• Berichtcategorie:Gezond leven
  • Bericht reacties:5 Reacties
  • Leestijd:5 minuten gelezen

Heel vaak krijg ik de vraag wat je nu precies kan doen om je metabolisme een boost te geven. Over dit onderwerp schreef ik ondertussen een heel boek, maar op deze blog wil ik je alvast een aantal tips geven waar je mee van start kunt gaan. De zeven tips die volgen, zijn allemaal dingen die ik zelf gedaan heb – en nog steeds doe – om mijn metabolisme draaiende te houden. Eens de veertig voorbij wordt dat immers steeds belangrijker, aangezien je spiermassa – de ‘aanvoerder’ van je metabolisme – sowieso wat afneemt met het ouder worden.

Mocht je al wat afweten van metabolismestimulerende voeding, dan kunnen deze tips je misschien helpen om even te checken of je basis nog steeds goed zit.

1. Eet een gebalanceerd ontbijt binnen het uur na het opstaan.

Na 7 à 8 uur slaap, en dus vasten, heeft je lichaam opnieuw brandstof nodig om aan de dag te kunnen beginnen. Heb je ’s ochtends geen honger? Dan is de kans groot dat je lichaam al overgeschakeld is op het zogenaamde stressmetabolisme – waarbij je bijnieren compenseren voor wat jij je lichaam niet geeft (voeding). Door het afscheiden van cortisol kan je lichaam immers alsnog aan de nodige bloedsuiker raken die het op dat moment niet uit voeding kan halen. Op langere termijn kan dat leiden tot een ontregelde hormonale balans en een toename in gewicht.

2. Eet meer fruit.

Fruit is een metabolismebooster bij uitstek. Het verteert makkelijk en is dankzij de hoge hoeveelheid kalium en andere mineralen die het bevat, zacht voor je bloedsuiker. Zorg er wel voor dat het fruit goed rijp is. Onrijp fruit is namelijk een nachtmerrie voor je spijsvertering. In de koudere seizoenen kan je compotes maken of je fruit stoven.

3. Gebruik als vetstof voornamelijk olijfolie

Als de voedingswetenschap het over iets eens is, dan is het wel dat olijfolie een uitstekende keuze is voor je gezondheid. En ook voor je metabolisme is deze olie een uitstekende keuze. Dat komt door de samenstelling van olijfolie, die rijk is aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren en polyfenolen: stoffen die kunnen helpen bij het verbeteren van metabole parameters zoals insulinegevoeligheid en vetverbranding. Bovendien zijn er aanwijzingen dat olijfolie de samenstelling van het darmmicrobioom gunstig kan beïnvloeden, wat opnieuw van invloed kan zijn op onze metabole gezondheid.

Oliën als maïsolie, lijnzaadolie, koolzaadolie, arachideolie enz… gebruik ik persoonlijk liever niet (of alleszins niet vaak. Hoewel hier geen wetenschappelijke consensus over is, zijn er aanwijzingen dat dit soort oliën, wanneer je ze veel gebruikt, op de duur verhinderen dat je lichaam goed koolhydraten verwerkt. Dat kan ervoor zorgen dat je niet alleen dikker wordt, maar ook dat je problemen krijgt met je bloedsuikerspiegel. Geen positief nieuws voor je metabolisme dus.

4. Let erop dat je voldoende proteïne binnenkrijgt.

Wanneer je hier goed op let, zal je je veel minder snel overeten, zal je lever voldoende bouwstoffen hebben om enzymes aan te maken die noodzakelijk zijn voor een goede ontgifting en zal je meer energie hebben. Heel veel mensen eten, zonder dat ze het weten, veel te weinig eiwitten. Een app waarin je een week een voedingsdagboek bijhoudt, kan je hier inzicht in verschaffen.

5. Eet niet te veel in één maaltijd, maar eet frequenter

Dat wil zeggen: drie hoofdmaaltijden en twee tussendoortjes. Op die manier hou je je bloedsuiker makkelijk onder controle en dat is niet alleen een vereiste voor een goed metabolisme, maar ook belangrijk om vermoeidheid tegen te gaan.

6. Beul jezelf niet af met urenlange cardiotraining.

Sporten is gezond, maar elk dag (meer dan) een uur gaan hardlopen of koersfietsen bovenop een drukke fulltime job en een gezin is een ramp voor je metabolisme. Geef liever de voorkeur aan krachttraining boven een overmaat aan cardio. Krachttraining onderhoudt immers je spiermassa. En laat dat nu net een überbelangrijke factor zijn in het behoud van een sterk metabolisme.

7. Wees geduldig.

Verwacht niet dat een verandering in levensstijl morgen al resultaat heeft. Wees geduldig en geef je lichaam de tijd die het nodig heeft. Snelle oplossingen bestaan nu eenmaal niet. Mochten die bestaan, dan zou je dit artikel waarschijnlijk niet lezen. 😉

Meer info over hoe je je metabolisme een zetje kan geven, vind je in mijn boek Boost je metabolisme.

Deel deze pagina: