Ongeveer een dikke maand voor elke seizoenswissel ruik, voel en zie ik het nieuwe seizoen al naderen. Mijn Lief lachte weer hevig toen ik zo’n twee weken geleden zei dat de herfst begonnen was. Ik meende het nochtans serieus, want het wordt steeds duidelijker: het licht verandert, de bomen en kruiden staan niet meer zo pront en de eerste bessen zijn al rijp. Ik moet toegeven dat dat laatste dit jaar wel heel erg vroeg is. Ik viel dan ook bijna om van verbazing toen ik – na onze terugkeer uit vakantie – voorbij een vlierstruik ging en merkte dat de bessen eraan al dik en rijp hingen te lonken! Ongeveer een maand vroeger dan normaal, dat kan tellen! Vlier is zowat mijn favoriet der favorieten. Alles aan de plant is medicinaal: de bloesems zijn vooral goed bij koorts, de bessen bij griep en de bladeren kan je voor uitwendig gebruik in een zalf tegen blauwe plekken, kneuzingen en spierverrekkingen draaien. Over de medicinale toepassingen van de plant schreef ik eerder al hier en hier.
Aangezien het vlierbesseizoen dus al begonnen is en vlierbereidingen echt in iedere keukenkast van pas komen, deel ik vandaag mijn drie favoriete vlierbesrecepten met je.
Spicy vlierbessensiroop
1 kg verse vlierbessen
15 gram vers geraspte gemberwortel
2 kruidnagels
1 koffielepel kaneelchips
1 steranijs
water
honing of suiker
een scheut vers citroensap
Doe de vlierbessen, de gember en het water in een grote pot en laat zachtjes sudderen tot de bessen zacht zijn en hun sap afgeven. Neem een pureestamper en pers het sap goed uit de besjes. Filter het sap door een kaasdoek en voeg de kruidnagels, kaneel, steranijs en wat citroensap toe. Laat op een zacht vuurtje indikken. Doe hierna het sap in een maatbeker en kijk hoeveel deciliter je over hebt. Voeg dezelfde hoeveelheid honing toe en roer die goed onder het sap. Laat alles afkoelen en giet het pas daarna in de flesjes.
Als je met suiker werkt, neem dan half zoveel suiker als sap en voeg hem toe terwijl het sap nog op het vuur staat. Giet de siroop met suiker heet in de flesjes (boordevol!) en zet ze omgekeerd weg om af te koelen.
Deze siroop is een drietal maanden houdbaar in de koelkast. De variant met suiker is veel langer houdbaar. Een jaar tot twee jaar zelfs. Ik maak meestal ¼ van mijn vliersiroop met honing en de andere ¾ met suiker om voldoende te kunnen bewaren voor een hele winter. Om verkoudheid of griep te behandelen of te voorkomen neem je 1 à 2 eetlepels verschillende malen per dag. Als je de siroop preventief wil gebruiken, kan je hem toevoegen aan thee, aan dressings (probeer de combinatie pompoenpitolie – witte wijnazijn – vlierbessensiroop eens. Goddelijk!) of aan warme chocolademelk. Zeker en vast een hit!
Vlierbessenelixir
Vul een bokaal voor de helft met vlierbessen en overgiet ze met honing. Roer goed om. Nadat de bessen goed met de honing gemixt zijn, vul je de rest van de bokaal bij met cognac of jenever. Roer goed en laat dit zes weken trekken. Daarna zeef je de bessen eruit.
Wil je het elixir nog geneeskrachtiger maken, doe er dan ook nog een handvol rozenbottels bij, wat sinaasappelschillen en specerijen als kaneel, kruidnagel, steranijs en kardemom. Je weet niet wat je proeft!
Voel je een griepje aankomen? Neem dan verschillende malen per dag een eetlepel van dit elixir tot je je weer beter voelt. Je kan tijdens de winter ook regelmatig een borrelglaasje van dit verrukkelijke drankje drinken om verkoudheden en griep te voorkomen.
Appelmoes met vlierbessen
Gigantisch lekker, gezond en simpel. Maak voor dit recept je appelmoes zoals je hem normaal zou maken. Bij mij is dat zo:
Snij vier dikke appels met schil en al in stukjes en doe ze in een pannetje. Voeg hierbij een goeie theelepel kaneel, een vierde theelepel gemberpoeder en een goeie handvol verse vlierbessen. Doe er eventueel nog een scheutje versgeperst citroensap bij of een geutje water en laat zachtjes sudderen tot je een lekkere moes krijgt. Je kan verse vlierbessen invriezen om ook in de winter van dit lekkere gerechtje te kunnen genieten.