• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:35 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

Ik heb geen zittend gat. Nu ik zoveel aan het schrijven ben, zit ik soms te lang aan een bureau en echt: uren aan een stuk zitten is een ware marteling voor mij. Je leest tegenwoordig ook meer en meer dat zitten het nieuwe roken is, dus vond ik daar iets op. Na ieder werkuur probeer ik een nuttige pauze in te bouwen waarvoor ik helemaal niet moet zitten. Soms is dat stofzuigen, afwassen of een korte wandeling en soms zijn het sportieve oefeningen: planks en squats en lunges enzo: I lovvit! Maar ik zou ik niet zijn als ik daar dan niet plots in zou gaan overdrijven. Op een dag besloot ik dus dat ik al wel genoeg getraind was om met de 8 kilo zware barbell van mijn Lief te beginnen trainen. Dat ging goed voor twee weken en toen: auch! Een overbelaste en gezwollen gluteus medius (bilspier) was het gevolg. En zeer dat dat deed: niet alleen mijn bil deed pijn. De pijn straalde ook uit in mijn been, rug en buik. Ik dus naar de osteopaat. Dat bracht onmiddellijk na de behandeling wel verlichting, maar de pijn kwam daarna gewoon weer terug. En toen zag ik hem ineens op mijn aanrecht staan: de dieper dan dieprode sint-janstinctuur die nog stond te trekken. Ik nam dus mijn pipet en begon er redelijke dosissen van in te nemen: twee dagen nadien was ik van mijn pijn verlost. Pure magie, ik kan het nog steeds niet geloven (allé, jawel, eigenlijk wel :-))

 

Versgeplukte sint-jansbloemetjes klaar om te 'tincturen' op wodka
Versgeplukte sint-jansbloemetjes klaar om te ‘tincturen’ op wodka

Sint-janskruid staat bekend als het antidepressiekruid en dat vind ik wat spijtig. Het reduceert deze prachtige zonminnende plant tot één enkele toepassing, terwijl je het nog voor zoveel andere aandoeningen kan gebruiken, bijvoorbeeld bij (sport)blessures en zenuwpijn. Iedere sporter zou sint-janskruid in olie- of tinctuurvorm in zijn of haar kast moeten hebben. Je kan het gebruiken bij alle soorten verstuikingen en verrekkingen, bij overbelaste spieren en bij zenuwpijn. Ook de gevoelloosheid die soms gepaard gaat met een geïrriteerde zenuw, kan verholpen worden met dit zonnige bloemetje. En het helpt snel, zéér snel.

Persoonlijk verkies ik de tinctuur boven de olie. Vooral omdat ik het insmeren met zo’n vette olie nogal onpraktisch vind (en een olievlek ter hoogte van mijn bips in mijn rok misschien een beetje raar overkomt bij de medemens), maar zowel de olie als de tinctuur helpen. Wat ik wel merkte, is dat de zelfgemaakte tinctuur van het verse kruid veel sneller en beter werkt dan de gekochte (die waarschijnlijk gemaakt is van gedroogd kruid en een veel minder dieprode kleur heeft). Hoe dieper rood de kleur van je tinctuur of olie is, hoe beter je remedie zal werken.

 

De wodka kleurt na vijf minuten maceratie al rood. Dit is krachtig spul!
De wodka kleurt na vijf minuten maceratie al rood. Dit is krachtig spul!

Je kan de getroffen plek zo vaak als je wil insmeren met de olie. Wil je de tinctuur gebruiken, dan mag je er regelmatig zo’n 30 druppels van innemen (ik denk dat ik dat zo’n 6 keer per dag deed). Voel je beterschap, stop dan niet onmiddellijk, maar ga nog een paar dagen door tot de pijn volledig weg is. Hou wel in het achterhoofd dat je sint-janskruid niet inwendig mag gebruiken als je antidepressiva neemt.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 35 reacties

 1. Stijn

  Boeiend. In de natuurwinkel verkoopt men het onder de naam johannes olie. Maar wordt weinig genomen, gewoon niet gekend. wat is je ervaring met sint-jan en de effecten daarvan op de huid bij zon? X

  1. Anntje

   Hej Stijn! Sint-jansolie wordt in Amerika gebruikt als zonnebescherming. Raar maar waar. Terwijl je hier in België altijd wordt afgeraden om sint-jansolie in de zon te gebruiken, smeren herboristen zich er daar net mee in als lichte bescherming tegen de zon. De zongevoelige huid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door geïsoleerde hypericinepreparaten. Maar natuurlijk, zoals met alles: eerst uittesten op een klein stukje arm ofzo en pas dan de hele boel ermee insmeren hé.

  2. myriam

   He Anntje, kan je de olie ook innemen? Ik ben vertrokken met verrokken ligamenten en mijn spierzalf is op. Interessant, het tinctuur, heb geen tijd gehad om te plukken. Aussie greetz x X X Myriam

   1. Anntje

    Dag Myriam, innemen is geen probleem, zolang de olie gemaakt is met pure olijfolie en er niets anders bijgedaan is.
    Veel plezier in Aussieland! 🙂

    1. Anje

     Olie = smeren, tinctuur = inname. Heeft de olie dezelfde werking als tinctuur? Bij mijn weten komen er andere stoffen vrij in alcohol dan in olie, maar welke?

     1. Anntje Peeters

      Dag Anje, ik heb ze allebei uitgetest voor de doeleinden die je in het artikel kan lezen en ze hebben allebei dezelfde werking naar mijn ervaring. Alleen vind ik dat de tinctuur wel sterker en sneller werkt dan de olie uitwendig. Inderdaad ga je in alcohol nog meer stoffen extraheren dan in olie. En waarschijnlijk zit ook daar de verklaring van het feit dat de tinctuur sneller werkt.

 2. mirkerachel

  Waarschijnlijk bestaat je zelfgemaakte tinctuur alleen uit bloemknoppekes en die in de handel zal wel machinaal geoogst zijn!
  Mijn moeder gebruikte de olie ook voor haar ‘reuma’.
  Het is nu wel slechter weer geweest. Maar zou je die tinctuur ook kunnen nemen als het zonnig weer is en in de tuin werken?
  In hoeveel % alcohol maak je de tinctuur? Moet die ook in de zon staan?
  Zou die tinctuur ook helpen bij fibromyalgie?

  1. Anntje

   Ik heb zelf geen last van zongevoeligheid, ook niet toen ik hoge dosissen zelfgemaakte sint-janstinctuur nam (en toen was het heel heet en zonnig weer). Naar het schijnt komt zongevoeligheid meer voor bij geïsoleerde hypericinepreparaten en preparaten die gemaakt zijn van gedroogd sint-janskruid. Ik gebruik het verse kruid. Je zou het zeker eens kunnen uitproberen bij fibromyalgie!

 3. Monique Tevenie

  Altijd heb ik gedacht dat Sint-Janskruid vlekken geeft op de huid als je in de zon komt. En die bovendien nog blijven zouden zijn. Weet u daar meer van?

  1. Anntje

   Dag Monique, zie het antwoord dat ik hierboven al schreef bij Stijn.

 4. Annemarie

  Ik heb last van netelroos, kan ik st.janskuid daarvoor gebruiken?

 5. Valeria Van den Broeck

  Heel interessant om te weten.

 6. Georgette

  dag anntje heb gekochte st johannesolie volgens mij is zelfgemaakte
  beter maar ge moet de bloemen kennen anders doe je meer kwaad dan goed !ken ze absoluut niet groetjes uit genk

 7. Karine Vermeersch

  beste Anntje,

  hoeveel bloempjes moet je juist gebruiken en hoeveel vodka en hoelang moet je alles laten trekken? Moet je de bloempjes na afloop ook zeven?

  Met vriendelijke groeten,

  Karine

  1. Anntje

   Dag Karine, gewoon je pot vullen en overgieten met wodka van 40% tot het potje vol is. Zes weken laten trekken en afzeven. Klaar!

 8. Macha

  Hallo Anntje,

  Waar zou ik de (verse) bloemetjes kunnen vinden/kopen?
  Ik weet er nl. nergens staan 🙁
  Ik had ook nog dezelfde vragen als Karine hierboven, maar die zijn dus net beantwoord! 😉 Thx!

  Groetjes

  Macha

  1. Anntje

   Dag Macha, voor verse bloemetjes is er helaas maar één oplossing: het veld intrekken. 🙂

 9. Anje

  Toch nog even aan de laatste zin toevoegen. Ook voorzichtig als je de pil neemt bij inname, of denk jij hier anders over Anntje?

  1. Anntje Peeters

   Voor het uitwendig gebruik van sint-jansolie is dat sowieso niet van toepassing. Wat inwendig gebruik betreft: ik vermoed dat het ook hier weer geldt. Studies worden zo goed als altijd uitgevoerd op geïsoleerde inhoudsstoffen en maar zelden op de hele plant. Ik zal nog eens wat research doen en moest ik hierover uitsluitsel vinden, dan komt het hier op de blog!

 10. Annelies

  Dag Anntje,
  Vorig jaar maakte ik ook de tinctuur, maar die kleurde nooit rood, misschien omdat ik onvoldoende bloemtoppen gebruikte, maar veel blad?
  Mijn olie kleurde wel dieprood (die zette ik dagelijks in de zon). Moet de tinctuur ook in de zon staan voor de rode kleur?
  Dankjewel voor een antwoord terug.

  1. Anntje Peeters

   Dag Annelies, je gebruikt best zoveel mogelijk alleen bloemetjes. Probeer die te plukken wanneer ze op hun best zijn, dat is wanneer je erin knijpt en ze je vinger bloedrood kleuren.

   1. Annelies

    Dankjewel voor de tip 🙂 Deze keer heeft de tinctuur inderdaad binnen de 5 minuten een rode kleur. Mooi om te zien. Vorig jaar had ik veel blad ingedaan. Dit jaar heb ik enkel de bloemen gebruikt zoals je hierboven beschreef.
    Mijn olie kleurt ook al aardig rood door in de zon te staan 🙂

 11. Han van Nimwegen

  Beste Annetje, helpt het bij zenuw pijn bij zona? En in welke vorm kan ik het dan het beste gebruiken?

  1. Anntje Peeters

   Dag Han, zeker! Je kan dan best gebruik maken van de tinctuur. In de acute fase mag je dan gerust om de twee uur 20 druppels nemen, mits je geen andere medicatie neemt tenminste, want sint-janskruid kan wel eens wisselwerkingen geven.

 12. Debby M

  Hey Anntje
  Als ik de bloemen nu kneus, geven ze een beetje rood maar zeker niet zoals een druppel bloed. Zijn ze al te oud, of is het nog te vroeg?
  Groetjes
  Debby

  1. Anntje Peeters

   Hoi Debby, moeilijk te zeggen als ik het niet kan zien, maar de tip die ik je kan geven is: oogst als er ook nog veel knopjes aan de plant staan. Dan zijn ze meestal op hun best (bloemen en knopjes tegelijk). Zolang er nog rood uitkomt, ga je sowieso nog werkzame stoffen hebben. De werkzaamheid zal je ook kunnen afleiden van hoe dieprood de kleur van je tinctuur of olie is.

   1. Debby M

    Heb ze de 24ste dan geplukt. De tinctuur was na een half uurtje al heel rood en nu super donker rood. Dus komt gelukkig goed!

    1. Anntje Peeters

     Jaaaaaa, dan heb je the good stuff! Héérlijk hé, die kleur!

 13. Marina

  Hallo, Ik kan niet zo goed het verschil tussen het Sint Janskruidje in de natuur en de variant die in mijn tuin staat, wat dan eerder een struik is met dezelfde gele bloempjes (maar groter) en ook nadien die rode ovale knopen. Kan die in mijn tuin ook gebruikt worden??? Marina

  1. Anntje Peeters

   Hoi Marina, sint-janskruid is geen struik, dus ik vermoed dat het hier om een andere plant gaat. Niet gebruiken dus.

 14. Marina

  Dag Anntje, ik heb vandaag tinktuur gemaakt met Sint Jansbloempjes. Ik had meteen een mooie rode kleur. Ik heb ook olijfolie met bloempjes in potje gedaan maar daar is nog geen rode kleur te zijn. Wanneer komt de rode kleur???
  Bedankt voor je antwoord
  gtjs Marina

  1. Anntje Peeters

   Dag Marina,

   In olie komt de kleur een beetje later op gang, dus dat is normaal. Een paar dagjes wachten en dan zal ze zeker tevoorschijn komen! Groetjes, Anntje

 15. Debby

  Zo, weer tinctuur gemaakt. Zalige bloemmetjes!

 16. encorela

  ik gebruik voor olie meestal glycerine als basis, wrijft ook lekker. en blijft niet lang “vet” op je huid.

Geef een reactie