Veel mensen, voornamelijk vrouwen, hoor ik klagen van een droge huid op hun benen en ellebogen. Alhoewel de soepelheid en de hydratatiegraad van je huid ook mee bepaald worden door wat je eet en drinkt, kan het natuurlijk ook helpen om je huid van buiten af goed te verzorgen. Gebruik je vaak al een bodylotion of -olie maar heb je niet het gevoel dat dat helpt? Dan is het ideaal dat je eens een lichaamsscrub doet. Je krijgt er een perzikzacht velletje van en je verzorgende lotion of olie gaat nadien je huid veel beter kunnen voeden.

In de parfumerie zag ik scrubs die maar liefst 60 euro voor een klein potje kostten. en dat terwijl je met een aantal eenvoudige ingrediënten die je waarschijnlijk al in je keuken hebt een scrub maakt die én geen chemische rommel bevat, én heel effectief is én ook nog eens betaalbaar is. O, en ik vergat nog te zeggen dat het daarnaast ook nog eens poepsimpel is (of babymakkelijk, een term die ik even aan mijn stiefzoontje ontleen).

Het hoofdingrediënt van je scrub is simpelweg suiker: witte, fijne kristalsuiker. Een suikerscrub is zacht voor je huid en ook de gevoelige huid reageert er meestal goed op. Als je al wel eens een scrub kocht bij Rituals, dan moet je maar eens naar het eerste ingrediënt op de lijst kijken: sucrose, simpele tafelsuiker dus. Suiker heeft het voordeel dat hij wat smelt wanneer hij in contact komt met lauw/warm water en daardoor een heel mild exfoliërende werking heeft. Bovendien bezit suiker ook vochtinbrengende eigenschappen, waardoor het je huid extra zacht en gehydrateerd maakt.

Daarnaast gebruiken we ook honing in onze scrub. Honing is erg verzorgend: het hydrateert je huid niet alleen maar helpt je huid ook om beter vocht te kunnen vasthouden. Honing is daarnaast ook nog eens antibacterieel en kan dus ook van pas komen bij een onzuivere huid. Een aantal keren per maand doe ik trouwens ook een honing-yoghurtmasker op mijn gezicht. Veel beter dan de chemische maskers die je in parfumerie of apotheek koopt, puur natuur en o zo zalig op je huid! Om het af te wassen heb je wel warm water nodig: het is namelijk een ietsiepietsie kleverig.

Aan ieder product dat ik maak, voeg ik graag iets kruiderigs toe. Terwijl ik deze scrub maakte, viel mijn oog in de keukenkast op zalig geurende vanillepeulen. Als dát niet voor een wulpse en zwoele geur in je badkamer zal zorgen!

Maar hoe maak je hem nu precies, deze wulpse honing-vanillescrub?

Je hebt nodig (ik hanteer koffiekopjes als maateenheid):

1 kopje bruine suiker (voor een gezichtscrub werkt bruine suiker nog zachter dan witte suiker) of 1 kopje fijne, witte kristalsuiker (voor je lichaam)

1/2 kopje zoete amandelolie of een andere olie die je in huis hebt (avocado, abrikoospit, perzikpit, … olijfolie kan ook, maar dat maakt de geur van je scrub minder goed)

1/4 kopje lopende streekhoning van de imker

1 biologische vanillepeul, doormidden gesneden en de zaadjes eruit geschraapt (laat dit eruit als je een gezichtsscrub wil maken)

Optioneel voor een lichaamsscrub (niet voor het gezicht!) enkele druppels (maximum 10 druppels in totaal) etherische olie van lavendel, kamille of geranium.

Doe de suiker, de olie, de honing en vanillezaadjes (doe deze er alleen bij als je een lichaamsscrub maakt) in een pot en roer goed onder elkaar. Ik doe dit altijd een beetje op het zicht: is je mengsel te olieachtig, dan doe je er nog wat suiker bij. Is het te droog, voeg dan wat extra olie toe. Wil je nog een rijkere geur hebben, voeg dan de etherische olie toe.

Gebruik de scrub enkel op een natte huid! Per keer is ongeveer een eetlepel van de scrub voldoende voor je hele lichaam. Scrub je lichaam van boven tot onder en ontspan dan na in een weldoend, aromatherapeutisch bad. Neem voor je gezicht een hoeveelheid ter grootte van een hazelnoot, dat is meer dan voldoende voor je gezicht en nek.

Let wel: te vaak scrubben is niet goed voor je huid. Een keer per week is meestal voldoende.

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 10 reacties

 1. Peggie

  Hallo Kruidenelf,

  wat ik soms doe is mijn billen, dijen & ruwe plekken (kniën, ellebogen) scrubben met gebruikte koffie. Het gruis dus.
  Ik vraag die op de cafetaria van het werk want drink eigenlijk zelf geen koffie.
  Het gruis even laten drogen of de dag erop (dus nog vochtig) gebruiken.
  ’s morgens onder de douche gewoon even het water stoppen, het gruis in cirkels draaien op alle plekken die ik graag wat perzikachtiger wil hebben, afspoelen en klaar. En ik kan je verzekeren: het verschil is e-norm!!

  Ik denk dat dit qua prijs redelijk onklopbaar is (0€) en ook qua bereidingstijd (geen) 🙂

  Dus misschien heb je er eens iets aan.
  Ik denk trouwens wel dat je dit best enkel ’s morgens doet. Want ook al is de koffie al getrokken, er komt zeker nog wat caffeïne door je huid in je bloedbaan…. maar in principe werkt dat ook weer huidverstevigend heb ik ergens gelezen.

  heerlijke dag nog!

  Peggie

  1. Anntje

   Super! Grappig ook. Het is inderdaad waar dat cafeïne een verstevigend effect heeft op de huid. Ik ga deze scrub zeker ook eens proberen. En hij is nog goed voor de afvoer ook! 🙂

 2. elly ceelen

  dank je voor beide mooie tips.

  Elly

 3. Tanja

  Hallo,

  Ik ben altijd al geintreseerd geweest in het zelf maken van crèmes, zalfjes, lotions, scrubs… Maar ben nog wat terughoudend, want hoelang blijven die zelfgemaakte dingen eigenlijk goed? Pak dat een créme of zalfje maar een maand goed blijft waardoor je redelijk wat moet weggooien, dan vind ik dat wel zonde van het geld dat je in de ingrediënten hebt gestoken, want sommige zijn toch niet supergoedkoop, zoals bepaalde olieen. En ook ben ik wat bang om een huidreactie te krijgen van middeltjes die zonder ik het weet slecht geworden zijn. En hoe bewaar je die dingen het best, in de koelkast of op een donkere plaats, in een plastic of glazen potje, zijn lege potten van bijvoorbeeld konfituur geschikt? Je ziet ik heb nog veel te leren…Als de bewaartijd de moeite is ga ik met plezier aan de slag 🙂

  1. Anntje

   Mijn zelfgemaakte crèmes bewaren zonder probleem meer dan een jaar gewoon in de badkamerkast. Het is dus zeker en vast de moeite. Het enige waarop je moet letten, is dat je heel hygiënisch werkt. Op die manier hoef je nooit iets weg te gooien.

 4. Tanja

  Ik bedoelde sommege olieën zijn niet goedkoop :o)

 5. nathaly

  mag je de zoete amandelolie vervangen door arganolie?
  Waar koop je die zoete amandelolie?

  1. Anntje Peeters

   Dat kan zeker.
   De zoete amandelolie koop ik bij aroma-zone.com, een walhalla voor alles wat natuurcosmetica betreft!

   1. Cynthia

    Zeer zeker
    Er zou een winkel in België moeten komen want Parijs is wat ver om boodschappen te doen ????

 6. Joke

  Dag Anntje en medebloggers,

  Zalig dat recept van wulpse vanillescrub! Ik maakte hem vorige vrijdag en sindsdien siert hij mijn badkamer met z’n mooie honingkleur in een glazen bokaaltje. Ik heb moeite om hem niet elke dag te gaan gebruiken. Maar op mijn huid -geteisterd door onlangs verworven littekens van bereklauw- is dat niet zo best… ik hou het op één maal verwennen per week 🙂 A propos, voor die littekens gebruik ik aloë vera gel met lavendel, ongeveer 4x daags, aangevuld met jojoba roos. Dit alle van Oshadhi, ook een heerlijk bio merk van cosmetica en vooral etherische oliën.
  Warme scrubberige groetjes,
  Joke

Geef een antwoord