroom duurde het verschillende jaren vooraleer ik eindelijk een oplossing vond voor mijn probleem.
Voor veel mensen zijn een opgeblazen gevoel, diarree of constipatie, misselijkheid, maagpijn, reflux of een pijnlijke buik een dagelijkse realiteit. De verkoopcijfers van medicijnen voor maag- en darmklachten pieken jaar na jaar. Steeds meer mensen ontwikkelen een overgevoeligheid voor een of meerdere voedingsmiddelen en we zijn zo stilletjes aan gaan denken dat spijsverteringsellende gewoon bij het leven hoort. Het is inderdaad zo dat wanneer deze klachten je dag na dag plagen, je op een bepaald moment een punt bereikt waarbij je denkt dat er toch niets aan te veranderen valt en dat je er maar mee moet leren leven. Je leert rekening houden met een nieuw soort ‘normaal’: je zorgt ervoor geen strakke kleren te dragen zodat je opgezwollen buik niet opvalt. Je gaat niet zonder je Rennies naar het werk of een restaurant, of je durft simpelweg helemaal niet meer op restaurant gaan omdat zoveel voedingsmiddelen je een pijnlijke buik bezorgen, waardoor je voedingskeuze ondertussen een bijkomende bron van stress geworden is.
Het slechte nieuws is dat er geen quick fixes bestaan voor prikkelbaredarmsyndroom. Laat je dus niet vangen aan slimme marketeers die beweren dat je met hun product in een week van je pijnlijke buik afraakt. Het goeie nieuws is dat wanneer je begrijpt hoe de vicieuze cirkel in elkaar zit die het syndroom in stand houdt, je een grote stap verder bent in de richting van een lang betracht superbuikgevoel.
Hoe prikkelbaredarm precies ontstaat, is ook voor de wetenschap nog niet helemaal duidelijk. Wat wel vaststaat is dat er vaak sprake is van een verstoorde communicatie tussen je darmen en je brein (waarbij serotonine een cruciale rol speelt). Ook een beschadigde darmwand (bijvoorbeeld na een ontsteking of een infectie) en een verstoorde darmflora kunnen een rol spelen.
Op al die gebieden kan je met levensstijl en kruiden invloed uitoefenen. Als je het onderstaande diagram ziet, dan merk je ook meteen hoe alles elkaar onderling beïnvloedt.
Het begint vaak bij een onstabiele bloedsuiker (door onregelmatig eten, te veel of te weinig eten, gebrek aan eiwitten, overmatig veel of te weinig koolhydraten eten, enz…). Zo’n onstabiele bloedsuiker lokt niet alleen een stressrespons uit, maar heeft ook een negatief effect op de motiliteit van je darmen (belangrijk voor een evenwichtige darmflora en vertering) en de productie van spijsverteringsenzymen.
De stressrespons leidt op zijn beurt tot een onevenwicht in de productie van geslachtshormonen. Wanneer die uit balans zijn en je hebt te veel oestrogeen in je lijf ten opzichte van progesteron, dan zal dat overwicht aan oestrogeen ervoor zorgen dat je meer histamine – het stofje dat o.a. mee zorgt voor voedselintolerantiemiserie – gaat aanmaken én moeilijker histamine uit je lichaam kan verwijderen. Je lever raakt hierdoor overweldigd en jijzelf kan hierdoor op alsmaar meer voedingsmiddelen beginnen te reageren waardoor je (nog) onregelmatiger gaat eten. Daardoor wordt je bloedsuiker (nog) onstabieler en de vicieuze cirkel is vertrokken.
Hoe kan je deze vicieuze cirkel dan doorbreken?
Daarvoor kan je best werken op drie gebieden:
- Balanceer je bloedsuiker door regelmatig te eten, voldoende te eten van de juiste voedingsmiddelen en voedingsmiddelen die problemen uitlokken (zoals te veel rauwe groenten, onrijp fruit, bepaalde eiwitpoeders,…) te vermijden.
- Ondersteun het herstel van je darmwand, o.a. door bouillon of slijmstofhoudende kruiden als heemstwortel.
- Ondersteun je darmflora, o.a. door het gebruik van gefermenteerde voeding en kruiden die je darmflora in balans helpen te brengen (onder andere daslook).
Meer weten over hoe je de vicieuze cirkel van het prikkelbaredarmsyndroom kunt doorprikken met voeding en specifieke kruiden en hoe ik zelf van dit vervelende syndroom verlost werd? Neem dan deel aan de online cursus.Â
De geüpdate versie van mijn boek SuperBUIKgevoel is nu te koop. Je vindt het via deze link. (Ietsjes naar beneden scrollen en op de boekcover klikken).