• Berichtcategorie:Kruidenremedies
  • Bericht reacties:11 Reacties
  • Leestijd:4 minuten gelezen

Nu we weer in sneltempo afstevenen op de kortste dag van het jaar, is het belangrijk om een aantal middeltjes in je voorraadkast te hebben tegen de hoest. Meteen een hoestsiroop van de apotheker gebruiken, is meestal geen goed idee. Het gaat dan immers vaak om hoestremmers, medicijnen waarvan ook de geneesmiddelencommissie zegt dat we ze te vaak gebruiken.

Hoest onderdrukken is niet zo verstandig omdat het een natuurlijke reactie van je lichaam is om opgehoopt slijm en ziekteverwekkers uit je longen te verwijderen. Neem je een hoestremmer, dan leg je die natuurlijke lichaamsreactie lam en raakt het slijm veel moeilijker weg. Het is daarom belangrijk om de natuurlijke reactie van je lichaam te ondersteunen en ervoor te zorgen dat het slijm gemakkelijker opgehoest kan worden. En daar zijn heel wat kruidjes tegen gewassen, waaronder de volgende drie.

1. Zoethout (Glycyrrhiza glabra)

Deze zoete wortel werkt verzachtend op je luchtwegen. Het is dus goed bij zo’n pijnlijke, vastzittende hoest waarvan heel je borstkas zeer doet. Zoethout heeft ook een antivirale werking, waardoor je naast je hoest ook rechtstreeks het verkoudheidsvirus bestrijdt.

Haal dus zeker een zakje gedroogde zoethoutwortel in huis. Wanneer de verkoudheid dan toeslaat, kan je van een drietal eetlepels zoethout op een liter heet water een lekker zoet theetje maken. Laat de thee een kwartier trekken en doe er nog een lepeltje honing bij. Giet de thee in een thermos en drink om de paar uur een half kopje. Dat zou moeten volstaan om je snel van je hoest af te helpen.

Let wel op: zoethout is niet geschikt voor langdurig gebruik. Stop dus met zoethoutthee drinken wanneer je hoest voorbij is. Je mag dit kruid ook niet (lang) gebruiken als je een hoge bloeddruk hebt.

2. Koningskaars (Verbascum thapsus)

De bloemen en bladeren van deze prachtige plant kan je verwerken in een thee die je kan helpen om van intense hoestbuien af te raken. Het werkt zowel goed tegen hoest die veroorzaakt wordt door een virus als tegen een meer chronische hoest. Je moet vooral aan koningskaars denken als het om een droge, ietwat blaffende hoest gaat, waarbij weinig slijm wordt opgehoest. Een werkzame thee maak je als volgt: doe 5 eetlepels gedroogde koningskaarsbloemen en/of -bladeren in een pot en overgiet met een liter heet water. Laat minstens een half uur trekken en zeef af door een kaasdoek. Het is belangrijk dat je de kaasdoek gebruikt omdat de bladeren nogal harig zijn. Komen die haartjes in je thee terecht, dan zouden ze je keel kunnen irriteren.

Koningskaars helpt ook bij verstopte lymfeklieren en werkt bij sommige mensen een beetje slaapverwekkend. Ideaal dus voor die dagen wanneer de hoest je uit je slaap houdt.

3. Alantwortel (Inula helenium) 

Je moet zeker aan alant denken wanneer je geplaagd wordt door een hoest waar je maar niet vanaf raakt. Het verzacht een krampachtige hoest en kan je helpen om ‘s nachts weer te slapen in plaats van te hoesten. Het is ook mooi meegenomen dat alant infectiewerend werkt en daardoor tegelijkertijd ook de verkoudheid zelf bevecht. Je kan een thee maken van alant door 4 gram gedroogde wortel te laten trekken in een mok heet water gedurende 10 minuutjes. Drink zo’n 4 kopjes per dag met honing.

Mocht je de drie bovenstaande kruiden niet in huis hebben, dan kunnen de volgende kruiden ook helpen: hyssop, sleutelbloem, tijm en grove den. Bij droge, vastzittende hoest kan je ook gebruik maken van heemstwortel, kaasjeskruid, IJslands mos, weegbree of rode klaver.

Wil je meer weten over kruiden die je kunnen helpen bij herfst- en winterkwaaltjes, het verschil leren tussen kruiden die je immuunsysteem versterken en kruiden die je immuunsysteem opzwepen (en dus niet voor langdurig gebruik zijn)? Wil je leren welke kruiden geschikt zijn bij verschillende types hoest? Ik vertel je er graag meer over in deze cursus. 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 11 reacties

  1. bertina

    Ik heb een scheut vlierbessensap/siroop door de kruidenthee gedaan en dit met wat citroensap, beetje honing en zo’n 20 druppels echinacaetinctuur zo heet mogelijk opgedronken. Een paar keer herhaald en het leek te helpen.. .(maar het was ook wel erg lekker hoor!)
    Je tips neem ik zeer zeker ter harte, in ieder geval ga ik de zoethoutthee proberen. (Koningskaars en alantwortel zijn niet in de doorsnee-winkel te koop en heb ik dus ook niet in huis)

    1. bertina

      vraag: welk van de bovenstaande kruiden is het meest geschikt bij irritatie van de slijmvliezen in de keel waarbij elk gesproken woord eindigt in een hoestbui, een droge hoest die elke herfst weer terugkomt?
      Dankjewel!

      1. Anntje Peeters

        Ik zou dan voor zoethout gaan. Veel succes ermee!

  2. Lena

    DANK U Anntje, ik ga die thee maken. Heel goed voor mij, heb al een hoest, nu moet ik METROL nemen, Grt Lena

    1. Anntje Peeters

      Hoi Lena, als je Medrol neemt, mag je geen zoethout gebruiken.

  3. Hermans Rose - Marie

    dank u Anntje, als ik een kriebel heb in mijn keel gebruik ik verse gember en citroen met honing, en dat lukt voor mij ook, maar toch bedankt voor jou raad, groetjes rose marie

  4. Conny goormans

    He Anntje ik sukkel al geruime tijd met slijmen in keel ondanks ik dagelijks thee met honing en gember drink weet jij een beter middeltje?Dank je wel????

    1. Anntje Peeters

      Hoi Conny,
      Het antwoord staat hierboven. 🙂 Veel succes!

  5. etienne de wispeleir

    een rustig herstelmiddeltje honing vloeibaar enkele takjes tijm afsnipperen volledig bovengrondse plantendeel van smalle weegbree licht vloeibaar maken met enkele eetlepels zweedse kruiden omroeren en een dagje laten trekken succes

  6. Veerle

    Dag Anntje,
    Mooi artikel!
    Mogen deze kruiden ook bij kinderen toegepast worden (4 jaar?)

    1. Anntje Peeters

      Dag Veerle, nee, voor zo’n jonge kinderen hou je je best aan bijvoorbeeld lindebloesemthee of vlierbloesemthee

Geef een reactie