• Berichtcategorie:Badkamergeheimen
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Héhé, vakantie in Zuid-Frankrijk… Ik besef pas hoezeer ik een lange vakantie weg van alles gemist heb nu ik er nog eens ééntje achter de rug heb. Een priemende zon, prachtig golvend berglandschap met besneeuwde toppen in de verte, wilde bloeiende bloemen in alle kleuren, stilte, rust, traagheid, zwemmen in prachtige meren en een  super super super super lieve gastvrouw- en heer gaven een flexibele en vloeiende vorm aan mijn dagen (*). Mmmm, ja, dat wil ik in de toekomst toch weer meer doen.

Ik heb tijdens deze vakantie ook geleerd dat Zuid-Frankrijk overspoeld wordt door kruidvlier (Sambucus ebulus), een vliersoort die in België zeldzaam is. Gewone vlier zag ik er nauwelijks. De Fransen hebben op dit gebied pech, want kruidvlier is niet bruikbaar voor siropen en gebruik in culinaire delicatessen omwille van zijn lichte giftigheid. In een nabijgelegen dorpje ontdekte ik langs een krap kiezelpaadje dan weer een hele rij jasmijnstruiken (Jasminum officinale)! Moet ik je nog vertellen dat ik in mijn nopjes was ? De gedroogde bloemetjes geven nu smaak aan mijn overheerlijke kruidenthee. Verder vind je er ook een overvloed aan de typisch mediterraanse kruiden als marjolein, tijm, munt, … zomaar in het wild.

En natuurlijk was de zon ook van de partij. Tijd dus om tere huidjes te beschermen met natuurlijke zonnebescherming. En ja, die bestaat. Vanzelfsprekend kan je kant-en-klare zonnemelk van één van de goeie natuurcosmeticamerken kopen, maar kruidenelfen vinden het vaak leuker om dat soort zaken zelf thuis te maken. Let wel: deze zelfgebrouwde zonnebeschermers gebruik je niet als je van plan bent om een hele dag aan zee in een brandende zon te gaan liggen garen, maar bieden een lichtere zonnebescherming. Je hebt waarschijnlijk al gehoord van de SPF (Sun Protection Factor) van zonnecrèmes? Die drukt uit hoeveel langer je in de zon kan blijven als je die zonnecrème gebruikt. Een crème met SPF 30, bijvoorbeeld, zorgt er voor dat je 30 keer langer in de zon kan blijven dan zonder zonnecrème.

Twee oliën die het beste kunnen dienen als zonnebescherming, zijn olijfolie en kokosolie. Beiden hebben (om en bij de) SPF 8. De meeste mensen geven de voorkeur aan kokosolie, omwille van de geur. Al kan de ietwat sterkere geur van olijfolie wel gemaskeerd worden door toevoeging van etherische oliën.  Ook onder de etherische oliën zitten er exemplaren met een redelijke SPF. Munt en lavendel bijvoorbeeld, met respectievelijke SPF’s van 7 en 6, vormen een goeie aanvulling bij de olijf – of kokosolie. Lavendelolie werkt bovendien ook nog herstellend op de huid en munt werkt erg verkoelend.

Als je weet dat goudsbloem (Calendula officinalis) specifiek huidverzorgende eigenschappen heeft, dan is volgende zelfgefabriceerde zonnebrandolie een exquisiet product:

Neem een glazen flesje en vul het met volgende oliën

– 50 ml goudsbloemolie (dit is een maceraat van goudsbloem in olijfolie dat je idealiter zelf gemaakt hebt of kan kopen in de natuurwinkel)

– 20 druppels etherische olie van lavendel

– 5 druppels etherische olie van munt

Het straffe is dat deze olie ook kan dienen als after-sun. Maar ter afwisseling vind ik het leuker om na het zonnen mijn huid te voorzien van weer eens andere stofjes. Ook als je liever een minder vette after-sun wil, herlees je best nog eens mijn eerste artikel over zonneverzorging, dat je hier kan terug vinden en waarin ik de recepten prijsgeef van een heerlijk verzorgende en welriekende after-sun lotion en spray.

Vergeet als natuurlijke after-sun ook je sint-jansolie niet, waarover ik hier een artikel publiceerde.

(*) Die lieve gastvrouw- en heer zijn Katrin (mijn allerbeste mateke en medekruidenaanbidster) en Kim van L’Assaladou herbronnende vakanties – kijk zeker eens hier op hun site als je ook zo’n fantastische vakantie op hun prachtige natuurdomein wil beleven!

 

Foto: © Katrin De Neve 

Deel deze pagina:

Geef een reactie