Goed weer op komst en meteen is het opletten voor tekenbeten‘, kopte HLN een tijdje geleden. Op sociale media kom je de laatste tijd eveneens heel vaak richtlijnen tegen rond het voorkomen of het behandelen van een tekenbeet. De insectenwerende stof DEET wordt daarbij het vaakst genoemd. Nu zou ik me niet graag frequent met een stofje behandelen waarvan uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het neurotoxisch is: niet alleen voor de teek, maar ook voor jezelf.

Wat me vooral opvalt aan de berichtgeving rondom teken, is dat er met geen woord gerept wordt over het versterken van je immuunsysteem. Want, zoals mijn wijze mentor Geert Verhelst me ooit eens zei: ‘of lyme zich kan ontwikkelen door een beet van een besmette teek, is afhankelijk van de bodem waarop de teek zich vastgrijpt‘. Met andere woorden: een sterk immuunsysteem maakt korte metten met lyme.

Begrijp me niet verkeerd: ik wil hiermee allesbehalve suggereren dat je zomaar in het bos of het gras moet gaan rondrollen zonder jezelf daarna te controleren op een tekenbeet, maar een angstpsychose moet het nu ook weer niet worden. Bovendien verhindert een constante angst rond potentiële tekenbeten je zomerplezier, toch? Goed voorbereid de zomer ingaan, is volgens mij daarom een slimmere aanpak. En die is tweevoudig:

1. Versterk je immuunsysteem.

– Preventief doe je dat door zorg te dragen voor je darmflora (aangezien die voor een groot deel verantwoordelijk is voor een goeie functie van je immuunsysteem). Regelmatig volle, witte yoghurt, kefir, zuurkool, miso of andere gefermenteerde zaken eten is hiertoe de sleutel. Alle soorten eetbare paddenstoelen versterken eveneens je immuunsysteem (champignon gevuld met kruidenkaas op de barbecue is dus een goed idee!)

– Word je toch gebeten door een teek, help je immuunsysteem dan een handje door gedurende de eerste twee dagen na de tekenbeet heel frequent echinaceatinctuur in te nemen. Elk uur 15 druppels is zeker niet teveel. (*) Een ander kruid dat je immuunsysteem op volle kracht doet draaien is astragalus. Een sterke infusie van 30 gram gedroogde astragalus op een liter kokend water minstens vier uur laten trekken, handelt het karweitje af als je gedurende een viertal dagen na de beet dagelijks een liter infusie verspreid over de dag opdrinkt.

2. Zorg ervoor dat teken je niet bijten.

Duizendblad is hét kruid voor je zelfgemaakte insectenwerende spray. Het is doeltreffend voor het voorkomen van alle soorten insectenbeten. Aangevuld met etherische olie van citronella en munt, heb je hiermee zelfs een een product gemaakt dat volgens wetenschappers wel eens even sterk zou kunnen werken als DEET. Om de spray te maken, doe je de volgende ingrediënten in een (liefst glazen) sprayflesje: 55 ml duizenbladtinctuur, 45 ml gedistilleerd water, 7 druppels etherische olie van citronella en 4 druppels etherische olie van pepermunt. Even schudden, sprayen en je bent klaar om het bos in te trekken.

‘s Avonds kan je dan – net zoals de burgemeester van Rotselaar zei in een interview rond de tekenbeten op Rock Werchter vorig jaar – ‘elkaar van kop tot teen inspecteren met zo weinig mogelijk kleren aan’. En nu maar genieten van dat zomerweer!

(*) Gebruik geen echinacea als je een auto-immuunziekte hebt.

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 23 reacties

  1. Irene

    Lieve Kruiden-elf..

    Ben je zeer dankbaar voor jouw ongedwongen informatie ..het zet me aan om bij jou eens een cursus te volgen ….in een tijd met minder druk ..;veel respect voor je
    Liefs en véél dank
    Irene

    1. Anntje

      Dankjewel Irène. Veel plezier ermee.

  2. Marya

    Hallo lieve Kruidenelf,
    Wat geniet ik altijd van jouw adviezen en blogs. Wij wonen in de Vogezen op een ecologisch centrum en er worden hier vele tekenbeten opgelopen. Zelf heb ik in een onbehandelbaar stadium de ziekte van Lyme, een hel kan ik wel zeggen, maar ik ga zeker deze spray maken voor de vele mensen die hier komen. Nu heb ik ook nog MS en jij bent één van de weinigen die zegt dat je geen echinacea mag gebruiken als je een auto immuunziekte hebt. Dat wist ik voorheen niet, nu al geruime tijd wel, dus ik heb dat veelvuldig gebruikt.
    En het is ook heel goed dat je melding ervan maakt dat je al iets in je systeem moet hebben om bijv. Lyme te laten “toeslaan”. Maar nu haal je ook astragalus aan. Hoe kom ik daaraan. Wij hebben grote biologische groenten en kruidentuinen, maar die hebben wij nou net niet. Heb je een adres voor me? Ik zou je heel dankbaar zijn. Lieve groet, Marya.

  3. Lieve

    Maandag kom ik naar de workshop maar mijn kindjes vertrekken dit weekend op scouts-kamp dus nog net op tijd het recept om de spray te maken 🙂
    bedankt,
    Lieve

  4. Marina

    Mag deze spray ook gebruikt worden op hondjes voor men gaat wandelen?

  5. De Smet

    dank je wel Kruiden-11! Ook zou ik ter versterking van het immuunsysteem Kurkuma aanraden.

    Lieve groet. My

  6. Rita

    Hallo Anntje, ik ben heel blij en ik probeer die kruiden en dat voelt goed aan, maar spijtig voor die lessen! dan ben ik juist op reis, dat zal dan voor een ander keer zijn,
    Groetjes rita

  7. Van Winkel

    Dag Anntje, Bedankt voor de nuttige informatie. Ik ga zeker die spray eens maken, alleen al om de geur. Ik veronderstel dat ik gedistilleerd water moet halen bij de apotheek ? Astragaluswortel word dat ook nie gegeven voor de lever ? Groetjes Elisabeth

    1. Anntje

      Je kan eventueel ook gewoon strijkwater uit de Delhaize gebruiken of bronwater. Door het hoge gehalte aan alcohol gaat de spray toch niet snel bederven. Astragalus wordt vooral aangeraden om het immuunsysteem te versterken. Maar het is ook een adaptogeen, dus het versterkt gewoon heel je lichaam.

  8. Elke

    Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb dus geen idee waar ik duizendbladtinctuur enzo kan krijgen. De gemiddelde bioshop? Online? Help?!
    Uitstekende blogpost wel, ik geef hem straks een plekje in mijn nieuwsbrief 🙂

    1. Anntje

      Dag Elke, je vindt duizendbladtinctuur gewoon in de natuurwinkel in je buurt. Alvast merci voor het delen! 😉

  9. Barbara

    interessante post! Ik vertrek binnenkort naar het zuiden en vorig jaar ben ik echt aangevallen door dazen. Nu ben ik heel erg op mijn hoede, want dit was echt de hel. Zou die spray ook helpen tegen muggen en zelfs dazen? ik wil geen toxines in mijn lijf, ben op zoek naar een alternatief middel om me te beschermen.

  10. Marita Kratz

    Lieve Anntje,
    Dank je wel voor deze super tip. Aangezien ik behoorlijk bang ben voor teken en erg veel in het bos wandel heb ik dit middeltje gelijk gemaakt. Echter vraag ik me nu af, of ik het wel goed heb gedaan. De etherische olie van citronella lijkt me zo veel. Lees ik het goed dat je 7 ml, ( en neit 7 druppels) nodig hebt (dit is bijna een heel flesje)? Ik heb het in een plastiek maatbeker gemaakt, en deze begon op te lossen. Voordat ik het op mijn huid spuit wacht ik toch even je reactie af.
    Verder had ik geen etherische olie van pepermunt in huis. Kan het ook zonder?
    Dank je wel

    1. Anntje

      Dag Marita,

      Oeps! Dankjewel voor je reactie. Ik heb me daar inderdaad vergist. Dat moet druppels zijn. Sorry! Ik pas het meteen aan.

  11. Nicky Caplin

    Hoi Anntje, maak je duizendbladtinctuur altijd van verse plantendelen of kan het evengoed van gedroogd materiaal?

    1. Anntje Peeters

      Ik maak tincturen zo goed als altijd met vers plantenmateriaal, alleen als ik de planten niet vind of als ze moeilijk te oogsten zijn (bijvoorbeeld wortels), dan gebruik ik gedroogde. Duizendblad maak ik met verse, maar ik denk dat gedroogde duizendblad ook wel een goeie tinctuur kan geven als ie nog heel sterk ruikt (en als je hem zelf gedroogd hebt, dan is dat meestal zo hé).

  12. monique

    Hoi Anntje,
    Vraagje: deze tinctuur van Duizendblad, maak je die met Wodka? En moeten bloemen en blaadjes gebruikt worden?
    Hartelijk dank,
    Monique

    1. Anntje Peeters

      Inderdaad, Monique, met wodka en je mag bloemen en blaadjes gebruiken.

  13. Mia Kempenaers

    Dankjewel Anntje , heel interessante info i.v.m. : de teken …

    Met vriendelijke groet ,
    Mia

Geef een reactie