• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:6 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Gisteren kreeg ik plots een soort van “aha-erlebnis” toen ik voor een lunchbuffet stond. Het buffet was piepfijn verzorgd, al het eten zag er heel lekker uit, maar er was één ding dat uitblonk in zijn afwezigheid: proteïne. Van al die schotels was er geen enkele schotel bij waarvan je kon zeggen: OK, hier haal ik nu een degelijke portie eiwitten uit. De schotels waren gevuld met pasta in een lekkere saus, couscous met rozijnen en granaatappel en zomerse gegrilde en rauwe groenten. Er was ook brood aanwezig, heerlijke tzatziki en hummus en hier en daar zat er in de schotels ook een verdwaald blokje fetakaas.

Nu hoor ik je al meteen zeggen: “Jamaar, hummus en fetakaas, dat zijn toch eiwitten?” Klopt. Maar uit twee blokjes fetakaas en een lepel hummus haal je ongeveer 3 gram eiwitten. Verwaarloosbaar als je weet dat je per maaltijd toch zou moeten streven naar ongeveer 25 à 30 gram eiwitten. Enfin, lang verhaal kort: de aha-erlebnis was groot! Ik snapte plots waarom zoveel mensen zoveel moeite hebben met op gewicht blijven. Ik ervoer het zelf ook nog eens na vele jaren wat het met je lichaam doet als je luncht met overwegend koolhydraten: je hebt na anderhalf uur weer razende honger, je krijgt een serieuze energiedip en je wil alles verorberen wat je in je buurt vindt (en meestal, als je niet thuis bent, gaat dat dan over koekjes of andere vet- en suikerrijke snacks).

Ik snapte ook waarom veel mensen bang zijn van roomijs en andere huisgemaakte desserts, want inderdaad: als je voeding tijdens de hele dag voor het grootste deel bestaat uit koolhydraten, en je gooit daar dan ‘s avonds nog wat roomijs of een ander heerlijk dessert bovenop, dan kan het niet anders dan dat je lichaamssamenstelling verandert. Wat ik plots ook begreep, was dat velen denken dat dit een gezonde lunch is. Het klopt dat wanneer je de ingrediënten los van elkaar ziet, dat je dan kan zeggen dat er op zich helemaal niks mis mee is. Groenten zijn uiteraard OK, pasta is OK, couscous is OK, alleen: de SAMENSTELLING van de maaltijd was compleet onevenwichtig. Een grote bloedsuikerramp, en op termijn, als dit is wat je overwegend eet, ook een ramp voor je metabolisme. Om mijn verhaal te illustreren, toon ik even enkele foto’s van wat dus géén evenwichtige lunches zijn. Of dit al dan niet aangevuld wordt met extra groenten, maakt niet zoveel uit want dat verandert de verhouding aan macronutriënten niet.

Je kan met bovenstaande schotels wél een evenwichtige lunch maken, als je er een eiwitbron aan toevoegt: tonijn en een eitje, gerookte zalm, wat overschot van kip of ander vlees van de vorige avond of zeevruchten, blokjes kaas,…

Hoe stel je een evenwichtige lunch samen?

Ik weet dat ik in herhaling val, maar ik denk dat dat echt nodig is. Als je lichaam, je energie, je spijsvertering, je bloedsuiker en je gewicht je lief zijn: vertrek vanuit een eiwitbron en bouw van daaruit je maaltijd verder op. Voor een lunch kan dat zijn: gerookte zalm, makreel, sardientjes, overschot van bijvoorbeeld kip of een andere vleessoort van de avond voordien of een omelet met kaas aangevuld met groenten/fruit en een beetje brood, pasta, rijst, couscous, aardappelen, … Het woord “aangevuld” is hier belangrijk, want dat maakt duidelijk dat dat brood of die pasta, rijst, enz… niet het hoofdaandeel van je maaltijd uitmaken. Ze zijn een bijgerecht. Lukt het je niet om inspiratie te vinden? Kijk naar hoe ze eten in de Zuiderse landen. Daar bezitten ze nog de kunst van het goed eten. Onlangs deelde ik daar wat foto’s over op mijn Instagram account. Ga daar zeker eens een kijkje nemen. En weet ook: het is niet erg als je af en toe eens een keer “boterhammekes” eet als lunch, zolang je dat maar niet elke dag doet.

Meer leren over hoe je met voeding je metabolisme maakt of kraakt? Neem dan zeker  deel aan de cursus. Je vindt alle info hier. 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 6 reacties

  1. May

    verse sardientjes waar kan je die kopen (soms in viswinkel ) , in blik is dat ook oké

    1. Anntje Peeters

      Dag May, je vindt verse sardientjes op de markt bij de visboer. In blik is ook oké. Groetjes, Anntje

  2. Nele

    dag Anntje, ik ben nog niet ver genoeg in jouw boek, mss staat daar het antwoord dus nog.
    maar ik stel intussen mijn vraag alvast hier: wat als je vegetarisch eet ?
    hoe kijk je naar de hele klimaat-evolutie, waarbij minder of geen vlees eten toch wel een issue is, en jij vertelt eigenlijk net het omgekeerde ?
    daar ben ik benieuwd naar …
    dankje !
    Nele

  3. Anntje Peeters

    Dag Nele, goh, ik denk dat dat een kwestie is die moeilijk in het kort neer te pennen valt. Ik denk dat het systeem van voedselproductie in zijn geheel aan herziening toe is. Gigantische monoculturen van groenten/granen maken onze bodem kapot, da’s binnen een aantal jaren bijvoorbeeld ook een groot probleem. Het probleem situeert zich dus op een veel ruimer vlak dan wel of niet vlees eten. Mijn antwoord daarop momenteel is kiezen voor duurzame teelt, zoals je die bijvoorbeeld vindt bij Hoeve het Blokhuis. Groetjes! Anntje

  4. Anuscka

    In aanvulling op Nele: wat als je veganistisch eet? Wij gebruiken dus veel noten en zaden als basis, eten veel peulvruchten, maar of dat uiteindelijk een evenwichtige maaltijd oplevert? Het zou fijn zijn als je hier eens wat aandacht aan zou kunnen besteden!

    1. Anntje Peeters

      Ik schreef op deze blog al eerder artikels over vegetarisme/veganisme. Je kan ze hier en hier terugvinden. Het is voor de meeste mensen zo een emotioneel onderwerp, dat ik er liever niet meer te uitgebreid op inga. Ik kan het alleen maar samenvatten in het volgende: ik was meer dan vijftien jaar vegetariër, waarvan ook twee jaar veganist, en ik zou het nooit meer doen, noch aanraden aan anderen.

Geef een reactie