• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:38 Reacties
  • Leestijd:6 minuten gelezen

Het is een terugkerend fenomeen: mensen denken dat ik vegetariër ben. Onlangs nog kreeg ik na opnames bij de regionale tv het verbaasde vraagzinnetje “Oh, eet jij vlees?” te horen toen ik met veel smaak het door de kok voorgeschotelde stukje bresaola vlees met rode vruchtenconfijt op at. Dat je met kruiden werkt, staat voor veel mensen blijkbaar synoniem met vegetarisch eten. En dat klopt dus in mijn geval niet. Of althans niet meer, want van mijn zestiende tot mijn drieëndertigste ongeveer at ik geen vlees. Een paar jaar daarvan zelfs ook geen zuivel. En ik moet zeggen: het feit dat ik niet helemaal uit elkaar ben gevallen wijt ik aan het feit dat ik zeer sporadisch vis at. Strikt en langdurig vegetarisme en vooral veganisme is namelijk niet voor iedereen geschikt en zeker niet voor iemand met mijn constitutie: nogal groot en met een frêle lichaamsbouw. Een ‘vata-type’ zouden de mensen die met ayurveda bezig zijn, zeggen. En echt: als vata-vegetariër vloog ik op de duur bijna de lucht in.

Wat ik ondertussen ingezien heb, is dat er vooral één ding fundamenteel niet klopt aan een strikt vegetarisch dieet (en bovendien ook aan alle andere diëten) en dat is: het is een regel. Eén van de beste manieren om de signalen van je lichaam te leren negeren, is een dieet volgen. Of dat nu een paleo, vegetarisch, veganistisch, macrobiotisch of afslankdieet is: een dieet bestaat uit regels. En dat zorgt ervoor dat eten op de duur geen buikaangelegenheid meer is, maar wel eentje van je hoofd. Waar je lichaam naar vraagt, negeer je. En signalen van je lichaam kan je even negeren, maar niet voor de rest van je leven en meestal ook niet zonder gevolgen.

Het vasthouden aan voedingsregels en -dogma’s is wat mij betreft een ongezonde trend. Voeding zou geen religie mogen zijn en dat wordt het voor velen maar al te vaak. Eten zou gebaseerd moeten zijn op de nutritionele noden van jouw lichaam zodat dat optimaal kan functioneren en vooral: zodat het zonder symptomen kan functioneren. Voor sommige mensen die vegetarisch eten lukt dat goed. Voor anderen gaat het een tijdje – soms zelfs vele jaren – goed. En dan ineens, na vijf, tien, voor sommigen twintig of vijfentwintig jaar, gaat het niet meer. Zoals bij mezelf en bij een aantal mensen uit mijn omgeving. Wat ik het vaakst zag/zie gebeuren, is een steeds zwakker wordende spijsvertering en een (soms veelvoudig en moeilijk op te lossen) vitamine- of mineralentekort. Verder ook allesbehalve leuke verschijnselen als haaruitval, onregelmatige of zelfs helemaal geen menstruatie, een stuk van je tand afbijten, schildklierproblemen, slecht recuperatievermogen, ‘onverklaarbare’ vermoeidheid, intolerantie aan steeds meer voedingsmiddelen, concentratieproblemen, steeds kou hebben en een verzwakte immuniteit.

Maar hoe kan dat dan, want Indiërs eten vegetarisch en die zijn toch gezond?”, hoor ik je al denken. Indiërs kennen dit dieet inderdaad al meer dan duizend jaar, hoewel slechts 40% van de Indische hindu’s strikt vegetarisch eten. Het feit dat zij dat al zo lang doen, zou kunnen aantonen dat de manier waarop Indiërs vegetarisme toepassen misschien ook voor ons zou kunnen werken. Alleen zitten we daar onmiddellijk met een aantal issues: wij leven in een veel kouder klimaat dan Indiërs en hebben andere voorouders. Bovendien gebruiken vegetarische Indiërs die niet arm zijn een aanzienlijke hoeveelheid zuivel. In de Punjab, bijvoorbeeld, drinken mensen al vanaf de ochtend dahi: melk die fermenteert en een soort van yoghurt wordt. Uit hun onbewerkte zuivel halen ze het eiwit, het vet en de geconcentreerde energie die hun lichaam nodig heeft. Aangezien melkproducten hier bij ons heel vaak bewerkt, hoog verhit of gepasteuriseerd zijn, hebben veel mensen moeite met de vertering ervan. Gevolg: veel mensen schrappen melkproducten uit hun voedingspatroon en wat voor vegetariërs dan overblijft zijn enkel planten en misschien een occasioneel ei.

Vegetariërs eten dus vaak veel groenten en fruit en dat is super. Alleen: je kan er niet al je voedingsstoffen uit halen. Toereikende hoeveelheden eiwitten (en soms ook vetten) ontbreken vaak in een puur plantaardig voedingspatroon. Bovendien komt daar nog bij dat culturen die gezond blijven op een vegetarisch dieet een aanzienlijk deel van hun dag besteden aan de juiste bereiding van plantaardig voedsel. Tijd die wij als moderne mensen vaak niet meer kunnen of willen investeren. En nee: op rauwe groenten en slaatjes alleen blijf je echt niet draaien.

Ik wil zeker niet zeggen dat we met zijn allen grote lappen vlees naar binnen moeten werken of zelfs niet dat je iedere dag vlees zou moeten eten, maar wel dat het écht belangrijk is om de signalen van je lichaam te herkennen en er aandacht aan te geven. Ze zijn er niet voor niets. Eet je vegetarisch en voel jij je daar prima bij en heb je helemaal geen symptomen, dan zou ik zeggen: doe zo verder. Is dat niet het geval, dan zou ik toch eens kijken naar waar het schoentje knelt en bijsturen waar mogelijk.

Een gezond voedingspatroon zou er sowieso voor moeten zorgen dat:

  • je je verzadigd voelt en niet ‘snackt’ naar bepaalde voedingsmiddelen (bijvoorbeeld zoete of zoute dingen).
  • je een efficiënte spijsvertering hebt. Dat wil zeggen: goeie eetlust, probleemloze vertering en eliminatie (geen maag- of darmklachten, geen opgeblazen gevoel, geen constipatie, diarree of prikkelbare darm).
  • je je metabolisme goed draaiende kan houden. De efficiëntste manier om dat te testen is gedurende drie opeenvolgende dagen je lichaamstemperatuur nemen van zodra je wakker wordt. Leg de thermometer naast je bed en meet meteen je temperatuur. Bereken hiervan het gemiddelde. Dat zou minstens 36,6° C moeten zijn. Alles wat daaronder zit, wijst op een verminderde metabolische activiteit, wat een serieuze indicatie is voor verminderde vitaliteit.
  • je als vrouw een probleemloze cyclus hebt: geen uitblijvende of bijzonder pijnlijke cyclus of gewoon helemaal geen cyclus meer (gebeurt vaak bij veganisten).
  • je gewicht en spiermassa probleemloos kan behouden zonder vetopstapeling rond de middel (een klassieke plaats voor vetopstapeling, ook bij vegetariërs, die soms noodgedwongen veel te veel koolhydraten eten.)
  • je huid soepel en niet droog is.
  • je een constant energieniveau ervaart en een kalme geest.
  • je in staat bent om te kunnen eten zonder voedingsgerelateerde stress.

En onthou vooral dat luisteren naar je lichaam en regels en labels overboord gooien, een van de belangrijkste dingen is die je kan doen in het streven naar een gezond leven.

Beetje bouleversé(e) van dit artikel? Lees dan ook deel 2. 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 38 reacties

  1. Yvonne van den Akker

    Hallo, na dit verhaal over vegetarisch eten, waarmee ik het totaal oneens ben, wil ik me graag uitschrijven voor de nieuwsbrief.
    Met groet,
    Yvonne

    1. Anntje Peeters

      Dag Yvonne, het is je volste recht om het oneens te zijn met wat ik schrijf. Ik wist ook dat dit voor sommigen erg emotioneel zou liggen. Het enige wat ik tracht te zeggen, is dat we zo vaak het contact met ons lichaam kwijt zijn, met alle gevolgen van dien. Ik kan mijn ogen niet meer sluiten voor de vele kwalen die ik bij mensen rondom me heen zie opduiken ten gevolge van rigide eetwijzen. Spijtig dat je, omdat je het oneens bent met één iets wat ik schrijf, het direct oneens bent met alles wat ik schrijf (cf. verwijdering van de nieuwsbrief). Voor mij zijn planten en kruiden ook bezield. Planten en kruiden zijn voor mij ook levende wezens, die wij als mens ‘doden’. Bij het winnen van graan, dat vegetariërs toch heel vaak wel eten, sneuvelen ontelbaar veel levens van knaagdieren en insecten. Ook die levens vind ik niet minderwaardig of onbezield. Waar trek je de grens? Dit is een heel erg moeilijke, filosofische kwestie.

      1. AnnekeGeugies

        Hallo Anntje,
        Volg je principes, wel vind ik dat je iets meer uitleg mocht geven, ondanks het buikgevoel volgen kunnen er toch “onbewuste” zaken mee spelen, waardoor de mensen gaan twijfelen wat nu wel goed voor ze is, en dan kan ik Johanna uit onderstaand bericht wel volgen wat betreft het bloedgroepdieet. Studies hebben uitgewezen dat het wel handig is om naar je bloedgroep te kijken, het verschil bv tussen bloedgroep A en O is dat het voor mensen met bloedgroep O heilzaam is om vlees te eten, maar voor bloedgroep A heilzaam om geen vlees te eten, wel neutraal is kalkoen en kip (biologisch) te eten.
        Als natuurgeneeskundig therapeut houd ik wel rekenschap met het bloedgroepdieet om te adviseren, vooral bij verzuringsklachten .

        1. Anntje Peeters

          Hoi Anneke, dankjewel voor je reactie. Persoonlijk heb ik bloedgroep A, en ik voel me toch echt wel beter mét vlees in mijn dieet. Met het bloedgroepdieet zitten we uiteraard wel weer met een dieet. En nogmaals: als dat voor je werkt, is dat echt super goed. Het wordt pas een probleem wanneer mensen het contact met zichzelf door de regels van het dieet verliezen.

        2. sonja

          Verzuring krijg je van verzuurd eten te eten en wat is verzuurd eten..vlees,vis,en alle slechte combinatie’s ik vindt het wel straf dat men het gewoon eten vlees patat en groenten voor gezond aanziet..en daarbuiten allemaal dieeten..vlees en vis heb je totaal ni nodig dat zit in het kopje..en dat ni verzadigd zijn ..men moet leren leven met een lichter gevoel..de mensen eten hun ziek..

          1. Anntje Peeters

            Het is raar dat mensen nog steeds spreken over verzuring, terwijl dat fysiologisch gezien gewoon niet kan. De zuur-base balans van je bloed kan niet verstoord worden doordat je lichaam onmiddellijk buffert door je nierwerking en je ademhaling. Mocht dat niet zo zijn, dan zouden we gewoon sterven.

        3. Joke Ouwerling

          Hoi Anneke,
          Ja dat klopt dat bloedgroep A eventueel kalkoen en kip kunnen eten. Maar dr. Adamo heeft meer onderzoek gedaan. het bloedgroependieet is al van 1997, en nu kun je een test laten doen helemaal specifiek voor jezelf (Swami Xpress) en daar blijkt bij mij uit, dat vlees niet goed voor me is. Ik hou het dus bij vis en dat bevalt me goed.

          1. Joke Ouwerling

            Hoi Antje,
            Het kan natuurlijk dat kalkoen en kip voor jou dan wel nodig zijn. Ik heb zelf ervaren, dat het vaak ook afhangt van wat voor leven je leidt. In het verleden at ik af en toe kip en daar had ik geen last van. Maar met de jaren voelde ik, dat ik geen vlees meer wilde. Ik had er ook totaal geen behoefte meer aan. Dus luisterde ik naar mijn lichaam en dat bevalt me prima.

            Wat verzuring betreft, natuurlijk kan de zuur-base balans in je lichaam verstoord zijn.
            Je lichaam zal zeker proberen om de balans te herstellen, maar nieren en ademhaling werken niet altijd goed en dan krijg je dus verzuring.
            Daar zit natuurlijk veel meer achter. Dat zijn niet zuiver lichamelijke processen.
            Ik weet waar ik over spreek, want ik heb een tijdlang last gehad van milde artritis.
            Dat is ook een verzuring en dat voel je in je spieren en gewrichten.
            Toen ben ik me gaan verdiepen in de mentale achtergronden en ben ik ook begonnen met een ontzurend dieet (Mellie Uyldert schrijft daar heel goed over in haar fantastische boek “Lexicon der geneeskruiden”).
            Ook dr. Adamo heeft een boek over artritis. Van hen beiden leerde ik hoe ik mijn mentale patronen kon veranderen en dat ik als aanvulling Glucosamine en Chondrotine kon slikken.
            Binnen een week was ik van de klachten af. Dat was fantastisch.
            Voor anderen, je moet wel de meest zuivere vorm en de juiste dosering per dag nemen.

  2. Johanna Ouwerling

    Hallo Antje,
    Ik ben het helemaal eens als je zegt, dat het het beste is om goed naar je lichaam te luisteren. Dat geeft inderdaad precies aan wat we nodig hebben.
    Helaas luisteren veel mensen niet meer naar de signalen van hun lichaam. Ze hollen maar door en slikken liever een paracetamol bij hoofdpijn dan een stapje terug te doen.
    Wat voeding betreft, bij mij ging de knop om toen ik kennismaakte met het bloedgroepen dieet en later het genotype dieet en de Swami Xpress van de Canadese dr. Peter Adamo. http://www.dadamo.com
    Het zijn geen diéten maar het is een levensstijl gebaseerd op je bloedgroep en je genen.
    Het was en is het enige dat werkelijk klopt volgens mij.
    Ik heb bloedgroep A en in mijn Swami heb ik totaal geen vlees. Ik at dat al niet en heb dat dus goed gedaan. Ik eet wel vis.
    Ik eet zeker al 30 jaar geen vlees meer, maar sinds ik vanaf 2007 het bloedgroepen dieet en later het Genotype dieet en de Swami volg voel ik le zoveel beter.
    Puur door dit te volgen ben ik ook 23 kilo afgevallen.
    Ik kan dit iedereen aanbevelen.
    Dus ik denk, dat naast het goed luisteren naar je lichaam het heel goed zou zijn om te kijken welke bloedgroep je hebt en dan het boek van Peter D’Adamo kopen of op zijn website kijken en dan zie je zo wat je het beste kunt eten en wat niet.
    Op mijn forum heb ik er ook een post over.
    http://www.libralion.com/forum
    Johanna

  3. Lieve

    FANTASTISCH artikel! Zelf heb ik Pascale Naessens haar eetstijl jarenlang toegepast en at ik dus nauwelijks koolhydraten: in het begin voelde ik me super (stresshormoontjes gaan lekker omhoog hé) en ik viel enkele kilo’s af. Ondertussen kreeg ik wel een vertraagde schildklier en 3.5 jaar geen menstruatie meer en uiteindelijk werd ik behoorlijk ziek. Vandaag de dag besef ik dat mijn lichaam constant in stress verkeerde. Ik ben nu bezig aan het herstel: s middags lekkere zuurdesemboterhammkes met kaas en ‘s avonds een lekker patatje met vlees/vis en groentjes. Ik voel me beter maar mijn metabolisme moet nog wel hersteld worden … het zal nog even duren maar ik ben nu eindelijk overtuigd dat low-carb mijn metabolisme en lichaam langzaam maar zeker kapot maakte.

    1. Anntje Peeters

      Ja, daar maak ik me ook wel wat zorgen over. Er zijn zoveel mensen die haar eetwijze volgen. Een eetwijze die volgens mij – net als ook veganisme of vegetarisme -prima werkt als therapeutisch dieet: mensen die lange tijd overdaad gedaan hebben, van alles teveel aten en dan even een stapje terug zetten: prima. Ze gaan er alleen maar beter van worden. Ik vind haar gerechten ook super en vind vaak inspiratie in haar boeken, maar mijn lichaam komt niet toe met alleen maar een stukje vis of vlees met groenten erbij. Hoe groot ik die porties ook zou maken: ik heb complexe koolhydraten gewoon nodig. (En naar alle literatuur die ik het laatste jaar las, hebben de meeste mensen dat nodig om het metabolisme goed draaiende te houden). Ik doe dus gewoon zoals mijn collega David. Toen hij vertelde dat hij een gerecht van Pascale had gegeten en dat zo lekker vond, vroeg ik: “En had je daar dan genoeg mee?” En hij antwoordde met een grote glimlach op zijn gezicht: “Je moet daar wél puree bij maken natuurlijk hé!” 🙂

  4. Aldhissla

    Zelf ben ik ook een aantal jaren vegetarisch geweest. Na een jaar of 4 heb ik het opgegeven… Ik was bijna elke week wel een dag ziek, geen energie, altijd koud. Dat is veel beter geworden sinds ik weer vlees eet. Ik heb alleen nog steeds altijd koud…

    1. Anntje Peeters

      Ja, voor sommigen werkt vegetarisme gewoon niet. Ik ben ook nog altijd aan het recoveren van het koud hebben …

  5. ann

    Hoi Ann,

    Je schrijft over de meting voor je metabolisme, een hele tijd terug deed ik deze test en ik kom op een basaal metabolisme uit van 35,9 ° dus te laag,
    alleen heb ik nog steeds geen oplossing gevonden om dit terug omhoog te krijgen
    ondanks ik erg let op gezond en vers eten en ik nauwelijks snack heb ik veel overgewicht, toen ik me inschreef op my fitness pall bleek dat ik zelfs met moeite de calorie inname van de dag haal om af te vallen ( 1400 kcal)
    ik haal gemiddeld tussen de 1000 en de 12OO ,
    elke dag neem ik beweging met de hond wat bijna uitkomt op 3 X een uur wandelen, ik zit met de handen in het haar want moet echt afvallen ook om gezondheidsredenen, maar een operatie zie ik niet zitten omdat veel van de mensen tekorten opbouwen
    heb jij misschien een antwoord over hoe ik mijn metabolisme weer in gang kan krijgen aub?

    alvast bedankt
    Ann

    1. Anntje Peeters

      Dag Ann, ja, het te weinig eten is net het probleem. Je lichaam verkeert in een constante stresstoestand omdat het niet voldoende energie binnen krijgt om alle lichamelijke processen te onderhouden. Op de duur stuurt dat je hele metabolisme in de war: stresshormonen moeten je lichaam de nodige energie verschaffen, maar dat kan uiteraard niet blijven duren. Dit is het klassieke verhaal van wat er gebeurt na het lang volgen van een dieet (éénder welk dieet). En helaas is het moeilijk om het metabolisme terug goed aan het draaien te krijgen, zeker als je zoals jij vééééél te weinig calorieën binnen krijgt. Ik weet niet waar je woont, maar misschien kan je eens contact opnemen met diëtiste Sarah De Landtsheer (http://www.sanapassionforhealth.be/consulenten/305) waarvan ik weet dat ze op de hoogte is van dit fenomeen en je niet op NOG minder calorieën zal trachten te zetten.

  6. Leentje

    Weer een top artikeltje! Ikzelf heb ook jaren vastgehouden aan TE strikte regels. Het duurde even om te leren die regels los te laten maar nu eet ik er lekker op los ????. Ik luister naar mijn lichaam wat het nodig heeft en voel me daar veel beter bij. Ik geloof ook niet meer in regeltjes maar wel in kwaliteit en voeding puur natuur, al mag er daar af en toe ook eens uit de bocht gegaan worden ….

  7. Christel

    Hej Anntje, moedig van je!
    Al jarenlang verdiep ik me in natuurlijke voeding en geef ik daar workshops en opleidingen rond. Het is inderdaad zo dat ik zie dat mensen niet meer weten en voelen wat goed voor hen is. Er zijn veel waarheden en veel wetenschap. Maar een mens is nooit een exacte wetenschap. We zijn allemaal unieke wezens, ook al zijn we allen mens. En we zien vaak doorheen de dieet – en voedingsregels het bos niet meer. Wat niet zo gek is in deze tijden.
    Misschien een tip: ik start in januari een hele bijzondere reeks + persoonlijk traject op, om er achter te komen hoe je weer vindt en voelt wat bij jou past en wanneer en hoe 🙂
    Hartegroet, Christel

    1. Anntje Peeters

      Dankjewel Christel. Ik heb er héél lang over gedaan om dit artikel te schrijven, al zat het al lang in mijn hoofd. Dit is hoe ik het voel en ook wat ik rondom me heen zie. Ik denk dat vegetarische voeding zeker mogelijk is voor sommige constitutietypes op voorwaarde dat ze voldoende tijd kunnen spenderen aan koken én kennis hebben van goeie bereidingswijzen. En al te vaak is dat gewoon niet zo. Met alle gevolgen die daarbij horen. En ik ken ze allemaal 🙂
      Zet hieronder misschien nog even je mailadres of je site Christel, voor mensen die graag meer info over je cursus willen, OK?

  8. Anntje Peeters

    Alles hangt ervan af hoe het voedsel geteeld wordt. Ook rijst kan je telen op een wijze die niet OK is voor de natuur. Gigantische monoculturen zijn mijns inziens veel slechter voor de natuur dan wat een lokaal bedrijf als het blokhuis doet (http://www.hoevehetblokhuis.be/). Voedsel verbouwen dat houdbaar is voor de natuur omvat ook dieren die grazen op gras. De dieren verwerken een deel van het afval dat bij het verbouwen van ander voedsel komt kijken en het gras op zijn beurt slaat een deel van de CO2 in de grond op. Het is een echte aanrader om ‘Meat, a benign extravagance’ van voormalig veganistisch landbouwer Simon Fairlie te lezen. Zeker geen pleidooi om zoveel mogelijk vlees te eten, maar wel een gefundeerde uiteenzetting over de impact van vlees op onze omgeving en onszelf van iemand met verstand van zaken. Verder maak ik me ook de bedenking: ik wéét bij wie ik groenten, fruit, aardappelen, zuivel en vlees haal. Ik ken die mensen bij hun voornaam. Ik weet niet wie de rijst geteeld heeft die ik eet en hoe hij precies geteeld is…

  9. M

    Dag Anntje,

    een inspirerend en moedig artikel! En duidelijk over een boeiend thema, als ik de reacties en de emoties die daarbij komen lees..

    Ik zou graag een pleidooi doen voor vegetarisme of varianten, maar helaas moet ik ook vertellen dat in mijn geval Anntjes verhaal toch erg herkenbaar is:

    tien jaar vegetarisch eten (met héél er veel aandacht voor het goed vervangen van alle nodige voedingsstoffen + een dieet met ook melkproducten en eieren, …), aanvankelijk geen problemen, maar na een periode ontwikkeling van spijsverteringsmoeilijkheden, allergieën, voedingsintolleranties (voor oa. lactose, melk in het algemeen, soja,….),. bijgevolg voedingstekorten, kou,…
    Mogelijks is dit alles ontstaan door andere factoren dan vegetarisch eten hoor, of door een mismatch tussen mezelf en vegetarisch eten -hoewel ik bloedgroep A heb? Ik kan ook heel veel andere factoren bedenken die hiertoe geleid hebben, los van vegetarisch eten. Maar toch grijpt je artikel (en andere zaken die ik lees over het mogelijk schadelijke van veel sojaproducten, of granen/seitan -met gluten- of melkproducten eten als vegetariër) me aan omwille van de herkenbaarheid.

    Wat de oorzaak in mijn geval ook was,, wat ik zeker en vast ondervonden heb is dat te ambitieus eet-regels volgen je kan laten “denken” over eten en je inderdaad kan afleiden van eerste belangrijke signalen dat er iets scheef loopt… Dit geldt helaas ook voor al de diëten die je nadien volgt owv voedingsintoleranties…

    Vegetarisch of niet, ik lees als kern van Anntjes pleidooi (denk ik) dat het belangrijkste is om te proberen zoveel mogelijk te blijven voelen wat je lichaam nodig heeft (qua eten, en andere zaken), en alles wat je hiervan kan afleiden (zoals strikte begrenzingen die je je oplegt) kleine maar ook grote gevolgen kan hebben.

    Tegelijkertijd is dit mooie voornemen inderdaad soms toch ooh zo moeilijk., vind ik althans… Want we worden zo beïnvloed door media, met daarnaast een totaal gebrek aan betrouwbare infobronnen en onderzoek (niet gesponsord door belanghebbenden) voor de gewone mens. Verder nog zogenaamde voedingsdeskundigen met voedingsdriehoeken of andere geometrische figuren, de ene misschien te betrouwen de andere misschien niet maar achterhaal jij maar eens wie de welke is, enz… Daarnaast dan nog tijdsgebrek, gehaast, emoties die we soms verwarren met andere zaken zoals honger, ed… Verder heb ik ook opgemerkt dat eens je lichaam behoorlijk uit balans is, dat het effectief niet meer te vertrouwen is en “je gevoel volgen” (zoals dat snacken naar zoet en zout) net niet goed meer is, enz…

    Niet simpel dus, maar daarom eens te meer een erg belangrijk artikel!! Zeker op een website die gelezen wordt door (vermoed ik) allemaal erg ambitieuze mensen met een grote idealen en een krachtig doorzettingsvermogen, wat hun sterkte is, maar misschien soms ook hun valkuil…?

  10. Lieve

    Ik ben al 25 jaar vegetariër, ben zelden ziek en voel mij goed. Ik eet wel naast groeten, fruit en granen ook noten en zaden en (on)kruiden natuurlijk ! ‘Dieren’ zijn voor mij geen eten !

    1. Anntje Peeters

      Als dat voor jou werkt, Lieve, dan is dat alleen maar aan te moedigen. Net zoals mensen voor wie het niet werkt ook de vrijheid moeten hebben om hun dieet aan te passen naar hun noden. Voor mij werkte het niet. Ik heb dat ook heel spijtig gevonden, maar het is nu eenmaal zo.

    2. Dominique

      Lieve, neem jij voedingssupplementen of extra vitamines?

      1. Lieve

        Dag Dominique., ik neem geen voedingssupplementen en ook geen extra vitamines ! Ik eet wel zoveel mogelijk alles vers, bio en onbewerkt.

  11. Van Winkel

    Dag Anntje, heel moedig om het artikel te schrijven.
    Ik ben geen vegetariër maar hou er wel aan gezonde dingen te eten en en altijd ajuin look en andere kruiden te gebruiken in het eten. En veeel kruidenthee’s.te drinken en ook een aantal supplementen in te nemen. En stel vast dat ik qua gezondheid wel kan wedijveren met veel vrienden die een pak jonger zijn dan ik. ! Dus voor mij ook geen te strenge, en geen strikte vegetarische gerechten. Prettige feestdagen.

    1. Dominique

      Supplementen….ik heb er zovele genomen, ik voel nooit een verschil! Wil je met ons delen welke supplementen je neemt?

  12. Marleen Cardoen

    Dag Anntje, bedankt voor alle nieuwsbrieven maar ik wil mij uit schrijven.
    Hoe kan je in de huidige tijd van klimaatcrisis beweren dat vegetarisme iets is om spijt van te hebben ?
    Om nog maar te zwijgen over het onnoemelijke dierenleed……
    Ik ben al langer dan jij veggi, doe ieder jaar een uitgebreid bloedonderzoek en heb helemaal geen te korten….
    Ik heb er ook moeite mee als meningen verkondigd worden als waarheden . Ik wens je verder alle succes met jouw kruidig ondernemen maar denk twee maal na voor je zoiets publiek maakt, je kan er uiteraard wel zo over denken, dat is iets anders.Vriendelijke groeten Marleen

    1. Anntje Peeters

      Dag Marleen, nogmaals: ik zeg niet dat vegetarisme voor niemand werkt, noch raad ik het af. Ik heb gewoon mijn eigen ervaring willen delen na 17 jaar vegetarisch leven en dat is mij niet goed bevallen. Dat wil niet zeggen dat ik nu dagelijks vlees eet noch dat ik andere mensen aanraad om dat ook te doen. Ik eet lokaal, volgens de seizoenen en ken de meeste mensen bij wie ik mijn (biologisch-dynamisch) voedsel haal persoonlijk. Een hele inspanning voor het klimaat als je het mij vraagt. Ik sta verder ook niet achter gigantische monoculturen van planten die OOK de natuur kapot maken en waarbij trouwens ook veel dierenlevens sneuvelen (knaagdieren, insecten). Ik snap dat dit voor sommige mensen allemaal heel emotioneel ligt, en wie weet zou ik tien jaar geleden ook zoals jij gereageerd hebben op dit artikel. Ik vind wel dat ik mijn mening (en zo heb ik het ook gepresenteerd: als mijn mening en als wat ik geobserveerd heb tijdens de laatste jaren) op mijn eigen blog mag publiceren. Ik zou het veel erger vinden om – zoals jij suggereert – er achterbaks over te doen en mijn mening te verzwijgen.

  13. Angelique

    Wow! nagel op de kop als je het mij vraagt. Je slaagt er toch maar mooi weer in om velen aan het denken te zetten. het is geen kwestie van goed of fout, maar van voelen wat voor JOU werkt en zelfs dat af en toe nog eens in twijfel te trekken/vraag te stellen. ieder zijn verhaal, zijn achtergrond, zijn noden en zijn principes.
    2 dingen die zo ongeveer iéderéén zouden helpen:
    VERTRAGEN en VERZACHTEN
    … en dan wéét je wat goed voor je is!
    –> bewust koken als oefening in vertragen?
    –> zachte yoga (yin) en/of minder vlees (minder adrenaline en agressie-stoffen) als oefening in verzachten?

    Dank je voor me en mijn ‘overtuigingen’ scherp te houden 🙂

    PS: via natuurpunt/veeakker kan je ‘verantwoord’ vlees, vis,… bestellen,
    zodat als je de keuze als dierenvriend maakt om -voor je eigen gezondheid- toch af en toe een stukje vlees te eten 🙂

    1. Anntje Peeters

      Dankjewel Angélique. Mensen die willen vertragen en verzachten via yoga, kan ik zeker deze fantastische plaats aanbevelen: http://www.mojoyoga.be/ 🙂

  14. Dominique

    Goede morgen Kruidige Leden.
    Nooit eerder heeft een artikel van Anntje zoveel reacties uitgelokt!
    Dit betekent dat voeding voor ons heel belangrijk is.
    Terecht, want een juiste voedingskeuze geeft ons energie en een sterk immuunsysteem om volop van het leven te genieten.
    Vandaag is er een overaanbod aan lekkers, zowel vegetarisch als biologisch-dynamisch.
    Jarenlang heb ik gedacht dat mijn vegetarische en biologische voeding de beste was. Vlees, vis en zuivel zou ik nooit meer eten.
    Ik was zo gelukkig geen deel uit te maken van het dierenleed van elke dag.
    Ik voelde mij ook super, vol energie en levenslust.
    Helaas, midden vorig jaar kreeg ik een auto-immuunziekte.
    Wat is de oorzaak…iedere dokter of voedingsdeskundige heeft een ander verhaal.
    Het artikel <> vertelt mij dat mijn vegetarische keuze ‘misschien’ niet de juiste is.
    Is dit zo, ik weet het niet. Wil ik mijn voedingskeuze wijzigen, misschien wel! Waarom? Dit artikel is geen theorie, het is een levenservaring die gedeeld wordt met de rest van de wereld!
    Respect hiervoor!

  15. Johan Resseler

    Beste Antje,
    Een interessant artikel dat tot nadenken stemt. Het was te verwachten dat je hierop heel wat uiteenlopende reacties zou krijgen. Er zijn zoveel verschillende zienswijzen op voeding en vaak spreken die elkaar tegen.
    Je zegt dat vegetarisme of veganisme niet voor iedereen geschikt is. Daar kan ik inkomen, maar wel met de bedenking dat dit dan afhangt van de persoon zelf. Ik denk dat je, welke voeding je ook gebruikt, je inderdaad moet luisteren naar wat je lichaam nodig heeft. En dat kan volgens mij ook met vegetarische of zelfs veganistische voeding. Ook in ons klimaat. De kunst is steeds om een goed evenwicht te vinden en ook te zien dat je voldoende vitaminen en mineralen uit je voeding haalt.
    Ik ben het roerend met je eens dat je je niet mag focussen op diëten omdat die bepaalde regeltjes opleggen en dat die regels niet voor ieders lichaam geschikt zijn. Het moeilijkste is inderdaad te luisteren naar wat je lichaam nodig hebt. Vaak luisteren mensen namelijk naar wat hun geest hun influistert en dat is niet altijd wat je lichaam wil. Het is genoegzaam gekend dat ongezonde voeding vaak verslavend werkt. Dan heb je misschien behoefte aan zoetigheid of vette spijzen en natuurlijk is dat niet wat goed is voor je lichaam. Uiteraard zijn er wel suikers en vetten die wel gezond zijn…
    Zelf ben ik een vlees minderaar. Ik vind dat vlees en vis af en toe mogen, maar dan wel op een biologisch verantwoorde manier gekweekt.
    Verder lees ik heel graag je colums in Primo en vind je boek ook heel goed.
    Doe zo voort Antje!

    1. Anntje Peeters

      Dankjewel voor je bijdrage, Johan. Inderdaad: als we allemaal een inspanning zouden doen om voor ethisch verantwoord voedsel te kiezen (of dat nu helemaal vegetarisch is of niet), dan zijn we al een heel eind.

  16. Krol

    Beste Anntje,
    Als India liefhebber en (kerngezonde) veganiste, enkele opmerkingen bij je tekst:
    Je zegt: wij wonen in een veel kouder klimaat dan de mensen in India. Maar…India is het land van de himalaya: ginds in de bergen kan het ferm veel kouder dan hier zijn! Toch eet men ook daar vegetarisch,..
    Je suggereert dat Indiers hun eiwitten uit zuivel halen. Als liefhebster van de Indische keuken kan ik je verzekeren: het gros van de eiwitten zit in de linzen, noten en peulvruchten…
    Ik vind het prima dat je mensen aanspoort om hun hart te volgen, en niet een of ander strikt dieet te volgen. Tegelijkertijd vind ik het jammer dat je laat uitschijnen dat een veg dieet”niet voor iedereen” is.
    Je kan “vegan” eten door elke dag friet met ketchup te eten, maar dat betekent niet per se dat je dan gezond bezig bent. Maar mits een goed uitgebalanceerd, plantaardig dieet kan werkelijk iedereen wel gezond vegan eten.
    En gelukkig doen ook meer en meer mensen dat!
    Vriendelijke groeten
    Krol

  17. Steffi

    Beste Anntje

    Goed artikel! Ik denk dat mensen meer zouden moeten luisteren naar de signalen van hun lichaam. Ik denk dat het vooral belangrijk is dat je niet zomaar een nieuwe hype of dieet gaat volgen, maar wel de nuttige elementen en de goeie dingen voor jezelf eruit haalt. Het schrappen van brood (zoals geprezen in het boek (‘broodbuik’), het elke ochtend eten van havermoutpap en vers fuitsap (zoals geadviseerd in ‘de voedselzandloper’), zijn niet altijd voor iedereen de juiste eetgewoonten. De boeken zijn wel voor een deel wetenschappelijk onderbouwd, maar toch stel ik mij vragen. Het claimen van dit MOET je eten dit NIET, is té. Het klopt wel dat de moderne, behandelde tarwe ongezonder is dan de oudere rassen. Ook logisch, iets dat behandeld of gemanipuleerd wordt. Wat wel correct is dat ons westers voedingspatroon doorgaans te veel koolhydraten bevat en te weinig groeten. De voedselcombinaties van Pascale Naessens kunnen een leidraad zijn, maar je kan deze niet voor 100 % altijd volgen. Ik denk dat je ook moet kiezen voor kwaliteitsvolle en zo veel mogelijk (lokale) biologische producten. Als je vlees eet, niet te veel, bij voorkeur onbehandeld of wild in het seizoen. Zelf biobrood bakken, veel groenten (van het seizoen), ouderwetse soepen maken. Als je de tijd neemt om het te bereiden en bewust op te eten, smaakt het zo veel beter. En je wordt er gelukkiger van.

    Groeten
    Steffi

  18. Hilde Deknopper

    Dag Anntje. Ik heb ook zelf ondervonden, dat een diëet an sich niet werkt. De overtollige kilo’s gingen er wel af, maar vooral dankzij (of zal ik schrijven ondankzij) light produkten, en laat dat nu net héél ongezond zijn. Intussen blijf ik een gezond en vooral afwisselend voedingspatroon hanteren (lees: vlees, vis, vegetarisch en gevogelte), daar voel ik mij nog het beste bij. Geen stress meer rond ‘dat cijfer op de weegschaal’, en persoonlijk geloof ik ook niet in extreme voedingsgewoonten zoals vegetarisch of veganistisch. Graag gelezen, interessant!

Geef een reactie