Ik beken… ik heb een koffieverslaving… En als ik het moet geloven, is dat niet zo erg, nee… het zou zelfs goed zijn! Je verkleint er de kans op Alzheimer en Parkinson mee, voert er anti-oxidanten mee aan en wordt er alerter van. Nu kan dat allemaal wel zijn, maar ooooooooh wat merk ik een verschil nu ik weer een week zonder mijn dagelijkse, zalig geurend en verrukkelijk smakend kopje koffie leef. Het voelt alsof mijn lijf veel lichter is, alsof ik veel helderder in mijn hoofd ben en veel meer energie heb.  “Zou dat nu kunnen te maken hebben met één kopje koffie per dag?”, hoor ik je denken. Volgens mij wel ja. Voor mij is het niet de eerste keer dat ik zo’n koffie-experiment doe en ik ervaar telkens hetzelfde.

De aanzet om opnieuw te stoppen met koffie was dit artikel  http://renegadehealth.com/blog/is-coffee-really-that-bad-for-you van Kevin Gianni, waarin hij een 90 dagen experiment doet met koffie om het effect op zijn gezondheid te beoordelen. Ik las dat hij pijn kreeg in zijn handen in periodes dat hij koffie dronk. Tijdens koffieloze periodes ging die pijn weer weg. En laat dat nu net iets zijn waar ik ook last van had. Vooral tijdens de winter werd ik vaak geplaagd door een mysterieuze pijn in mijn handen, alsof ik lichte reuma had, zoiets… En die pijn ging inderdaad ook bij mij telkens weg als ik stopte met koffie. Deze keer ervaar ik opnieuw hetzelfde.

Maar er zijn voor mij nog een aantal voordelen van geen koffie drinken:

– een veel en veeeeeeeel betere stoelgang (een effect dat al vanaf dag 3 echt merkbaar werd)

– veel fitter en helderder opstaan

– geen deodorant meer nodig hebben. Iets wat ik ook telkens opmerk als ik koffie drink is dat mijn rechteroksel (en alleen de rechter 🙂 toch wel wat behoefte had aan deodorant in de loop van de dag. Dat is iets wat ook steeds verdwijnt als ik stop met koffie drinken. Ik heb dan gewoonweg geen deo meer nodig.

Niet slecht als beloning, toch? Daarom heb ik besloten om mijn koffieverbruik te beperken tot de zondagen (als ik daar dan nog zin in heb, vandaag dronk ik er geen). Op andere dagen drink ik ook ‘s morgens gewoon thee. Er is voor mij niet echt iets wat de smaak van koffie kan evenaren, maar als ik dan toch iets zou moeten kiezen dan is het wel paardenbloemkoffie. Het is net even pikzwart en de smaak komt wat mij betreft het dichtst in de buurt van die van echte koffie.

Je kan het gemakkelijk zelf maken op de volgende manier:

Neem een halve kilo gedroogde paardebloemwortel en rooster die in een droge pan tot hij licht goudbruin ziet en zijn lekkere geur vrijkomt. Neem vervolgens per kop die je wil maken één eetlepel wortel en kook hem een tiental minuten. Filter de wortel eruit en geniet van dit lekkere (en leverversterkende) drankje.

 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 18 reacties

  1. Ik lees je blogs graag Anntje. Altijd wel iets om te motiveren, bij te leren, of een nieuwe weg in te slaan.

    Reacties zullen wel volgen. Volhouden 🙂

    1. Dankjewel Jan! De site is nog niet af en gaat binnenkort ook nog verhuizen. Grappig dat je ze toch al vond en de blogs leuk vindt!

  2. Ik hou je op de hoogte van mijn koffieverhaal, Anntje!
    Na het lezen van dit artikeltje heb ik nog meer goesting om de vasten koffieloos uit te doen en te voelen wat ‘t geeft. Vooral mijn opstaan is maar triestig, dus ik ben benieuwd of ik een verschil zal merken!
    Dikke knuffel x

    1. Super Nien! Dat triestige opstaan is na een dag of vier wel voorbij hoor! Veel succes! XXX

  3. Ik voel me poëtisch dus laat ik de woorden gezapig uit de smeulende percolator der creativiteit sijpelen…

    Koffie is zacht, koffie is hard.

    Koffie maskeert onze tekorten die we meenemen uit de donkere nacht.

    Sisterke, mooie realisatie hier.

    Masterhug

    1. Helemaal mijn broerke hierboven zenne! 🙂 Merci voor de poëtische woordkunst en de complimenten XXX

  4. Ik ontdekte deze website op deze zondagmiddag…. Wat een ontdekking! Veel interessante, leuke info. Super geschreven en zo makkelijk om te lezen. T is als een goed boek dat je gelukzalig doet wegzakken in de zetel voor de open haard met een lekker kopje kruidenthee. Chapeau Anneke, nog veel kruidenelfjessucces!! Ik ben fan.

    1. Dankjewel Leen! Zo leuk om op deze manier nog eens iets van je te horen! Liefs!

  5. Beste Anntje, ik kreeg de website van je mama, een hele lieve, wil je haar bedanken.
    ik ben ook zo verslaaft aan dat bakje troost dat mijn maag begint pijn te doen. Wil heel graag jou kruidenkoffie eens proberen maar weer mijn probleem, waar haal ik zo veel wortels?
    Dank je wel kruidenelfje.

    1. Dag Yvonne, ik zal het mijn mama zeker zeggen hoor! De wortels kan je zo gedroogd kopen in de natuurwinkel.. Of natuurlijk ook: menige buurman of vrouw zal zeer blij zijn als je in hun tuin hun paardenbloemwortels gaat uitgraven met een steekmesje 🙂 Aan jou de keuze: het kan gemakkelijk of het kan moeilijk dus.

  6. Kan 1tas koffie dan toch kwaad?

    1. Dat hangt er dus vanaf of je bij de groep mensen bent die overgevoelig reageert op koffie. Ik behoor (tot mijn grote spijt!) bij die groep mensen die zelfs van één kopje al last heeft.

  7. fijn dat je er weer bent kruiden elf.

    ja het kopje paardenbloemkoffie is echt een goede lekkere vervanger voor de koffie.

  8. Dag Anntje,
    Ook ik drink super graag koffie , maar ben er helaas intolerant voor.Ik heb dan maar de paardenbloemkoffie (gedroogd) gekocht en klaargemaakt, maar dit blijkt dus niet hetzelfde te zijn. Echter, wij zijn de gelukkige eigenaars van paardenbloemen in de tuin en als je deze bereidt zoals jij ze beschreven hebt, is ze superlekker!
    Bedankt voor deze tip.

  9. Wat leuk. Kan ik nog meer doen met de wortels. Bijv thee maken?
    Hoe droog ik de wortels?
    Ik heb uw site net ontdekt via een andere site en ga eens rondsnuffelen!

    1. Hoi Maartje,
      Je kan de paardenbloemwortel ook op tinctuur zetten (een ideaal middeltje bij spijsverteringsproblemen en goed voor de lever). Je kan hem gewoon aan de lucht laten drogen op een donkere, droge, iets warmere kamer. Wel eerst in stukjes snijden, want anders raak je er niet meer met een mes door. Succes!

  10. Dag Anntje… Ik heb een poging gedaan…met paardenbloemwortels uit de tuin (gezien deze zo mooi en volgens mijn buren net iets te weelderig goud glanst van de bloemen). Maar… ik denk niet dat het een goeie poging was. vond het eigenlijk niet echt lekker. Hoe maak ik de wortels zuiver? Gewoon wassen in heet water of schil je ze (zo had ik het gedaan)? En neem je enkel de dikke hoofdwortel dan? Ik had de wortels in de oven gestoken. Gevolg… naast karamelkleurige stukjes, toch ook wel eerder zwarte(de fijnere worteltjes dan)…niet goed zeker??? Ik had ze daarna gemalen en gewoon gebruikt zoals koffie, dus niet zo lang getrokken, vandaar waarschijnlijk dat de smaak niet zo goed was? Hoe doe ik het het volgende keer beter??Groetjes, Christel

    1. Hoi Christel,
      Proficiat met je eigen oogst! Super gedaan. De wortels schil je best niet (want daar zitten ook veel goede stofjes in). Gewoon proper maken met een borsteltje en daarna wassen. Best ook roosteren onder voortdurend roeren in een droge pan, zodat je geen zwartgeblakerde wortel krijgt. En best ook de stukjes tien minuten afkoken voor het beste resultaat. Veel succes ermee!

Geef een reactie

Sluit Menu