Natuurlijk door de menopauze – tweedelige online cursus
5 oktober om 10:00 tot 12:00
Ben je 40+ en voel je je overweldigd door een plots veranderend lichaam? Dan zou het kunnen dat je in de perimenopauze bent beland: de overgang naar de menopauze waarin je lichaam een aantal stadia doorloopt die zich kenmerken door schommelende hormonen. Tijdens de vroege perimenopauze kan je nog regelmatig menstrueren, maar toch klachten ontwikkelen, waaronder:
- Hoofdpijn.
- Slaapproblemen.
- Zwaardere en/of pijnlijkere menstruatie.
- Lichtere menstruatie.
- Uitblijvende menstruatie of cycli overslaan.
- Vermoeidheid.
- Hartkloppingen.
- Pijnlijke borsten.
- Stemmingswisselingen, irritatie en boosheid.
- Verminderd libido.
- Opvliegers of nachtelijk zweten, algemeen warmtegevoel (gevoel koorts te hebben).
- Gewichtstoename (vooral rondom de middel).
De eigenlijke menopauze begint pas een jaar na je laatste menstruatie. De klachten die zich dan voordoen, kunnen grotendeels overlappen met, maar ook helemaal anders zijn, dan de klachten die zich voordoen tijdens de perimenopauze. En dat is logisch, aangezien het hormonaal beeld tijdens tijdens de fases van de perimenopauze verschilt van dat van de eigenlijke menopauze. Perimenopauze en menopauze vragen dan ook vaak om een net iets andere aanpak.
In deze tweedelige online cursus leer je:
- Wat de verschillende fases zijn die aan de eigenlijke menopauze vooraf gaan, wat het hormonaal beeld is dat erbij hoort en hoe je het kan herkennen.
- Hoe de perimenopauze verschilt van de eigenlijke menopauze.
- Waarom onze menopauzesymptomen steeds erger lijken te worden.
- Hoe de hormonale veranderingen ook een impact hebben op andere lichaamssystemen, waaronder je zenuwstelsel, je spijsvertering en je metabolisme in het algemeen en hoe je dit kan aanpakken.
- Wat de link is tussen je bijnieren en (peri-)menopauzesymptomen.
- Wat de link is tussen je bloedsuiker en (peri-)menopauzesymptomen.
- Welke voedingsstrategieën je kan toepassen om je klachten onder controle te krijgen.
- Welke mineralen en vitaminen in het bijzonder belangrijk zijn voor een vlotte overgang.
- Welke supplementen je klachten kunnen verzachten.
- Een overzicht van de belangrijkste kruiden die je kunnen helpen, hun toepassingen en wat je er wel en niet van kan verwachten.
We gaan ook in op elk van de bovenstaande klachten en bekijken voor telkens de beste strategieën om ze aan te pakken.
Wanneer? Deel 1: Zaterdag 5 oktober van 10 uur tot ongeveer 12 uur. Deel 2: Zaterdag 12 oktober van 10 uur tot ongeveer 12 uur.
Waar? Online, via Zoom. Je krijgt de links voor deelname telkens toegestuurd op de dag voorafgaand aan de cursus. Na afloop krijg je de opname en PDF van de cursus toegestuurd. De link naar de opname is twee weken geldig.
Inschrijven? Stuur een mail naar anntje@kruidigleven.be
Prijs? 129 euro voor de twee delen. Schrijf je in voor 15 september dan krijg je een vroegboekkorting en betaal je slechts 119 euro voor de twee delen.Â
Wat deelnemers zeggen over andere cursussen van Anntje:
“Deze cursus over de vrouwelijke cyclus overtrof mijn verwachtingen. De info was allemaal super duidelijk en gaf antwoorden op quasi al mijn vragen. Super interessant onderwerp, zelfs interessanter dan verwacht en aangenaam, duidelijk en gestructureerd uitgelegd. Altijd leuk zo’n zaterdag te starten met een fijne cursus.”
“Allereerst merci voor de leuke en boeiende cursus van zaterdag. Ik was achteraf helemaal gemotiveerd om verder op onderzoek uit te gaan naar de kruiden en verder te studeren in je cursus. Wat ik wel tof vind aan jouw werkwijze is dat je het geheel plaatje goed kan zien, dat je kan zien wat de oorzaak van het probleem is en het daarom ook écht kunt aanpakken. Tegenwoordig is dat bijna een zeldzaamheid, kwalitatief advies.”
“Ik vond de cursus echt super leerrijk. De informatie die jij geeft, is zo volledig en kom je nergens tegen. Het was ook een eye opener hoe ik door strikt een dieet te volgen, waarschijnlijk mijn hormonaal evenwicht onbewust verstoord heb. Ik kreeg meer inzichten dan verwacht en ben blij dat ik de cursus gevolgd heb.”