• Berichtcategorie:Recepten
 • Bericht reacties:2 Reacties
 • Leestijd:2 minuten gelezen

Soms heeft een mens al eens zin om iets zots te doen. Zoals soep maken met groenten die compleet buiten het seizoen zijn, bijvoorbeeld. Al ben ik helemaal vóór het volgen van de seizoenen in de keuken, deze keer verlangde mijn maag naar een wat zomerser smaakje. En dus kocht ik voor een keertje ook eens wat courgetten en venkel in het putje van de winter. De vriezer zit hier sowieso al volgestouwd met mijn favoriete culinaire kruid basilicum, waarvan ik zoveel mogelijk pluk als hij op z’n weelderigst is in de zomer in mijn vaders zalige zen-moestuin.

Na een blik in de ijskast zei mijn gevoel me dat pastinaak dit zomers trio wel eens goed zou kunnen aanvullen. En ik verzeker je: deze soep is echt niet-te-versmaden-zo-lekker-dat-je-er-helemaal-blij-en-hypergelukkig-van-wordt! (En dat is geen wonder, want basilicum is een echt vrolijkheidskruid dat ervoor zorgt dat een winterdepressie geen kans krijgt). Fiew… zo lekker zeg! Het lijkt wel of er room in de soep zit, zonder dat dat werkelijk zo is. Probeer ze zeker eens uit!

Wat heb je nodig? (voor een grote soepketel)

2 middelgrote pastinaken

2 middelgrote courgettes

1 grote venkel

1 halve chilipeper

zoveel basilicum als je lekker vindt (bij mij is dat hééél vééél)

zeezout

versgemalen zwarte peper

1 kl gedroogde oregano

1 dikke teen knoflook

olijfolie

kippenbouillon (ik neem zelfgemaakte uit de vriezer)

water om wat aan te lengen

Hoe maak je het?

Verwarm wat olijfolie in je soeppan. Snijd de knoflookteen in twee en leg die samen met de halve, in fijne stukjes gesneden chilipeper in de olie tot ze hun geur afgeven. Snij alle groenten in grote stukken en doe die vervolgens bij de knoflook en chili. Overgiet met kippenbouillon, leng eventueel aan met wat water en kruid met zeezout, versgemalen zwarte peper en oregano. Laat de soep zo’n twintig à dertig minuten lichtjes pruttelen. Doe hierna de basilicum erbij (hij mag zo recht uit de vriezer komen) en mix de soep door. Ik doe er zeker twee volle handen basilicum in, maar dat hangt natuurlijk van je smaak af. Enjoy!

Tip: je kan de courgettes ook vervangen door broccoli, dat is ook heel lekker. Let er alleen op dat je de broccoli maar een tiental minuutjes mee kookt met de rest van de groenten. Lang gekookte broccoli = niet lekker.

Deel deze pagina:

Deze post heeft 2 reacties

 1. Maria

  Dank je wel Anntje,deze soep staat morgen op tafel, klinkt heeeerlijk.
  dank je voor zoveel goede aandacht.
  hartelijke groet maria

 2. Bertiau Els

  dit zijn supersoepjes!!
  TOPPERTJES
  Mijn gasten vinden ze OVERHEERLIJK!!!

  dank je wel Anntje!

  Ook lekker als aperitiefhapje

Geef een reactie