• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:15 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Net las ik op mijn favoriete nieuwssite dat er een griepepidemie op komst is. En effectief, op mijn werk en in mijn omgeving merk ik het ook: collega’s die een week afwezig zijn door de griep of die thuis moeten blijven omdat hun kinderen er één voor één door aangestoken worden.

Ik geloof niet in een magische pil of een magisch kruid voor eender welke kwaal, want kruiden werken het best als je ze afstemt op de persoon en niet op de ziekte. Toch heb ik als het om griep gaat heel veel vertrouwen in de o zo lekkere vlierbes (Sambucus nigra) Traditioneel wordt de vlierbes al sinds eeuwen gebruikt bij griep- en verkoudheidsklachten. Maar ook wetenschappelijk onderzoek toonde aan dat bereidingen met vlierbes niet alleen het immuunsysteem versterken, maar het griepvirus ook vernietigen. Bepaalde stoffen uit de bes beletten het griepvirus ervan om binnen te dringen in gezonde cellen en zich daar te vermenigvuldigen. Dat is heel goed nieuws, want terwijl griepvaccins elk jaar moeten aangepast worden omdat het virus muteert, blijft de vlierbes dus altijd werken, ongeacht mutaties van het virus. De studies toonden aan dat mensen met griep door het gebruik van de vlierbes dubbel zo snel genazen als mensen die een placebo namen. Maar het is natuurlijk nog beter om vlierbes gewoon preventief te gebruiken.

Heb je geen vlierbessensiroop gemaakt deze herfst? Dan is dat geen probleem, want je kan die heel makkelijk in natuurwinkels vinden. Wat je ook kan doen, is gedroogde vlierbessen kopen (verkrijgbaar online of in natuurwinkels) en hiervan tijdens het griepseizoen dagelijks thee maken. Dat is het makkelijkst wanneer je ‘s ochtends een thermos thee maakt, zodat je tijdens het griepseizoen minstens twee kopjes vlierbessenthee per dag kan drinken (en minstens vier kopjes als je al ziek bent). Vlierbessenthee is overigens ook heel lekker. Je maakt hem als volgt:

Vlierbessenthee

Weeg 15 gram gedroogde vlierbessen af in een theepot en overgiet ze met een liter heet water. Voeg er eventueel een paar schijfjes gember of/en een kaneelstokje of/en wat bio sinaasappel- of citroenschillen aan toe. Laat de thee 20 tot 30 minuten trekken, zeef af en giet in de thermos. Lepeltje honing erdoor en op deze manier heb je een lekker antigriepdrankje.

Heb je nog vliersiroop in huis, dan kan je hiervan preventief twee eetlepels per dag innemen (meer als je ziek bent). Van vlierbessentinctuur neem je preventief driemaal daags 20 tot 40 druppels in.

Wil je een lekker vlierelixir maken dat je binnen vier weken kan gebruiken, dan kan je dat doen op de volgende manier.

Vlierelixir

Wat heb je nodig?

Een inmaakpot van een halve liter

genoeg verse, diepgevroren of gedroogde vlierbessen om je pot te vullen

cognac of jenever

lopende honing (bijvoorbeeld acaciahoning)

Hoe maak je het?

Doe de vlierbessen in de pot en voeg er een vierde deel honing bij. Voeg al roerend de cognac of jenever toe en mix alles goed, tot de luchtbelletjes verdwijnen. Doe het deksel op de pot en schud goed om alles goed te laten vermengen. Laat dit minstens vier weken macereren op een koele plaats. Tot slot filter je het drankje en bewaar je het afgesloten op een koele plek.

Als je al griep hebt, is het het best om het elixir frequent in kleine doses in te nemen (bijvoorbeeld elk uur 15 druppels). Preventief kan je een koffielepel per dag nemen, als je het daarbij kan laten, tenminste :-).

Andere recepten met vlierbessen op deze site:

Deel deze pagina:

Deze post heeft 15 reacties

 1. Debby

  Weer een geweldig artikel! Vlier is zoooooo een zalig bloemetje en besje!

 2. De Maertelaere Julie

  Wanneer worden vlierbessen best geplukt? Ik heb in mijn tuin een zwarte vlier staan, met paarse bladeren (zeer mooi). Zou ik daar ook mogen van plukken? Indien niet, dan zou ik nog eens een gewone vlier planten.
  Groetjes, Julie uit Maarkedal

  1. Anntje Peeters

   Hoi Julie, weet je welke naam jouw vlier heeft? Ik weet niet precies over welke soort je het hebt.

 3. Kristine

  Bedankt Anntje voor alle tips! Ik heb nog wel wat vliersiroop staan en ik vroeg mij af of ik daar nu ook nog elixir kan van maken… De siroop mengen met jenever, kruiden,… en laten maceren. Of verliest het dan zijn effect ? Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Hoi Kristine, zo heb ik het elixir nog nooit gemaakt, maar ik vind het een goed idee! Alleen zien dat je de jenever niet te fel verdund met vliersiroop (ik zou voor 1/3e siroop gaan), want anders wordt de bewaartijd veel korter hé. Fijn, je hebt een nieuw kruidenrecept gemaakt! Hou me op de hoogte van hoe het lukt hé. Succes!

 4. Kristine

  Hey Anntje, ik heb een maceraat gemaakt van 1dl vliersiroop, 2dl jenever en de rest van jouw recept van de Châteauneuf-du-vlier, behalve dan de honing vermits de vliersiroop al zoet genoeg is. En nu nog even wachten hé…

 5. Viviane

  Hallo,
  Mag vlierbessiroop ook gegeven worden aan kinderen van 2 en 6 jaar aub ? Na een week naar de opvang te gaan zitten ze dadelijk met een verkoudheid of erger. Indien ja in welke hoeveelheid
  groetjes

  1. Anntje Peeters

   Dag Viviane, dat mag inderdaad. Preventief kan je twee theelepels per dag geven. Eens ze ziek zijn, mag dat opgevoerd worden naar een theelepel om de drie uur (vanaf zes jaar) en 4 theelepels per dag (voor een tweejarige).

 6. Debby

  Hey Anntje. Hoe maak je de vlierbessentinctuur? Hoeveel grammen verse of gedroogde bessen? 6 weken op wodka? Groetjes!

  1. Anntje Peeters

   Hoi Debby, gewoon zoals bij de andere tincturen: bij gedroogde bessen 1 deel bessen op 5 delen wodka (bijvoorbeeld 25 gram bessen op 125 ml wodka). Als je verse bessen gebruikt (die zal je nu waarschijnlijk wel niet hebben hé ;)) gewoon je potje vullen tot op 1 centimeter van de rand, en volledig bijvullen met wodka. Inderdaad zes weken laten trekken. Succes!

 7. Debby

  En hoelang is de elexir bewaarbaar? En waar bewaar je deze? Groetjes

 8. Debby M

  Van vlierbessentinctuur neem je preventief driemaal daags 20 tot 40 druppels in.
  Welke hoeveelheid mag dan als je echt de griep hebt? Lieve groetjes!

  1. Anntje Peeters

   Hoi Debby,

   Dan mag je die hoeveelheid elk uur nemen tot de symptomen afnemen.

   1. Debby M

    Wow, wat veel. Dank je wel voor je reactie!

    1. Anntje Peeters

     Hihi, alleen dan kan het werken. Maar je blijft dat geen dagen aan een stuk doen hé. Meestal gewoon één dagje.

Geef een reactie