• Berichtcategorie:Badkamergeheimen
  • Bericht reacties:0 Reacties
  • Leestijd:3 minuten gelezen

Vorige week postte ik al een artikel over natuurlijke mondverzorging. Het tandpoeder dat ik erin beschreef, is in mijn nabije omgeving een regelrechte hit! Over tand- en mondverzorging kan nog veel meer gezegd worden. Namelijk dat het een fabeltje is dat gaatjes in je tanden enkel veroorzaakt worden door tandplaque, bijvoorbeeld. Veel suiker of geraffineerde koolhydraten eten, draagt er namelijk ook van binnen uit aan bij dat je tanden in gevaar komen.

Heb je al ooit horen zeggen dat suiker een vitaminen en mineralen “rover” is? Door de sterke raffinage van suiker (en ook van granen, die na het raffinageproces omgetoverd zijn tot witte bloem, pasta, rijst,…), worden de mineralen en vitaminen die oorspronkelijk in de suikerbiet of in de granen zitten, mee verwijderd. Het probleem zit ‘m erin dat je lichaam die mineralen en vitaminen nodig heeft om de suikers te kunnen verteren. Nu zitten er veel mineralen (onder andere calcium) opgeslagen in je tanden. Krijgt je lichaam op den duur een gebrek aan calcium (door té veel suiker te eten en door een verarmde voeding), dan zijn je tanden de eersten die eraan geloven (en vervolgens je botten, maar dat is een ander verhaal).

Het is dus van het grootste belang dat je voor je tandverzorging begint bij het begin en dat is: mineraalrijk voedsel eten. Boerenkool, bijvoorbeeld, is echt “stralende glimlach” voedsel, omwille van de torenhoge hoeveelheid mineralen die het bevat. Ook kruiden als brandnetel en paardenbloem (here I go again … :-)) zijn een weldaad voor je tanden. Het latexachtige sap dat in de blaadjes en de stengel van paardenbloemen zit, is trouwens een zegening voor je tandglazuur. Dagelijks op een paardenbloemblaadje kauwen tot het sap vrijkomt, is dan ook een heel goede manier om je glazuur te beschermen (oh, en zei ik je al dat de paardenbloem een all-round, polyvalent kruid is?).

Maar soms is er niet zozeer iets met je tanden aan de hand, maar wel met je tandvlees. Bloedend of ontstoken tandvlees is bij heel veel mensen chronisch en het wordt vaak niet goed verzorgd. Toch is het een voorbode van problemen: van loszittende tanden tot ontstekingen van het tandvleesbot. Het is daarom heel erg belangrijk om ontstoken tandvlees goed te verzorgen. Gelukkig is het niet moeilijk om hiervoor zelf producten te maken.

Het eenvoudigste is gewoon spoelen met een zoutoplossing. Zeezout is een fantastisch middeltje, waarover ik hier eerder ook al schreef. De zoutoplossing voor je mond maak je door negen gram zeezout op te lossen in een liter water. Zeezout gaat infecties tegen en is ontstekingswerend. Als je last hebt van ontstoken tandvlees, kan je best drie keer per dag met dit middeltje spoelen.

De uitblinker onder de zelfgemaakte mondwaters maak je echter door een hele hoop tincturen van mondverzorgende kruiden samen te voegen in de volgende verhoudingen:

– 1 deel echinaceatinctuur

-2 delen salietinctuur

-2 delen munttinctuur

-2 delen calendulatinctuur

-1 deel plantaardige glycerine

Deze mengeling is fantastisch bij tandvleesproblemen. Gebruik telkens een halve koffielepel opgelost in een half glas water om je mond bij tandvleesproblemen dagelijks mee te spoelen. Je zal zien dat bloedend tandvlees al snel tot het verleden behoort!

 

 

Deel deze pagina:

Geef een reactie