• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:5 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Wat een vroege lente dit jaar! Terwijl het vorig jaar rond deze tijd nog sneeuwde, mogen we nu al genieten van terrasjesweer! Ik klaag alvast niet. Het botten van de bomen is ook hét moment om met de voorbereiding op het hooikoortsseizoen te beginnen. “Dat is toch nog wat vroeg”, hoor ik je al denken. Het hooikoortsseizoen begint inderdaad pas later, maar als je op een natuurlijke manier je hooikoorts wil verlichten, dan moet je daar wel degelijk NU mee beginnen. De volgende zaken kan je doen om je hooikoorts te verlichten of gewoonweg de deur uit te sjotten.

1: Eet honing!

Dit is de beste, lekkerste en simpelste manier om je lichaam immuun te maken tegen hooikoorts. Nu heb ik het hier wel niet over één of andere supermarkthoning die wordt ingevoerd uit verre landen. Nee, ik heb het over een goeie lokale honing, van een imker uit je buurt. Als je die koopt sla je twee vliegen in één klap want: enkel deze honing kan je immuniteit verhogen tegen de pollen die hooikoorts veroorzaken. Het zijn immers niet de pollen uit Peru of Bolivië die verantwoordelijk zijn voor je loopneus en gezwollen ogen, maar wel die van je eigenste dorp of stad. Bijkomend voordeel is dat de honing van de imker doorgaans goedkoper is én je steunt ook nog eens een lokale ondernemer terwijl jij van je hooikoorts afraakt.

2: Grote schoonmaak!

Als je last hebt van hooikoorts is het belangrijk om in de vroege lente, net zoals in je huis, grote schoonmaak te houden in je lichaam. Ik heb het hier dan niet over één of andere rigoureuze zuiveringskuur die je zou moeten doen (zoals je misschien al weet uit deze blog ben ik daar absoluut geen voorstander van). Maar je vermijdt in de lente best wel een aantal zaken die je systeem overbelasten. Daarbij denk ik dan aan de klassiekers: alle verwerkte, industriële of kant-en-klare producten met een hoop suiker en conserveermiddelen erin.

3: Vermijd synthetische poetsproducten of cosmetica.

Gebruik waar mogelijk de zachtere, ecologische poetsproducten en cosmetica. De chemische stoffen die in de gangbare producten zitten, zijn voor je al overbelaste immuunsysteem te veel om te verwerken. Tegenwoordig zijn er goeie alternatieven verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Of doe het nog een klets beter: maak ze gewoon zelf! Kijk voor inspiratie hier of hier.

4. Gebruik natuurlijke antihistamine middeltjes (lees: natuurlijke zyrtec).

In plaats van slap en suf te worden van een antihistamine medicijn, kan je één van de volgende natuurlijke antihistamine producten proberen:

Brandnetel: hier is hij weer… hij springt toch voor alles in de bres hé 🙂 De antihistamine werking van brandnetel kan je volledig benutten als je van de verse plant een tinctuur maakt (of koopt, bijvoorbeeld van la drôme provençale, als je daar geen tijd voor hebt).

Mocht je al sterke infusie van de brandnetel gebruiken, dan ben je goed bezig. De grote hoeveelheden calcium die je daardoor binnen krijgt, heeft immers ook een antihistamine werking.

Citroenmelisse: vers op tinctuur gezet is dit eveneens een kruid met een sterke antihistamine werking. En het is nog lekker ook: probeer eens een verse citroenmelisse thee met een halve theelepel citroenmelisse tinctuur erin. Ik hoef geen hooikoorts te hebben om dit goddelijke drankje aan mijn mond te zetten!

4. Neem een oxymel.

Een oxy wat? Een oxymel zou je het sportdrankje van de oudheid kunnen noemen. Het is een combinatie van honing, azijn en kruiden dat al door Hippocrates geroemd werd om zijn helende eigenschappen, niet in de laatste plaats bij allergieën.

Mijn eigen anti-hooikoorts oxymel recept is als volgt:

Neem een glazen bokaal van een halve liter en doe hem losjes vol met versneden verse brandnetel en citroenmelisse. Overgiet met appelazijn, doe er een plastieken deksel op (metaal gaat verroesten door de azijn!) en laat drie weken trekken.

Zeef het plantmateriaal eruit. Neem hierna een bokaaltje van 250 ml en vul dat voor 1/3 met lokale (lopende) honing. Roer er 2/3 van je vers gezeefde kruidenazijn door. Je oxymel is klaar.

Voor het beste resultaat kan je hiervan 1 theelepel tot 1 eetlepel 3 à 6 keer per dag innemen.

Gezondheid!

PS: Over allergie schreef ik ook al eerder een artikel met nog andere tips. Je vindt het hier terug.

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 5 reacties

  1. Marijke

    Beste kruidenelf. Het verbaast mij dat je brandnetel aanprijst als een ANTIhistaminicum. brandnetel zit juist vol met histamine, waardoor je van die blaren krijgt bij aanraking.

    Groeten, Marijke

    1. Anntje

      Dag Marijke, het is inderdaad waar dat de brandnetel histamine bevat (zo’n 3 procent). Toch wordt de plant al sinds jaar en dag gebruikt net tégen allergieën. Dat komt omdat de plant de vrijstelling van histamine in je lichaam verhindert: de brandnetel ‘blokkeert’ als het ware de histaminereceptoren in je lichaam, waardoor je zijn werking kan vergelijken met die van het geneesmiddel ‘Claritine’, bijvoorbeeld. Op deze manier werkt brandnetel symptomatisch tegen allergie. Bijkomend zorgt hij er echter ook voor dat (één van de) oorzaken worden aangepakt, doordat hij het functioneren van de eliminatie-organen bevordert.

  2. Marjo

    Dag Anntje,
    Ten eerste wil ik je graag laten weten dat ik heel blij ben dat je al jouw kennis met ons deelt!
    Ik heb er al veel aan gehad.
    Ook de oxymel ben ik een paar dagen geleden gaan maken, maar omdat er nu geen verse brandnetel te vinden is heb ik er gedroogde brandnetel en tevens gedroogde citroenmelisse in gedaan. Ik heb me alleen niet gerealiseerd dat ik de glazen bokaal met gedroogde kruiden waarschijnlijk niet helemaal moest vullen, wat ik dus wél gedaan heb. Nu is mijn vraag aan jou; “Kan dit kwaad?” Want waarschijnlijk zal het nu veel te sterk worden. Ik vind het ook zonde om alles weg te gooien. Ik kan het natuurlijk nog verdunnen naar een tweede bokaal en weer overgieten met appelazijn, maar ook dan lijkt het me nog te sterk.
    Graag jouw advies hierover.
    Hartelijk groet, Marjo.

    1. Anntje Peeters

      Hoi Marjo, het kan geen kwaad, zolang al je kruiden goed onder de azijn zitten. Idealiter zorg je ervoor dat er zo’n twee centimeter azijn boven je kruiden zit. Dit gewoon om bederf te voorkomen.

  3. Marjo

    Hartelijk dank.
    En als het al door Hippocrates geroemd werd, heb ik er ook alle vertrouwen in dat dit gaat werken!!

Geef een reactie