Mijn favoriete tijd zit eraan te komen… Wacht… Zeg ik dit nu niet te vaak? Mmm, er zijn wel meerdere “tijden” in het jaar die ik heel heel fijn vind, maar naast mijn absolute top (mei en juni), scoren februari en maart toch ook héél erg hoog. En daarvoor zijn er verschillende redenen.

Op 2 februari is namelijk de lente voor mij begonnen. Mijn Lief zegt bij deze uitspraak al lachend dat ik een paar maanden voorop loop, maar toch. De Kelten vierden rond deze dag het afscheid van de winter en de voorbereiding op de lente. En ook in de natuur kan je dat goed zien. Dit jaar was het echter een uitzonderlijk warme winter en vele kruiden hebben de winter overleefd, maar normaal gezien, na een erg koude of sneeuwrijke winter, kan je nu de eerste groene topjes van de lentekruiden en -bloemen zien verschijnen. Vogelmuur is meestal het eerste kruid dat “dag” komt zeggen. Verder komen nu ook de krokussen, blauwe druifjes en hyacinten piepen.

De periode rond 2 februari was traditioneel ook de periode waarin er pannenkoeken gebakken werden (met glanzende siroop erop een symbool voor de terugkerende zon) en grote schoonmaak werd gehouden. Nu weet ik dat het idee van grote schoonmaak bij velen niet dezelfde opwinding teweeg brengt als de gedachte aan hyacinten en krokussen, maar het grote schoonmaakritueel is waarschijnlijk al zo oud als de lente zelf. De ramen open zwieren, het stof vanuit vergeten hoekjes uit je huis halen en de duffige winter het huis uit jagen doet simpelweg goed. En terwijl je gezwind aan het poetsen bent, kan je natuurlijk best zelfgemaakte poetsproducten gebruiken.

Het zou namelijk spijtig zijn om je huis tijdens je poetswoede te lijf te gaan met chemische producten, aangezien die schadelijk zijn voor het milieu én voor je gezondheid. Eens je zelf poetsproducten gemaakt hebt, is het letterlijk en figuurlijk een verademing om niet meer geconfronteerd te hoeven worden met de indringende, kunstmatige geuren van gewone poetsproducten. Integendeel: jouw wervelende poetswonderlijkheid zal omringd worden door puur natuurlijke, bloemige geuren die je als surplus een goed, nieuw en fris gevoel bezorgen.

Zin gekregen om erin te vliegen?

Alles wat je nodig hebt om te poetsen kan je zelf in een oogwenk maken met super eenvoudige ingrediënten voor heel weinig geld. 

Daarom wil ik graag een recept delen van een natuurlijk product dat perfect is om je badkamer, je fornuis en je keukenwerkbladen mee te poetsen. Het is geïnspireerd op de allround citrusreiniger van vriendin Katrin, die ik afwisselend met deze reiniger gebruik.

Je hebt nodig:

1 liter gewone witte alcoholazijn (azijn is op zich al een fantastisch poetsproduct dat ontvettend en antibacterieel werkt)

1 klein koffiekopje gedroogde tijm (sterk antibacterieel)

1 klein koffiekopje gedroogde lavendelbloemetjes (sterk antibacterieel)

eventueel etherische olie van lavendel

Doe de kruiden in een grote glazen bokaal en overgiet met de azijn. Laat dit minstens 2 dagen trekken (hoe langer, hoe sterker). Je zal zien dat de azijn mooi rood kleurt. Filter de kruiden uit de azijn en doe in een spray flesje of in een plantenverstuiver. Wil je een sterkere geur, dan kan je er nog wat druppeltjes etherische olie van lavendel bij doen. Voilà, nu kan je je poetswoede de vrije loop laten!

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 18 reacties

 1. Sandra

  Hi Ann, dit ga ik zeker eens proberen! Maar geurt het dan niet te sterk naar azijn?

  Groetjes
  Sandra

  1. Anntje

   Nee hoor Sandra, zeker niet als je er een twintigtal druppels etherische olie van lavendel (of iets anders wat je graag ruikt) bijdoet. Ik zou echt niets anders meer willen gebruiken. In het begin leek het wel alsof mijn spoelbak niet zo hard blonk, maar dat was blijkbaar maar een “overgangsfase” ofzo, want nu blinkt alles er echt super mee!

 2. Elske Goris

  Ik ben zelf ook bezig met de lenteschoonmaak… enkel ik hou er niet van, maar het idee dat jij hebt, dat je de winter ermee kan buitenwerken is iets wat ik nu in mijn achterhoofd houd. Het oude eruit, klaar voor het nieuwe ! Bedankt voor het receptje ! Dat ga ik zeker uittesten ! Warme kruidige groeten
  Elske

  1. Anntje

   Ja Elske, en ook bij het strijken bijvoorbeeld, dan denk ik aan figuurlijke plooien die ik wil gladstrijken. Dat helpt om het liever te doen.

 3. Natalie

  Ho lieve Anntje, wat ‘n zalig recept op dit moment.
  Super om je ook zo enthousiast te horen over de kuis en opruim…
  Ik vloog er ook in… Jihaa!
  Dikke knuffel! x

 4. katrin

  Wooooow, wat een plezante ‘grote kuis golf’ tref ik hier aan :)! En het zijn natuurlijk weer allemaal vrouwen hé, die hier al uiting geven aan hun grote kuis plezier :p :p !! Ik hoop dat de mannen zich nu uitgedaagd voelen om ook aan een grote kuis te beginnen ;). Misschien zijn wij er gewoon beter in en moeten we hen wat aanmoedigen…
  Mijn heerlijke allround self made citrus reiniger heeft mijn man alvast aangemoedigd om zijn bijdrage te doen aan de kuis! Hij was getroffen door de eenvoud ervan. ‘Dus met deze spuitbus kan ik én de wc doen, én het aanrecht, én het bad, én…???’ Hij vond het heerlijk om alles met 1 spray te kunnen doen, en apprecieerde het ook dat hij er op los kon spuiten zonder de huislucht de vervuilen ;).
  Dus Sandra, Elske, Natalie, Anntje, maak snel een citrus- of kruidige azijnreiniger, giet hem in een sprayfles en… steek hem in de handen van jullie geliefde. Het proberen waard, niet? :p

  1. Anntje

   Hahaha, ja, dat ga ik hier eens uitproberen, gepaard met de juiste instructies natuurlijk 🙂

 5. Lieve

  Ga ik ook proberen! Kan je dit product voor alle oppervlakten gebruiken zonder dat het vlekken maakt? Wellicht wel niet voor marmer en blauwe steen geschikt. Grtjs!

  1. Anntje

   Oei, dat zou ik niet weten. Als je niet met azijn op die steen mag, dan kan je het natuurlijk niet gebruiken.

 6. Joyce

  ik ben er ook aan begonnen met evenveel plezier, het geeft ruimte! Toen ik je mail las dacht ik even dat je je overtollige kruiden ging verkopen, maar helaas:-) Dit recept kende ik nog niet en ga ik ook zeker gebruiken, in NL verkopen ze azijn met lavendelgeur, misschien in BE ook wel? Dat is perfect voor zelfmaakmiddelen! Ook wasverzachter bijv.

  1. Anntje

   Haha, Joyce, overtollige kruiden zijn er nooit 🙂 Ze zijn altijd veel te snel op! Als wasverzachter gebruik ik ook azijn met wat druppels etherische olie van lavendel erin.

 7. katrin

  Hey Lieve, voor marmer is deze azijnreiniger inderdaad niet geschikt. Kan inderdaad de steen aantasten wegens het zuurgehalte!!
  Maar wat wel heel goed en krachtig werkt, is simpelweg een mengsel van soda met warm water. Daar kan niks tegenop én is ecologisch. Voor een nostalgische geur zou je er wat bruine zeep kunnen bijdoen, maar is strict gezien niet nodig.
  http://www.oudewijsheden.nl/marmer-makkelijker-schoonmaken/

  Verder wilde ik ook even meedelen dat ik goede allesreinigers heb gemaakt met de combinatie van citrusschil én kruiden tegelijk, geweekt in azijn. En ik ben nog volop aan het experimenteren :). Combinaties die alvast goed zijn bevonden: rozemarijntakjes-citroen of appelsien-eucalyptus. Het volgende experiment wordt tijm-mandarijnschil 🙂 !

  1. Anntje

   Jeeeej! Zie dààààààrom gaat onze kruidenworkshop dus super worden hé, Katrin! 🙂

 8. Nicole

  Voor marmer EN arduin (blauwe steen) zijn azijn en citroen inderdaad niet geschikt. Dit zijn kalkgesteenten en die worden aangetast door zuren.

 9. Linda

  Bij mijn weten lost azijn en etherische olie niet in mekaar op. Je kan dit oplossen door de etherische olie op een theelepel zout en dan goed schudden voor gebruik 🙂

  1. Anntje

   Dankjewel voor de aanvulling, Linda!

 10. Debby

  Hey Anntje
  De link werkt niet meer én als ik de zoekfunctie gebruik, komt het er ook niet op.
  Gaat over de allround citrusreiniger.
  Groetjes

  1. Anntje Peeters

   Hoi Debby, dankjewel voor het melden. Normaal gezien is de link nu gefixt.

Geef een reactie