Eigenlijk kan ik niet zeggen dat ik één favoriet kruid heb, want zoveel verschillende kruiden zijn mijn favoriet. Maar als ik dan toch een allerfavorietste mag kiezen, dan is het wel de vlier (Sambucus nigra)… Ik ben verliefd op vlier, en dan vooral op de bloesems ervan. Laat me aan een bloeiende vlierstruik ruiken en ik ben even van de wereld… Elke lente opnieuw is het weer een bijzonder moment: de eerste keer dat jaar de geur van vlierbloesem opsnuiven. Je kan het met niets vergelijken. Het is een zoete, maar toch ook frisse geur, een beetje zoals honing vermengd met vanille. Bedwelmend alleszins… En zeker zalig! Dat mensen deze plant als onkruid beschouwen, snap ik nog altijd niet. Voor mij is vlier echt de koningin der kruiden…

Bereidingen die je met vlierbloesem maakt, zijn stuk voor stuk culinaire pareltjes. Je kan er gewoon een thee van maken (de combinatie citroenmelisse-vlierbloesem is zonder meer goddelijk!), limonade, bier, beignets, pannenkoeken, siroop, gelei, enz…

Wat veel mensen echter niet weten is dat niet alleen de bessen van de vlier, maar ook de bloesems krachtige medicinale eigenschappen hebben. Het is namelijk één van de meest oude en betrouwbare remedies bij verkoudheden, griep en koorts. Hitte die bij koorts het lichaam niet uit kan, kan door hete vlierbloesemthee losgelaten worden. Bovendien werkt de bloesem mild sedatief en daarom maakt vlierbloesemthee een koortsaanval wat draaglijker. Het neemt veel van de bijbehorende spanningen weg. De werking is heel zacht – maar daarom niet minder krachtig – waardoor vlierbloesem ook geschikt is voor heel jonge kinderen.

Droge hoest, sinusitis en allergieën zijn eveneens gebaat bij vlierbloesem, want hij lost slijmen op en gaat slijmvliesontstekingen tegen. Afgekoelde vlierbloesemthee kan je gebruiken om je neus mee te spoelen als je van deze kwaaltjes last hebt.

Je badkamer kan je in een heuse spa omtoveren door vlierbloesemschermen in het bad te doen. Je baadt dan in een overheerlijke geur én het helpt om een geïrriteerde of onzuivere huid te reinigen. Hete kompressen van vlierbloesemthee worden ook gebruikt om de pijn van zwellingen en aambeien te verzachten en om hoofdpijn af te zwakken.

Elk jaar in mei-juni wanneer de vlier welig bloeit, pluk ik zakken vol vlierbloesemschermen. Een deel om te verwerken, maar ook een deel om te drogen. De voorraad gedroogde vlierbloesem komt tijdens de wintermaanden altijd wel van pas en het kan tijdens de winter zo’n deugd doen om eens goed aan een kop thee ervan te ruiken. De gedroogde bloemetjes openen zich dan zo mooi als was het opnieuw lente. Als je last hebt van hooikoorts, begin dan een tweetal maanden voor het hooikoortsseizoen begint dagelijks 3 koppen thee ervan te drinken. Dat helpt hooikoorts afzwakken en in sommige gevallen zelfs voorkomen.

Oogst de bloesems als ze beladen zijn van het stuifmeel. In de bloesems zitten vaak minuscuul kleine beestjes. Toch was ik de schermen nooit.  Als je ze wast, kan je ze niet goed drogen en worden ze bruin. Ook als je ze in bereidingen wil gebruiken, was je ze best niet. Het stuifmeel dat erop zit was je dan weg, en dat geeft net het heerlijke aroma. De truuk om de beestjes eruit te krijgen is de volgende: pluk de bloesems enkel op een zonnige, droge dag en laat ze minimum 8u (als het kan zelfs 12u) buiten liggen. De beestjes gaan dan weg en bloesems wassen hoeft dus niet meer. De volgende dag kan je dan beginnen verwerken, bijvoorbeeld in de vlierbloesemsiroop waarvan je het recept hier vindt. Ik ben er zeker van dat je even hard vlierfan zal worden als ik als je hem geproefd hebt!

Nog meer vlierrecepten ontdekken? Kijk dan zeker eens hier voor een bundeling van alle vlierbloesemrecepten.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 12 reacties

 1. katrin

  Hey Anntje,

  naar goede gewoonte weer wat buitenlandse fanmail, als reactie op je nieuwsbrief en blog 😉 !
  Wat een wonderbaarlijk verhaal dat die vlier de weg naar jouw terras heeft gevonden! Hij moet een grote afstand hebben afgelegd om bij jou te geraken ;). Je ziet, als je iets hard genoeg wenst dan komt het ook uit !
  Bij ons wilde de vlier maar niet vanzelf groeien :), dus heb ik er één besteld. Morgen komt ie aan. Ik hoop dat ie snel gaat bloeien…Ik kan alleszins niet wachten om mijn neus erin te steken, na het lezen van jouw betoog 🙂 !
  liefs, Katrin

  1. Anntje

   Hej Katrin, Joepie!! Franse fanmail! 🙂 Ja, die vlier joh… die heeft dat goed gedaan. Ben er blij mee.
   Ik weet hier in andere dorpen wel veel vlier staan, dus gelukkig vind ik elk jaar genoeg om in te doen als voorraad en om te verwerken.
   Groeit het nergens in jullie omgeving dan? Kan toch bijna niet. Ik hoop ook voor jou dat jullie bestelde vlier snel gaat fonkelen. Zal de andere elfen vragen te helpen! 🙂

   Liefs,

   Anntje

 2. vogels geven zulke mooie geschenken in je tuin….door het neerleggen van de zaadjes….de natuur is echt een wonder
  iedere dag duizenden kleine wondertjes …..worden ons aangerijkt…maaaaaaaar eer wij mens het dan eens zien ….
  kruidenelf moeder natuur heeft jou lief….een vlier op jou terras is echt mooi en kostbaar….fee

 3. jennie

  Hey Anntje
  Wat een mooie site met heel veel info.
  Ben meteen op pad gegaan om wat van de vlierbloesems
  te plukken.
  Als je de bloesems een paar uur laat liggen[voor de beestjes]
  verleppen ze.Kan ik hier dan nog wel thee en drinkwater van maken
  gr.Jennie

  1. Anntje

   Ja hoor, dat is absoluut geen probleem. Voor thee en water en zelfs voor siroop zijn ze dan nog prima!

   1. jennie

    Oke dank je
    Nog een vraagje, heb een mooie glazen bokaal voor de vlierbloesem siroop,maar geen deksel.
    Kan ik deze met huishoudfolie of zo afdekken?
    En moet de bokaal tot aan de rand gevuld worden met water?

    1. Anntje

     Bedoel je om de bloesems een dag te laten macereren? Dan kan dat wel vermoed ik.

 4. Patricia Geerts

  Overal vind ik info voor het maken van vlierbloesem siroop maar ik heb de siroop in de biowinkel gekocht en ben op zoek naar recepten om de siroop in te gebruiken, bijvoorbeeld niet alcoholische drankjes voor de kinderen?

  1. Anntje

   Gewoon spuitwater met vlierbloesemsiroop en citroensap. Mmmm!

 5. Debby Morel

  Hey Anntje, de eerste ‘hier’ link voor de siroop, werkt niet meer
  groetjes

  1. Anntje Peeters

   Oeps, dankjewel voor het melden. Ga ik dadelijk aanpassen.

 6. Johanna

  Hallo Antje,

  Ik hoorde vorig jaar van iemand met een Natuurgeneeskundige praktijk, dat de Vlier groeit op de plekken waar Aardstralen zijn en dat hij de Aardstraal neutraliseert, geweldig he. En als je wilt weten hoe de Aardstraal loopt, moet je kijken naar waar nog meer Vlieren groeien, dan kun je de lijn van hoe de Aardstraal loopt volgen. Bij mij loopt hij helaas bij de keuken dwars mijn huis door en in huis kan er natuurlijk geen Vlier groeien om dat te neutraliseren, helaas.
  Mijn Vlier kwam spontaan in mijn tuin groeien vlakbij mijn huis, en nu weet ik dus dat daar een Aardstaal loopt, er kwamen nog meer Vlieren boven de grond i.d. loop der jaren en zo kan ik dus nu zien dat die straal mijn huis binnen loopt, niet leuk, maar wat eraan te doen om het daar te neutraliseren………

  Gezellig groetje, Johanna.

Geef een reactie