Oef! Het voorjaar zit eraan te komen. De weersvoorspellingen kondigen  zachter weer aan. De vogels beginnen luider en luider te fluiten, hier en daar komen de lentebloeiers tevoorschijn en je kan er niet meer naast kijken dat de bomen stilletjesaan beginnen te botten. Lente!

Lente is voor mij onlosmakelijk verbonden met één van mijn favoriete kruiden: brandnetels! “You know it’s spring with that first nettle sting”, zeggen ze in’t Engels en inderdaad, tijdens de prille lente steken de eerste kleine, verse brandnetelblaadjes weer de kop op. Geen enkel ander kruid waarvan ik zoveel gebruik maak als van de netel (Urtica dioica). Elk jaar droog ik massa’s brandnetel en toch ben ik altijd veel te snel door mijn voorraad heen.

Dat komt omdat brandnetels niet alleen goed zijn om de winter uit je lijf te jagen, maar ook omdat het gewoonweg een fantastisch kruid is dat ik beschouw als mijn dagelijkse multivitamine- en mineralencomplex én energiebooster in één. Het is namelijk een erg voedzaam kruid. Vele herboristen stellen de voedingswaarde gelijk aan die van spirulina en chlorella omdat het zoveel chlorofyl en proteïne bevat. Netels bevatten verder ook nog behoorlijke hoeveelheden aan calcium, magnesium, ijzer, zink, zwavel, chroom, selenium, vitamine B1, B2, B3, C, K en zelfs wat vitamine D.

Brandnetel heeft op heel wat vlakken een positief effect op je gezondheid. Het zorgt voor een goed metabolisme, helpt de lever en de nieren bij de ontgifting, brengt verlichting bij huidklachten en is heel waardevol voor mensen met reuma, jicht of oedeem.

Netel helpt ook uitgeputte bijnieren herstellen. En dat is een effect dat in deze tijd zeer zeker welkom is. Veel mensen hollen en rennen en doen altijd maar door. Als dat te lang duurt, kunnen je bijnieren niet meer volgen. Het resultaat is een uitgeput gevoel gecombineerd met het onvermogen om goed te kunnen rusten omdat je te nerveus bent. Daarnaast kan je in deze toestand vaak ook niet slapen omdat je te moe bent. Een burn-out dus. Als je dit herkent, is brandnetel een ideaal kruid voor jou. Het werkt als een voedzame, herstellende tonic op je bijnieren en zorgt ervoor dat je hernieuwde energie krijgt en weer rustig kan zijn. Dat effect ervaar je natuurlijk niet door eens een theetje van brandnetel te drinken. Je moet hiervoor gedurende een tijdje echt dagelijks brandnetel gebruiken. Dat kan je op verschillende manieren doen.

Ikzelf maak het meest gebruik van heel sterke brandnetelinfusies. Dat doe je door 15 tot 30 gram gedroogde brandnetel minstens vier uur te laten trekken in heet water. (Voeg er een schijfje citroen bij voor de smaak en dien (ijs)koud op, dat smaakt veel lekkerder!). Vaak voeg ik aan deze thee ook een handvol driekleurig viooltje toe, dat je lymfecirculatie een zetje geeft.

In de lente kan je de verse brandnetels ook verwerken in een lekkere brandnetelsoep. Hiervoor gebruik ik de gewone soepgroenten (ui, look, selder en prei) en een hele zak vol verse brandnetels.

Hoe en wanneer kan je brandnetel het beste plukken?

Pluk liefst de verse en jonge blaadjes tijdens de maanden februari tot april, mei. Eens de netels beginnen te bloeien, kan je best stoppen met plukken omdat de concentratie aan calciumcarbonaat in de netels dan te hoog kan worden.

De prik van de brandnetel is soms pijnlijk, maar kan geen kwaad. Het zou volgens de traditie zelfs goed zijn tegen reumatische pijn. Je kan prikken voorkomen door de brandnetel aan de onderzijde van de blaadjes vast te pakken. Ik heb daar ooit een filmpje over gemaakt dat je op deze site bij de video’s kunt terugvinden. Het kan misschien raar lijken, maar het helpt ook als je de plant vraagt je niet te prikken. Ik pluk of was brandnetels nooit met handschoenen en word zelden geprikt. Maar dat is misschien omdat hij weet dat hij op mijn lievelingskruidenlijst staat :-).

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 25 reacties

 1. elly ceelen

  weer heerlijk dat de brandnetel zijn kopje weer laat zien ….

  dank je kruidenelf voor al die gouden raad

  Elly

 2. Nicole

  Morgen trek ik zeker en vast mijn “wildernis” in om brandnetels te zoeken. Misschien hangen er ook berkentakken over, of is dat nog te vroeg ?? Ik heb dat vroeger nog eens gedaan, maar ik vond dat eigenlijk niet zo lekker.

  1. Anntje

   Voor het berkensap zou het even +10 graden moeten blijven. Maar volgende week gaat het alweer kouder worden. Ik heb al een fles hangen, maar tot nu toe nog geen oogst. Geniet al maar van de brandnetelkes! Tot binnenkort!

 3. ingrid

  zoveel goeds in de natuur zonder dat we het beseffen..ik ga alvast op zoek naar brandnetels…

  1. Anntje

   Super!! Geniet van je kopje thee!

 4. Molletje

  Wil je brandnetels plukken zonder prikkels?Hou dan even je adem in als je de netel plukt.Ik geloofde het eerst ook niet maar nieuwsgierig als ik ben moest ik het uitproberen en geloof me:het werkt!Ik heb ijzer en vitamine D nodig dus straks op zoek naar netels 😀

  1. Anntje

   Dankjewel voor de tip, Molletje! Ik ga het zeker eens uitproberen. Veel plezier met de brandnetelzoek -en pluktocht!

 5. Andrea Goovaerts

  oei, dan is het nu te laat, wat moet ik nu doen om aan te sterken?

 6. Mevrouw Onkruid

  Je zegt: “Pluk liefst de verse en jonge blaadjes tijdens de maanden februari tot april, mei. Eens de netels beginnen te bloeien, kan je best stoppen met plukken omdat de concentratie aan calciumcarbonaat in de netels dan te hoog kan worden.” Maar ik kan nergens vinden dat calciumcarbonaat slecht voor je zou zijn. Het is het ‘krijt’ dat je aan bijvoorbeeld rabarber toevoegt om het oxaalzuur te binden. En ik vind het op internet ook als medicijn tegen botontkalking. Waar heb jij de informatie gevonden dat calciumcarbonaat schadelijk kan zijn? Ik ben namelijk heel benieuwd waarom het is, dat je het blad van brandnetel beter niet kan eten wanneer het bloeit. Dat hoor ik ook altijd. Maar niemand kan me uitleggen waarom…

  1. Anntje Peeters

   Inderdaad, in theorie mag je brandnetelblad na de bloei niet meer plukken. Ik ken persoonlijk veel herboristen die dit wel doen, zonder negatieve effecten. Alleen: calciumcarbonaat is inderdaad krijt. Een teveel ervan kan niet goed verwerkt worden door je nieren en kan de nieren belasten en zelfs tot nierstenen leiden. Calciumcarbonaat kan ook tot constipatie leiden. Ik neem het zekere voor het onzekere en gebruik geen oudere brandnetelbladeren (die zijn trouwens ook niet zo lekker en sappig meer dan de jonge topjes, die je nu trouwens nog op heel veel plaatsen vindt).

   1. Sunny

    Ik ben eigenlijk heel benieuwd, als je de brandnetels afknipt, groeien ze weer opnieuw aan. Dit zijn dan weer “jonge’ brandnetels later in het seizoen. Hoe zit het dan met de calciumcarbonaat?

 7. De wolf bernice

  Vraagje lieve Antje,er zijn veel verschillende brandnetels,mag je die allemaal gebruiken of zijn er die moeten vermeden worden?gr.Bernice

  1. Anntje Peeters

   Bedoel je dovenetels Bernice? Want de brandnetel is de enige die prikt, dat is degene waarover ik het in deze post heb. Maar dovenetels zijn ook eetbaar (ze zijn alleen niet zo lekker, vind ik).

 8. Majaatje

  Als je de brandnetels maait, schiet er toch weer jong groen op dat bruikbaar is, of zie ik dit fout?
  Zo kan je het plukseizoen toch verlengen, denk ik.

  1. Anntje Peeters

   Dat klopt helemaal Maja!

 9. carolien cloeckaert

  Dag Anntje,
  Ik ga starten met de brandneteltheetjes 😉
  Moet je water koken en dan vier u laten(bv. in thermos) staan of moeten ze vier u koken?

  Bedankt voor je antwoord. Carolien

  1. Anntje Peeters

   Hoi Carolien, gewoon in een glazen theepot of Weckpot doen, overgieten met heet water en vier uur laten staan. Zeker niet in een thermos laten staan en nooit je netels koken, want dan heb je soep in plaats van thee 🙂 Succes!

 10. carolien cloeckaert

  Bedankt Anntje !
  Groetjes, Carolien

 11. Katrien db

  Hey dag Anntje, hier KatrienDB….

  Ook favoriet van de brandnetel dankzij jou….ik zie nu veel brandnetel met bomen of zaadjes, tis mij nog niet echt duidelijk of het al zaad is….
  Oh , ik heb er niet bij stil gestaan om al brandnetels te plukken, grappig ik genoot van alle opkomende planten, meidoorn, brandnetel, nog een andere bloem, en ik had toen niet de intense, van nu plukken, we hebben nog tijd, de tijd vliegt sneller dan ik dacht…..hmhm… Door het lezen van je blog , wordt ik meer bewuster en helpt me dat….liefs en bedankt , Katrien.xx

  1. Anntje Peeters

   Fijn Katrien! Geniet van de kruidjes!

 12. Anne

  Van de brandnetel ken ik 2 soorten.
  De Grote Brandnetel en
  De Kleine Brandnetel
  De grote zie je het meeste. En de kleine vind ik net wat scherper prikken.

 13. Eveline

  Dag Anntje,
  Ik ben een beginnende kruiden-enthousiasteling. Momenteel waag ik me nog niet aan de verse kruiden maar gebruik ik de gedroogde. Ik drink al een tijdje jouw brandnetelijsthee maar heb nu brandneteltinctuur gemaakt. Werkt dit even goed? Kan ik deze combineren met andere tincturen/kruiden en hoeveel mag je dan nemen?
  Alvast bedankt!

  1. Anntje Peeters

   Hoi Eveline, nee, de tinctuur heeft een heel andere toepassing. De thee gebruik je vooral als mineralensupplement om je energie te boosten. De hoeveelheid mineralen die je uit de thee haalt, kan je uiteraard niet uit de tinctuur halen (want waarschijnlijk ga je geen liter tinctuur opdrinken :-)). De tinctuur gebruik je meer als ondersteuning voor je zenuwstelsel. Hij werkt als parasympathicomimeticum, wat wil zeggen dat hij je helpt om de switch van je stress zenuwstelsel naar je rust zenuwstelsel te maken. Succes!

 14. De geest

  Dag Antje , is gedroogde losse brandnetel van de biowinkel ook goed om te gebruikenIk zou dat willen proberen. Alvast bedankt

  1. Anntje Peeters

   Zeker, da’s helemaal prima!

Geef een reactie