Ik ben helemaal weg van citrus. Niet zozeer van de vruchten zelf, maar wel het bloesemwater en de schil van sinaasappel of mandarijn brengen me in de zevende hemel. Heb je ooit al gemerkt dat er een opbeurende en verfrissende geur vrijkomt wanneer je de schil van een sinaasappel of mandarijn weghaalt? Dat komt doordat citrusschil een etherische olie bevat die neerslachtigheid verzacht. Goed nieuws dus voor mensen die last hebben van winterdipjes, want het is net tijdens de late herfst en winter dat sinaasappels en mandarijnen op hun best zijn!
Nu is citrus al van oudsher een traditioneel medicijn in India, China en Arabische landen, waar het vooral gebruikt wordt om weer wat beweging te brengen in een te traag functionerend spijsverteringsstelsel. Citrusschil is dan ook heel bruikbaar om krampen, maagoprispingen en indigestie te verlichten. Een combinatie van gember met sinaasappelschil (in een thee bijvoorbeeld) smaakt niet alleen fantastisch en maakt je instant gelukkig, maar zal dus ook verlichting brengen bij een wat haperende spijsvertering. Als je oranjebloesemwater in huis hebt, voeg er dan zeker een scheutje van toe in deze thee want dat maakt de smaak nog voortreffelijker.
De laatste tijd wordt er vaak geschreven over hoe gezond bioflavonoïden wel zijn. Ze zijn zo belangrijk voor je gezondheid, dat ze zelfs de naam van ‘vitamine P’ gekregen hebben. Bioflavonoïden zijn de reden waarom rode wijn zozeer geprezen wordt, maar als je niet goed tegen alcohol kan, kan je je dosis vitamine P ook makkelijk uit citrus halen. Niet zozeer de vruchten maar wel de schil zit tjokvol bioflavonoïden die je hart- en vaatstelsel versterken en ondersteunen. Wil je dat op een superlekkere manier doen, maak dan zeker het volgende gerechtje klaar dat je kan eten als tussendoortje of als dessert.
Bioflavonoïden Boost:
Ingrediënten:
1 kommetje vol gemengde bessen (framboos, bosbes, braambes, zwarte bes, … alles wat je lekker vindt)
1 eetlepel vers geraspte schil van een biologische sinaasappel
1 eetlepel zwarte chocoladestukjes van minstens 70% cacao (geplet in de vijzel)
2 à 3 eetlepels Griekse yoghurt
lopende honing en oranjebloesemwater naar smaak
Bereiding:
Mix de bessen met de geraspte sinaasappelschil en chocolade in het kommetje. Meng de lopende honing in een apart schaaltje met oranjebloesemwater tot je een lopende crèmeachtige textuur krijgt. Roer dat onder het bessenmengsel. Werk af met een flinke dot Griekse yoghurt en smul jezelf te pletter (allé, niet te pletter, maar je weet wel wat ik bedoel hé). Dit is genieten met volle teugen én tegelijkertijd voor je gezondheid zorgen!
Hmmmmm, dat ziet er heel lekker uit!!! Bedankt voor deze mooie ode aan de sinasschil!
Nog een nuttige tip voor kruidenthee: gedroogde citrusschillen zijn heerlijk in zowat elke thee melange! Ik heb er al een hele voorraad van aangelegd in een bokaal. Best schil je je sinaasappelschillen heel dun af van de vrucht, zodat het grootste deel van het wit van de schil niet meekomt. Hoe meer wit, hoe bitterder de schil namelijk. De schillen drogen heel gemakkelijk op een rooster of handdoek dichtbij een warmtebron en geven je huis een heerlijk parfum terwijl ze aan drogen zijn, Zalig! Als je ze krakend kan breken, dan zijn ze droog en kan je ze opbergen!
Ik doe tegenwoordig ook kei vaak sinaasschil of citroenschil in theemengelingen. Zalig. O o o..
Anntje wat doe je me toch aan 😀 Ik kocht vroeger eau de toilette dat naar mandarijntjes geurde 😛 Die thee ga ik in elk geval uitproberen.Niet dat ik een dipje heb maar het klinkt ZOOOOOOO LEKKERRRRRR!!!
Hihihi: ja, het is écht lekker! Oranjebloesemwater past ook heel goed in dessertjes met zuivel. Hmmm…
zal ik zeker klaarmaken. Nu nog wat tijd maken om de schillen te drogen en dan een plaatsje om te bewaren.
Heb reeds de mengeling gemaakt met uien en gember, best pittig maar zeer werkzaam.
Bedankt voor de leuke tip. Helaas ben ik aan de drie hoofdingrediënten intolerant, maar af en toe de thee eens drinken, zal wel lukken denk ik.
Oei, hopelijk ben je niet intolerant aan bessen, dat zou spijtig zijn hé. Ik moet daar nog eens een artikel over schrijven, over intoleranties. Er valt veel over te vertellen.
dank je wel voor dat over heerlijk toetje Annetje
toch vraag ik jou even, fruit in combinatie met eiwitten en koolhydraten geeft toch gisting in de darm??
Ik hou persoonlijk geen rekening met combinaties omdat het voor veel mensen leidt tot eten vanuit het hoofd en niet vanuit de buik. Maar als je bang bent van gisting, dan kan je de yoghurt weglaten (of vervangen door room). Geniet ervan!
Je maakt me nieuwsgierig naar die etherische olie tegen winterdipje in de citrusschil! Heb je daar meer info over? Welke stof juist? Is verstuiven ook goed. Ik heb nog gehoord dat het helpt bij studeren, (concentratie). Ik gebruik de zeste ook dikwijls in gebak.
Kan ik de Griekse yoghurt vevangen door plantaardige yoghurt daar ik niets van melkproducten mag gebruiken?