Over hoe we onze huid optimaal kunnen beschermen tegen de zon, gaf ik al een aantal cursussen (een volgende is gepland in juli), maar ook ons haar kan het door de zon erg te verduren krijgen. Droog, beschadigd en pluizig haar, aka de bekende bos stro op het hoofd, is dan voor veel mensen een bekend fenomeen.

Nochtans kan je er door een paar eenvoudige maatregelen voor zorgen dat je haar er na de zomer even gezond uit ziet dan ervoor.

1.Draag een hoed

Sinds ik een paar jaar geleden een verbrande hoofdhuid opliep na een paar dagjes onder de Spaanse zon, maak ik er een punt van om op de heetste momenten van de dag een hoed op te zetten. Je slaat zo twee vliegen in één klap, want je beschermt er niet alleen je hoofdhuid en je haar mee, maar ook je gezicht en nek. Omdat ik lang haar heb, draai ik het helemaal op en onder de hoed, zodat de lengtes ook niet meer blootgesteld worden aan de zon.

Uiteraard wil én kan je waarschijnlijk niet de hele dag met een hoed rondlopen (dat doe ik ook niet), dus daarom kan je best ook de volgende tip toepassen.

2.Gebruik een beschermende haarolie

Je hoofdhuid kan immers dwars door je haar verbranden (zelfs als je een dikke bos haar hebt, zoals ik). Je vindt een heel gamma aan beschermende haaroliën in kant-en-klare versie (bijvoorbeeld de Nuxe Sun beschermende haarolie of de Sun Secure olie van SVR – geen reclame, gewoon enthousiast).

Als je zoals ik een doe-het-zelver bent, kan je ze ook zelf maken, maar als je niet met vette slierten op je hoofd wil eindigen, vergt dat wat productkennis en daar is deze blogpost niet het geschikte medium voor.

3.Bescherm je haar tegen chloor

Je haar tegen de zon beschermen is één ding, maar ook chloor kan je haar stevig uitdrogen én kan ook je haarkleur aantasten. Haarolie kan je haar helpen beschermen tegen de agressieve invloed van chloor, want het vormt een barrière tussen je haar en het water, maar ook deze tip die ik ooit kreeg van mijn kapster, wil ik je niet onthouden. Ben je iemand die graag kopje onder gaat in het zwembad, maak je haar dan eerst simpelweg onder de douche nat alvorens in het zwembad te springen. Op deze manier neemt je haar het douchewater op in plaats van het zwembadwater vol met chloor. Opnieuw goed uitspoelen na je duik in het zwembad is eveneens aan te raden.

4.Maak een voedend haarmasker met natuurlijke oliën.

Ik gebruik in de zomer graag Piqui-olie (Caryocar coriaceum), een knaloranje olie uit Brazilië die helpt om je haar opnieuw in topconditie te krijgen. Ze werkt heel sterk regenererend voor het haar (én de huid) en bevat heel wat antioxidanten die de vrije radicalenvorming door UV-straling helpen neutraliseren: zeaxanthine, betacaroteen, quercetine en galluszuur, een sterk antioxidant dat ook door de cosmeticaindustrie gebruikt wordt in zonnecrème.

Piqui-olie is vast bij kamertemperatuur. Je kan ze makkelijk vloeibaar maken door ze even au bain marie in een kopje met warm water te zetten. Oxidatie is hierbij geen issue, want de olie bevat veel omega 9-vetzuren en is er daardoor weinig vatbaar voor.

Omwille van haar knaloranje kleur, meng je de olie best half om half met een neutrale olie, zoals jojoba- of sesamolie.

Recept haarmasker

  • 1 eetlepel piqui-olie
  • 1 eetlepel jojoba- of sesamolie
  • 1/2 eetlepel aloë veragel

Meng alle ingrediënten goed onder elkaar. Verdeel het masker vervolgens goed over je haarlengtes en laat ongeveer een half uur inwerken. Was daarna je haar zoals gewoonlijk. Tijdens de zomermaanden probeer ik dit masker wekelijks te gebruiken.

Geniet van de zomer!

Deel deze pagina:

Geef een reactie