Burn-out. Als je ooit al eens het gevoel had een piano op je rug te dragen gewoon van naar de voordeur te lopen, dan weet je waarover ik het heb. Burn-out is een fenomeen dat de laatste jaren epidemische vormen aanneemt. Zoveel mensen zijn moe moe moe en slepen zich doorheen de dag met sloten koffie en suikerrijke snacks om toch maar wat fut te hebben.

Maar hoe komt dat nu eigenlijk? Heel simpel: we proberen met zijn allen 3000 dingen te proppen in een dag van 24 uur. Hoe sterk je ook mag zijn, op den duur houdt je lichaam dat niet vol. Om stress aan te kunnen, maken je bijnieren namelijk stresshormonen aan: adrenaline en cortisol. Bij af en toe een beetje stress, is er niets aan de hand en kunnen je bijnieren dit goed hanteren. Blijf je echter te lang in een stresssituatie zitten en hol je maar door, dan gaan je bijnieren steeds meer stresshormonen produceren. Uit bloedonderzoek zal dan blijken dat je te veel van deze hormonen hebt. Blijft dit proces maar verder duren, dan raken je bijnieren overwerkt en begint de hormoonaanmaak te haperen. Gevolg: je voelt je net een uitgewrongen dweil, krijgt last van bloedsuikerschommelingen, ontstekingen en een verminderde weerstand. In een bloedonderzoek zal je nu geen te hoge waarden van stresshormonen meer hebben, maar wel net heel lage waarden.

In deze toestand raak je niet van de ene week op de andere. Het gebeurt beetje bij beetje. Hoe vaak hoor je niet dat mensen jarenlang kei hard kunnen werken en onvermoeibaar lijken en dan ineens zo vermoeid zijn dat ze niet meer vooruit kunnen? Daarom is het heel belangrijk om goed te kijken naar je levensstijl en op tijd te ontspannen, te rusten en te slapen, zodat je het niet zover laat komen.

Vermoed je dat je te maken hebt met een burn-out (dat kan je laten vaststellen door je cortisolspiegel te laten controleren bij je arts), dan bestaan er een hele reeks kruiden die je kunnen ondersteunen om er weer bovenop te geraken. Eén van die eenvoudige, maar zeer krachtige gratis middeltjes uit de natuur is….taraaaaa: netelzaad (Urtica dioica). Het zaad van onze o zo geweldige brandnetel. Een sterke thee van het blad van de netel (waarover ik hier een artikel schreef) is erg voedzaam en kan bij burn-out eveneens heel goed ondersteunen, maar het netelzaad is elfenstof voor je bijnieren. Het brengt opnieuw schwung en energie en als je het gebruikt terwijl je je lichaam alle rust geeft om te herstellen van de burn out, dan zal je na een poosje ‘s ochtends weer kwiek uit bed springen.

Zo rond juli-augustus begint de brandnetel in zaad te schieten. De exacte periode varieert van jaar tot jaar. Belangrijk bij het oogsten van het zaad is dat je op de volgende zaken let:

1. Pluk ze als ze dik en helder groen zijn. Je oogst ze niet als er nog kleine bloemetjes aanzitten of als de zaadjes bruin zijn.

2. Snij de hele toppen af en hang ze omgekeerd te drogen op een donkere, warme plaats. Eens de zaadjes droog geworden zijn, haal je ze los (dat gaat vrij makkelijk) en doe je ze door een zeef om stukjes brandnetelblad – of stengel eruit te zeven.

3. Bewaar de zaadjes op een donkere, koele plaats. Ze blijven een aantal jaren goed.

Hoe maak je gebruik van de brandnetelzaadmagie?

1. Eet ze op.

Je kan ze gewoon per theelepel innemen, goed kauwen en doorslikken, maar evengoed kan je er je kruidenzout mee verrijken of gebruiken in plaats van sesamzaad in gomasio (of samen mét sesamzaad natuurlijk). Op deze manier krijg je ook alle mineralen en sporenelementen mee binnen, wat natuurlijk een leuke extra is.

De dosis van de pure zaadjes gaat van een kleine theelepel tot een volle eetlepel per dag en is heel persoonlijk. Als je er te veel van neemt, merk je dat doordat je je overactief gaat voelen of dat je moeilijk kan slapen of rusten. Dan verminder je vanzelfsprekend de dosis.

Opgepast: Gebruik enkel gedroogd netelzaad. Vers netelzaad kan extreem stimulerend werken en kan je uren wakker houden, wat zeker niet de bedoeling is als je al een burn-out hebt.

2. Maak er tinctuur van.

Als je de zaadjes niet wil eten, is dit een hele goeie manier om toch van hun heilzaam effect gebruik te maken. De extra mineralen krijg je er dan wel niet bij. Tinctuur maak je door een klein confituurpotje vol zaadjes te doen en te overgieten met wodka (40% alcohol). Laat dit zes weken trekken, zeef en je tinctuur is klaar. Vergeet hem niet te bewaren in een donker druppelflesje en plak er een etiketje op, zodat je later nog weet wat er in zit.

De dosis van de tinctuur loopt van 2 druppels tot 20 druppels per dag, ook weer afhankelijk van persoon tot persoon en de ernst van de klachten. Je zal zelf wat moeten experimenteren tot je tot de juiste dosis komt.

Ook al is netelzaad een fenomenaal kruid voor mensen met een uitgeputte bijnier, bedenk wel dat je een burn-out niet alleen met kruiden kan verhelpen. Gebruik kruiden niet om je verder te pushen zonder dat je iets verandert aan je levensstijl. Genezen van een burn-out vraagt om stress management, volwaardige voeding en het belangrijkste: voldoende rust en slaap. Op die manier kunnen de kruidjes een geweldige ondersteuning vormen en ervoor zorgen dat je dubbel zo snel terug zindert en zoemt van energie.

 

 

 

 

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 52 reacties

 1. elly ceelen

  holala kruidenelf….wat een rijkdom weer door jou aangegeven …..uit godsnatuur…..uit pure eenvoud….
  wat een kracht en heling …weer de brandnetel…….hij lijkt wel de koning van het kruid……..
  hemelse geschenken …met jou als tussen persoontje
  dankjewel voor je mooie werk hmmmmmmmmmm…..voelt zo goed.
  Elly

  1. Anntje

   Jaaaaaa Elly, de brandnetel is zo waardevol… en zo’n welgekome hulp in deze dolgedraaide maatschappij! Dankjewel voor je reactie! XXX

 2. Irma

  Oh Anntje! Net wat ik nodig heb!! YOU ARE AMAZING!!
  Ik hoop dat ik nog op tijd ben voor groene zaadjes aan de brandnetels te vinden.

  Brandnetels spraken me al een hele tijd aan maar ik wou ze laten staan voor de dagpauwoog meer kansen te geven.
  (brandnetel is de enige waardplant voor deze vlinder)
  Nu gaan ze wel al ontpopt en uitgevlogen zijn zeker 🙂 Mijn beurt! 😀

  Dank je Anntje! Echt waar geweldig!

  1. Anntje

   Dag Irma,

   Haha, dankjewel! Ja, volgens mij ga je hier en daar zeker nog groene zaadjes vinden. Let er wel op dat je ze eerst goed laat drogen, want anders kan het een nogal hyperactief effect hebben. Goed om geen oog dicht te doen. De gedroogde zaadjes hebben een veel milder, ondersteunend effect. Maar als je een keertje een natuurlijke red bull nodig hebt, dan kan je de verse eens proberen 🙂

 3. Christiaan

  Dit is serieus cool!

  Dankjewel!

  1. Anntje

   Brandnetel is cool indeed! 🙂 Haha

 4. Christiaan

  Hallo!

  Graag wil ik nog even checken!

  Ik ben vandaag naarstig op zoek geweest naar de juiste zaadjes!

  Ik kwam van alles tegen (het stikt hier van de brandnetels!)

  En uiteindelijk hadden we zaadjes die helder/bijna geelachtig groen waren en waar de zaadjes ook al uitvielen.

  Hebben we de goede?! 😀

   1. Christiaan

    aaah ja dat ziet er zo’n beetje hetzelfde uit!

    De zaadjes die eruit komen zijn bruin;) dus dat zit goed!

    Bedankt!

    1. Anntje

     Goed! Laat me zeker weten wat je van het effect vond!

  1. Frans

   Hallo,

   Als je zuivere Brandnetelzaad wil gebruiken,kan je die kopen op de site van ( een groene wereld) een klein familiebedrijf met heel grote zorg voor de producten die ze verkopen.
   Ik gebruik ze al 2 jaar om te herstellen van burn-out en ze helpen geweldig.

   Gr frans

 5. Evelyn

  Hoi!

  Zijn die zaadjes misschien ook ergens te koop? Op het moment heb ik zo weinig energie dat ik er niet eens op uit kan gaan om ze zelf te zoeken 🙁 hopelijk heeft iemand een tip!

  Groetjes Evelyn

  1. Anntje

   Dag Evelyn, ik heb al bij verschillende kruidenwinkels geïnformeerd, maar helaas zijn ze nergens te koop. Binnenkort komt er een kruidenforum op de site, waarbij mensen ook zullen kunnen ruilen of elkaar kruiden opsturen.

  2. Frans

   Dag Evelyn, op de site van ( een groene wereld) kan je die zaadjes kopen. Je moet soms een tijdje geduld hebben want ze hebben niet altijd zoveel voorraad. Ze kopen in volgens de aanvraag .op deze manier zijn de zaadjes altijd vers.
   Gr frans

 6. liliane

  Dit vind ik een erg goede informatie … weet zelf wat het betekent bijnier insufficiëntie – brandnetel is voor mij erg geliefd… en bruikbaar op vele fronten … maar netelzaad was me niet gekend ! hartelijk dank daarvoor ik ga zo snel mogelijk van start ! steeds tot wederdienst bereid hoor ….

  1. Leten. Sonja

   Ik heb mij ook brandnetelzaad gekocht,en zou hier graag thee van maken.Kan iemand mij zeggen hoeveel ik moet gebruiken voor een tas thee.
   Grtjs Sonja

 7. Marloes

  Mooi artikel, maar vergeet stralingsoverlast (wifi, dect, gsm en zendmasten) niet als belangrijke oorzaak van bijnieruitputting.

 8. Ianthe

  Is het ook mogelijk dit te kopen? Zo ja, heet het dan t zelfde?

  1. Anntje Peeters

   Bedoel je de netelzaadjes? Ik heb helaas nog nergens een kruidenwinkel gevonden die dat verkoopt. Maar de netels staan nu wel zo goed als overal in zaad, dus je vindt er genoeg in de natuur hoor!

 9. Hugo

  Dag,
  Interessant artikel!
  Lees graag meer over de brandnetel.
  De link in je artikel is stuk.
  Zou je ‘m kunnen repareren?

  Dank!
  Hugo

  1. Anntje Peeters

   Dankjewel voor je reactie, Hugo. De link is hersteld!

 10. bruynooghe michel

  anntje ik weet dat je normaal geen kruiden verkoopt maar kun je voor de mensen die mails van jou krijgen geen uitzondering maken dit gedroogd netelzaad intereseert mij enorm ik heb dit al eens geschreven door het feit dat jij de kruidenkenner bent kan je er zeker van zijn dat je de juiste gaat hebben en in de goede dosering je kunt het een beetje vergelijken met een apotheker die heeft ook de juiste kennis

  1. Anntje Peeters

   Dag Michel, ik begrijp je vraag zeker en vast, maar de strenge wetgeving maakt dit quasi onmogelijk voor een kleine onderneming als die van mij.

 11. bruynooghe michel

  van brandnetels weet ik dat er daar kalk uit getrokken kan worden daar ik zelf een grote voorstander ben van natuurlijke geneesmiddelen neem ik iedere dag kalktabletten van alfred vogel

 12. Peggie

  Beste Anntje,

  ik heb na het lezen van jouw boek net een mooie voorraad netelzaadjes uit het Zoniënwoud gehaald en wil hier nu tinctuur van maken. Nu wil ik graag dubbelchecken: volgens het recept in je boek mag ik verse rijpe zaadjes gebruiken, maar elders lees ik dat die een te opwekkend effect kunnen hebben. Dus giet ik nu al vodka over mijn oogst, of laat ik de afgeriste zaadjes toch nog drogen?
  met heel veel dank en keep up the good work!!

  1. Anntje Peeters

   Hoi Peggy, persoonlijk laat ik de rijpe zaadjes eerst een dag of drie aan de lucht drogen. Daarna verwerk ik hem tot tinctuur. Succes ermee!

 13. Peggie

  Dag Anntje, dank voor het snelle antwoord!
  Nu was ik net in de supermarkt om de juiste alcohol te zoeken maar vind daar enkel vodka aan maximaal 37%? Idem voor jenever: max. 37,5%. Er is wel rum aan 40% maar dat heeft zeker een andere smaak… De sterkste sterkedrank was gin met kruiden aan 46%, en meer dan dat is meteen zuivere alcohol 94%
  Ik weet dat je geen reclame mag maken maar kan je misschien de eerste letters van jouw favoriete merk voor netelzaadtinctuur geven? 😉
  Dit is mijn allereerste tinctuur dus dank om mij en al je lezers door de beginnerskwaaltjes te loodsen :-)!!
  Lieve groeten

  1. Anntje Peeters

   Hoi Peggy, ik mag wel reclame maken hoor. 🙂 Hihi, al heb ik geen overeenkomst ofzo met dit bedrijf ofzo. Maar ik gebruik zo goed als altijd Absolut Wodka. Verkrijgbaar bij o.a. Colruyt en 40% alcohol. Succes!

   1. Peggie

    Hallo Anntje,

    ik heb intussen al zoooooo veel plezier en nut gehad van alle kruidenwijsheid en brouwsels en voedingstips uit je boek, DANK voor dit enorme geschenk dat je mij en nog zoveel “vrouw-mensen” (;-)) hebt gegeven!
    nog even terugkomen op de netelzaadtinctuur: ik merkte recent dat ik nog een hele ongefilterde pot heb staan die op 19/10/16 op alcohol is gegaan :-(, Compleet vergeten te filteren na 6 weken, ik was met zoveel andere dingen bezig… zou jij dit nog filteren en gebruiken? Ik dacht eigenlijk: Maria Treben spreekt in haar boek over netelworteltinctuur als haarverzorging, en dat kan ik wel gebruiken: mijn premenopauzale hormonen (39 jaar) zorgen blijkbaar voor serieuze uitval op bepaalde plekken en mijn kapster raadde me een dagelijkse hoofdhuidmassage aan. Zou jij dit aanraden met deze supergetrokken tinctuur?
    dank voor je reactie,
    dank voor alle super plantenwijsheid,
    hele fijne dag!!
    Peggie

    1. Anntje Peeters

     Dag Peggie, dankjewel voor je fijne reactie. Je mag de tinctuur gewoon nog innemen hoor. Na zes weken zijn zowat alle stoffen overgegaan in de alcohol en daarom kan je dan filteren, maar als je niet filtert, is het ook geen probleem. Gewoon nu filteren en gebruiken.

     Voor je haaruitval: laat je schildklier eens checken. Mocht ze te traag werken, dan kan zeewier helpen.

     Groetjes en nog veel succes met je brandnetels! 🙂

 14. Frans

  Hoi Anntje,,

  Je kan brandnetelzaadjes kopen bij een klein familiebedrijfje.
  (Een groene wereld)
  Ik gebruik ze al 2 jaar en ben er heel tevreden over. 10 a11 euro voor een zakje van 100 Gr.
  Zal jou lezers erg plezieren

  Warme groetjes

  Frans

 15. Carine

  Hallo Antje !
  De laatste post hier is van januari 2017. Het is nu 4 juni 2017. Ik woon naast een park en wandel er dagelijks. Ik zie nu al groene trosjes ad brandnetels !
  We hadden een vroeg voorjaar en dr de recente warmte groeit alles welig !
  Denk dat ik de zaadjes nu al mag plukken ? Of toch nog een maand wachten ?
  Alvast dank vr de info !

  Carine

  1. Anntje Peeters

   Ja hoor, het varieert van jaar tot jaar en van plaats tot plaats, maar als ze bij jou al klaar zijn: zeker plukken!

 16. nicole jurgens

  Als je niet in staat bent om brandnetel zaadjes te plukken, helpt brandnetel thee dan ook , al is het maar een beetje?

 17. verstraeten veerle

  zou er mij iemand kunnen zeggen waar ik verse kurkuma kan kopen hier bij ons vind ik dat niet

 18. Rosita

  Hallo Anntje, ik hou al de hele zomer mijn bandnetels in het oog. Zie nu kleine witpaarse minuscule blaadjes in de trossen. Is dit moment te vroeg? Hopelijk niet te laat. Heb burnout al sinds januari en blijft zo traag herstellen. Groetjes Rosita

  1. Anntje Peeters

   Bedoel je voor de zaadjes, Rosita? Het is moeilijk te beoordelen of die nu bruikbaar zijn, omdat dat verschilt van plaats tot plaats. Alleszins niet erg als er hier en daar wat paars inzit hoor.

   1. Rosita

    Dankjewel. Ik heb ze ondertussen gedroogd in de oven en geroosterd zouden ze ook heel lekker zijn. Hoeveel moet men hiervan eten eigenlijk? Kan het zijn dat ze ook prikken op de tong?

  1. Anntje Peeters

   Hoi Daya, van brandnetelblad weet ik dat het de schildklier reguleert, van de zaadjes weet ik dat niet precies.

 19. Marina

  Hallo,
  1.Ik ben op zoek gegaan naar de netelzaadjes. Maar ik denk dat er idd ook bloempjes bij zijn. Kunnen die ook gebruikt worden voor de tinktuur? Het overgrote deel is wel mooi groen en dik.
  2.ik heb nu ook de bovenste blaadjes gedroogd kan ik die ook nog gebruiken voor tinktuur? Thee?Omdat je schreef dat als de zaadjes er aan staan dan teveel calciumcarbonaat in de blaadjes aanwezig zijn. Ik heb dus wel alleen de bovenste kleine blaadjes gebruikt. Wat is anders het effekt van teveel calciumcarbonaat ??
  thx en gtjs Marina

  1. Anntje Peeters

   Hoi Marina, volgens wat je beschrijft, denk ik dat je netelzaadjes helemaal goed zijn voor in je tinctuur hoor. Een klein deel bloemetjes erbij is niet erg.
   Blaadjes van oude netelplanten zou ik sowieso niet meer gebruiken. Teveel calciumcarbonaat kan – bij mensen die er gevoelig aan zijn – leiden tot nierstenen.

 20. Marina

  Hallo,
  1.Ik heb mijn netelzaadjes die gedroogd waren afgeritst, maar als ik ze inneem (puur dus niet in tinktuur) dan lijkt het dat ze een duffe smaak hebben. Net alsof ik er zaadjes die beschimmeld waren bij heb gedaan. Is dit normaal kwa smaak?? Mss heb ik iets verkeerd gedaan bij het drogen?
  2. Mss beter ze toch op alkohol zetten??
  thx voor je antwoord.

  1. Anntje Peeters

   Dag Marina, het is uiteraard heel moeilijk om via computer de smaak van de zaadjes te beoordelen, maar ze zouden in ieder geval niet duf mogen smaken. Wel heel groen, grasachtig. Dus misschien toch een nieuwe voorraad plukken of online bestellen.

   1. Marina

    ok thx. Ik heb een nieuwe lading zaadjes geplukt. gtjs Marina

 21. Marina

  Hallo, ik heb nog een andere vraag ivm netelzaadjes.
  1. Wanneer beginnen deze na inname te werken voor de bijnier ondersteuning/uitputting?
  3. De netelzaadjes waren ook goed meende ik ergens te hebben gelezen op je blog voor schildklier te traag?? Of beter iets anders gebruiken??? Brandnetelblaadjes? Of nog iets anders?
  2. Wat kruid kan ik gebruiken om mijn depressie/burn-out emotioneel te ondersteunen? Want soms is dat echt geen pretje kwa gevoel en te kort aan energie en levenszin.
  Thx voor je antwoord.
  Marina

  1. Anntje Peeters

   Dag Marina, hoe snel de netelzaadjes beginnen te werken hangt een beetje af van mens tot mens. Ik zou zeggen: na een drietal weken zou je toch al verschil moeten voelen. Wat de schildklier betreft: eerst en vooral goed kijken naar je inname van jodium: is dat voldoende? Je kan eventueel zeewier bij gebruiken om je schildklier te ondersteunen. Het blad van brandnetel ondersteunt de schildklier ook, maar dat duurt ook weer een poosje.
   Wat het mentale stuk betreft: meidoorn, citroenmelisse, roos, .. kunnen je allemaal helpen. Er staat een heel hoofdstuk over in mijn eerste boek Puur natuurlijk vrouw. Succes!

 22. Marina

  Thx vr je antwoord. Ik heb de zaadjes al een week ingenomen en wonder boven wonder al 4dagen meer zin en wat meer energie. 🙂
  Kwestie vh mentale : meidoorn mogen dat de bessen zijn??
  Je schrijft roos – bedoel je dan rosa rugosa de rozenbottels van die roos??
  Ik zal je boek eens grondig moeten doorlezen denk ik 🙂
  gtjs Marina

  1. Anntje Peeters

   Dag Marina,

   Super!
   Meidoorn mogen inderdaad nu de bessen zijn. Rosa rugosa zijn de bloemen, maar die zullen er nu waarschijnlijk niet meer te vinden zijn.

 23. Nicole

  bedankt Anntje voor het artikel, ik ga zeker vandaag nog op zoek naar de zaadjes want ik word regelmatig geplaagd met uitgeblustheid… heb 2jaar geleden Burn-Out gehad en moet goed opletten om niet te hervallen, ik ga wel regelmatig bij de Homeopaat langs, maar van brandnetelzaadjes heb ik hem nog niet horen spreken 😉
  ik probeer het uit wat de zaadjes betreft en hou je zeker op de hoogte,
  grtjs, Nicole

  1. Anntje Peeters

   Dag Nicole, prima! Veel succes ermee!

Geef een reactie