Het donkere seizoen komt er weer aan en dan is het eens zo belangrijk om jezelf goed te verzorgen. Om gezond de koudere seizoenen door te komen, ben je immers afhankelijk van een sterk lichaam. Het zijn strikt genomen namelijk niet de virussen die ons ziek maken, maar wel onze eigen capaciteit om die virussen onschadelijk te maken. Verkoudheidsvirussen circuleren de hele tijd rond ons, maar meestal zorgt ons immuunsysteem ervoor dat we niet ziek worden. Als je toch verkouden wordt, dan laat je immuunsysteem een steekje vallen: je weerstand is misschien wat verzwakt, je hebt misschien niet genoeg geslapen of je hebt teveel stress. De symptomen die je krijgt: het niezen, het hoesten of de koorts, worden vaak niet veroorzaakt door het virus zelf, maar zijn tekenen dat je afweersysteem het virus probeert onschadelijk te maken. Eigenlijk een goede zaak dus. Ga je nu die symptomen onderdrukken door hoestonderdrukkende of koortsverlagende middelen als paracetamol, dan doe je in principe niets tegen het virus. Je maakt het je lichaam eigenlijk gewoon moeilijker om van het virus af te komen, omdat je de natuurlijke reactie ervan tegenwerkt. Het is daarom belangrijk om je afweersysteem te versterken. Beter voorkomen dan genezen.  En vooral in deze tijd van het jaar, wanneer we overvloedig in contact komen met verkoudheidsvirussen.

Een kruid dat de schitterende capaciteit heeft om je immuunsysteem beresterk te maken is astragalus. Dit kruid is bij ons niet zo gekend, maar in het Oosten is het sinds eeuwen een vaste waarde in de medicijnkast. De wortel van dit kruid ‘traint’ je immuniteit als het ware en maakt het sterker. Het zal je daarom niet veel helpen als je al een verkoudheid of griepje hebt opgelopen, maar wanneer je het over een langere tijd inneemt, wordt je afweersysteem krachtiger en als gevolg daarvan zal je minder vaak ziek worden. Astragalus wordt daarom dan ook beschouwd als één van de belangrijkste kruiden voor het voorkomen van griep en verkoudheid.

Daarnaast wordt dit krachtige kruid ook vaak ingezet wanneer het immuunsysteem ontregeld is, zoals bij auto-immuunziekten en allergieën. In die gevallen helpt het op termijn om het op hol geslagen immuunstelsel te kalmeren en de immuunfunctie te herstellen.

Traditioneel wordt de gedroogde wortel meegekookt in soepen. Het makkelijkste is om bijvoorbeeld zo’n dertig gram astragalus mee af te koken in een bouillon en daar dagelijks een kopje van te drinken. Je kan ook een sterke thee maken, waarbij je een volle eetlepel gedroogde astragaluswortel op een kopje (250 ml) heet water een half uurtje laat trekken. Het kruid heeft een zachte, aangename smaak en de thee smaakt nog lekkerder als je er een beetje honing door roert.

Gedroogde astragalus vind je makkelijk online.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 7 reacties

  1. De thee vind ik niet zo lekker. Mss kan ik de soeptip proberen. Je doet dan 30 gram op hoeveel liter bouillon? En maak je dan met die bouillon nog een soep? Bv groentesoep?
    Moet je de wortels er dan uit zeven? Of kan je ze mee mixen met de groenten nadien en dus op drinken?
    Groetjes
    Debby

    1. Hoi Debby, nee, de bouillon eet ik zo. Ik doe die meestal bij kippenbouillon. De wortels moet je er wel even uitzeven (tip: bind ze aan elkaar vast met keukentouw of als je kleine stukjes hebt, kan je ze in een theezakje doen.)

  2. Okidoki! Bedankt voor de uitleg.

  3. Hallo Anntje,
    Even een vraagje. omdat die Astralagus op stukjes hout lijkt, moest ik meteen denken aan Kwassiehout,
    wat ze vroeger in een grote teil water deden, waar degenen die op het land werkten uit dronken, zodat ze
    sterk en gezond bleven, ook een immuunsysteem versterker dus. Heb nog nooit uitgevonden waar dat
    Kwassiehout te koop is, want het sprak mij erg aan. Deze werd dus niet gekookt maar in de drinkwaterteil gelegd.
    Ik vroeg me eerst af of deze astralagus hetzelfde is als het Kwassiehout of iets heel anders. I.i.g. is het wel
    heel fijn om deze tip van jou nu te lezen omdat mijn immuunsysteem wel een hele grote opkikker mag gebruiken, heel dringend zelfs. Dus op zoek naar Astralagus hier in ons Nederlandje.
    Vraag: kun je hier ook een koud aftreksel mee maken of moet het echt gekookt worden.
    Vraag: heb jij weleens van Kwassiehout gehoord en weet je wat het is qua naam in deze streken,
    zodat ik misschien gerichter kan zoeken, dan zou ik dit in een grote fles water kunnen doen en daar dagelijks uit drinken of Astralagus koken en in een grote fles doen en elke dag drinken.
    Ik type al denkende door, sorrie.
    Graag hoor ik van je of jij hier iets over weet, en dank voor je fijne info, heerlijk al dat gezonds op een natuurlijke manier.
    warme groet, Johanna

    1. Dag Johanna, dankjewel voor je vraag. Kwassie (Quassia amara) is vooral een bitter kruid en niet zozeer een adaptogeen. Het komt uit Suriname en wordt vooral gebruikt tegen malaria. Het lijkt me een kruid met een zeer sterke werking, het is ook heel antimicrobieel, maar geenszins vergelijkbaar met een milder kruid als astragalus. Als je echt op zoek bent naar een versterker voor je immuunsysteem, zou ik dus zeker voor astragalus gaan. Je kan hier makkelijk thee van maken en die eventueel laten afkoelen en zo in een fles doen om makkelijker te drinken. Succes!

Laat een reactie achter op Marion Reactie annuleren

Sluit Menu