‘Goed weer op komst en meteen is het opletten voor tekenbeten‘, kopte HLN een tijdje geleden. Op sociale media kom je de laatste tijd eveneens heel vaak richtlijnen tegen rond het voorkomen of het behandelen van een tekenbeet. De insectenwerende stof DEET wordt daarbij het vaakst genoemd. Nu zou ik me niet graag frequent met een stofje behandelen waarvan uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het neurotoxisch is: niet alleen voor de teek, maar ook voor jezelf.
Wat me vooral opvalt aan de berichtgeving rondom teken, is dat er met geen woord gerept wordt over het versterken van je immuunsysteem. Want, zoals mijn wijze mentor Geert Verhelst me ooit eens zei: ‘of lyme zich kan ontwikkelen door een beet van een besmette teek, is afhankelijk van de bodem waarop de teek zich vastgrijpt‘. Met andere woorden: een sterk immuunsysteem maakt korte metten met lyme.
Begrijp me niet verkeerd: ik wil hiermee allesbehalve suggereren dat je zomaar in het bos of het gras moet gaan rondrollen zonder jezelf daarna te controleren op een tekenbeet, maar een angstpsychose moet het nu ook weer niet worden. Bovendien verhindert een constante angst rond potentiële tekenbeten je zomerplezier, toch? Goed voorbereid de zomer ingaan, is volgens mij daarom een slimmere aanpak. En die is tweevoudig:
1. Versterk je immuunsysteem.
– Preventief doe je dat door zorg te dragen voor je darmflora (aangezien die voor een groot deel verantwoordelijk is voor een goeie functie van je immuunsysteem). Regelmatig volle, witte yoghurt, kefir, zuurkool, miso of andere gefermenteerde zaken eten is hiertoe de sleutel. Alle soorten eetbare paddenstoelen versterken eveneens je immuunsysteem (champignon gevuld met kruidenkaas op de barbecue is dus een goed idee!)
– Word je toch gebeten door een teek, help je immuunsysteem dan een handje door gedurende de eerste twee dagen na de tekenbeet heel frequent echinaceatinctuur in te nemen. Elk uur 15 druppels is zeker niet teveel. (*) Een ander kruid dat je immuunsysteem op volle kracht doet draaien is astragalus. Een sterke infusie van 30 gram gedroogde astragalus op een liter kokend water minstens vier uur laten trekken, handelt het karweitje af als je gedurende een viertal dagen na de beet dagelijks een liter infusie verspreid over de dag opdrinkt.
2. Zorg ervoor dat teken je niet bijten.
Duizendblad is hét kruid voor je zelfgemaakte insectenwerende spray. Het is doeltreffend voor het voorkomen van alle soorten insectenbeten. Aangevuld met etherische olie van citronella en munt, heb je hiermee zelfs een een product gemaakt dat volgens wetenschappers wel eens even sterk zou kunnen werken als DEET. Om de spray te maken, doe je de volgende ingrediënten in een (liefst glazen) sprayflesje: 55 ml duizenbladtinctuur, 45 ml gedistilleerd water, 7 druppels etherische olie van citronella en 4 druppels etherische olie van pepermunt. Even schudden, sprayen en je bent klaar om het bos in te trekken.
’s Avonds kan je dan – net zoals de burgemeester van Rotselaar zei in een interview rond de tekenbeten op Rock Werchter vorig jaar – ‘elkaar van kop tot teen inspecteren met zo weinig mogelijk kleren aan’. En nu maar genieten van dat zomerweer!
(*) Gebruik geen echinacea als je een auto-immuunziekte hebt.