• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:18 Reacties
 • Leestijd:4 minuten gelezen

De dagen zijn ondertussen zichtbaar langer geworden en we mochten al genieten van enkele mooie, zonnige, wat lenteachtig aandoende dagen. Je zou denken dat iedereen daardoor zowat over de wasdraad springt van energie. Toch is het tegenovergestelde waar, want op het einde van de winter zijn er des te meer mensen die klagen over een vermoeid lichaam dat niet mee wil.

De oorzaak moeten we zoeken in ons lymfesysteem, dat we kunnen beschouwen als de ‘vuilniskar’ van ons lichaam. Als je lymfecirculatie niet goed is, kan je dat een beetje vergelijken met een staking van de afvalophaaldienst in je stad. Duurt die staking wat te lang, dan zal het vuil zich beginnen opstapelen in de straten. Hetzelfde gebeurt er in je lichaam wanneer je lymfe niet optimaal circuleert. Afvalstoffen stapelen zich dan op en maken je moe. Met de volgende drie tips zorg je voor een goeie lymfecirculatie, zodat die vervelende vermoeidheid snel kan verdwijnen.

1. Beweeg

Anders dan bij onze bloedcirculatie, die aangedreven wordt door ons hart, heeft ons lymfesysteem geen pomp om je lymfevloeistof goed te laten circuleren. Dat wil zeggen dat je lichaam hiervoor afhankelijk is van jou. Beweging en ademhaling zorgen er immers voor dat je lymfesysteem goed kan werken. Heb je zittend werk en doe je daarnaast nauwelijks aan sport? Dan weet je dat jouw persoonlijke vuilnisophaaldienst wel eens in staking zou kunnen zijn. De remedie? Opnieuw in beweging komen! Maak de uitdaging voor jezelf niet te groot en begin met kleine stapjes: elke dag een kwartiertje wandelen in de frisse buitenlucht kan al wonderen doen.

2. Doe aan droogborstelen

“Euh, wat?”, hoor ik je al denken. Droogborstelen is helemaal wat het woord zegt: je hele lichaam borstelen met een droge borstel, liefst ‘s ochtends voor je in de douche of het bad springt. Het is – naast bewegen – één van de beste en makkelijkste technieken om de lymfecirculatie van je hele lichaam te stimuleren. Het duurt maar een paar minuten en je wordt er wakker en fit van. Je gebruikt hier best een borstel voor met een lange steel en zachte, natuurlijke haartjes. (Je vindt dat soort borstels vaak bij de drogist of in natuurwinkels). Je doet het zo:

 • Open eerst de zogenaamde “terminus” van je lymfesysteem: de plaats boven en onder je sleutelbeen waar alle lymfe terug naartoe circuleert. Je doet dat simpelweg door met je handen zachtjes boven en onder je sleutelbeenderen te wrijven en te kloppen.
 • Begin daarna met het borstelen van je rug. Voer zachte druk uit en borstel overal waar je makkelijk bij kan, in de richting van je hart.
 • Borstel daarna zachtjes je benen, armen, schouders, buik en billen. Beweeg altijd in de richting van je hart. Dat wil zeggen: naar beneden toe als je je schouders en bovenrug borstelt, naar boven toe als je je ledematen borstelt. Het is normaal dat je huid hierdoor een klein beetje rozig wordt.
 • Als je daarna onder de douche gaat, kan je het stimulerende effect van de borstelmassage nog groter maken door de temperatuur van het water af te wisselen tussen warm en koud. Eindig je douche altijd met koud water. Dat stimuleert niet alleen de circulatie van je lymfe, maar ook je bloedsomloop en je stofwisseling.

3. Gebruik kruiden die je lymfecirculatie ondersteunen

Goudsbloem, kleefkruid, vogelmuur, rode klaver en viooltjes zijn ware lymfecirculatieboosters. Je kan deze kruiden zowel in theevorm als in tinctuurvorm gebruiken. Mocht je deze kruiden niet in je buurt terug vinden, dan kan je ze vast en zeker makkelijk terug vinden in de handel (bij de natuurwinkel of online).

Mijn persoonlijke lymfebooster-thee is de volgende:

1 el goudsbloem

1 el viooltjes

1 el rode klaver

1 el kleefkruid

1 snuifje geraspte citroenschil

2 salieblaadjes

1 snuifje kaneelschilfers

Overgiet deze kruiden met een liter heet water en laat 20 à 30 minuten trekken. Zeef af. Je kan met deze kruiden een kuur doen van ongeveer een maand om je lymfesysteem te ondersteunen en voorjaarsmoeheid de deur uit te werken.

Bijwerkingen: een mooiere huid en minder cellulitis.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 18 reacties

 1. Dominique

  Interessant artikel alweer! Nu nog zo’n borstel vinden :-)!
  Is de sauna ook goed voor de lymfecirculatie?

  1. Anntje Peeters

   Er is echt beweging nodig om je lymfesysteem te stimuleren: lichte massage, wandelen, fietsen, zwemmen, … Sauna helpt wel om afvalstoffen ‘uit te zweten’, maar het stimuleert de circulatie van je lymfe niet verder.

   1. Dominique

    …jacuzzi met lymfemassage…heb ik ook nog van gehoord!

 2. Mermans Sonja

  Anntje,
  De lymfebooster-thee wil ik zeker eens maken . Hoeveel moet ik per dag drinken van deze thee om resultaat te hebben en kan ik deze thee opwarmen?

  1. Anntje Peeters

   Je mag alle thee opwarmen hoor (wel niet in de microgolf). Hoeveel per dag: je lichaam vertelt je dat graag!

 3. Marleen

  zeker toe te passen, nu nog de kruiden aanschaffen en lekker drinken
  gr Marleen

 4. Liliane

  Mijn vraag is mag je alle kruiden nemen met medicatie?

 5. christine

  Tof, dit zal ik zeker doen. Iedereen hier heeft het nodig.

 6. Greetje

  Dank u wel voor de fijne tips!
  Ga nu aan de slag.

 7. vandermeersch magda

  hoe verwarm ik best thee, ik maak regelmatig thee van lindebloesem maar als ik die opwarm na een nacht trekken smaakt die bitter. ik laat hem niet koken .

  1. Anntje Peeters

   Ik warm altijd op in een pannetje op het vuur. Niet in de microgolf.

 8. ineke monster

  Lijkt me heilzaam. Nu de kruiden zoeken,of kopen.

 9. Griet Van den Bergh

  Gaan wandelen vandaag en de thee gemaakt, alleen nog niet aan het droogborstellen begonnen. 🙂 Lekkere thee trouwens.

 10. Hilde

  De thee is echt lekker !
  Kan ik naast die thee ook nog de ijsthee’s verder blijven drinken ?

  1. Anntje Peeters

   Zolang je maar goed naar je lichaam luistert en je niet drinkt ‘om te drinken’, is dat OK hoor Hilde. Ik doe dat meestal niet. Ofwel ijsthee ofwel een andere thee, maar niet beiden.

   1. Hilde

    Dank je wel. Merk ook dat ik nu veel minder zin heb in de ijsthee’s 🙂

Geef een reactie