• Berichtcategorie:Gezond leven
 • Bericht reacties:5 Reacties
 • Leestijd:3 minuten gelezen

Heel vaak krijg ik de vraag wat je nu precies kan doen om je metabolisme een boost te geven. Momenteel werk ik aan een volledig boek over dat onderwerp, maar ik wil je alvast een aantal tips geven waar je mee van start kunt gaan. De zeven tips die volgen, zijn allemaal dingen die ik zelf gedaan heb – en nog steeds doe – om mijn metabolisme draaiende te houden. Eens de veertig voorbij wordt dat immers steeds belangrijker, aangezien je metabolisme sowieso wat afneemt met het ouder worden.

Mocht je al wat afweten van metabolismestimulerende voeding, dan kunnen deze tips je misschien helpen om even te checken of je basis nog steeds goed zit.

1. Eet een gebalanceerd ontbijt binnen het uur na het opstaan.

Na 7 à 8 uur slaap – en dus vasten – heeft je lichaam opnieuw brandstof nodig om aan de dag te kunnen beginnen. Heb je ’s ochtends geen honger? Dan is de kans groot dat je lichaam al overgeschakeld is op het zogenaamde stressmetabolisme – waarbij je bijnieren compenseren voor wat jij je lichaam niet geeft (voeding). Op langere termijn kan dat leiden tot een ontregelde hormonale balans en een toename in gewicht.

2. Eet meer fruit.

Fruit is een metabolismebooster bij uitstek. Het verteert makkelijk en is dankzij de hoge hoeveelheid kalium en andere mineralen die het bevat, zacht voor je bloedsuiker. Zorg er wel steeds voor dat het fruit goed rijp is. Onrijp fruit is namelijk een nachtmerrie voor je spijsvertering. In de koudere periodes kan je compotes maken of je fruit stoven.

3. Gebruik als olie alleen olijfolie en gooi alle andere plantaardige oliën in de vuilbak.

Oliën als maïsolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, arachideolie enz… horen niet in je lichaam en zijn een ware ramp voor je metabolisme. Gebruik je deze oliën veel, dan verhinder je op de duur dat je lichaam goed koolhydraten kan verwerken en dat kan ervoor zorgen dat je niet alleen dikker wordt, maar ook dat je problemen krijgt met je bloedsuikerspiegel. Op termijn kan dat leiden tot diabetes type 2.

4. Let erop dat je voldoende proteïne binnenkrijgt.

Wanneer je hier goed op let, zal je je veel minder snel overeten, zal je lever beter werken en zal je meer energie hebben. Heel veel mensen eten zonder dat ze het weten veel te weinig eiwitten. Een app waarin je een weekje een voedingsdagboek bijhoudt, kan je hier inzicht in verschaffen.

5. Eet niet te veel in één maaltijd, maar eet frequenter

Dat wil zeggen: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Op die manier hou je je bloedsuiker makkelijk onder controle en dat is niet alleen een vereiste voor een goed metabolisme, maar ook belangrijk om vermoeidheid tegen te gaan.

6. Beul jezelf niet af met urenlange cardiotraining.

Sporten is gezond, maar elk dag (meer dan) een uur gaan hardlopen of koersfietsen bovenop een drukke fulltime job en een gezin is een ramp voor je metabolisme. Geef liever de voorkeur aan krachttraining boven een overmaat aan cardio.

7. Wees geduldig.

Verwacht niet dat een verandering in levensstijl morgen al resultaat heeft. Wees geduldig en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft. Snelle oplossingen bestaan nu eenmaal niet. Mochten die bestaan, dan zou je dit artikel waarschijnlijk niet lezen. 😉

 

Meer weten over hoe je je metabolisme herstelt of een boost geeft? Neem dan deel aan de online training. Je vindt alle info hier. 

 

Deel deze pagina:

Deze post heeft 5 reacties

 1. Erik

  Dag Anntje dankjewel voor je interessant artikel. Ik gebruik wel eens walnootolie bij het ontbijt. Valt dit ook onder de categorie ‘gooi ze in de vuilbak’ en wat is (indien dezelfde categorie) de reden om ze te mijden?

 2. Saskia

  Dag Anntje,
  Inderdaad een interessant artikel. Nu gebruik ik 90% van de tijd wel olijfolie, maar soms ook kokosolie. Mijn vraag is dezelfde als die van Erik : hoort die ook in de vuilbak? En ja, dan ook graag waarom.
  Een hartelijke groet

  1. Anntje Peeters

   Hoi Saskia, kokosolie is ook prima hoor! Dat is een verzadigd vet en een erg stabiele olie. Van kokosolie is bekend dat ze je metabolisme net kan helpen ondersteunen. Dus zeker blijven gebruiken. Echte boter en geklaarde boter (ghee) zijn daarnaast ook OK.
   Het zijn vooral de omega 6 en 3 oliën die ons metabolisme tegenwerken (zonnebloemolie, sojaolie, maisolie, koolzaad-, lijnzaadolie en andere notenoliën). Af en toe deze oliën eens gebruiken kan geen kwaad, maar gebruik ze niet als hoofdzakelijke olie in je keuken. Dan zit je sowieso goed.

 3. Lucette

  Hoi Anntje,
  Ik heb juist gekozen om bij mijn ontbijt een eetlepel lijnzaadolie te gebruiken vanwege Omega 3. Omdat ik niet graag Visolie gebruik. Wat is er mis met Omega 3?

  1. Anntje Peeters

   Dag Lucette, er is niets mis met omega 3 op zich. Het probleem is vooral dat veel van die oliën, waaronder de lijnzaadolie die je vernoemt, heel gevoelig zijn aan oxidatie door licht, lucht en warmte. Wanneer zo’n olie (eventueel gedeeltelijk) geoxideerd is en in je lichaam terecht komt, heeft dat negatieve effecten op zowat alle gezondheidsparameters. De omega 3 kwestie is ook eerder een probleem wanneer je veel (industriële) omega 6-producten gebruikt (zoals kant-en-klare sauzen of oliën als arachide, soja of margarines). Enfin… voer voor een nieuw blogartikel denk ik. Want de uitleg is een beetje te lang om hier neer te pennen. 🙂

Geef een reactie