Héhé, eindelijk zomer… Tijd dus om een keertje een artikel te schrijven over hét zomerkruid bij uitstek: sint-janskruid (Hypericum perforatum). Als de dagen op hun allerleukst en langst zijn, staat dit kruid als kleine, knalgele zonnetjes te pronken langs weg en kant. Sint-janskruid houdt (net als ik) erg van de zon en slaat de kracht van de zon voor ons op in zijn gele bloemetjes. Het kruid is bij ons vooral gekend om zijn anti-depressieve werking, maar je zou deze plant een groot tekort doen om hem enkel en alleen maar daarvoor te onthouden. Het was immers vroeger eerst en vooral een gekend kruid tegen zenuwpijnen, zoals bij ischias en hernia. Zowel inwendig als uitwendig kan voor dit soort klachten sint-janskruid worden ingezet, vaak met significante verbeteringen tot gevolg! Verder is het ook nog een zeer doeltreffend antiviraal én antibacterieel kruid en kan het op die manier ook helpen tegen winterkwalen allerhande, maar ook tegen herpes en zona. Tegenwoordig worden er zelfs ook studies gedaan naar de vermeende doeltreffendheid van sint-janskruid tegen het HIV-virus.

Ok, genoeg droge theorie, nu komt het leukste gedeelte: het brouwen en smossen en genieten van keukenmagie! Er is zo goed als niets leuker dan je eigen kruidenbereidingen en medicijnen te maken. En laat sint-janskruidolie zich nu op zijn allerbest lenen tot hét ultieme kruidenbrouwersbeginnersrecept: sint-jansolie! Deze prachtig diep robijnrode olie komt namelijk van pas in ieder huishouden en wordt al sinds eeuwen gebruikt als eerste hulp bij brandwonden (ook van de zon), blauwe plekken, droge uitslag en andere huidaandoeningen. Bovendien kan je de olie zoals hierboven gezegd ook gebruiken als massage olie bij rugpijn en zenuwpijnen. Je kan ze ook innemen tegen dipjes en als je wat nood hebt aan een substituut voor de zon.

Hoe maak je ze?

Eerst en vooral: kijk of de sint-jansbloemetjes je vingers rood kleuren als je ze kapot wrijft. Het is belangrijk dat het kruid je vingers rood kleurt, want dat is de medicinale stof die we in onze olie willen. Pluk dan zoveel bloemen en knoppen als je bokalen wil vullen. Overgiet het daarna met een goeie extra-vierge olijfolie tot het een tweetal centimeter onder olie staat. Zet de bokaal op een zonnige vensterbank en laat een twee – tot drietal weken trekken en schud elke dag met de bokaal. Filter hierna de bloemetjes eruit. Bewaar de olie in donkere flesjes op een koele, donkere plaats. Het is absoluut sprookjesachtig om je eerst groengele olijfolie zo donker rood te zien kleuren. Elke keer dat je de olie gebruikt, dank dan dit prachtige kruid en besef dat het je de kans gegeven heeft om pure zonnekracht aan je lichaam cadeau te doen!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 6 reacties

 1. Ik heb een kleindochter van 9 jaar, die nu al regelmatig met een Herpes-koortsblaas te kampen heeft! Kan ik haar een lepeltje van mijn (uw recept)zelfgemaakte St-Jansolie geven? Al uw kruidentoepassingen spreken mij geweldig aan, Bedankt, groetjes joanna

  1. Anntje

   Dat kan, maar voor kinderen doe je dat best niet te lang aan één stuk door. 3 weken, bijvoorbeeld en dan een weekje stoppen. Beter nog zou zijn om de olie te verwerken in een zalfje (au bain marie smelten met 1/4 bijenwas) en dan aan de koortsblaasjes te smeren. Je zou ook met citroenmelisse kunnen werken, want dat kruid werkt specifiek tegen het herpes virus. Tinctuur van maken, of nog beter voor kinderen, 3 maal daags een theetje ervan schenken. Het werkt daarbij ook nog eens rustgevend. Succes!

 2. sonja

  Hey anntje ik gebruik het kruid voor couperose:-) 🙂

 3. Marina

  Dag Anntje, Tinctuur van citroenmelisse. Ik veronderstel de blaadjes trekken – wanneer?? in potje doen en met wodka 40°? 3 weken trekken? Zeven en donker flesje???
  Bedankt voor je antwoord.
  Gtjs
  Marina

  1. Anntje Peeters

   Blaadjes plukken voor de bloei. Voor de rest helemaal correct!

Geef een reactie