Summertime! Wat HOU ik toch van heet weer. Als het zo’n 50 graden is en andere mensen liggen zowat in coma van de hitte, voel ik me op mijn best. Misschien komt het doordat ik een nogal doe-achtig type ben dat altijd wel met iets bezig wil zijn. Zomerhitte verplicht me dan om een voorbeeld te nemen aan de meer zuiderse culturen, waarbij de dingen ook ‘mañana’ gedaan mogen worden. Alles mag wat rustiger en trager en een middagdutje kan.

Op ‘t gemakske tussendoor is er dan ook genoeg tijd om een verrukkelijke, verkoelende after sun te maken op basis van zelfgemaakte goudsbloemolie. Wil je deze after-sun zelf maken, maar heb je geen zelfbereide goudsbloemolie? Geen nood: je natuurwinkel wil je er graag een flesje van verkopen.

De volgende ingrediënten zitten in deze superdeluxe after-sun:

Goudsbloem: één van de beste planten als het op huidverzorging aankomt. Ze heeft een verzachtende werking op je huid en komt niet alleen van pas bij zonnebrand, maar ook bij insectenbeten en huidinfecties.

Kokosolie: werkt voedend en verzorgend op een huid die (te) veel zon heeft gekregen. Kokosolie geeft je een zijdezachte perzikhuid. Ik doe het om die reden vaak in mijn bad. Voor direct gebruik op de huid vind ik het wat te vettig, maar in deze crème wordt dat ene minpuntje verholpen.

Aloe vera gel: was naar verluid één van de geheime ingrediënten in de schoonheidscrème van Cleopatra. Het is befaamd voor zijn regenererende werking op de huid en is één van de beste middelen bij zowel oppervlakkige, als meer serieuze brandwonden. Aloe vera gel op zich werkt al superverkoelend op je huid als die verbrand is door de zon.

Lavendelwater en etherische olie van lavendel: gekend om hun herstellende eigenschappen bij een door de zon verbrande huid.

Bijenwas: om de crème in te dikken

Om deze after sun crème te maken doe je een half kopje goudsbloemolie en een half kopje kokosolie samen met zo’n achtste kopje bijenwas in een pannetje. Verhit de oliën au bain marie tot alles gesmolten is en laat het mengsel dan afkoelen tot je een dik, stevig oliemengsel in je pan hebt.

Schraap het mengsel uit je pannetje in je blender. Meng in een kom een half kopje aloe vera gel met een half kopje lavendelwater. Zet je blender op de hoogste stand en giet het waterig mengsel er in een potloodstraal bij. Je zal zien dat je binnen de kortste keren een fantastische, dikke, witte after sun crème gecreëerd hebt! Nog wat druppels lavendelolie erbij en je bent klaar om je sun kissed huid te verzorgen! Enjoy!

Wil je een simpelere after sun spray maken met minder ingrediënten? Dan vind je hier twee goede recepten.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 5 reacties

 1. Katrien De Backer

  Hey,

  welke kokosolie gebruik je dan het best? niet geparfumeerde?x

  1. Anntje

   Ik gebruik altijd de extra-vierge olie.

 2. Leen

  Gebruik je aloë vera gel uit de winkel of kan je ook pure aloë vera gebruiken rechtstreeks uit een plant?
  Dank je wel

  1. Anntje Peeters

   Dag Leen, om in andere producten te verwerken, gebruik je best geen verse aloë. Dat zal al snel gaan schimmelen.

Geef een reactie