• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:19 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Raw food… En of het in is! In de natuurwinkel waar ik vaak kom is de ruimte met vacuüm verpakte raw food producten zowat vertwintigdubbeld. Ook in tijdschriften en op het internet willen ze ons doen geloven dat raw food hét gezondste dieet is. We worden om de oren geslagen met groene sapjes en smoothies en “superfoods” als chiazaadjes, gojibessen, macapoeder en tarwegraspoeder.

Maar wat is daar nu eigenlijk van aan? Is het echt zo dat die zogenaamde “superfoods” en rauwe voeding verborgen magische krachten bevat die je in geen enkel ander voedsel kan terug vinden?

Allereerst vertrekt de raw food beweging vanuit het principe dat rauw voedsel beter zou zijn voor je lichaam omdat de enzymen die aanwezig zijn in (vooral) rauwe groenten en fruit vernietigd zouden worden bij een temperatuur die hoger is dan 41 graden. Het is waar dat in zowat alle processen in je lichaam enzymen een rol spelen. Maar, een belangrijk detail hierbij: deze enzymen worden door je lichaam zelf aangemaakt. De enzymen uit de meeste groenten en fruit worden eenvoudigweg door je maagzuur vernietigd. De enige enzymen die je langs je mond kan binnen krijgen en niet in je maag vernietigd worden, zijn de enzymen uit rauwe melk, rauw vlees, papaja, ananas en kiwi. Bij de laatste drie moet ik er dan ook nog eens bij zeggen dat dit fruit enkel en alleen enzymen bevat als het rijp van de boom geplukt is. En tenzij je in een tropische streek woont, is dat dus zo goed als nooit het geval.

Een tweede pijler van de raw food beweging is het ‘sappen en blenden’. Groene sapjes en smoothies zijn hip. Hoewel ik zelf regelmatig ook wel eens een seldersapje of komkommersapje kan smaken, wil ik toch even een kanttekening maken bij de groenten die door de centrifuge gehaald worden: raw food aanhangers vereren boerenkool en spinazie namelijk gelijk Indiërs koeien vereren. Ze halen vaak een massa van deze groene bladgroenten door hun ‘juicer’. Niet echt aan te raden als je weet dat in kolen en spinazie goitrogene stoffen zitten die de werking van je schildklier verstoren. Er is geen probleem als je één of twee keer per week een goeie portie bereide kool eet (goitrogenen worden vernietigd door verhitting), maar de hoeveelheden die je binnenkrijgt door dagelijks groene kool- of spinaziesapjes te drinken kunnen problematisch zijn.

De bereiding van voedsel (koken, stoven, marineren, fermenteren, drogen…) heeft verder nog een andere functie: plantaardig voedsel bezit namelijk een heel harde celwand. Die celwand moet doorbroken worden, wil je voedingsstoffen uit planten kunnen opnemen. Door koken en bereiden worden die voedingsstoffen veel makkelijker beschikbaar gemaakt voor ons lichaam. Ik las dat je zo’n 25 kilo rauwe groenten zou moeten eten om de voedingswaarde binnen te krijgen die je uit 250 gram bereide groenten kunt opnemen. Ik weet niet hoe dat voor jou zit, maar 25 kilo rauwe bieten en courgettes eten? Nee, bedankt. Geef mij maar lekkere, in olijfolie en kruiden gedrenkte, gegrilde courgettes en bieten.

Verder is er in de raw food beweging dan ook nog eens de nadruk op de zogenaamde “superfoods”. Zaken als chiazaden, gojibessen en tarwegraspoeder worden voor heel veel geld aan de man gebracht. Nu hoef je niet te wanhopen als je een beperkt budget hebt: “superfoods” in vacuüm verpakte zakjes of hippe, mooie, glazen potjes zijn mijns inziens gewoonweg een goed gemarkete hype.

Ik zag onlangs een potje met gedroogde blauwe bessen erin dat werd gepromoot als superfood. Er zat 250 gram gedroogde bessen in en het kostte 14,50 euro. Slik. Kopen mensen nu écht zoiets? Het was een mooi potje, dat wel. Hoewel ik zeker en vast geloof dat blauwe bessen echt super super gezond zijn (ik eet ze ook dagelijks), heb ik toch liever verse bosbessen of recht van het veld ingevroren bessen.  Zoals diegene die ik koop bij de Blueberry Fields bessenboerderij in Koersel: ik heb daar een kilo bessen voor 4 euro tijdens het oogstseizoen.

Nog een vergelijking: chiazaadjes verschillen zowat in niets van lijnzaadjes qua voedingswaarde. Ze bevatten dezelfde slijmstoffen die goed zijn voor je darmen en hebben allebei een hoog gehalte aan omega 3 vetzuren en een resem mineralen. Het enige verschil zit ’em in de prijs: voor 500 gram chiazaadjes moet je zo’n 12,50 euro spenderen, voor dezelfde hoeveelheid lijnzaad 1,50 euro.

Voor elk gehypt superfood kan ik wel een “normale” en niet-dure variant vinden: blauwe bessen zijn even goed als gojibessen, brandnetel bevat evenveel of meer chlorofyl als tarwegras en rode klaver werkt even balancerend op je hormoonstelsel als macapoeder. Misschien moet ik nog eens een vergelijkend lijstje maken, maar dat volgt dan nog wel eens in een volgend artikel.

Samengevat:

Rauw voedsel? Een kleine portie op je bord en bepaalde groenten in je sapje zijn ok. Overdaad schaadt.

Superfoods? Alleen als je niet weet waar je met je geld naartoe kan.

 

Wat vind jij? Drink jij wel eens smoothies of sapjes of gebruik je superfoods? Deel het zeker met ons hieronder bij de reacties!

Deel deze pagina:

Deze post heeft 19 reacties

  1. sonja

    Ja anntje..ik ben het met u eens over raw food..maar ni over dat je bereid moet bewerken om de celwand te breken..die blenders breken de celwand zo goed als bereid voedsel..als je raw eet moet je zeker 1uur kauwen op bv.een wortel ja ok..maar bereid is ni zo gezond als rauw..raw food is supper vermits de juiste blender:-)
    De media zegt van niet maar ok..als men alleen fruit,groenten,noten pitten en zaden eet..ligt heel de economie op zijne kop..voor mij 🙂 alleen levendig voedsel:-)

  2. adamen

    Als ik veel fruit heb maak ik een smootie, van b.v. ananas, appel, sinaasappel en wat op moet.Ik ben een echte fruit-eter, dus ik heb nooit veel over, het gaat gewoon op.
    Het is dus handig bij teveel fruit in huis, en wat echt op moet.
    I,k geniet van uw nieuwsbrief.

  3. Christel

    Ik kan je helemaal volgen Anntje. En wat in de context van raw en superfoods vaak over het hoofd gezien wordt is de mogelijkheid tot opname van al die vitamines en mineralen. Men heeft het meestal maar over de hoeveelheid voedingsstoffen die overblijven of verdwijnen, maar in feite gaat het niet over de kwantiteit maar kwaliteit. Je kan een vitaminebom opeten maar als je verteringsstelsel het niet kan opnemen is het water naar de zee dragen. En laat dat stelsel nu net heel veel nood hebben aan warmte, aan voorvertering en dus ook bereid voedsel. Als je op de JUISTE manier je voedsel bereid is het zeker en vast beter dan enkel rauw te eten. Zeker in de winter vind ik enkel rauwe voeding een aanslag op je innerlijk ‘verwarmingssysteem’. Al de energie trekt naar de vertering van rauw voedsel en koelt je hele lichaam enorm af. En nog een belangrijk stukje dat vergeten wordt in vele ‘voedingsrichtlijnen’ is de krachtige energetische oplading van vuur aan je voedsel, van bereiden dus! Er is in onze menselijke evolutie veel gebeurd sinds ze vuur ontdekten en hun granen en noten en vruchten begonnen te verwarmen!
    Dus inderdaad, teveel hetzelfde is nooit gezond!! Van alles een beetje waarheid 🙂 en voel wat jouw lichaam je verteld.
    En vooral kijk naar wat er bij ons groeit! Maak contact met je eigen directe omgeving ipv met de kassa van de marketing 🙂

    1. Anntje

      Dankjewel voor deze waardevolle aanvulling, Christel!

    2. saar

      Hier ga ik volledig mee akkoord!!

    3. sonja

      Ja er is veel gebeurd sinds de evolutie..er zijn nog nooit zoveel welvaartsziektes geweest sinds de mens zijn voedsel is beginnen te verwarmen..

      1. Christel

        Vind het een beetje te simpele link; voedsel verwarmen en toename welvaartsziektes. Achter deze ziektes zit véél meer dan enkel bereid voedsel! En tussen ontdekking van vuur en huidige degeneratieve ziektes zitten toch wel behoorlijk wat jaren en andere evoluties :-).
        En door de exces van de huidige welvaart is er op allerlei gebieden grote disbalans. De oorzaak zit zeker en vast niet bij gezond en juist bereid voedsel. Eerder voor een deel in zoals Anntje zegt in al het geknoei met ons eten, toevoegingen, smaakstoffen, kleurstoffen, raffinage, pesticiden enz enz…..Maar dit is een heel ander gespreksonderwerp 🙂
        Vuur zorgde in elke geval ervoor dat we een keuze hebben als huidige mens……..

  4. SMEYERS

    Dag Annke, ik meen begerepen te hebben in de levensschool dat rauw voedsel net gezond is en bereid voedsel minder. zie uittreksel uit cursus basisvoeding 41) Noem de vijf pijlers waarop een gezonde voeding gebaseerd is.
    * analytische waarde
    * Juiste voedselkeuze
    * Goed zuur-basenevenwicht
    * voldoende rauwkost / bio-energie
    * juiste voedselcombinaties

    dat je gevarieerd voedsel aanprijst kan ik begrijpen en dat je niet moet leven op rauw voedsel alleen ook en dat je de superfoods overroepen en duur vind is ook begrijpelijk maar je geeft de indruk om het belang vanrauw voedsel te minimaliseren en dat lijkt me niet OK.

    1. Anntje

      Dag Marc, ik probeer alleen maar te duiden dat raw food, en dan heb ik het over de hype, bepaalde problemen met zich meebrengt. Veel mensen hebben een zwak spijsverteringsstelsel en als rauw voedsel niet op de juiste manier voorbereid (op voorhand klaarmaken met olie en azijn, bijvoorbeeld) dan verteert het gewoonweg niet en neem je er niets van op. Als je dan echt àlles rauw gaat eten, kan dat problematisch zijn. Waarmee ik dus niet wil zeggen dat je geen portie rauwkost mag eten bij je maaltijden.

  5. Christel

    Hallo,

    Hier nog een weetje uit betrouwbare bron wist je dat de meeste gecertificeerde gojibessen en chiazaden niet in aanmerking komen voor babyvoeding wegens teveel pesticiden.Blijkbaar is bio-controle in de landen van herkomst veel milder voor haar gehipte exportproducten. Je kan dus beter keizen voor bio en zelfs gangbare producten van hier. Zo wie zo beter om te eten wat in je omgeving groeit.

  6. Dag Anntje,
    Het lijkt en is allemaal heel logisch en alhoewel ik een aanhanger ben van rauwe groenkost zie ik het ook niet zitten om dat hele dagen te verorberen. Iedere dag een beetje is zeker een must voor een goei gezondheid maar… hoe hebben onze voorouders het dan gedaan? De uitvinding van het vuur is nog paar pas gebeurd in vergelijking met de tijd dat de mens bestaat…

    Groetjes,
    Marc

    1. Anntje

      Dag Marc, ik vermoed dat onze voorouders nog geen verzwakt spijsverteringsstelsel hadden, zoals velen van ons wél hebben. Onze voorouders aten bijvoorbeeld ook veel superbittere wilde kruiden, die je verteringskracht versterken. Verder aten ze geen wit meel, suiker en verwerkte voeding die allemaal je maagzuurproductie verminderen (en dus een goeie vertering in de weg staan).

  7. Lien

    Hey Anntje,

    Dat vergelijkend lijstje lijkt me wel superinteressant!

  8. Stijn

    Ik ben nog altijd in blijde verwachting om een 100% raw’er tegen te komen die er zich op lange termijn nog steeds goed bij voelt en vooral gezondheid uitstraalt…

    De belangrijkste peiler van voedsel is nog altijd voedsel dat afgestemd is op jouw constitutie/eigenheid. En misschien nog belangrijker dan wat je eet is de bereidingswijze… Rauw voedsel is de meest yinne wijze om te eten (roosteren de meest yange). Het spreekt voor zich dat het niet wenselijk is om op lange termijn het merendeel van je voedsel op een manier te bereiden dat aan het uiteinde van de balans hangt.

    1. Eline

      Helemaal mee eens, elke persoon heeft een ander gestel en kan dus beter of slechter overweg met rauw voedsel. Ik denk dat ik voor veel mensen mag spreken met een zwakke spijsvertering. En als je dan eens wat teveel garnituur opschept om met je biefstuk op te eten, dan voel je wel dat je juist meer problemen krijgt. De oefening is dus heel goed naar je lichaam te luisteren, zelf je evenwicht te vinden en genoeg te variëren…En je groentjes zeker niet te laten aanbranden 😉

  9. katrin

    Hey Christel, amai dat van die gojibessen en chiazaden is echt wel het toppunt!! Dit wist ik echt niet!
    Wat de superfoodhype betreft vind ik het ook doodjammer dat we dreigen te vergeten wat voor super de luxe superfoods er in onze eigen omgeving te vinden zijn.
    Neem nu de dure spirulinatabletten waaraan ik vroeger aanzienlijke sommen heb besteed. Ik voelde er bitter weinig van, ook al nam ik flink wat tabletten per dag ;). Nu heb ik ontdekt dat de gratis brandnetels die aan mijn voeten groeien, veel meer effect hebben dan die spirulina destijds. Weg met mijn acné, adieu chronisch ijzer- en calciumtekort. Ook ben ik nooit meer verkouden geweest sinds ik regelmatig brandnetel eet en drink… Spectaculair eigenlijk!
    Hiermee wil ik maar illustreren dat voor mij de ware superfoods zo dichtbij beschikbaar zijn dat we ze vergeten ;). En het toppunt is wel dat ze het dikwijls beter doen dan dan de dure superfoods uit de handel. En dat de dure, die we op de reclame zien, niet doen wat ze beloven.

  10. elly ceelen

    wokken stomen koken en bakken met wat veldsla bieslook pijpajuin peterselie….als rauw is voor mijn darmen super…met goed te kauwen geeft me dit energie….
    met een brandnetel thee er boven op……stukje zwarte chocolade…..t ja…meer moet het voor mijn welzijn niet zijn …..we zijn nog mens en geen konijn.

Geef een reactie