Juni! Lange dagen! Mooi weer! En ook wel de tijd van een goed gevuld to do lijstje: veel wilde kruiden roepen tegelijkertijd om geoogst, gedroogd en verwerkt te worden.

De zon kan onze huid weer volop beschijnen en als ze dat, zoals bij mij gisteren, een ganse dag doet in combinatie met veel wind, dan kan er hier en daar wel eens een rood plekje tussen zitten. Al moet ik zeggen dat mijn huid veel minder snel verbrandt sinds ik mijn dieet heb aangepast en er voor zorg dat ik veel meer mineralen en vitaminen binnen krijg dan vroeger. Zonnebescherming komt ook voor een stuk van binnen uit. Maar goed, er was dus die ene, lichtjes rode schouder die me verplichtte tot het bedenken en brouwen van simpele kruidenmengsels tegen zonnebrand.

De ingrediënten uit de recepten hieronder kan je allemaal vinden in de natuurwinkel. 

After sun spray met bloemen

30 g aloe vera gel

20 g hydrolaat van lavendel, kamille, goudsbloem of verbena (dat is het water dat overblijft na distillatie van de etherische olie van deze bloemen), of alledrie tegelijkertijd 🙂

10 druppels etherische olie van echte lavendel

Doe alle ingrediënten in een sprayflesje, schud en spray royaal over je hele lichaam (zelfs niet-verbrande plekken huid vinden het héérlijk!)

Aloe vera is zowat het beste middel dat je kan gebruiken tegen zonnebrand. Je kan de gel ook gewoon op zich gebruiken, maar gecombineerd met andere kruiden verdrievoudig je de werking. Het heeft een verkoelend effect en als je het op een zonverbrande huid smeert, geeft het quasi direct verlichting. Het zorgt er ook voor dat je huid sneller herstelt en dat ze goed gehydrateerd blijft.

Zowel lavendel als goudsbloem en kamille zijn gekend om hun huidverzorgende eigenschappen. De bloemen doen wonderen voor een verbrande huid. Probeer het uit en sta versteld hoe snel je huid hersteld is en een mooie gloed krijgt.

Mocht je bovenstaande ingrediënten niet direct in huis hebben, dan heb ik nog een tweede recept voor je:

Pepermunt en groene thee spray

1/4 liter water

2 el muntblaadjes

1 tl groene thee blaadjes

Giet kokend water over de munt en theeblaadjes en laat trekken tot het afgekoeld is. Giet dit in een sprayflesje. Schud goed en spray over je verbrande huid. Bewaar in de koelkast en verbruik binnen de drie dagen.

Groene thee helpt je huid herstellen na zonnebrand en beschermt je huid tegen veroudering. Munt heeft een verkoelend effect en verzacht het branderig gevoel.

Om je huid helemaal te verwennen kan je je hierna nog insmeren met een mengsel van amandelolie en kokosolie. Smelt daarvoor zachtjes de kokosolie in de amandelolie au bain marie, laat afkoelen, doe er een etherisch olietje naar keuze bij (tegen zonnebrand blijft lavendel de topper) en voel je als Cleopatra in haar badhuis.

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 4 reacties

  1. Stijn

    ik krijg spontaan zin om mij in volle overgave (gedeeltelijk) te laten verbranden 🙂

    1. Anntje

      Nu ook weer niet te hard gaan eh Stijn! 🙂

  2. Carola

    Dank je wel voor de super recepten weer. Je bedenkt het altijd zo invoudig dit is zo fijn
    zonnige groetjes
    Carola

Geef een reactie