• Berichtcategorie:Kruidenremedies
 • Bericht reacties:3 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Kruiden blijven mij steeds opnieuw verbazen. Het is ongelooflijk hoe ik telkens weer nieuwe toepassingen ontdek van een kruid waarvan ik de voornaamste eigenschappen dacht te “kennen”. Het is ook daarom, vermoed ik, dat kruiden mij en mijn nogal nieuwsgezinde natuur constant blijven boeien. Zo fascinerend wat die planten allemaal kunnen doen voor ons en vooral hoe we van elkaar afhankelijk zijn: onze afval is hun voedsel (koolstofdioxide) en zij zijn voedsel voor ons. Hoe meer ik me verdiep in de kruiden, hoe meer ik ze magisch en wonderlijk vind.

De laatste tijd ben ik aan het experimenteren met een kruid dat waarschijnlijk één van de eerste kruiden was die ik ooit gebruikte: lindebloesem. Zelfs Lipton heeft dat kruid in zijn assortiment en hoewel ik betwijfel dat die theezakjes nog iets medicinaal kunnen doen voor je lichaam, is het wel door Lipton dat de meeste mensen lindethee kennen. Nu dient wel gezegd: de smaak van die theezakjes kan je in niets vergelijken met the real stuff. Echte, op de juiste manier gedroogde lindebloesem (of verse natuurlijk, maar dat is nu nog veel te vroeg) heeft een smaak die ik het best kan vergelijken met honing. Met linde maak je een zoete, zachte, ietwat bedwelmende kop thee en ik ben er zeker van dat zelfs de meeste mensen die kruidenthee bestempelen als “water met een smaakje” deze thee lekker zullen vinden.

Maar voor de smaak alleen doen we het niet natuurlijk. Wat veel mensen al weten over lindebloesem is dat die rustgevend is. Daardoor werkt het goed voor mensen die rusteloos en zenuwachtig zijn, bij hartkloppingen en angst en bij slapeloosheid. Er werden zelfs positieve resultaten beschreven bij ADHD.

Wat minder bekend is, is dat linde ook een voortreffelijk middel is bij griep en verkoudheid. Het werkt verzachtend op de slijmvliezen, lost slijmen op en is ook zeer geschikt voor kindjes met koorts.

Maar misschien wel de meest nuttige toepassing van lindebloesem is dat het een sterk ontstekingswerend effect heeft. En laat nu de meeste “moderne” ziekten, ziekten zijn die mede veroorzaakt worden door ontstekingen. Hierbij denk ik aan: hart- en vaatziekten, auto-immuunziekten als fibromyalgie, reuma en cvs, prikkelbare darmsyndroom, colitis, crohn,…

Om van de ontstekingswerende stoffen in de linde gebruik te maken, kan je het best een thee maken op de volgende manier:

Neem 15 g (afgewogen!) gedroogde lindebloesems en doe ze in een glazen bokaal van een liter.

Giet er heet water over en laat een hele nacht trekken.

De volgende ochtend zeef je het plantmateriaal eruit. Deze thee kan je al drinken.

Met het plantenmateriaal dat je eruit hebt gezeefd, kan je nu een tweede thee trekken. Je zal zien dat dit aftreksel wat slijmeriger is dan het eerste aftreksel. Het zijn deze stoffen die sterk ontstekingswerend werken. Je maakt het tweede aftreksel als volgt:

Doe het uitgezeefde plantenmateriaal in een pannetje en overgiet met koud water. Breng dit aan de kook. Is je thee tegen de kook aan, draai het vuur dan uit. Leg een deksel op je pannetje en laat twee uur trekken. Zeef de linde eruit. Je thee is klaar!

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 3 reacties

 1. katrin

  Wij hebben de laatste weken zoveel linde verslonden, dat we nu zonder zitten :(.
  Had ik dàt maar geweten, dat je 2 keer straffe thee kan maken met de bloesems! 🙂
  Nu hebben de kippen genoten van de geweekte linde, wat natuurlijk ook goed is…

  En wat je schrijft over Lipton zakjes met lindenthee, klopt helemaal. Ik heb tot voor kort altijd gedacht dat ik geen lindethee lustte, omdat ik de smaak van die zakjes gewend was. Maar de volledige gedroogde bloesems zijn daar niet mee te vergelijken!

 2. elly ceelen

  dank je weer voor de rijke informatie van moeder natuur kruiden elf

  de wereld heeft nood aan zulke informatie. Was er misschien meer respect voor de natuur…..
  hier moesten de dag bladen vol van staan en de nieuws berichten op tv……..
  Elly

 3. Els

  heerlijk wat de natuur ons te bieden heeft.
  Trouwens net de uitzending van de madammen op radio 2 terug beluisterd, was werken en mijn man zei me dat er iemand komen praten was over kruiden.
  Natuurlijk wist hij niet dat jij dat was.
  Prima uitzending
  Ben ook volop bezig met zalfje en crème maken. Zelfs mijn collega’s vragen zelf om voor hen iets te maken zoals je natuurlijke deo crème super.

Geef een reactie