Laden Workshops

« Alle Workshops

  • Dit event is voorbij.

Kruiden bij herfst- en winterkwaaltjes

9 december 2023 om 10:00 tot 12:00

Winter, seizoen van zonnige wandelingen in de sneeuw, warme chocolademelkmokken, een brandend haardvuur en kaarsjes. Maar evengoed van grijze, sombere en donkere dagen die er wel eens voor kunnen zorgen dat we ons zowel fysiek als mentaal minder goed in ons vel voelen.

De winter stond in de oude Keltische natuurgodsdienst symbool voor transformatie van het oude: tijd om zorgen en ballast uit het verleden uit te bonjouren om zo weer plaats te maken voor iets nieuws. Denk aan de natte, rottende blaadjes onder de kale bomen. Ze voorzien de bomen van voedingsstoffen zodat er in de lente weer frisse groene blaadjes en heerlijk geurende bloesems aan kunnen groeien.

In de tijd van onze groot- of overgrootouders was de winter een seizoen waarin veel gerust werd. Tegenwoordig nemen we daar veel minder de tijd voor. We vinden het normaal om even hard te werken in de herfst en de winter – wanneer het overdag amper acht uur licht is – als in de lente en de zomer, wanneer de zon zo’n 17 uur aan een stuk kan schijnen . Ons lichaam vindt dat echter niet altijd een topidee en probeert ons dat duidelijk te maken via hoesten, kuchen, niezen, keelpijn, vermoeidheid of andere zogenaamde winterkwaaltjes. Gelukkig heeft de natuur planten voorzien die ons kunnen helpen om zulke symptomen te voorkomen en/of te genezen.

In deze cursus leer je welke kruiden je daarvoor kan inzetten. Want hoewel iedereen een plant als bijvoorbeeld Echinacea wel kent, gebruiken de meeste mensen dit soort kruiden vaak niet op de correcte manier.

Het is daarom belangrijk om de volgende dingen te weten:

  • De kruiden die je inzet tijdens de eerste tekenen van ziek worden, zijn anders dan de kruiden die je gebruikt wanneer je al ziek bent.
  • Er zijn verschillende soorten hoest en het is belangrijk om te weten door welke soort je geplaagd wordt om het juiste kruid te kunnen uitkiezen voor het juiste type hoest.
  • Er zijn twee verschillende soorten koorts en ook hier is het weer belangrijk om te weten met welke soort je te maken hebt om het juiste kruid te kiezen.

In deze cursus leer je:

  • Hoe je je immuniteit kan ondersteunen. De kracht van je immuunsysteem is immers afhankelijk van een aantal factoren die je kan beïnvloeden via je levensstijl en via een bepaalde categorie van kruiden, die immuuntonicums, worden genoemd (en nee, Echinacea is geen immuuntonicum;-). Je leert daarom de kruiden kennen die je weerbaarder maken, bijvoorbeeld als mensen rondom jou ziek zijn en je lichaam zich moet beschermen tegen de in het rond circulerende verkoudheids- of griepvirussen.
  • Hoe je je lichaam kan ondersteunen als je toch ziek wordt. Je komt te weten hoe je symptomen als hoest, keelpijn en koorts kan verzachten en hoe je het voor jezelf zo aangenaam mogelijk kan maken terwijl je uitziekt. In dit hoofdstuk komen kruiden aan bod die je een infectie helpen te overwinnen.

Wanneer? Zaterdag 9 december 2023 van 10 tot ongeveer 12 uur. (Cursussen kunnen altijd wat uitlopen afhankelijk van de vragen die gesteld worden.

Waar? Online, via Zoom

Inschrijven? Stuur een mail naar anntje@kruidigleven.be

Prijs?  67 euro. Syllabus met recepten inbegrepen, opname van de cursus beschikbaar tot twee weken na datum.

Voorwaarden:

Door in te schrijven voor deze workshop ga je automatisch akkoord met de volgende algemene voorwaarden.

Na bevestiging van je inschrijving krijg je de betalingsmodaliteiten. Je inschrijving is pas definitief na ontvangst van het inschrijvingsgeld. Aangezien ik heel veel zorg en tijd besteed aan het uitwerken van de cursussen, is een inschrijving geldig voor 1 persoon en kan de cursus en bijbehorend cursusmateriaal niet gedeeld worden met anderen.

Heb je ingeschreven en kan je uiteindelijk toch niet deelnemen op de datum van de cursus? Dan is het goed om te weten dat je sowieso een opname van de cursus ontvangt. (De beschikbaarheid kan dan eventueel worden verlengd). Lesgeld van online cursussen wordt niet terugbetaald.

Deel deze pagina:

Gegevens

Datum:
9 december 2023
Tijd:
10:00 tot 12:00