Oef! Het voorjaar zit eraan te komen. De weersvoorspellingen kondigen zachter weer aan. De vogels beginnen luider en luider te fluiten, hier en daar komen de lentebloeiers tevoorschijn en je kan er niet meer naast kijken dat de bomen stilletjesaan beginnen te botten. Lente!
Lente is voor mij onlosmakelijk verbonden met één van mijn favoriete kruiden: brandnetels! “You know it’s spring with that first nettle sting”, zeggen ze in’t Engels en inderdaad, tijdens de prille lente steken de eerste kleine, verse brandnetelblaadjes weer de kop op. Geen enkel ander kruid waarvan ik zoveel gebruik maak als van de netel (Urtica dioica). Elk jaar droog ik massa’s brandnetel en toch ben ik altijd veel te snel door mijn voorraad heen.
Dat komt omdat brandnetels niet alleen goed zijn om de winter uit je lijf te jagen, maar ook omdat het gewoonweg een fantastisch kruid is dat ik beschouw als mijn dagelijkse multivitamine- en mineralencomplex én energiebooster in één. Het is namelijk een erg voedzaam kruid. Vele herboristen stellen de voedingswaarde gelijk aan die van spirulina en chlorella omdat het zoveel chlorofyl en proteïne bevat. Netels bevatten verder ook nog behoorlijke hoeveelheden aan calcium, magnesium, ijzer, zink, zwavel, chroom, selenium, vitamine B1, B2, B3, C, K en zelfs wat vitamine D.
Brandnetel heeft op heel wat vlakken een positief effect op je gezondheid. Het zorgt voor een goed metabolisme, helpt de lever en de nieren bij de ontgifting, brengt verlichting bij huidklachten en is heel waardevol voor mensen met reuma, jicht of oedeem.
Netel helpt ook uitgeputte bijnieren herstellen. En dat is een effect dat in deze tijd zeer zeker welkom is. Veel mensen hollen en rennen en doen altijd maar door. Als dat te lang duurt, kunnen je bijnieren niet meer volgen. Het resultaat is een uitgeput gevoel gecombineerd met het onvermogen om goed te kunnen rusten omdat je te nerveus bent. Daarnaast kan je in deze toestand vaak ook niet slapen omdat je te moe bent. Een burn-out dus. Als je dit herkent, is brandnetel een ideaal kruid voor jou. Het werkt als een voedzame, herstellende tonic op je bijnieren en zorgt ervoor dat je hernieuwde energie krijgt en weer rustig kan zijn. Dat effect ervaar je natuurlijk niet door eens een theetje van brandnetel te drinken. Je moet hiervoor gedurende een tijdje echt dagelijks brandnetel gebruiken. Dat kan je op verschillende manieren doen.
Ikzelf maak het meest gebruik van heel sterke brandnetelinfusies. Dat doe je door 15 tot 30 gram gedroogde brandnetel minstens vier uur te laten trekken in heet water. (Voeg er een schijfje citroen bij voor de smaak en dien (ijs)koud op, dat smaakt veel lekkerder!). Vaak voeg ik aan deze thee ook een handvol driekleurig viooltje toe, dat je lymfecirculatie een zetje geeft.
In de lente kan je de verse brandnetels ook verwerken in een lekkere brandnetelsoep. Hiervoor gebruik ik de gewone soepgroenten (ui, look, selder en prei) en een hele zak vol verse brandnetels.
Hoe en wanneer kan je brandnetel het beste plukken?
Pluk liefst de verse en jonge blaadjes tijdens de maanden februari tot april, mei. Eens de netels beginnen te bloeien, kan je best stoppen met plukken omdat de concentratie aan calciumcarbonaat in de netels dan te hoog kan worden.
De prik van de brandnetel is soms pijnlijk, maar kan geen kwaad. Het zou volgens de traditie zelfs goed zijn tegen reumatische pijn. Je kan prikken voorkomen door de brandnetel aan de onderzijde van de blaadjes vast te pakken. Ik heb daar ooit een filmpje over gemaakt dat je op deze site bij de video’s kunt terugvinden. Het kan misschien raar lijken, maar het helpt ook als je de plant vraagt je niet te prikken. Ik pluk of was brandnetels nooit met handschoenen en word zelden geprikt. Maar dat is misschien omdat hij weet dat hij op mijn lievelingskruidenlijst staat :-).