Ongeveer een dikke maand voor elke seizoenswissel ruik, voel en zie ik het nieuwe seizoen al naderen. Mijn Lief lachte weer hevig toen ik zo’n twee weken geleden zei dat de herfst begonnen was. Ik meende het nochtans serieus, want het wordt steeds duidelijker: het licht verandert, de bomen en kruiden staan niet meer zo pront en de eerste bessen zijn al rijp. Ik moet toegeven dat dat laatste dit jaar wel heel erg vroeg is. Ik viel dan ook bijna om van verbazing toen ik – na onze terugkeer uit vakantie – voorbij een vlierstruik ging en merkte dat de bessen eraan al dik en rijp hingen te lonken! Ongeveer een maand vroeger dan normaal, dat kan tellen! Vlier is zowat mijn favoriet der favorieten. Alles aan de plant is medicinaal: de bloesems zijn vooral goed bij koorts, de bessen bij griep en de bladeren kan je voor uitwendig gebruik in een zalf tegen blauwe plekken, kneuzingen en spierverrekkingen draaien. Over de medicinale toepassingen van de plant schreef ik eerder al hier en hier.

Aangezien het vlierbesseizoen dus al begonnen is en vlierbereidingen echt in iedere keukenkast van pas komen, deel ik vandaag mijn drie favoriete vlierbesrecepten met je.

Spicy vlierbessensiroop

1 kg verse vlierbessen

15 gram vers geraspte gemberwortel

2 kruidnagels

1 koffielepel kaneelchips

1 steranijs

water

honing of suiker

een scheut vers citroensap

Doe de vlierbessen, de gember en het water in een grote pot en laat zachtjes sudderen tot de bessen zacht zijn en hun sap afgeven. Neem een pureestamper en pers het sap goed uit de besjes. Filter het sap door een kaasdoek en voeg de kruidnagels, kaneel, steranijs en wat citroensap toe. Laat op een zacht vuurtje indikken. Doe hierna het sap in een maatbeker en kijk hoeveel deciliter je over hebt. Voeg dezelfde hoeveelheid honing toe en roer die goed onder het sap. Laat alles afkoelen en giet het pas daarna in de flesjes.

Als je met suiker werkt, neem dan half zoveel suiker als sap en voeg hem toe terwijl het sap nog op het vuur staat. Giet de siroop met suiker heet in de flesjes (boordevol!) en zet ze omgekeerd weg om af te koelen.

Deze siroop is een drietal maanden houdbaar in de koelkast. De variant met suiker is veel langer houdbaar. Een jaar tot twee jaar zelfs. Ik maak meestal ¼ van mijn vliersiroop met honing en de andere ¾ met suiker om voldoende te kunnen bewaren voor een hele winter. Om verkoudheid of griep te behandelen of te voorkomen neem je 1 à 2 eetlepels verschillende malen per dag. Als je de siroop preventief wil gebruiken, kan je hem toevoegen aan thee, aan dressings (probeer de combinatie pompoenpitolie – witte wijnazijn – vlierbessensiroop eens. Goddelijk!) of aan warme chocolademelk. Zeker en vast een hit!

Vlierbessenelixir

Vul een bokaal voor de helft met vlierbessen en overgiet ze met honing. Roer goed om. Nadat de bessen goed met de honing gemixt zijn, vul je de rest van de bokaal bij met cognac of jenever. Roer goed en laat dit zes weken trekken. Daarna zeef je de bessen eruit.

Wil je het elixir nog geneeskrachtiger maken, doe er dan ook nog een handvol rozenbottels bij, wat sinaasappelschillen en specerijen als kaneel, kruidnagel, steranijs en kardemom. Je weet niet wat je proeft!

Voel je een griepje aankomen? Neem dan verschillende malen per dag een eetlepel van dit elixir tot je je weer beter voelt. Je kan tijdens de winter ook regelmatig een borrelglaasje van dit verrukkelijke drankje drinken om verkoudheden en griep te voorkomen.

Appelmoes met vlierbessen

Gigantisch lekker, gezond en simpel. Maak voor dit recept je appelmoes zoals je hem normaal zou maken. Bij mij is dat zo:

Snij vier dikke appels met schil en al in stukjes en doe ze in een pannetje. Voeg hierbij een goeie theelepel kaneel, een vierde theelepel gemberpoeder en een goeie handvol verse vlierbessen. Doe er eventueel nog een scheutje versgeperst citroensap bij of een geutje water en laat zachtjes sudderen tot je een lekkere moes krijgt. Je kan verse vlierbessen invriezen om ook in de winter van dit lekkere gerechtje te kunnen genieten.

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 14 reacties

  1. dank je wel lieve kruiden elf met al je goede raad.

    wat is in feite kaneelchips…..is dat zo te koop ?

    MET DANK

    Elly

  2. oh blij te lezen, juist terug uit vakantie, en al zag ik ook de vlierbessen al rijp worden, ik dacht ai neen straks te laat, want ik wil die siroop maken 🙂

    Wat zijn kaneelchips, die stokjes kaneel? dus 1 stokje tergrootte van een koffielepel.

    en steranijs….mmm lang geleden….wat is dat weer? een vucht?

    Ik kijk naar je uit xx!! tot gauw hé

    1. Dag Katrien,

      Kaneelchips, dat zijn van die gehakte stukjes kaneelstok. Ik denk dat je steranijs verward met sterfruit, maar dat is het dus niet. Het is een soort van specerij met een – je raadt het al – anijsachtige smaak.

      1. hey,

        ja idd, ik verwar het met sterfruit 🙂

        Ik vermoed alleen de besjes hé, dus alles lekker afplukken. kwas deze morgen al is gaan kijken naar de besjes..tis moment hé 🙂
        Ik hoop het vrijdag te kunnen doen 🙂

  3. Hallo Kruidenelf
    Mijn reactie is aan de late kant – we hadden dit jaar een fantastische vlierbessenoogst (bij mij thuis en bij mijn ouders) al was vorig jaar nog wat beter. Wat ik wel heb opgemerkt is dat de vlierbessen kort nadat wij ons deeltje oogsten, begonnen te verschrompelen en verdrogen. Elders in de regio (Wevelgem) heb ik in het wild vrijwel geen normaal rijpende bessen gezien. Enig idee waardoor dit komt ? Je ziet het op vlieren in allerlei omstandigheden (droog,nat, schaduw, zon, …). Gisten is dus niet het probleem hier. Mvg Erwin

    1. Dag Erwin,

      Ja, ik heb het ook gemerkt, en weet ook totaal niet waaraan het ligt. Helaas. Misschien iemand anders die de blog volgt? Je mag het ons altijd laten weten.

      Hartelijke groet,

      Anntje

  4. Hallo Anntje,

    Ik heb mij dit jaar ook volledig op de vlier gestort (zowel de bloesems als de bessen), en het resultaat is er wel degelijk … Hier in ons gezinnentje is nog geen enkele persoon geveld geraakt door griep (so far so good), en dit zonder griepprik 🙂

    Het recept van je vlierbessenelexir ga ik volgend seizoen zeker en vast ook uitproberen.

    Kijk nu reeds met heel veel ‘goesting’ uit naar de release van je eerste boek (e-books niet meegeteld uiteraard). Hopelijk vlot het allemaal een beetje want ik sta gegarandeerd op de eerste rij in de boekenwinkel 🙂

    Heel veel dank voor al je inspiratie ! I LIKE 🙂

  5. Hoi Anntje. Mag je die vlierbessen rauw gebruiken in die mengsels? Ik meen ergens gelezen te hebben dat die blauwzuur bevatten en dat je die eerst moet koken?

    1. Dag Leen, rauwe vlierbessen kunnen je als je er heel veel van eet nare krampen en diarree bezorgen. Het zijn echter vooral de bladeren en de onrijpe bessen die dat doen. In de recepten worden ze gekookt. Voor het elixir laat je enkel rijpe bessen rauw in de alcohol trekken, maar zelfs als je er een borrelglaasje (of enkele borrelglaasjes 🙂 van drinkt, heeft het alleen maar positieve effecten op je lichaam. Vlierbeselixir heeft een eeuwenlange traditie in gebruik en is dus – mits je het op de juiste wijze bereid – volkomen veilig voor gebruik.

  6. Hoi Anntje, was op zoek naar vlierbessen en zo kwam ik terecht bij je recept van elexir. Als je die bessen ongekneusd gebruikt, komen de inhoudsstoffen die je nodig hebt dan wel vrij? Of zitten die in de schil?

    1. Dag Myriam, ja hoor, je zal wel zien dat de bessen na zes weken helemaal ‘verschrompeld’ zijn door de alcohol. Reken maar dat het elixir werkt. En hoe 🙂

  7. Dank voor de lekkere recepten. Vooral het elixer recept ga ik snel uitproberen

  8. He anntje de vlier bloesem siroop gebruik ik dagelijks in men theetje super!heb ook al het recept van de vlier bloesem cake uitgeprobeerd echt om duimen en vingers af te likken! nu nog de elixer proberen.dank je wel voor de receptjes!

  9. Gelijk maar de vlierelixer gemaakt. Hij smaakt al heerlijk na 10 minuten. Dank je wel. Gr Joke

Geef een reactie

Sluit Menu