Afgelopen weekend was ik bij mijn ouders op bezoek en dan gebeurt het af en toe wel eens dat we de kelder induiken om te zien welke lekkere drankjes er nog over zijn van vorige winters. Eentje daarvan was een sleedoorndrup van 2011. Na uitgebreid proeven waren we het er allemaal over eens: sleedoorndrup is uitzonderlijk lekker!
Mocht je recent nog voorbij sleedoornstruiken gewandeld hebben, dan zag je vast dat die dit jaar overladen zijn met vruchten. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik de takken zo zag kreunen onder het gewicht van al die sleedoornvruchten, want het is dus al van in 2011 geleden dat de struiken nog vruchtjes leverden!
Rauwe sleedoornvruchten smaken super wrang en laten je rare smoelen trekken. Daarom worden ze alleen in bereidingen gebruikt. De vruchtjes zijn eigenlijk minipruimpjes: het zijn wilde voorgangers van onze hedendaagse pruimen. Ze bevatten veel tannines, stoffen die verantwoordelijk zijn voor de samentrekkende smaak, maar die eveneens goed helpen bij milde maag- of darmwandontstekingen.
Sleedoorn is echter vooral gekend voor haar versterkende en energiegevende kracht. De vruchten rijpen super traag en zijn pas in de late herfst volgroeid. Wil je er ook sap van gebruiken, dan moet je wachten tot na de eerste vorst (of als je vroeger aan de slag wilt gaan, dan kan je de vorst nabootsen door de bessen een nachtje in de diepvriezer te steken). De trage rijping van de vruchten staat wat mij betreft een beetje symbool voor hoe deze plant je energie weer aanvult: hij helpt je om je energie stap voor stap weer op te bouwen vanaf de basis, traag maar zeker. Sleedoorn is daarom een erg geschikte plant bij uitputting. Het is eveneens een ideaal middeltje om je weer te laten aansterken na ziekte en het helpt mensen die last hebben van een zwaar en vermoeid gevoel in de ledematen.
Sleedoornbereidingen zijn daarnaast ook nog eens overheerlijk! Een lekkere likeur – eentje zoals wij afgelopen weekend dronken – maak je als volgt.
(Dit recept maak ik elk jaar wanneer er voldoende sleedoornbessen zijn. Het is van kruidenvrouw Tilly Van Dyck uit Scherpenheuvel.)
Ingrediënten:
glazen pot van 1 liter
Genoeg sleedoornbessen om een halve pot mee te vullen
Specerijen naar keuze: ik gebruik altijd kaneelstokjes (redelijk veel), kruidnagel (spaarzaam), steranijs (spaarzaam), een vanillestokje en kardamom (spaarzaam).
Goeie fles witte wijn
Borrelglaasje pure graanalcohol
100 gram suiker
Bereiding:
Doorprik elke sleedoornvrucht met een tandenstoker en doe ze in de glazen pot tot hij halfvol zit. Voeg de specerijen toe naar smaak. Overgiet met een goeie witte wijn (de smaak van je drankje is afhankelijk van de kwaliteit van de wijn) en voeg per fles wijn zo’n 100 gram suiker toe en een borrelglaasje graanalcohol. Hoe langer de sleedoornbessen kunnen trekken, hoe beter het drankje wordt. Schud af en toe eens met je pot en zeef tot slot de sleedoornvruchten en specerijen eruit. Als je de drup half oktober maakt, is hij perfect op smaak met Kerstmis.
Wil je een kuur doen voor meer energie of voor een beter herstel na ziekte, neem dan zo’n 3 eetlepels per dag.