De laatste tijd ben ik erg in de weer geweest met het experimenteren met tandpoeders… euhm… “Tandwàt”? hoor ik je al denken. Tandpoeders dus. De voorloper van onze gekende tandpasta. Ik moet toegeven dat het idee om mijn tanden te poetsen met poeder mij aanvankelijk ook heel raar in de oren klonk. Toch is er een tijd geweest waarin tandpoeders de norm waren. Ondertussen zijn de meesten van ons gewend geraakt aan de schuimerige, zoetsmakende Colgate’s en Oral-B’s. Maar als je kijkt naar de ingrediënten in die tandpasta’s, dan kan je dat niet echt een vooruitgang noemen.

In zowat alle tandpasta’s tegenwoordig vind je fluoride. Dat is een stof die je tandglazuur beschermt. Nu is fluoride echter niet zomaar een onschadelijk goedje. Er zijn afgelopen jaren namelijk talrijke studies gedaan die een verband aantonen tussen fluoride en stoornissen allerlei: van botstoornissen tot schildklierafwijkingen. In Zweden en in de VS moet verplicht op de verpakking gewaarschuwd worden dat een product fluoride bevat. Toch is tandpasta zonder fluoride vinden in de supermarkt geen lachertje: ik heb er eens een keertje naar gezocht en vond er gewoonweg geen enkele.

Maar fluoride is niet het enige rare stofje dat in je tandpasta zit. Triclosan, een bacteriedodend middel, is nog zo’n bedenkelijke toevoeging. Nu zou je denken: “Bacteriedodend, dat is toch positief?” Maar een bacteriedodend middel kan je nog een andere naam geven, namelijk: antibioticum. Hierbij is het belangrijk te weten dat je mond, evenals je darmstelsel, een bacteriële “flora” bevat. En die flora moet in evenwicht blijven om je gezond te kunnen houden. Ga je nu systematisch een bacteriedodend middel gebruiken, dan vernietig je niet alleen de slechte, maar ook de goeie bacteriën die je tanden beschermen en infecties tegengaan. Tegelijkertijd wordt een overgroei én op termijn ook het resistent worden van slechte, schadelijke bacteriën gepromoot.

Helaas zijn er zo nog vele ingrediënten die in tandpasta’s gestopt worden en die niet al te koosjer zijn. Een natuurlijke tandpasta kopen dan maar? Mja, al is het woord “natuurlijk” tegenwoordig ook vaak niet meer dan dat: een woord. Tandpasta’s als Parodontax en dergelijke die zich als “natuurlijk” profileren, bevatten nog altijd fluoride. De enige tandpasta’s die ik ken waarvan ik weet dat ze geen schadelijke stoffen bevatten, zijn die van Weleda, Dr. Hauschka en Urtekram.

Maar nóg beter is dus het volgende puur-natuur, zelfgemaakte tandpoeder waarmee ik afgelopen weken experimenteerde. Dit is gewoonweg jé van hét voor je mondverzorging! Het gaat de vorming van tandplaque tegen en verzorgt je tandvlees zoals geen enkele, andere commerciële tandpasta dat zal doen.

Tandpoeder met salie, kaneel en munt:

1 espressokopje witte klei (Kaoline klei, verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels)

1 eetlepel natriumbicarbonaat (ja, dat stofje dat mensen gebruiken in hun gebakjes)

1 eetlepel tot poeder gemalen gedroogde salie *

2 koffielepels kaneelpoeder **

1 koffielepel muntpoeder

10 druppels etherische olie van munt

De kruidenpoeders maak je door gedroogde kruiden fijn te malen in de koffiemolen. Roer alles goed door elkaar en doe het in een leuk potje. Doop gewoonweg je natte tandenborstel in het poeder en geniet van je frisse mond!

Toch liever een pasta? Als je plantaardige glycerine met je tandpoeder vermengt, heb je een tandpasta die enkele maanden houdbaar is.

* Salie gaat ontstekingen tegen en maakt je tanden witter.

** Het lijkt misschien raar, maar kaneel heeft mondverzorgende eigenschappen: het werkt samentrekkend op het tandvlees en is sterk antimicrobieel én het smaakt superlekker!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 19 reacties

  1. Jerry De Weerdt

    Er bestaat wel degelijk een Parodontax zonder fluoride – maar het lijkt me inderdaad nog beter om zelf je tandpoeder of paste te maken.

    Is er een alternatief voor de munt? Voor hen die homeopathie innemen en liever geen munt gebruiken?
    Misschien poeder van Smalle weegbree als alternatief?

    1. Anntje

      Dankjewel voor deze aanvulling, Jerry. Goed om te weten voor mensen die toch in de supermarkt hun gading willen vinden!
      Weegbree kan een fantastisch alternatief zijn voor munt, inderdaad! Het heeft een zekere antibacteriële werking en werkt ook adstringerend, dus het heeft op die manier een positief effect op je tandvlees. Doen, zou ik zo zeggen!

  2. julienne

    Ja, het tandpoeder is echt supergeweldigfantastisch, k heb het gemaakt.

  3. elly ceelen

    IK GEBRUIKTE DE ZELF GEMAAKTE POEDER AL …WEL ZONDER DE SALIE EN KANEEL….. (WAT IK NU OOK ZEKER GA TESTEN….)HET IS GEWOON SUPER FRIS IN JE MOND…..JE VOELT DE ZUIVERHEID…..

    OOK HEERLIJK IS HET OM NA TE SPOELEN MET MONDOLIE VAN AMANPRANA…
    ….ZELFS ZONNEBLOEM OLIE (EERSTE PERSING) VOELT FIJN AAN..
    …… je GEZONDHEID IS je GROOTSTE RIJKDOM….
    dank je elfje

  4. katrien

    De klei is dit vooral bedoeld als bindmiddel of heeft het in het tandpoeder ook echt een functie ?
    Dank je.

    1. Anntje

      De klei is bedoeld om je tanden te reinigen. Het onttrekt vuil en absorbeert nadelige bacteriën in je mond.

  5. ellenmaria

    Ik heb vele kaneelstokjes. Kunnen die tot poeder verpulverd worden? Graag zou ik weten hoe? Bedankt voor elke info.

    1. Anntje

      Je kan de kaneelstokjes in stukjes breken en dan in een koffiemolentje (dat je enkel voor de kruiden reserveert) fijnmalen.

  6. Henriëtte

    Anntje, wat ben ik blij met je antwoord! Dankjewel! Ik ga mijn brouwsel van bakingsoda, zout en kokosolie meteen weggooien. Wat fantastisch toch dat je jouw ervaringen wilt delen!

  7. Kristel

    hoi hoi, ik maak tandpasta, meestal met Aloe Vera gel ipv glycerine omdat ik glycerine had van de apotheker en niet weet of die plantaardig is. Weet jij dat, of er een andere bestaat dan plantaardige? De apotheker weet het ook niet, vreemd genoeg.
    Ik gebruik momenteel ook groene klei ipv witte omdat ik die nog had, zou dat minder goed zijn?

    1. Anntje Peeters

      Dag Kristel, glycerine kan zowel van dierlijke als plantaardige vetten gemaakt worden.
      Aloë vera is een prima alternatief hoor. Groene klei: nog nooit geprobeerd in tandpasta, maar ik vermoed dat dat OK is. Witte klei is wel zachter op je huid, dan groene. Maar ik denk dat het voor je tanden wel OK is, aangezien de structuur van groene klei niet minder fijn is dan die van witte.

  8. Marjo

    Wist niet dat zoiets bestond. Maar het sprak me meteen aan, dus heb ik het enkele dagen geleden gemaakt. En ik vind het werkelijk fantastisch spul. Heerlijk!
    Dank je voor het delen. Hartelijke groet.

  9. frieda

    ik wist dan weer niet dat je witte klei kon gebruiken om je tanden te poetsen, ik gebruikte de groene die als nadeel heeft dat het je lavabo nogal vuil achter laat. Volgende keer probeer ik dus de witte 🙂

  10. Kim

    Hoi Anntje, kan je deze formule ook voor kinderen gebruiken of heb je daar andere tips voor?

    1. Anntje Peeters

      Hoi Kim, ik zou de hoeveelheid etherische olie verminderen naar vijf druppels en de salie eruit laten voor kinderen. Voor de rest kan je hetzelfde recept gebruiken. Succes!

  11. Jeri

    Hallo Anntje! Kan ik Argiletz roze klei gebruiken? Ik heb gelezen dat het kaolin klei is. De witte klei is bleached en dus niet zo natuurlijk.

    1. Anntje Peeters

      Hoi Jeri, witte klei is gewoon maar gezuiverd hoor, zeker niet gebleached. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd met roze klei. Hij moet wel echt heel heel fijn zijn, want anders kan je je tanden beschadigen. Maar als hij fijn is, dan kan je het zeker proberen. Succes!

  12. tristan

    hallo, een vraagje: welke hoeveelheid bedoel je met een espressokopje? is dit het allerkleinste soort koffiekopje? hoeveel eetlepels zou je zeggen,dat dit is?
    bedankt

    1. Anntje Peeters

      Inderdaad, het allerkleinste soort koffiekopje. In eetlepels uitdrukken vind ik moeilijk, omdat er ook in eetlepels weer verschillende groottes bestaan.

Geef een reactie