• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:14 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Toen ik vanochtend opstond, viel het me op dat de ramen voor het eerst in maanden nog eens waren beslagen: de herfst komt korter bij. Hoewel ik vroeger een echte zomerfan was, begin ik het najaar nu meer en meer te appreciëren: de heerlijke geur van vers afgevallen bladeren, de mooie lichtschakeringen en al dat lekkers dat geoogst kan worden.

Bij die septemberoogst horen altijd vlierbessen. De heerlijke siroop is een klassieker en hoewel hij voor veel mensen misschien wat banaal lijkt, kan hij ervoor zorgen dat je jezelf binnen een aantal maanden heel wat wintermiserie bespaart. De vlierbes is immers een immuunmodulator. Dat wil zeggen dat ze je immuunsysteem aansterkt als het te zwak werkt (dat weet je als je bijvoorbeeld constant verkouden bent), en tempert als het te sterk werkt (bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt). Je kan vliersiroop als jouw persoonlijke immuunmodulator inschakelen en hem op dagelijkse basis gebruiken.

Vlierbessen werken ook voortreffelijk tegen het griepvirus. Dat doen ze door te verhinderen dat het griepvirus zich kan vermenigvuldigen en verspreiden in je lichaam. Al in 2004 werd er klinisch onderzoek uitgevoerd naar het effect van deze lekkere bes op griepsymptomen. De conclusie was dat de symptomen van patiënten die vlierbes kregen snel verminderden. 93,3 % van deze patiënten hadden binnen de twee dagen een forse afname van hun symptomen, waaronder koorts, terwijl de patiënten die een placebo kregen, zes dagen moesten wachten op verbetering van hun klachten. De onderzoekers stelden daarbij ook vast dat de vlierbes niet alleen gefungeerd had als viruskiller, maar ook de lichaamseigen weerstand van de patiënten had aangewakkerd. Ze hadden namelijk heel wat meer antistoffen tegen het griepvirus dan de patiënten die het placebo kregen.

Wil je vliersiroop inzetten tegen de griep? Begin je siroop dan in te nemen vanaf het moment dat je voelt dat je ziek aan het worden bent. Voor volwassenen is de dosis 15 ml, vier keer per dag. Voor kinderen jonger dan tien jaar volstaat de helft van deze dosis. Bij de studies naar het effect van vlierbessen op griep, werd trouwens ook de simpele vlierbessensiroop gebruikt in deze dosis.

Wil je de vlier gewoon gebruiken ter ondersteuning van je immuunsysteem, dan volstaat het om dagelijks twee eetlepels ervan in te nemen. Dat hoeft niet altijd puur, dus wees creatief. Vliersiroop is immers heerlijk onder havermoutpap, over pudding, in warme chocolademelk, op pannenkoeken en bij allerlei theesoorten.

Recept vliersiroop

Ingrediënten: (een deel is eenzelfde maateenheid, bijvoorbeeld een kopje of kommetje, waarin je je ingrediënten afmeet.)

  • ½ deel gedroogde of 1 deel verse vlierbessen
  • 2 delen water
  • 1 deel rietsuiker
  • optioneel:
  • 1 kaneelstokje
  • 3 kruidnagels
  • 2 cm verse gember

Werk je met gedroogde bessen, zet ze dan de avond voordien te week: overgiet ze met het water en laat ze in de koelkast een nachtje opwellen. Daarna ga je als volgt te werk:

Doe de verse of gedroogde, geweekte bessen, het water en eventueel de specerijen in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur op de laagste stand en laat de bessen zachtjes sudderen tot de vloeistof met ongeveer de helft is afgenomen.

Neem de pot van het vuur en stamp de bessen en specerijen met een pureestamper zodat ze goed uitgeperst worden. Zeef de vloeistof, breng opnieuw aan de kook en roer de suiker erdoor. Breng opnieuw kort aan de kook en giet de siroop in gesteriliseerde flessen of potjes.

Wil je je siroop langer houdbaar maken, voeg dan een vierde deel cognac of wodka toe.

Deel deze pagina: