• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:10 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Het is heet, en hoe! Hoe veel ik ook van de zomer en van warmte hou, de aanhoudende verschroeiende hitte doet me al een hele tijd hopen op een dagje verkwikkende, frisse regen. Omdat ik op een gegeven moment niet meer wist waar ik moest zitten/liggen/kruipen om het een beetje frisser te krijgen, zocht ik mijn toevlucht tot een kruidige ice thee. Met hibiscus. Ik dronk het vroeger vaak in de ouderwetse rozenbottelthee. Hibiscus is afkomstig uit meer tropische streken (vanuit Centraal Amerika overgebracht naar Afrika) en werkt heel verkoelend. Als je hibiscusbloemen combineert met nog een aantal andere verkoelende kruiden en over ijs drinkt, is het bijna even verfrissend als een duik in het zwembad.

Hibiscus heeft bovendien een aantal gezondheidsvoordelen om u tegen te zeggen. Het bevat veel anthocyanen, stoffen die helpen tegen een hoge bloeddruk en die aderverkalking afremmen. Daarnaast werkt hibiscus ook tegen een te hoge bloedsuikerspiegel en voorkomt het dus diabetes type 2. Het werkt daarom ook tegen geeuwhonger (mijn grootmoeder noemde het altijd het ‘gilleke’). Ken je dat? Dat is dat vervelende syndroom dat sommige mensen door een onstabiele bloedsuiker krijgen: ze beginnen te beven en vlekken voor hun ogen te zien wanneer ze honger hebben.

En dat is nog niet alles: hibiscus vermindert ook de vorming van vetweefsel (amai, hoeveel vrouwen zullen dit niet graag horen!). Het werkt tegen milde constipatie, is leverbeschermend én heeft een krachtige antioxidantenwerking. Maak dus bij deze verschroeiende temperaturen ook maar eens een lekker verfrissend hibiscustheetje!

Ingrediënten:

3 el hibiscus (verkrijgbaar bij de natuurwinkel of online)

2 el gedroogde citroenverbena (eveneens verkrijgbaar bij de natuurwinkel of online)

water

Werkwijze:

Doe de kruiden in een theepot en overgiet ze met kokend water. Laat de kruiden twintig minuten trekken en zeef ze dan uit het water. Laat de thee een beetje afkoelen. Sta versteld van de mooie, dieproze kleur van deze thee en drink hem goed gekoeld of over ijsblokjes. Het is ook heel lekker om half om half bij te vullen met bruisend water. Ook kinderen vinden dit drankje door zijn friszure smaak meestal erg lekker! Succes verzekerd!

Tip: je hoeft niet te wachten tot de thee helemaal is afgekoeld. Als je stevige, dikke ijsblokken hebt en de thee daarover uitgiet en roert, zal hij meteen afkoelen. Cheers!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 10 reacties

 1. Annemarie

  Heb je ook iets tegen een wespensteek? Vorige week vrijdag heeft me een wesp gestoken in de lip(bovenlip) en sinds gisteren is die erg gezwollen. Het lijkt wel of ik in brand sta!. Ik hoor graag van je.

  Groetjes Annemarie

 2. jannie de jong

  Hibiscus lijkt met heel gezond maar hoe kom ik er aan ?

 3. Neeltje

  allemaal goed en wel elfje, maar waar geraak ik aan “Hibiscus” en “rozebottel”. Iedereen heeft dat zomaar niet i.d. tuin. En is dat gedroogd of vers ??

 4. Anje

  Dag kruidenelf, kan je me vertellen of de hibiscus en rozenbottels vers of beter gedroogd gebruikt worden? Groetjes, Anje

 5. Bea Nestor

  Hoeveel water doe je bij de hibscusthee ?

  Is het gedroogde hibiscus en koop je die in een biowinkel koopt ?

  Groetjes Bea .

 6. Kaatje

  Ja ik ben ook benieuwd naar het antwoord op Bea haar vragen 😉

  1. Griet Van den Bergh

   Ik koop de gedroogde hibiscus bij Inkeer in Houtvenne.

Geef een reactie