• Berichtcategorie:Badkamergeheimen
  • Bericht reacties:1 Reactie
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Het is ijskoud en ook onze huid zal dat geweten hebben (jeukende benen, iemand?). In onze huizen heerst tijdens de winter vaak een lage luchtvochtigheid en dat zie je op den duur ook aan je huid. Sowieso maken winteromstandigheden (centrale verwarming, kachel, winterkleren) het onze huid niet gemakkelijk. Daarom is het belangrijk om je huid ook in de winter goed te verzorgen, ook al zit ze dan voor het grootste deel bedekt onder warme broeken, panty’s en truien.

Een goed gehydrateerde huid zorgt ervoor dat je huidcellen optimaal functioneren en dat je huid zich kan herstellen en vernieuwen. Voldoende vochttoevoer is daarom cruciaal als je je huid gezond en soepel wil houden (of opnieuw wil maken) na de winter. Ik geef je daarom een aantal tips die je kan inzetten tegen een droge huid.

1. Eerst scrubben, dan smeren!

Heb je al ooit gemerkt dat het niet uitmaakt hoeveel bodylotion je smeert (op bijvoorbeeld je onderbenen), maar dat je huid er toch droog blijft? Wel, dat komt omdat je de droge ‘schilfertjes’ (dode huidcellen) op je huid als het ware ‘vast smeert’. De schilfertjes plakken aan elkaar en vormen een barrière op je huid, waardoor je bodylotion niet in je huid kan dringen om het vochtgehalte opnieuw op peil te brengen.

Dit euvel kan je voorkomen door eenmaal per week je huid zachtjes (ik herhaal: zachtjes!) te scrubben. Ga je huid niet te lijf met een scrub als een wilde, maar masseer je scrub voorzichtig met circulaire bewegingen over je huid. Spoel je huid goed na en breng dan pas een vochtinbrengende crème of bodylotion aan. Je zal zien dat deze maatregel alleen al een wereld van verschil kan maken.

Let op! 

Meer is in het geval van scrubben zeker niet beter! Door te scrubben verwijder je de bovenste laag van dode huidcellen. Hoewel je misschien denkt dat dode huidcellen geen functie hebben, is niets minder waar. Deze cellen vormen een laagje dat je huid mee beschermt tegen invloeden van buitenaf. Normaal worden deze cellen vanzelf door je huid afgestoten na zo’n 28 dagen. Naarmate je ouder wordt, verloopt dat proces echter niet meer zo vlotjes (op je vijftigste heeft je huid voor diezelfde taak zo’n 50 dagen nodig in plaats van 28) en dan kan een wekelijkse of tweewekelijkse scrubbeurt je huid een handje helpen. Wanneer je te vaak scrubt, ga je teveel dode huidcellen weghalen en dat kan tot problemen leiden.

Tip:

Een zachte scrub kan je ook heel makkelijk zelf maken. Je vindt mijn favoriete recept hier op de blog:

2. Vermijd schuimende bad- en doucheproducten en gebruik geen schuim op je gezicht. 

Schuimende reinigingsproducten bevatten meestal sterk uitdrogende ingrediënten als sodium lauryl sulfaat (op de fles ook soms aangeduid als sodium dodecyl sulphate) of sodium laureth sulfaat. Deze ingrediënten lossen je natuurlijke huidvetten op en kunnen je huid op die manier kurkdroog maken. Vooral sodium lauryl sulfaat kan al in kleine hoeveelheden irriterend op je huid werken en je huidbarrière stuk maken. De stof zit vaak ook in shampoos, dus kijk altijd goed naar de ingrediëntenlijst en kies liefst voor producten die deze agressieve reinigers niet bevatten.

3. Smeer een crème met vochtinbrengende stoffen.

Heel wat mensen denken dat het voldoende is om bij een droge huid vooral dikke crèmes te smeren die rijk zijn aan oliën of karitéboter en die zo min mogelijk water bevatten. In de winter heeft je huid echter vooral een tekort aan vocht en niet zozeer aan huidvetten (tenzij jij bij de kleine 10% mensen hoort die genetisch gezien een droge huid heeft die te weinig huidvet produceert).

Stoffen als ureum, hyaluronzuur en glycerine zijn zogenaamde vochtinbrengende en -bindende ingrediënten en kunnen in een formule met natuurlijke oliën wonderen verrichten wanneer je huid erg uitgedroogd is. Voor je gezicht kan je ook een serum op basis van deze vochtinbrengende ingrediënten aanbrengen onder je favoriete dag- of nachtcrème of onder een huidolie. (*)

4. Schaf een luchtbevochtiger aan.

Misschien is dit niet direct zo’n praktische maatregel, maar als je weet dat door centrale verwarming en droge winterlucht de luchtvochtigheid in huis kan dalen tot 10 procent of minder (terwijl 40% tot 60% ideaal is voor je huid en slijmvliezen), dan snap je wel dat wat meer vocht in huis je droge, jeukende huid mee zou kunnen verhelpen. Een luchtbevochtiger is hiervoor ideaal.

Heb je radiatoren of een kachel dan kan je ook proberen om er kommetjes met water (of een goeie, oude fluitketel) op te zetten voor meer vocht in de lucht. Ook de ruimtes iets koeler houden en niet té sterk verwarmen kan helpen.

Deel deze pagina:

Deze post heeft een reactie

  1. ineke

    Dat zal zeker helpen. Ik heb last van droge benen.Dank voor je mail!!!

Geef een reactie