• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:14 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Toen ik vanochtend opstond, viel het me op dat de ramen voor het eerst in maanden nog eens waren beslagen: de herfst komt korter bij. Hoewel ik vroeger een echte zomerfan was, begin ik het najaar nu meer en meer te appreciëren. De heerlijke geur van vers afgevallen bladeren, de mooie lichtschakeringen en al dat lekkers dat kan geoogst worden.

Bij die septemberoogst horen altijd vlierbessen. De heerlijke siroop is een klassieker en hoewel hij voor veel mensen misschien wat banaal lijkt, kan hij ervoor zorgen dat je jezelf binnen een aantal maanden heel wat wintermiserie bespaart. De vlierbes is immers een immuunmodulator. Dat wil zeggen dat ze je immuunsysteem aansterkt als het te zwak werkt (dat weet je als je bijvoorbeeld constant verkouden rondloopt) en tempert als het te sterk werkt (bijvoorbeeld als je een auto-immuunziekte hebt). Je kan vliersiroop dus als jouw persoonlijke immuunmodulator inschakelen en hem op dagelijkse basis gebruiken.

Vlierbessen werken ook voortreffelijk tegen het griepvirus. Dat doen ze door te verhinderen dat het griepvirus zich kan repliceren en verspreiden in je lichaam. Al in 1993 werd er klinisch onderzoek uitgevoerd naar het effect van deze lekkere bes op griepsymptomen. De conclusie was dat de symptomen van patiënten die vlierbes kregen snel verminderden. 93,3 % van deze patiënten hadden binnen de twee dagen een forse afname van hun symptomen, waaronder koorts, terwijl de patiënten die een placebo kregen, zes dagen moesten wachten op verbetering van hun klachten. De onderzoekers stelden daarbij ook vast dat de vlierbes niet alleen gefungeerd had als viruskiller, maar ook de lichaamseigen weerstand van de patiënten had aangewakkerd. Ze hadden namelijk heel wat meer antistoffen tegen het griepvirus dan de patiënten die het placebo kregen.

Wil je in de herfst ook je heerlijke vliersiroop inzetten tegen de griep? Begin je siroop dan in te nemen vanaf het moment dat je voelt dat je ziek aan het worden bent. Voor volwassenen is de dosis 2 tot 4 eetlepels siroop elke 2 à 4 uur. Voor kinderen de helft van deze dosis. Bij de studies naar het effect van vlierbessen op griep, werd trouwens ook de simpele vlierbessensiroop gebruikt. De patiënten kregen vier keer per dag vijftien milliliter.

Wil je de vlier gewoon gebruiken ter ondersteuning van je immuunsysteem, dan volstaat het om dagelijks twee eetlepels ervan in te nemen. Dat hoeft niet altijd puur, dus wees creatief. Vliersiroop is immers heerlijk onder havermoutpap, over pudding, in warme chocolademelk, op pannenkoeken en bij allerlei theesoorten.

Recept vliersiroop

Ingrediënten: (een deel is eenzelfde maateenheid, bijvoorbeeld een kopje of kommetje, waarin je je ingrediënten afmeet.)

 • ½ deel gedroogde of 1 deel verse vlierbessen
 • 2 delen water
 • 1 deel rietsuiker
 • optioneel:
 • 1 kaneelstokje
 • 3 kruidnagels
 • 2 cm verse gember

Werk je met gedroogde bessen, zet ze dan de avond voordien te week: overgiet ze met het water en laat ze in de koelkast een nachtje opwellen. Daarna ga je als volgt te werk:

Doe de verse of gedroogde, geweekte bessen, het water en eventueel de specerijen in een pannetje en breng aan de kook. Draai het vuur op de laagste stand en laat de bessen zachtjes sudderen tot de vloeistof met ongeveer de helft is afgenomen.

Neem de pot van het vuur en stamp de bessen en specerijen met een pureestamper zodat ze goed uitgeperst worden. Zeef de vloeistof, breng opnieuw aan de kook en roer de suiker erdoor. Breng opnieuw kort aan de kook en giet de siroop in gesteriliseerde flessen of potjes.

Wil je je siroop langer houdbaar maken, voeg dan een vierde deel cognac of wodka toe.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 14 reacties

 1. frieda

  bedankt Anntje voor het recept ,maar ik heb het uit je boek en mijn vlierbessensiroop is al gemaakt.Heb ook vlierbessen en bramen confituur gemaakt lekker !
  frieda

 2. Irma derijck

  Hoi
  Ik wil graag alle suikers vermijden
  Hoe bewaar ik vliersap zonder dat het bederft
  Vriendelijke groetjes

  1. Anntje Peeters

   Dag Irma, tenzij je het invriest, kan je het niet bewaren. Succes!

   1. Lydia Pauw

    Dat is niet helemaal waar. Wij maken al jaren vlierbessensiroop zonder suiker en dat wecken we. De hele winter drinken wij hiet van. Wil je het wel zoet drinken dan kun je een kan maken en het zoeten voor gebruik.
    Gr Lydia

    1. Anntje Peeters

     Dag Lydia, aha, dat wist ik niet! Fijn dat jullie met het wecken een oplossing hebben gevonden voor het bewaren van het sap!

 3. Liliane Van Loock

  Mooi zo – lekker zoals altijd – heb dit jaar gelei gemaakt – wel veel werk maar op lange termijn beter houdbaar dan siroop (met vodka is het een beter alternatief maar niet zo goed voor de kleintjes he ) ???

 4. Ineke Onderdelinden

  Hallo Anntje,
  Vandaag je blog gelezen over de vlier. Wat ik interessant vind is dat je auto- immuun systeem versterkt of getemperd kan worden door vlier. Kan je hier iets meer over vertellen hoe dat werkt?
  Heel graag hoor ik van je. Met vriendelijke groeten Ineke.

  1. Anntje Peeters

   Dag Ineke, er bestaat niet zoiets als een auto-immuunsysteem, maar wel een immuunsysteem. De vlierbes is een zogenaamd ‘troforestoratief’ voor dat immuunsysteem en zorgt ervoor dat het werkt zoals het moet werken: afremmen bij teveel, stimuleren bij te weinig. Groetjes!

 5. Debby

  Hey Anntje, alweer een topartikel. Kan je geen tinctuur maken van de bessen? Zoja, hoe? Werkt dit dan even goed als de siroop? En wat is dan de dosis dagelijks en bij griep?
  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Hoi Debby, In principe zou je een tinctuur kunnen maken, maar dat wordt veel minder gedaan. De onderzoeken die er tot nu toe naar de vlierbes werden gedaan, gebeurden vooral met siropen. Dit zijn de richtlijnen qua dosis: Preventieve dosis = twee eetlepels siroop per dag of 4 druppeltellers elixir of tinctuur.
   Dosis in acute gevallen is hoger: elk uur een of twee eetlepels siroop of een druppelteller elixir is niet teveel (dit doe je echter maar kortstondig).

   Tinctuur maak je altijd op dezelfde manier: 1 deel gedroogde vlierbessen op 5 delen wodka of 1 deel verse vlierbessen op 2 delen vodka. Succes!

   1. Debby

    Bedankt voor je reactie! Ik ben meer voor tincturen of elexirs. Siroop maken lukt nooit goed. Groetjes!

    1. Anntje Peeters

     Oh echt? Siroop maken is nochtans ook niet zo moeilijk hoor. Maar een elixir is uiteraard een goed alternatief.

 6. Ann Samyn

  hallo Anntje,
  ik heb een vraag over vlierbloesem, ik wou graag tinctuur maken van vlierbloesem, maar de bovenkant van de tinctuur wordt helemaal bruin. Is dit normaal, ik roer/schud die dagelijks, hij ruikt niet zo lekker ook. Doe ik iets verkeerd, ik gebruikte verse bloesems, moest ik die eerst drogen?
  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Dag Ann,
   Het zou kunnen dat niet al het plantenmateriaal goed bedekt is met alcohol, waardoor het gaat oxideren. Het zou ook kunnen dat je een te laag alcoholpercentage gebruikt. In verse bloemen zit vrij veel water, waardoor je percentage best hoger is. Voor vlierbloesem is het exacte percentage 75. Groetjes, Anntje

Geef een reactie