Afgelopen weekend was ik bij mijn ouders op bezoek en dan gebeurt het af en toe wel eens dat we de kelder induiken om te zien welke lekkere drankjes er nog over zijn van vorige winters. Eentje daarvan was een sleedoorndrup van 2011. Na uitgebreid proeven waren we het er allemaal over eens: sleedoorndrup is uitzonderlijk lekker!

Mocht je recent nog voorbij sleedoornstruiken gewandeld hebben, dan zag je vast dat die dit jaar overladen zijn met vruchten. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik de takken zo zag kreunen onder het gewicht van al die sleedoornvruchten, want het is dus al van in 2011 geleden dat de struiken nog vruchtjes leverden!

Rauwe sleedoornvruchten smaken super wrang en laten je rare smoelen trekken. Daarom worden ze alleen in bereidingen gebruikt. De vruchtjes zijn eigenlijk minipruimpjes: het zijn wilde voorgangers van onze hedendaagse pruimen. Ze bevatten veel tannines, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de samentrekkende smaak, maar die eveneens goed helpen bij milde maag- of darmwandontstekingen.

Sleedoorn is echter vooral gekend voor haar versterkende en energiegevende kracht. De vruchten rijpen super traag en zijn pas in de late herfst volgroeid. Wil je er ook sap van gebruiken, dan moet je wachten tot na de eerste vorst (of als je vroeger aan de slag wilt gaan, dan kan je de vorst nabootsen door de bessen een nachtje in de diepvriezer te steken). De trage rijping van de vruchten staat wat mij betreft een beetje symbool voor hoe deze plant je energie weer aanvult: hij helpt je om je energie stap voor stap weer op te bouwen vanaf de basis, traag maar zeker. Sleedoorn is daarom een erg geschikte plant bij uitputting. Het is eveneens een ideaal middeltje om je weer te laten aansterken na ziekte en het helpt mensen die last hebben van een zwaar en vermoeid gevoel in de ledematen.

Sleedoornbereidingen zijn daarnaast ook nog eens overheerlijk! Een lekkere likeur – eentje zoals wij afgelopen weekend dronken – maak je als volgt.

(Dit recept maak ik elk jaar wanneer er voldoende sleedoornbessen zijn. Het is van kruidenvrouw Tilly Van Dyck uit Scherpenheuvel.)

Ingrediënten:

glazen pot van 1 liter

Genoeg sleedoornbessen om een halve pot mee te vullen

Specerijen naar keuze: ik gebruik altijd kaneelstokjes (redelijk veel), kruidnagel (spaarzaam), steranijs (spaarzaam), een vanillestokje en kardamom (spaarzaam).

Goeie fles witte wijn

Borrelglaasje pure graanalcohol

100 gram suiker

Bereiding: 

Doorprik elke sleedoornvrucht met een tandenstoker en doe ze in de glazen pot tot hij halfvol zit. Voeg de specerijen toe naar smaak. Overgiet met een goeie witte wijn (de smaak van je drankje is afhankelijk van de kwaliteit van de wijn) en voeg per fles wijn zo’n 100 gram suiker toe en een borrelglaasje graanalcohol. Hoe langer de sleedoornbessen kunnen trekken, hoe beter het drankje wordt. Schud af en toe eens met je pot en zeef tot slot de sleedoornvruchten en specerijen eruit. Als je de drup half oktober maakt, is hij perfect op smaak met Kerstmis.

Wil je een kuur doen voor meer energie of voor een beter herstel na ziekte, neem dan zo’n 3 eetlepels per dag.

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 30 reacties

 1. Klara

  Omdat sleedoorn de neiging heeft om van zijn struik los te komen na de eerste vorst, hou ik het weerbericht in de gaten. Als het gaat vriezen ga ik daarvoor de sleedoorn al plukken en stop hem even in de diepvries. Dan hebben de bessen toch wat vrieskou gehad en ik hoef ze niet op de grond te rapen.

  1. Anntje Peeters

   Dankjewel voor deze waardevolle aanvulling, Klara.

 2. micheline

  Ik heb ooit in een boek een recept gezien van snoepjes gemaakt van de sleedoorn maar ik vind het recept niet terug. Hebben jullie een idee hoe het recept gaat. Het waren gelei-achtige snoepjes.

  1. Anntje Peeters

   Ik vermoed dat ze dan eerst een soort van siroop zullen maken van de sleedoorn en dat dan indikken met gelatine, net als van die gummi-beertjes. Misschien heeft iemand hier een recept?

 3. Anje

  De recepten dat ik tot hiertoe ben tegengekomen is altijd met alcohol, heeft iemand ook een recept zonder alcohol? Hebben de stoffen dan nog dezelfde werking? Denk nu aan kinderen bv.

  1. Anntje Peeters

   Dag Anje, sommige tincturen zijn best ook geschikt voor kinderen. De hoeveelheid alcohol erin is verwaarloosbaar (ik las ooit dat tien druppels tinctuur ongeveer dezelfde hoeveelheid alcohol bevatten als een erg rijpe banaan.) Het recept met sleedoorn hier, is inderdaad voor volwassenen. Weleda verkoopt een erg goed sleedoorn elixir zonder alcohol. En op de website van Daniëlle Houbrechts vind je ook een recept voor sleedoornsiroop. De link vind je hier.

 4. Eliane Buysse

  Hartelijk dank! voor de “Sleedoorn”-kennisgeving ;
  waarvoor ze heel doeltreffend is;
  én
  voor het ambachtelijk recept!…
  Vraagje;
  Waar groeien er ‘sleedoornstruiken’? in de natuur?; of zelf aan te planten? in weke grondsoort?
  Beste dank en
  Gezonde kruidengroeten!
  Eliane.

  1. Anntje Peeters

   Dag Eliane, sleedoorn groeit vaak op kalkrijke grond, vaak langs de weg of langs bosranden. Je herkent hem aan de heel scherpe, lange doorns. Google zeker eens naar sleedoorn doorn: je vindt superveel afbeeldingen van de struik online. De vruchtjes lijken op minipruimen en hebben wat diezelfde blauwachtige kleur als donkere pruimen. Als je erin bijt, zal je smoelengetrek niet kunnen vermijden. 🙂

 5. volckerick

  ik heb een andere vraag sleedoorn ken ik niet , waar kan ik die vinden en hoe kan ik die herkennen ?

  1. Anntje Peeters

   Eliane stelde dezelfde vraag, zie antwoord hierboven.

 6. Beatrice

  Leuk om andere recepten te lezen voor de sleedoorn. Ik wist niet dat ze zo gezond waren!!
  Ik geef jullie mijn recept dat ik heb uit de tijd dat ik in Engeland woonde.

  Ook ik heb al gezocht waar er sleedoorbessen zijn. Wacht af tot eind september en dan ga ik ze plukken!!
  Ik maak er Sloegin van heerlijk voor de decemberfeestdagen.
  Weckfles (2lt), ongeveer 2cm kristalsuiker, daarna alle bessen doorprikken (ik doe dit met een vork op een oude doek omdat het vocht uit de bessen donkerbruine plekken geeft) daarna in de pot. Ik vul deze tot 2/3 giet er daarna de gin bij. Af en toe schudden zodat de suiker goed oplost. Het geeft een prachtig vuurrood drankje uiteraard voor de volwassenen.

  1. Anntje Peeters

   Waw! Dankjewel Beatrice voor dit authentieke Engelse recept. Met gin! Dat heb ik nog nooit geprobeerd, maar ik ga het dit jaar zeker eens op die manier doen!

 7. Henriëtte

  Mijn tuin en de natuur blijken steeds meer wonderen te bevatten:)

  1. Anntje Peeters

   Oh zeer zeker Henriette! 🙂

 8. christine

  Bedankt voor alle toffe tips over de natuur. Ik maak deze zeker klaar.

 9. christine

  Nog een vraagje. Laat je dit in het zonlicht trekken en hoe lang dan? Er staat wel bij dat drup gemaakt half oktober tegen kerst klaar is, maar moet je dan ook zolang wachten met zeven of niet?
  Ze staat van vandaag te trekken, samen met mijn vlierbessenelixir en de smeerwortel.

  1. Anntje Peeters

   Hoi Christine, niet in het zonlicht, gewoon op het aanrecht is OK. Ik wacht inderdaad zolang met zeven.
   Wat heb je met de smeerwortel nog gemaakt?

   1. christine

    Ik ben ze gewoon aan het macereren.
    Maar onlangs had Junior pijn en ik heb toen de bladeren gewassen, gekneusd en op de pijnlijke plek gelegd.
    Blijkbaar kan je er ook een zalf van maken, maar volgens het boek van Maria Treben moest je die zalf (indertijd) maken op basis van smout of boter. Maar is dit nu ook nog zo?

 10. Marita

  Zou je ook honing kunnen gebruiken in plaats van suiker, of is het dan niet meer houdbaar?

 11. Marita

  Zou je ook honing kunnen gebruiken in plaats van suiker? Of is het dan niet meer houdbaar?

  1. Anntje Peeters

   Omdat deze bereiding niet met sterkedrank gemaakt wordt, maar wel met wijn, zou ik er niet direct voor kiezen om honing te gebruiken. Je kan dat zeker proberen, maar ik vrees dat het dan veel minder lang houdbaar zal zijn.

 12. bruynooghe michel

  anntje wat er eigelijk zeer interessant zou zijn moest jij al die goede kruidenmiddelen zelf maken en verkopen onder jou naam dan zou je zeker zijn dat je de juiste produkten hebt en de correcte samenstelling

  1. Anntje Peeters

   Dag Michel, dankje voor de tip. Alleen is dat zo simpel niet. Wettelijk gezien mag je niet zomaar kruidenproducten maken en verkopen, dat moet allemaal aan strenge richtlijnen, controles, … enzo voldoen. Vandaar dat ik de recepten deel, zodat de mensen die willen het zelf kunnen maken.

 13. Viviane Pauwels

  Hey Anntje, ik heb de mijne ook opgezet vandaag, Ben benieuwd naar het resultaat. Ik heb al vaker kruiden op alcohol gezet om een hartversterkertje te maken. Bv Engelwortel, venkel, dille, anijs, lavas ed.

 14. Marieke

  Mijn eerste sleedoorndrup dit jaar was in elk geval een succes met kerstmis! Bedankt voor het recept!

  Naast je recept, heb ik er ook eentje gemaakt met gewoon vodka, sleedoorn, kaneel en gember, ook lekker! Zelfs al beetje zoet op zichzelf, zonder suiker erbij, maar met suiker of honing erbij zal het ook wel lekker zijn.

  Voor de versie met de wijn vroeg ik me nog af hoe lang het bewaard kan worden? Omdat er suiker inzit vermoed ik vergelijkbaar met porto ofzo? (dus wel enkele weken en niet in de ijskast?)
  Ik vroeg me ook nog af of tijdens de bereiding je je pot volledig mag sluiten. Omdat ik bang was dat de suiker ging gisten en omgezet worden in alcohol (wat denk ik niet gebeurd is, want het drankje is niet straf), heb ik de pot lichtjes open gelaten omdat ik bang was dat die ging ontploffen 😉 Maar dat was wellicht niet nodig?

  1. Anntje Peeters

   Je kan dit echt wel heel lang bewaren. Ik heb onlangs bij mijn ouders nog sleedoorndrup (gemaakt met witte wijn, zoals op de blog) gedronken van 2011 en die was nog altijd perfect fris! Ik sluit mijn pot altijd volledig hoor, de suiker blijkt inderdaad niet de fermenteren (bij mij nog nooit gebeurd). Ik heb vandaag een beetje van de drup gebruikt om fazant klaar te maken: heerlijk!

 15. Mieke van Steyvoort

  Hé Anntje, Ik zet de sleedoornbessen op in jenever. twee maand trekken (tot nét voor nieuwjaar). vooraleer ik ze op flessen doe.
  De bessen zijn nog lekker nadien (op alcohol van 40° zonde om weg te gooien) en daar maak ik dan lekkere confituur van. De alcohol is er na het proces uit maar toch is het een pittig broodsmeerseltje !
  Groetjes, Mieke

 16. Ivan

  Mijn echtgenote, die in januari plots overleden is, had in november sleedoornbessen met suiker en alcohol in weckpotten gezet. Ik heb daar sindsdien niets meer mee gedaan. Ik neem aan dat ik de bessen eruit moet zeven. Moet dat met een katoenen doek, of volstaat een fijn zeefje? Met dank vooraf.

  1. Anntje Peeters

   Dag Ivan, heftig zeg … Mijn innige deelneming.
   Het zeven is inderdaad helemaal zoals je beschrijft en best met een katoenen doek, aangezien er anders teveel bezinksel achterblijft.

 17. Ivan

  Hallo Anntje,
  Bedankt voor uw snel antwoord en verontschuldiging voor mijn late reactie.
  Ivan

Geef een reactie