• Berichtcategorie:Badkamergeheimen
  • Bericht reacties:2 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

“Een mooie huid krijg je van binnen uit.” Het zou een slogan kunnen zijn voor een of ander huidondersteunend supplement. En het klopt als een bus: hoe je huid eruit ziet, start van wat er zich binnen in je lichaam afspeelt. De conditie van je huid is bijvoorbeeld onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van je spijsvertering. Spelen er zich daar problemen af, dan kan je ook minder aangename effecten bespeuren langs de buitenkant: huiduitslag, eczeem, acne en psoriasis zijn meestal symptomen van wat zich onder die zichtbare oppervlakte afspeelt. Daarom zal je altijd het beste effect krijgen wanneer je je huid zowel in- als uitwendig ondersteunt. Bijvoorbeeld met de volgende tips.

1. Drink (of spray) groene of witte thee

Groene en witte thee zitten tjokvol polyfenolen, krachtige antioxidanten die huidveroudering afremmen. Vooral het stofje epigallocatechinegallaat of EGCG werd hiervoor onderzocht. Een Engelse studie toonde zo onder andere aan dat een dagelijkse kopje thee je huid omwille van het EGCG onder andere beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Diezelfde stof werkt ook ontstekingswerend, waardoor groene thee extracten ook vaak verwerkt worden in verzorgingsproducten. Je kan groene thee eenvoudigweg ook gebruiken als lotion. Laat je thee hiervoor gewoon een half uur langer trekken dan normaal. Zorg ervoor dat ie goed afgekoeld is en doe hem in een sprayflesje. Gebruik ‘s ochtends en ‘s avonds als lotion. Je kan de thee een drietal dagen bewaren in de koelkast.

2. Eet (en smeer) natuuryoghurt

Een Japanse studie uit 2014 toonde aan dat de huid van vrouwen die dagelijks yoghurt eten veel beter gehydrateerd is dan die van vrouwen die dat niet doen. Bovendien bleek uit diezelfde studie ook dat het eten van yoghurt oxidatieve schade in de huid deed afnemen (lees: minder vrije radicalen en dus minder snel verouderen).

Yoghurt bleek ook erg effectief als gezichtsmasker en dat is niet verwonderlijk. Het bevat immers melkzuur, een ingrediënt dat ook vaak in cosmetica gestopt wordt om de huid beter gehydrateerd te houden en om de huidcellen aan te zetten tot collageenaanmaak. Je goedkoopste gezichtsmasker ooit, maak je als volgt: smeer een theelepel volle natuuryoghurt uit over je gezicht en laat zo’n tien minuten inwerken. Na afspoelen merk je meteen dat je huid zachter en beter gehydrateerd is en dat ze een gezonde gloed heeft.

3. Appelazijn

Franse vrouwen zweren bij appelazijn om hun huid én hun lichaam in topvorm te houden. En ze blijken gelijk te hebben: appelazijn blijkt immers een gunstig effect te hebben op de spijsvertering en zo ook onrechtstreeks op de huid.

Appelazijn wordt ook al heel erg lang gebruikt als schoonheidsmiddeltje. Dat komt omdat het de barrièrefunctie van je huid versterkt en omdat het de pH van je huid weer in balans kan brengen. Wil je appelazijn als tonic gebruiken, verdun het dan wel half om half met rozenwater en meet met een pH-strip even of je mengsel binnen een voor je huid aanvaardbare zone zit (tussen pH 4,7 en 5,5). Gebruik je dit als tonic, dan zal je merken dat je huid beter vocht kan vasthouden en dat je teint helderder wordt. Uit wetenschappelijk onderzoek bleek het bovendien ook nog eens te helpen tegen eczeem.

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

  1. Claudia

    Dag Anntje, waar haal je rozenwater voor het mengen met appelazijn? En de strips voor het meten van de zuurtegraad? Dank u.

    1. Anntje Peeters

      Dag Claudia, ik haal dat persoonlijk bij aroma-zone.com, maar je vindt dat soms ook bij de apotheek.

Geef een reactie