Laden Workshops

« Alle Workshops

Zonnen zonder zorgen – Deel 1: natuurlijke huidverzorging in de zomer

27 april om 10:00 tot 12:00

Zo’n vijftien jaar geleden was ik ervan overtuigd dat de zon alleen maar positieve eigenschappen had en dat zonnecrèmes een volledig overbodig product waren, want: “natuurvolkeren smeren toch ook geen zonnecrèmes en verbranden niet“, was mijn slagzin. Ik smeerde dus quasi nooit zonnecrème EN droeg zelden een zonnebril. Tot ik melasma op mijn huid ontwikkelde en pinguecula in mijn ogen kreeg. Beide zijn aandoeningen die mee veroorzaakt worden door Uv-licht. Het melasma zorgde ervoor dat ik wel elke dag van iemand te horen kreeg dat er “vuil op mijn bovenlip” zat, want zo zag het er ook uit: als een soort van bruin snorretje, alsof je lang in de tuin gewerkt had en je met je vuile handen vol aarde boven je lippen en over je voorhoofd en kaken had gewreven.

NIET – LEUK!

Ook pinguecula – een soort van eeltvorming op het wit van je ogen, wordt mee veroorzaakt door te veel blootstelling aan (te sterk) Uv-licht.

Door deze vervelende, ontsierende, maar gelukkig onschuldige, aandoeningen begon ik als een gek cursussen te volgen over de invloed van de zon op onze huid. Initieel draaide ik 180 graden naar de andere kant van wat ik gewend was te doen: bijna dagelijks ging ik enkel incognito naar buiten met sunblock factor 50, een hoed en een zonnebril. Ik ontwikkelde een soort zonne-angst, laat ons maar zeggen.

Fast forward naar tien jaar, elfendertig cursussen en nog veel meer inzichten later en ondertussen heb ik opnieuw een gematigde – maar volledige kijk – op wat de zon nu écht voor onze huid betekent. En heb ik geen zonneangst én geen melasma meer.

Zoals met alles is ook het zonneverhaal een erg genuanceerd verhaal:

 • Ja, de zon is gezond, maar dat impliceert niet onmiddellijk dat je dan ook maar je zonnecrème in de vuilbak moet gooien en er alleen met zonnetraining (nu erg populair op social media) komt om je huid voldoende te beschermen tegen de zon (al kan zonnetraining uiteraard wel helpen).
 • Ja, er bestaan zonnecrèmes die huid- en zonneallergie veroorzaken, maar dat wil daarom niet meteen zeggen dat alle zonnecrèmes slecht zijn.
 • Ja, er bestaan heerlijke plantenoliën die een natuurlijke zonnefactor hebben, maar je gebruikt ze best niet als enige bescherming én je moet ook weten hoe je ze best gebruikt.

Alle genuanceerde kennis die ik de voorbije jaren opdeed over de verzorging van je huid in de zon, heb ik in deze cursus gegoten. Zonverzorging is immers zoveel meer dan alleen maar zonnecrème of after sun smeren. Er bestaan zoveel natuurlijke producten die ons kunnen helpen om onze huid sterker te maken, te beschermen én te herstellen in de zomer. En dat zowel in- als uitwendig.

Deel 1 van deze cursus bestaat uit drie luiken waarin je het volgende leert:

Je huid voorbereiden op de zon

 • Hoe bereid je je huid zowel inwendig (via voeding en eventueel supplementen) als uitwendig goed voor op zonovergoten dagen?
 • Hoe kan je thuis een eenvoudige verzorging uitvoeren die je huid sterker maakt zodat ze veel beter reageert op de zon?
 • Wat kan je doen tegen het uitdrogende effect van de zon en hoe voorkom je een afschilferende zomerhuid?

Je huid beschermen IN de zon

 • Hoe bescherm je je huid IN de zon, bijvoorbeeld tijdens een dagje aan het strand of in de bergen?
 • Hoe herken je een goeie zonnecrème? Wat is het verschil tussen chemische en fysische filters? Koopsuggesties (zonnecrème is het enige product uit de cursus dat je niet zelf kan maken).
 • Is zonnecrème altijd nodig?
 • Welke producten of ingrediënten kan je beter niet in de zon gebruiken en kunnen huidproblemen veroorzaken?

Verzorging achteraf

 • Hoe verzorg je je huid het best na het zonnen?
 • Welke ingrediënten zijn cruciaal in een aftersun?
 • Hoe maak je zelf de ideale aftersun die zonschade helpt herstellen en zongerelateerde problemen zoals pigmentvlekken/melasma helpt voorkomen.

Tijdens de cursus krijg je ook mijn persoonlijke favoriete recepten om je eigen heerlijke luxueuze beschermende verzorging en after sun verzorging thuis te maken. De recepten zijn niet ingewikkeld: kan je een siroopje in een glas water roeren? Dan kan je deze producten ook zelf maken.

LET WEL: je kan géén zonnecrème zelf maken (daar zou je een labo op zich voor nodig hebben). Wel een product dat extra bescherming biedt en huidveroudering helpt voorkomen. 

Wanneer? Zaterdag 27 april 2024 van 10 uur tot ongeveer 12 uur. De cursus kan altijd iets uitlopen naargelang de vragen van de deelnemers.

Waar? Online via Zoom – Je krijgt de link voor deelname toegestuurd op 26 april.

Prijs? 87 euro, PDF en recepten inbegrepen en opname van de cursus beschikbaar tot twee weken na de datum van de cursus.

Volg je zowel deel 1 als deel 2 (meer info vind je hier) van deze cursus, dan kan je beide cursussen volgen aan 129 euro. Schrijf je in voor of op 10 april? Dan krijg je een vroegboekkorting op de bundel en kan je beide cursussen volgen aan 119 euro. De vroegboekkorting geldt enkel wanneer je inschrijft voor beide cursussen.

Inschrijven? Stuur een mail naar anntje@kruidigleven.be 

Na bevestiging van je inschrijving krijg je de betalingsmodaliteiten. Je plaats wordt pas gereserveerd na ontvangst van het inschrijvingsgeld. 

Aangezien ik heel veel zorg en tijd besteed aan het uitwerken van de cursussen, is een inschrijving geldig voor 1 persoon en kan de cursus en bijbehorend cursusmateriaal niet gedeeld worden met anderen.
Heb je ingeschreven en kan je uiteindelijk toch niet deelnemen op de datum van de cursus? Dan is het goed om te weten dat je sowieso een opname van de cursus ontvangt. De beschikbaarheid van de opname kan dan eventueel worden verlengd. Lesgeld van online cursussen wordt niet terugbetaald.
Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
27 april
Tijd:
10:00 tot 12:00

Geef een reactie