In mijn favoriete tijd van het jaar bloeit ook mijn favoriete plant: de vlier. Vlierbloesem is niet alleen een culinaire hoogvlieger, hij is ook een weldaad voor je huid. Aftreksels van vlierbloesem in water of olie maken je teint helderder en verzachten een huid die wordt geplaagd door eczeem of psoriasis. Maar de vlierbloesem is op cosmetisch gebied misschien wel het meest gerenommeerd omdat hij sproeten doet vervagen.
Een oliemaceraat van vlierbloesem vangt niet alleen de geur van de late lente in een potje, maar zal – naast de bovengenoemde effecten – er ook voor zorgen dat droogterimpeltjes vervagen. Een oliemaceraat van vlierbloesem maak je als volgt:
Pluk genoeg vlierbloesemschermen om een glazen potje mee te vullen. Pluk enkel op een volledig droge, zonovergoten dag zodat de vlierbloesems helemaal droog zijn. Was ze niet! Olie en water vormen namelijk geen goeie combi.
Vul je (volledig droge!) glazen potje met de verse vlierbloesems en overgiet ze met een plantaardige olie, amandelolie bijvoorbeeld. Laat de bloesems zo’n 10 uur macereren op een zonnige plaats (bijvoorbeeld een vensterbank) en filter ze dan uit de olie. Aangezien verse bloesems vaak heel veel stuifmeel bevatten, filter ik de olie nog eens extra door een koffiefilter, zodat je de pure olie overhoudt.
Deze olie kan je nu puur op je gezicht gebruiken of je kan ze verwerken in de volgende zalige Vlier-de-luxe-crème:
Doe de volgende ingrediënten in een maatbeker:
50 ml oranjebloesemwater
25 ml aloë vera gel
2,5 ml plantaardige glycerine
Verwarm in een andere pot au bain marie eerst 10 gram bijenwas. Als die gesmolten is doe je er : 50 ml vlierbloesemolie
en 20 ml mangoboter bij. Zijn de was, boter en olie gesmolten, voeg er dan 10 druppels vitamine E bij en giet het mengsel in een blender. Laat het mengsel in de blender afkoelen tot kamertemperatuur en zet de blender dan op de hoogste stand, terwijl je er voorzichtig het watermengsel bijgiet. Een heerlijk romige crème is het resultaat.
Doordat de crème geen bewaarmiddelen bevat, blijft hij zo’n drie maanden houdbaar. In de koelkast bewaren kan de houdbaarheid verlengen. Enjoy!
Nog meer vlierrecepten ontdekken? Kijk dan zeker eens hier voor een bundeling van alle vlierbloesemrecepten.
Hey,
ik hou niet zo van aloë vera gel (wil daar nog wel eens uitslag van krijgen). Heb je hiervoor een alternatief?
gr,
Klara
Dag Klara,
Je kan het gewoon vervangen door bloesemwater, maar ik zou daar dan ietsje minder van nemen gezien dat toch iets lopender van structuur is. Succes!
Dag Anntje,
Maak je zelf je oranjebloesemwater?
Mangoboter vind je denk ik in natuurwinkels, klopt dat?
Ik zal het zeker eens proberen.
Liefs,
Christine
Dag Christine,
Nee, oranjebloesemwater maak ik niet zelf 🙂
Mangoboter vind je bijvoorbeeld bij herbacos.be , ik ben niet zeker of ze het in de natuurwinkels verkopen.
Dag Anntje,
Het ziet er een weer een goed recept uit. Ik vraag mij af of je de bijenwas als een zalf kan gebruiken in combinatie met vlierbloesem of goudsbloemen of viooltjes of rozen ….
Liefs,
Reinhilde
Dag Reinhilde,
Ja, dat kan je zeker proberen. Je krijgt dan wel een wat vastere en vettere zalf natuurlijk.
Ha, toch nog een blogpost – ik dacht al dat deze blog dood was 🙂 Blij dat je terug bent!
Dag Elke, ja, een boek schrijven en daarnaast ook nog eens artikels op de blog onderhouden, lukte me niet. 🙂 Vanaf nu ben ik weer wekelijks op post! Dankje voor je reactie.
he Annetje is er ook soms vervanging voor de mangoboter
dank je Elly
Je kan de mangoboter vervangen door iets anders wat nogal vast van structuur is, zoals karité boter of cacaoboter.
plantaardige olie kan dit ook olijfolie zijn
ik droog de schermen en zet dan 6 weken op olie
mag amandelolie in de zon?
de verse schermen maar 10u in de plantaardige olie
mag dit geen 6 weken zijn?
Groetjes
Els
Dag Els, als je vlier 6 weken op olie laat staan, dan gaat je olie enorm stinken. Vlier is de enige plant die ik niet zo lang laat macereren omwille daarvan. Amandelolie mag in de zon (heeft ongeveer hetzelfde vetzuurprofiel als olijfolie).
Olie en water vormen geen goede combinatie en toch combineer je oranjebloesemwater met boter?
Heb veel last van psoriasis, en zou het graag meteen willen maken maar nu zijn de bloesems voorbij. Kan het ook met gedroogde bloesems, de zon zal wel nog komen de komende dagen.
Hoor vaak ook dat je best psoriasis inwendig behandelt, want uitwendig smeren zou alles wat eruit moet naar binnen duwen. Antwoord van Geert Verhelst persoonlijk.
Dag Anje, door de olie, boter en waters te blenden aan hoge snelheid lost het water mooi op en krijg je een mooie, smeuïge crème.
Deze crème zal geen psoriasis genezen, want het is een auto-immuunziekte die je inderdaad van binnenuit moet aanpakken. Maar het kan de aangedane plekken wel verzachten. De crème werkt alleen verzachtend, niet onderdrukkend. Geert doelt op zaken als cortisonezalf, die inderdaad datgene wat van binnen naar buiten moet, terug naar binnen duwen.
Dag Anntje,
Moet je het bloesem water en aloë vera verwarmen of doe je ze er koud bij? Ik heb de vliercrème al 2 maal gemaakt en telkens is hij mislukt ( geschift).
Groetjes
Christel
Hoi Christel, oei, al 2 maal geschift. Da’s natuurlijk niet fijn. Het bloesemwater en de aloë mag je inderdaad mee verwarmen. Succes!
Bedankt Anntje voor je antwoord, ik ga het nog eens proberen en laat je het resultaat weten
Grtjs Christel
Ps: Ik ben eindelijk aan je nieuwe boek begonnen en het ziet er weer fantastisch uit
Dankjewel Christel!