“Borsten zonder beha blijven langer gezond”. Die kop uit Het Nieuwsblad trok mijn aandacht tijdens de research voor onze (fantastische, speelse, ontspannen, o zo veel kennis en tips en tricks aanbrengende) Vrouwenworkshop in Zuid-Frankrijk. Het artikel maakte duidelijk dat hetgeen wat wij al die tijd zomaar aannamen niet waar is: dat borsten ondersteund zouden moeten worden. Integendeel, zo ging het artikel verder, borsten worden net LUI van die continue ondersteuning door beha’s! Groot was mijn vreugde om die theorie eindelijk eens bevestigd te zien in een onderzoek. Een borst heeft natuurlijk steunweefsel in zich, en dat steunweefsel gaat verschrompelen als je het zijn werk afpakt. Een beetje logisch, lijkt me. Uit de studie werd duidelijk dat je tepels maar liefst zo’n 7 millimeter de hoogte in gaan na een jaar geen beha dragen. Niet min!

Los van al dat zakken of stijgen vind ik beha’s persoonlijk marteltuigen. Steevast het eerste wat ik doe als ik thuis kom na een werkdag is dat harnas uittrekken. Ik weet niet of andere vrouwen dat ook zo aanvoelen, maar ik heb de indruk dat beha’s een goeie, diepe ademhaling verhinderen. Een beha dragen voelt gewoon niet “vrij” aan. En blijkbaar is er dus ook nog eens geen enkel voordeel aan verbonden als je je borsten trouw in hun vervelende vangnetjes stopt.

Een bijkomend nadeel van beha’s en vooral van beugelbeha’s is dat ze de vrije stroom van het lymfevocht doorheen je borst kunnen beperken en de afvoer naar de lymfeklieren in de oksel kunnen afknellen. En het is niet alleen voor de gezondheid van je borsten maar van je hele lichaam belangrijk dat de lymfe goed stroomt, aangezien het lymfevocht heel wat stoffen afvoert die je lichaam uit moeten.

Vooral als je last hebt van pijnlijke borsten voor je menstruatie, moet je eens een behaloos leven uitproberen. Hoewel het de pijn niet helemaal weg neemt (aangezien die vaak ook mee veroorzaakt wordt door hormonale schommelingen) zorgt het al voor heel wat verlichting.

Mocht je, ondanks schrikbeelden van borsten die als een gilet over je lichaam gaan hangen, tóch verknocht zijn aan je beha, dan is het zaak om je borsten zo goed als dagelijks te masseren. Alle vrouwen, maar vooral ook vrouwen met fibrocystische borsten (Ziekte van Reclus), waarbij goedaardige cystes en knobbeltjes voor niet te onderschatten pijn zorgen, zijn erg gebaat bij een goeie borstmassage. Als je daarbij een goeie, pure kruidenolie gebruikt, dan heb je een aangename manier om je borsten gezond te houden en om cystes en pijn te voorkomen.

De huid van de borsten is dun en borsten zelf bevatten veel vet, waardoor alles wat je erop smeert super gemakkelijk opgenomen wordt. De ideale manier om de juiste werkzame plantenstofjes op die plaats te krijgen dus. Je kan je hierbij meteen ook afvragen of het een goed idee is om op die plaats dure bodylotions of crèmes aan te brengen die een elfendertig-tal chemische bewaarmiddelen bevatten? (Nee dus!) Gebruik liever een pure, zelfgemaakte goudsbloemolie, bijvoorbeeld. Goudsbloem stimuleert de lymfecirculatie en in oude teksten werd ze geroemd om haar capaciteit om “verhardingen” op te lossen. Ook wetenschappelijke studies bevestigen nu een zekere antitumorale activiteit. Een ideale bloem dus om een olie mee te maken speciaal voor borstmassages.

De prachtig zonnige goudsbloemolie maak je door verse of gedroogde goudsbloemen een tweetal weken te laten trekken in een olie, bijvoorbeeld amandelolie. Daarna afzeven, en klaar! (*)

Het enige wat je daarna nog moet doen, is het het flesje in je (of een 🙂 ) man zijn handen duwen en hem zijn favoriete massage laten uitvoeren. Hij zal niet klagen! Enjoy!

 

Foto: © Katrin De Neve

Deel deze pagina:

Deze post heeft 3 reacties

 1. De Backer Katrien

  Ik kijk er naar uit 🙂

 2. elly ceelen

  he kruiden elf

  …wat een verlichting …vrij gevoel….
  en dan te bedenken in ons opvoedpatroon het toch zo belangrijk is je borsten goed!!!!te ondersteunen !!!!!….
  maar goed dat er nog een kruiden elf puur is
  dank Elf

 3. Nina

  Na meer dan 2 jaar BH-loos door het leven te huppelen, kan ik dit meer dan beamen!

Geef een reactie